kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:27/36)

Cytrynówka / Limoncello 478

Ciasta, ciasteczka, mięso kiełbasa, a ja oprócz tamtych smakołyków na te święta nastawiłam dwie pyszne nalewki. Wczoraj zlane, czekają na przegryzienie się smaków ;) Na pierwszy rzut prezentuje nalewkę cytrynową. Rewelka! Jak się pośpieszycie to jeszcze spróbujecie nalewki w te święta.  Co prawda troszę krócej postoi ale będzie ;) Oryginalny przepis pochodzi z bloga Igraszki losu, Małgorzata dała w nim większą(...)szklanki cukru  Przygotowanie: Cytryny szorujemy usuwając wosk i ogólnie cały brud ze skórki. Skórkę z cytryny obieramy cieniutko aby nie było pod spodem tej białej skórki. Do słoika 0,5 l wrzucamy skórki z cytryny  i zalewamy je spirytusem. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie, mieszając skórki co 2 dni. Po tym czasie

Życie zaczyna się w kuchni
Jak ugotować najlepszą zupę ogórkową. Zupa ogórkowa z klopsikami. 177

zupy z klopsikami, są wtedy bardziej sycące, taki polski eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Często przygotowuję sycące zupy z klopsikami lub z mięsem mielonym: – Żurek z klopsikami z białej kiełbasy – Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami – zupa brokułowa z klopsikami – Rosół z klopsikami po studencku – Zupa pomidorowa z mięsem mielonym – zupa meksykańska _ – Zupa pomidorowa(...)jakości zależy smak zupy ogórkowej Ja ogórki kiszę na dwa sposoby ogórki kiszone tradycyjnie w całości w słojach oraz od razu tarte na zupę ogórkową w mniejszych słoikach. Gdy mi się spieszy to korzystam już z utartych ogórków, gdy mam więcej czasu to ścieram kiszone ogórki na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Zaś połączenie rosołu i ogórków kiszonych daje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów 292

jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy świeżo zmielony pieprz pieczywo masło Pełny przepis tutaj. Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem Nie trzeba czekać do Wielkanocy, żeby cieszyć się smakiem białej kiełbasy. Można wyjąć ją z osłonki, doprawić i podsmażyć, żeby była chudsza i smaczniejsza. Ze szpinakiem i czosnkiem będzie pyszna i sycąca. Pełny przepis tutaj. Nicejska kanapka z tuńczykiem To jedno(...)garść czarnych oliwek z kroplą cytryny i łyżką oliwy sos winegret ukręcony z łyżki soku z cytryny, chlustu oliwy, połowy łyżeczki musztardy, oraz szczypty pieprzu kilka kaparów ze słoika posiekana natka pietruszki do dekoracji Pełny przepis tutaj. Kanapka z musem z wątróbki alla żydowski kawior Lepsze niż kawior. Jeśli lubicie wątróbkę, to koniecznie spróbujcie jej na kanapce z jajkiem

Ugotowane pozamiatane
Letnie przepisy: risotto groszkiem i truflami oraz perskie lody 159

łyżek oliwy, 2 łyżek sosu sojowego i pieprzu pęczek natki pietruszki – posiekany Przepis na sałatkę z pomidorów i kiełbasy Migdały podsmażyć na suchej patelni i odłożyć na bok. Kiełbasę lekko podsmażyć na tej samej patelni i wyłączyć ją. Dodać cebulę, pomidory, oliwki, migdały i sos. Wymieszać i podawać lekko ciepłą. Marynowane liście winogron Należy je zerwać właśnie teraz(...)czosnku Jak przygotować marynowane liście winogron? Liście umyć i odciąć ogonki. Sparzyć je zanurzając na chwilę we wrzątku. Tłuczkiem do mięsa delikatnie rozbić główny nerw liści. Przełożyć je do słoika, dodać czosnek, zalać solanką i zakręcić słoiki. Jeśli nie będziemy ich jeść szybko, warto słoik zapasteryzować. Liście są gotowe po miesiącu, ale pasteryzowane spokojnie wytrzymają do kolejnych zbiorów. Z gotowych

Ugotowane pozamiatane
SAŁATKA GRECKA 177

czerwone) ·        1 duży ogórek zielony ·        1 średnia cebula czerwona ·        1 mały słoik zielonych oliwek ·        1-2 ząbki czosnku ·        Kilka łyżek oliwy z oliwek(...)całość delikatnie wymieszać dłońmi bądź łyżką. Sałatkę podawać od razu, gdyż wraz z dłuższym jej przechowywaniem traci swoje właściwości odżywcze, oraz wizualne. Sałatka idealnie smakuje do gorących dodatków, typu kiełbasa, karczek, czy szaszłyki z grilla

Calzonella.com
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 233

pożywne, ale też praktyczne danie. Możemy przygotować ją bowiem  na bazie świeżo przygotowanych produktów, ale równie dobrze możemy zrobić tzw. przegląd lodówki: wykorzystując do niej kawałki mięs, kiełbas, pozostałe podsmażone pieczarki, itp. U mnie zwykle wszystko przygotowywane jest na świeżo, ale makaron wykorzystuję ten, który pozostaje z dnia poprzedniego. Po prostu dzień wcześniej gotuję go więcej(...)wymiary (dół): 24x17cm  Składniki: - 440g ugotowanego makaronu (u mnie orkiszowy) - ok.400g cukinii - 1/2 strąka papryki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 150g małych pieczarek - 100g wędzonego boczku (nie trzeba) - słoik domowej passaty ok.400ml (można wykorzystać także dobre pomidory z puszki) - ok.150g startej mozzarelli - 1-2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub innego tłuszczu, gdy mamy bardzo chudy boczek

Smaczne Zdrowe
Żur na zakwasie chlebowym 237

żur jest gęsty i kwaśny, ale konsystencja i wyrazistość smaku to rzecz gustu. Przygotowanie domowego zakwasu na żur to pestka - wystarczą 2-3 minuty, by umieścić wszystkie składniki w słoiku lub butelce i odczekać kilka dni, aż zakwas zacznie pracować. Tym razem do zrobienia tego żuru użyłam zakwasu z zakwasem chlebowym - brzmi może trochę dziwnie, ale tak jest :) Oznacza(...)zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur na zakwasie chlebowym - jak zrobić? Warzywa obierz i umyj, ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę, seler i por zostaw w całości

Moje Qulinaria
Zakwas na żur 225

wyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania bez domowego żurku z kiełbasą i jajkiem. Niestety, żeby żur wyszedł idealny, potrzebny nam jest dobrej jakości zakwas. Można szukać po sklepach w nadziei, że trafimy na taki, który będzie pasował naszym podniebieniom. Możemy też zrobić własny zakwas. Wiele osób mówi, że to zbyt pracochłonne, wymaga planowania itd. Owszem, zakwas trzeba przygotować(...)szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego na zakwasie - 3-4 ząbki czosnku - 3-5 liści laurowych - 3 ziarna ziela angielskiego Poza tym: - litr gorącej przegotowanej wody - wielki słoik (około 2 litrowy) - gaza lub podziurawiona folia aluminiowa Przygotowanie:  Do słoika wsypujemy mąkę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewamy litrem gorącej

W poszukiwaniu inspiracji
Szybkie ogórki w occie z kurkumą 132

różnych postaciach do szybkiego zjedzenia. Mogą to być ogórki małosolne z dużą ilością kopru lub ogórki w occie, marynowane przez kilka dni. Są idealne na grilla do karkówki lub kiełbasy. Dziś mam dla Was przepis na szybkie ogórki w occie z kurkumą. Lubię je z dużą ilością kopru. Zawsze mam w zamrażarce koper z poprzedniego sezonu. Mrożę go gdy kosztuje(...)octu jabłkowego lub winnego szczypta kurkumy Dodatkowo: kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka gorczycy 2 baldachy kopru 1 mała cebula kilka płatków chili Wykonanie: Ogórki wkładamy do słoika i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6-7 godzin, po czym odlewamy sok. Ogórki ustawiamy  w słoiku. Cebule kroimy w piórka, wkładamy ja pomiędzy ogórki. Do słoika wrzucamy przyprawy i koper

Kulinarne przygody Gatity
Ćwikła czarny bez z chrzanem 192

pomaga przy przeziębieniach. Idealna sprawa na Wielkanoc, ale też na co dzień jako dodatek do mięs. Chrzan z czarnym bzem jest łagodniejszy, bardziej owocowy. Dobrze pasuje do mięs, kiełbas i jajek – tam gdzie użylibyśmy ćwikły z buraków, żurawiny albo borówek. Ten sos jest jednocześnie kwaśny, gorzki (czarny bez), słodki (mus) i ostry (chrzan) – łączy wszystko co najlepsze(...)może być też dżem lub konfitura) – kupnego lub domowego łyżka chrzanu – kupnego   Przepis na ćwikłę z czarnego bzu Wymieszać czarny bez z chrzanem i przełożyć do słoika. Artykuł Ćwikła czarny bez z chrzanem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
.747. dynia i masło orzechowe 175

~dyniowy gotowany sernik w słoiku po maśle orzechowym~ Nie wiem czy lepsze było połączenie wczorajsze, czy dzisiejsze...Oba są obłędnie pyszne! Jak tak dalej pójdzie to chyba się jednak zakumplujemy z dynią :) Odpowiadam też na wczorajsze pytania: Jak się czujesz jedząc tak duże ilości warzyw i strączków? Nie wzdyma Cię po tym? Czuję się bardzo dobrze :) Warzywa są smaczne, niskokaloryczne(...)zostało zadane dwa razy - Jaki był powód twojego przejścia na wegetarianizm? Często jestem o to pytana. Szczerze mówiąc do dziecka byłam wybredna jeśli chodziło o mięso. Schabowych nie lubiłam, kiełbasy czy tego typu wyrobów też nie, żeby jeść kanapki z wędliną przekonałam się jakoś w II klasie podstawówki. Potem doszły "problemy" z jedzeniem przez które "pozwalałam sobie" tylko na drób

breakfast of dreams
Domowa ćwikła z chrzanem 226

wyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, żurku i oczywiście domowej ćwikły z chrzanem Bez ćwikły z chrzanem biała kiełbasa czy szynka już nie smakują tak wyjątkowo. Jest ona chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. Buraki natomiast oprócz(...)umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, opłukać i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć starty chrzan do słoika i dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzącą wodą do połowy wysokości chrzanu, zamieszać, przykryć i odstawić do ostudzenia. Do buraków dodać sok z 1 cytryny, łyżkę

UgotujmyTo.pl
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 169

zrumienią . Przekładamy do garnka w którym będziemy robić bigos . Łopatkę kroimy w grubą kostkę , także podsmażamy na smalcu i wkładamy do garnka . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy kiełbasę , karkówkę i cebulę , przesmażamy dosłownie chwilkę , mieloną słodką paprykę , a następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i podsmażamy jeszcze około minuty . Zawartość patelni zalewamy szklanką wina , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia(...)zostawiamy bigos w garnku w spokoju do drugiego dnia . Następnego dnia ponownie gotujemy bigos około 2-3 godzin . Teraz wreszcie jest gotowy Można go ,na gorąco włożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy lub dwukrotnie pasteryzować i wtedy nawet bez lodówki da radę do pół roku w spiżarce… Najsmaczniejszy odgrzewany na patelni . Smacznego ! Artykuł Zimowy bigos

Ogrodnik w podróży
Bigos z grzybami i kiełbasą 189

było ok. 1litra   Gotowałam kapustę do miękkości pod przykryciem.   W czasie gdy gotowała się kapusta rozdrobiłam mięso i przełożyłam je do garnka z gotującą się kapustą. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Dodałam do kapusty. Gotowałam wszystko pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewałam odrobiną wody. Dodałam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 kopiastą(...)firmy Tensmak . W skład tej przyprawy wchodzą suszone zioła, jest to bardzo smaczna mieszanka.  żadne z tych ziół nie dominuje w smaku. * nadwyżkę nakładałam do słoików na "później" i wstawiłam do lodówki   Smacznego!   Lidka

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania