kiełbasa chorizo - 385 przepisów (strona:15/26)

Danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo 225

Chorizo to tradycyjna kiełbasa wyrabiana z wieprzowiny. Przygotowałam z tej kiełbasy i karkówki wspaniałe danie jednogarnkowe. Lekko pikantne, syte i smaczne. Gulasz podałam z ryżem. Składniki: 500 g karkówki bez kości 200 g chorizo 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego

O kuchni z uczuciem
Węgierska zapiekanka ziemniaczana. Rakott krumpli. 294

kulinarny Marzeny to po prostu wie! :) PS A jaka fajna i dźwięczna ta węgierska nazwa potrawy ;) Składniki: 1 kg ziemniaków (najlepiej typu sałatkowego) 6 dużych jajek 150 g kiełbasy (węgierskiej paprykowej, chorizo, polskiej lub innej) 400 g kwaśnej gęstej śmietany (minimum 18 %) 100 g startego ostrego żółtego sera sól i pieprz słodka papryka w proszku (opcjonalnie) masło (do natłuszczenia formy(...)obrać i pokroić w plasterki. Obgotować 10 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie przepłukać zimną wodą na sitku. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Jeżeli używamy polskiej - oprószyć ją papryką w proszku. Śmietanę wymieszać dokładnie z solą i pieprzem (ilość wg smaku). Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie masłem. Ziemniaki podzielić na trzy

zadanie-gotowanie
Spaghetti z dynią, kiełbasą, suszonymi pomidorami i rozmarynem 153

makaronami - przygotowanie tego trwa około 10 minut, czyli tyle, ile gotuje się makaron! :) Składniki: makaron - u mnie pełnoziarnisty 2 łyżki oliwy z oliwek 100-150 g ostrej kiełbasy - może być chorizo, ja miałam jakąś przyprawioną ostrą papryką 1 mała cebula 150-200 g dyni ok. 10 suszonych pomidorów w zalewie sól, pieprz do doprawienia tymianek Opcjonalnie: 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)czasie gdy makaron się gotuje na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią dynię i cebulę - podsmażamy je na delikatnym ogniu aż trochę zmiękną. Dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę, zwiększamy trochę ogień i mieszamy aż wszystko na patelni się przysmaży na złoto-brązowy kolor. Dodajemy suszone pomidory i rozmaryn, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie ostrzejsze dania - dodajcie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciecierzyca w sosie pomidorowym. 244

muszę przyznać ,że wybornie.Będzie więcej eksperymentów z ciecierzycą w roli głównej. Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100 g dobrej ,wyraźnej w smaku kiełbasy 50 g chorizo ,pikantne 1 puszka ciecierzycy ,konserwowa 600 g pomidorów w puszce ,butelce pół pęczka szparagów ,najlepiej cienkie 1 łyżeczka majeranku 1/ 2 łyżeczki mielonej kolendry pieprz ,sól do smaku(...)gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut .Przekładamy na sito ,przelewamy zimną wodą i odstawiamy . W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę . Dodać pokrojone w kostkę kiełbasy ,starty na tartce czosnek , majeranek i kolendrę.Smażyć około 3 minuty mieszając. Ciecierzycę odsączyć na sicie ,przepłukać wodą i dodać do przesmażonej kiełbasy z cebulką .Teraz dodajemy też szparagi . Kilka zostawiamy

Ladylaura.
Krem z papryki z chorizo 166

mascarpone 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa) Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy je do miski, przykrywamy folią(...)patelni przekładamy do garnka z bulionem. Upieczoną paprykę wraz z sosem dokładnie blendujemy i dodajemy do zupy wraz  z mascarpone. Dodajemy przyprawy. Gdy ziemniaki będą miękkie całość blendujemy. Chorizo kroimy w plasterki, smażymy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się lekko wytopi przekładamy je do zupy

Kulinarne przygody Gatity
Arroz de Pato. Portugalski ryż z kaczką. 307

udka) 1 pęczek włoszczyzny 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 listek laurowy 2 litry wody sól 175 ml suchego ryżu do risotto 20 plasterków chorizo (lub podobnej kiełbasy) 1/2 cebuli oliwa sól 1 żółtko Wykonanie: Kaczkę, obraną włoszczyznę, listek laurowy, cebulę i czosnek (w całości) umieścić w garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować

zadanie-gotowanie
Niezły Dym 161

bufala Campana z mleka bawolic. Oczywiście nie zabraknie tutaj również szlachetnej oliwy z oliwek i świeżej bazylii. Obok klasyki w menu stale pojawiają się nowe pozycje, m.in. CHORIZO z hiszpańską kiełbasą, BLU z gorgonzollą, czy PICANTE z papryczkami Jalapeños. Właściciele zdradzili również, że z czasem w karcie zawitają również ręcznie wyrabiane makarony. Nie zamierzam się więcej rozpisywać, ponieważ uważam

Food Square
Gulasz z patelni 168

przestudziłem, pokroiłem w grubą kostkę. Obrany czosnek pokroiłem na plasterki, smażyłem na 5 łyżkach oliwy, aż nabrał złotego koloru. Następnie dodałem ziemniaki i przyrumieniłem je na średnim ogniu. Kiełbasę (u mnie chorizo ) pokroiłem na grube plasterki i dodałem do ziemniaków. Groszek umyłem, odciąłem końcówki i zdjąłem łykowate nitki. Blanszowałem 3 minuty. Z części strąków, tych bardziej dojrzałych wyłuskałem groszek. Dodałem

R'n'G Kitchen
Weekendowe śniadanie - nadziane i zapiekane bułeczki 218

biała kiełbasa ;) możecie przygotować na śniadanie pyszne bułeczki pełne smaku i aromatu, wykorzystując świąteczne wędliny. Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2 Składniki: 2 bułeczki, 3 frankfurterki lub kawałek kiełbasy, 6 plastrów chorizo, 2 liście jarmużu, 4 suszone pomidory z oleju, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub ostra papryka w proszku (wersja pikantna), 1 łyżka kaparów, 1 łyżka

SzczyptaSmaQ
Ryż po hiszpańsku z chorizo 205

Kolejne danie z chorizo, czyli tradycyjną hiszpańską kiełbasą, dostępną bardzo często w dwóch popularnych dyskontach. Jest zupełnie inna niż zwykła kiełbasa. Danie jest b ardzo wyraziste w smaku, bo przechodzi mocnym i charakterystycznym aromatem chorizo:). Jest szybkie w przygotowaniu i jednogarnkowe, świetne na leniwy obiad.  150g chorizo 200g suchego ryżu 1 papryka czerwona 10-15 oliwek zielonych 200ml przecieru

Szefowa kuchni
Zapiekana botwina z jajkami 156

zajmijmy się czymś przyjemnym. Botwina zapiekana z jajkiem jest genialna na śniadanie, jest też dobrym zamiennikiem obiadu. Robi się szybko i jest pyszna. W przepisie występuje chorizo, ale spokojnie można zastąpić je boczkiem, kiełbasą, szynką, można pominąć i doprawić całość wędzoną papryką. To już wasza inwencja twórcza jest ograniczeniem. Potrzebujemy: kilka liści kolorowej botwiny (lub pęczek zwykłej) 40 dkg chorizo

ladykitchen
callos con garbanzos (flaki z cieciorką) 276

Składniki (na 4 osoby): 1/2 kg flaków wołowych obgotowanych 200g cieciorki 2 spore pomidory 1 nóżka wieprzowa 2 kawałki kaszanki 1 kawałek chorizo (od biedy może być kiełbasa surowa polska, dojrzewająca) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe wędzona ostra papryka sól pieprz Do garnka włożyć flaki, nogę, liście laurowe, 1/2 cebuli drobno posiekanej, zalać zimną wodą, osolić(...)godzinie gotowania, do flaków dodać sos, cieciorkę, kaszankę i chorizo. Dusić na małym ogniu kolejną godzinę. Po tym czasie wyjąć nogę, chorizo i kaszankę z garnka. Obrać mięso z nogi – powinno samo odchodzić od kości – kiełbasy pokroić w grube plasterki (jeśli kaszanka się nie rozpadła…) i włozyć wszystko na powrót do garnka. Wymieszać. Podawać

stajnia gołębie od kuchni
Cebula faszerowana z grilla 134

cebule (u mnie czerwone), kiełbasa surowa typu polska, chorizo, sól, cukier, olej Cebule obrać z łuskwin, ściąć wierzch i spód. Ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, ułożyć na durszlaku i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć środki cebul. Na spodzie cebuli powstanie dziura, którą należy zasklepić kawałkiem cebuli. Kiełbasę wyjąć z flaka, rozgnieść. Wypełnić cebule kiełbasą. Skropić olejem

królestwo garów
Poniedziałek: Sałatka z komosą, idealna na lunch do pracy 125

minutach dodajemy do piekarnika umyte pomidorki koktajlowe. Krok 2 Komosę płuczemy pod strumieniem zimnej wody na sicie. Krok 3 Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy, aż kiełbasa puści sok i lekko się przyrumieni. Ściągamy z patelni chorizo, a wysypujemy na nią komosę, chwilę mieszamy i zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy

Niedzielny kucharz
Pizza z chorizo, serami i czarnymi oliwkami 140

Kolejna pizza zawitała na mojego bloga. Tym razem z wieloma serami (camembert, cheddar i tradycyjny ser żółty), czarnymi oliwkami, paprykami (czerwona i pomarańczowa) oraz chorizo. Ta tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny dodaje pizzy szczególnego aromatu. Bez wątpienia jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować warto szybko nadrobić zaległości. Wykorzystałem przepis na ciasto, który zamieściłem już wcześniej na blogu, więc(...)chłodniejsze, deszczowe dni. Składniki Składniki na ciasto: Ciasto na włoską pizzę 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 serek camembert 10 czarnych oliwek bez pestek 100 g chorizo 100 g sera cheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić go innym sosem

Programista w kuchni