kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:18/36)

Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 159

jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)Składniki:4 średnie ziemniaki2 cebule2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach1 łyżka masła - do podsmażania1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonegoduży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy)2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone50(...)czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki. Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.zupa cytrynowo - chrzanowa

Bon Appetit Małgorzaty
żurek na białej, domowej kiełbasie 133

porcję dla sześciu osób 4-6 pętek białej domowej kiełbasy 350 ml  zakwasu 1 cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 łodyga selera  połowa pora 1 łyżka domowego  maggi 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego chrzanu ( może być ze słoika) 1 łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo 3 jajka(...)wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut. Teraz do ugotowanych warzyw dodajemy pęta kiełbasy i parzymy je ( w temperaturze 75-80 stopni, nie pozwalając zagotować się całości), przez dwadzieścia minut. W tym czasie w oddzielnych garnkach gotujemy jajka ( na twardo), oraz ziemniaki ( w łupinach). Następnie

Miód i pieprz
Przepis na leczo z cukinią 127

naszych stołach. Doskonałym pomysłem jest również przygotowanie pasteryzowanego leczo w słoikach, dzięki czemu mamy możliwość zrobienia szybkiego obiadu.   Przepis na leczo z cukinią Składniki (4-6 osób): 2 cebule 3 czerwone papryki 1 zielona papryka 2 żółta papryki 1 cukinia (ok 500g) 3 pomidory 300g kiełbasy śląskiej 2-3 łyżki przecieru pomidorowego Sól Pieprz Ostra i słodka papryka

Księga-Smaku
Fasolka po bretońskuz suchej fasoli 81

przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nadaje się również do mrożenia oraz wekowania w słoikach.   Pomysły na szybkie dania… ** Leczo z cukinią ** Jabłka smażone w cieście ** Domowe nuggetsy   Składniki na 6 porcji: 400 g suchej białej fasoli 300 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej) 200 g boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu

Kulinarny S.O.S.
Fasolka po bretońskuz suchej fasoli 81

przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nadaje się również do mrożenia oraz wekowania w słoikach.   Pomysły na szybkie dania… ** Leczo z cukinią ** Jabłka smażone w cieście ** Domowe nuggetsy   Składniki na 6 porcji: 400 g suchej białej fasoli 300 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej) 200 g boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu

Kulinarne S.O.S.
Pikantna salsa paprykowa 200

Pikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWY SMALEC 196

kroimy w drobną kostkę. Gdy słonina prawie do końca się wytopi,dodajemy do niej przekręconą przez maszynkę kiełbasę oraz pokrojoną cebulkę.Smażymy całość ok 10 minut i odstawiamy na bok.Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku i pieprzem ziołowym. Gorący smalec przelewamy do słoików lub innego naczynia.zjadamy najlepiej z razowym pieczywem i ogórkiem kiszonym.... albo... małosolnym, jeśli jest  akurat sezon

Walijskie Pichcenie
Żurek 159

zupie. Jeżeli ktoś tego nie lubi to przed dodaniem podsmażonej kiełbasy należy go odcedzić. Co do zakwasu to ja zawsze używam kupnego ;-( Robiłam raz swojski zakwas i mi nie wyszedł- nie mam do tego ręki. Jeżeli chodzi o kupny zakwas to według mnie najlepszy jest taki w słoiku, gęsty i wtedy na 4 litry bulionu dajemy(...)kawałek selera, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka ziela angielskiego, kilka liści laurowych, sól, pieprz, vegeta ( jeżeli ktoś używa), 3-4 litry wody   Na żurek: 6-7 szt. białej kiełbasy, 5 szt. dobrej wędzonej kiełbasy, 250-500 ml zakwasu do żurku (kupnego lub swojskiego), 3 łyżki majeranku, 5 łyżek śmietany 18%, 3 cebule (średniej wielkości), olej/oliwa do smażenia   Wykonanie

