jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować
wcinaj tokiełbasa, a nawet mak. Jak zrobić łazanki - prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zrobienie domowych łazanek jest bardzo łatwe. A jeżeli zdecydujemy się na gotowy makaron typu łazanki ze sklepu to pyszny obiad pojawi się na stole w mgnieniu oka :) Od razu można przygotować większą ilość farszu, który z powodzeniem można zamrozić, albo przełożyć do słoika i przechowywać
Moja Książka Kucharskakiełbasy i o dziwo nie miałam z tym problemu. Od razu wiedziałam, że spróbuję wędzony posmak uzyskać używając wędzonej papryki :) Efekt był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką
Dzieje kuchennej Wiewiórysłoik, butelka kupnego)- ok.200g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3-4 duże ząbki czosnku- 3-4 białe kiełbaski (lub wedle uznania)- 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba)- ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego)- 4-6 łyżek aromatycznego majeranku- 1/2-1 garści suszonych grzybów- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu
Smaczne Zdrowekiełbasą , lazania z leczo , lazania ze szpinakiem , lazania z mięsem, lazania z grzybami . Dzisiaj prosty i szybki do przygotowania przepis na lasagne – szybki bo bez beszamelu za to z dwoma serami, gotowym makaronem i sosem. Smacznego! PRZEPIS LAZANIA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI Składniki: 250g – 12 płatów suchego makaronu lasagne 300g pieczarek 1 cebula 5 łyżek oliwy 1 słoik
Dorota Smakujesłoików lub do specjalnego kamionkowego garnka na smalec i pozostawiamy do zastygnięcia. Tak przygotowany specjał będzie dobry do spożycia nawet przez dwa, trzy tygodnie. Smacznego domowy smalec z boczkiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów, a jeżeli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło za polubienie strony. Karkówka duszona w sosie własnym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
Księga-Smakusłoików lub do specjalnego kamionkowego garnka na smalec i pozostawiamy do zastygnięcia. Tak przygotowany specjał będzie dobry do spożycia nawet przez dwa, trzy tygodnie. Smacznego domowy smalec z boczkiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów, a jeżeli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło za polubienie strony. Karkówka duszona w sosie własnym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
Księga-Smakukiełbasy i 20 dkg boczku z całą cebulą. Dodałam też skórę z boczku :D Po tym jak już ugotuje się wyciągam ją. Można wkroić do kapusty....albo zjeść z octem ( dla mnie to rarytas) :D Wrzuciłam to do gara i nastawiłam na gotowanie. Godzinka z głowy :D Jak już kapusta była mięciutka dodałam koncentrat pomidorowy - pół małego słoika
Pieprzyć z Fantazjąbiałą kiełbasą i jajkami. Obecnie staje się nieomal niemożliwe kupić dobry zakwas na żur, prawdziwy bez całej listy użytych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dlatego najlepiej jest wykonać taki zakwas samemu. Nie jest to ani skomplikowane ani trudne. Poniżej podaje przepis na zakwas oparty na płatkach owsianych. Jeśli wykorzystujemy zakwas częściej niż raz w roku, warto zostawić odrobinę w słoiku
Mama Gotujemożemy słoiki wstawić na 30 minut do piekarnika nastawionego na 100 stopni, ale to jest już mniej oszczędny sposób wekowania Ja zawsze powtarzam Piotrowi, że nawet najbardziej ulubiona potrawa jedzona dzień po dniu może się znudzić i przestanie nam w końcu smakować, ja osobiście nie cierpię jeść tego samego dwa razy pod rząd, no chyba że domową białą kiełbasę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłoik kiszonych ogórków, tylekroć robię też właśnie tę zupę. Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków? Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :) Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy
Cztery Fajerysłoik kiszonych ogórków, tylekroć robię też właśnie tę zupę. Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków? Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :) Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczasu o nich zapomniałam.Do teraz. Piękne "utopione" paróweczki uśmiechają się do mnie z gazetowej strony. Według Wikipedii: Utopenec (dosłownie topielec) – popularna czeska zakąska, kiełbasy w marynacie. Podstawowy składnik - kiełbasy z kawałkami słoniny (špekáčky) przekrawa się wzdłuż i zalewa zagotowaną, a następnie przestudzoną marynatą, w skład której wchodzą zwykle: woda, ocet, sól, cukier, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie(...)ewentualnie też papryka. Do tego dodaje się pokrojoną w talarki cebulę, czasami też paprykę oraz ogórki. Całość powinna stać w niezbyt chłodnym miejscu co najmniej przez tydzień, raczej dwa. Słoik można postawić między oknami lub do spiżarki, natomiast lodówka nie jest odpowiednia. Spożywa się na zimno z chlebem.składniki: CZESKIE UTOPENCE. (prasa kobieca; ) 400g cienkich, krótkich paróweczek drobiowych 1 średnia
W kuchni Karmel-itkizawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta, która w UK jest nie do kupienia :(. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale jak ta lipcowo/sierpniowa - młoda i świeża. Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się(...)fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy ją z z masłem i bułką tartą , tak tradycyjnie, albo na ciepło - z groszkiem i marchewką . Dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbasą i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy: 1kg fasolki szparagowej 2 kiełbasy toruńskie lub śląskie koperek sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia Wykonanie
Walijskie Pichcenieobecnych nie jadam, więc nie mam porównania. W domowej słoikowej nie mamy żadnych konserwantów (tylko sól i naturalne przyprawy), nie mamy cukru, glutenu, itp. Nie dodaję też soli peklowej, kiełbasa jest bardziej szara (ma dużo majeranku), ale zdrowsza, a i bez niej jest pyszna. Rodzaje mięs oczywiście dowolne, ja podaję takie jakich użyłam tym razem. Ilości i rodzaje, to rzecz(...)dodaję podgardle (wówczas daję mniej boczku), tym razem nie dostałam, więc był sam boczek. Ważne, by była łopatka- ona ładnie wiąże, a reszta dowolna. Z poniższych składników otrzymałam 10 słoików mielonki Składniki: - 2,5 kg mieszanych mięs wieprzowych, u mnie: * 930g łopatki * 840g świeżego boczku * 480g karkówki * 250g golonki (bez skóry i bez kości
Smaczne Zdrowe