Passion of Cooking
ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ - łatwy, wypróbowany przepis na żurek z jajkiemi i kiełbasą 112

zakwasu. Prosty przepis na żurek na białej kiełbasie. Wielkanocny żurek. Zbliżają się święta wielkanocne. Przy okazji tego przepisu, już teraz podpowiadam Wam - nie kupujcie gotowych zakwasów na żurek- no chyba, że ktoś ma już swój wypróbowany zakwas z butelki, no to ok. Wystarczy na kilka dni przed świętami nastawić w słoiku zakwas na żurek i mieć własny, prawdziwy zakwas(...)już barszcz biały w butelce, też na zakwasie, ale bardzo często jest delikatniejszy w smaku - trzeba poszukać i popróbować..eh Oto mój wypróbowany, najlepszy przepis na żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam. Domowy, pyszny żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Składniki i przyprawy na 3 litry żurku: ok. 2 litry wywaru z mięsa

Moja Książka Kucharska
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 190

długie gotowanie wysusza mięso. Dodanie białej kiełbasy pod koniec gotowania nie zabierze jej smaku i aromatu, ale o smak i aromat kiełbasy uzupełni zupę i jej konsystencję. Białą sparzoną kiełbasę wkładam do powoli gotującego się wywaru. Majeranek rozcieram w dłoniach nad garnkiem, żeby uwolnić z niego jak najwięcej aromatu, krusząc listki. Czosnek przeciskam przez praskę z odrobiną soli – puści(...)też, że im dłużej gotowany żur, tym bardziej zakwas traci na mocy i staje się mniej kwaśny. Warto mieć odrobinę zakwasu więcej żeby móc wzmocnić nim zupę. W sporym słoiku z zakrętką, który posłuży za shaker, mieszam śmietanę, dwie łyżki żytniej mąki i ‘zakwas’ z ogórków kiszonych z tartym chrzanem i solą (na początek 0,5 łyżeczki soli – wywar

Karo in the Kitchen
Ketchup z cukinii i pomidorów 267

jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Przekładać do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut.Ketchup ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smalec "na bogato" 160

pieprz, pieprz ziołowy, majeranek Wykonanie Składniki osobno zmielić, czosnek zmiażdżyć. Słoninę smażyć ok. 10 minut, dodać kiełbasę i czosnek. Smażyć 10 minut i dodać paprykę. Smażyć 10 minut i dodać pieczarki. Doprawić do smaku i smażyć jeszcze 5 minut. Gorące rozlać do słoików, które należy postawić dnem do góry Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie

Świat Smaku
Leczo z zielonych pomidorów , pyszne odkrycie 76

pomidorów , niedojrzałej papryki i cebulki … Wyszło obłędnie , jutro następna już tym razem końska porcja do słoików na zimę Będzie pyszna odmiana od corocznych powtórek . Smak leczo jest podobny do tradycyjnego ale nieco bardziej wyrazisty i lekko superancko kwaskowaty , niebiański Można dodać pokrojoną kiełbasę lub mięso , wtedy danie będzie pełne składniki ; 10 zielonych pomidorów ( niedojrzałych lub lekko zapalonych

Ogrodnik w podróży
Papryka konserwowa 206

Papryka konserwowa to coś, bez czego nie wyobrażam sobie kanapki z pasztetem i bułki z kiełbasą. Serio! Nauczył mnie tego mój tata, który był wielkim koneserem papryki konserwowej. Żeby w końcu wyszła papryka konserwowa idealna, uśmierciłam kilka kilogramów tego warzywa, zabiłam kilkanaście słoików, nauczyłam się nowych przekleństw i utwierdziłam się w przekonaniu, że sprawdzone sposoby babć, sąsiadek

ladykitchen
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 146

trzymam w lodówce. PS.przepis jest taki sam jak do wędzenia tyle że tu pakujemy do słoików i pasteryzujemy a nie wędzimy. Ja to zrobiłem na próbę jeden słoiczek i stwierdzam że to dobry pomysł. Wykorzystałem resztki mięsa które zostały w nadziewarce do kiełbas. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania