kiełbasa chorizo - 385 przepisów (strona:15/26)

Kiełbasa żywiecka parzona 158

domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Wędzona słonina, czyli sało Kiełbasa krakowska parzona Kiełbasa myśliwska Wędzona domowa pasztetowa Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Kiełbasa żywiecka parzona Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 2000 g łopatki wieprzowej 1000 g karkówki wieprzowej 1250 g pręgi wołowej 750 g podgardla

Kulinarne przygody Gatity
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 349

szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaPieczywoSchiacciata, toskański chlebekWiejski chleb francuski z suszonymi pomidoramiPomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamemŚwiąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowyChleb tygrysi (dutch crunch bread)Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasieChleb razowy

Kulinarne przygody Gatity
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2969

szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaSchab z pończochy II, czyli domowa wędlinaCzas przygotowania: ok 11 dniSkładniki:1200 g schabu wieprzowego bez kości1/2 szklanki cukruniepełni 1/2 szklani soli1/2 łyżko stołowej peklosoli1

Kulinarne przygody Gatity
Domowy baleron 251

szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaDomowy baleronCzas przygotowania: marynowanie 7 dni, parzenie 120 minutSkładniki:1 kg schabu karkowego1,5 litra wody50 g cukru4 ziarenka ziela angielskiego3 liście laurowe10

Kulinarne przygody Gatity
AROMATYCZNE UDKA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 235

kości) zapiekane razem z kolorowymi warzywami - ziemniakami, cukinią, papryką, czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi, w aromatycznych przyprawach, a do tego "gwóźdź programu", czyli chrupiące plasterki lekko pikantnej kiełbasy długodojrzewającej (lub zamiennie chorizo).... Smak kurczaka i kiełbaski genialnie się ze sobą łączą, musicie koniecznie tego spróbować :) Przyprawy zaś, które wybrałam, idealnie wydobywają cały smak zarówno(...)około 11-12 szt.) 5- 6 średnich ziemniaków  2 czerwone cebule 0,5 niewielkiej cukinii 4-5 ząbków czosnku w łupinkach 250 g pomidorków koktajlowych 1 cienka kiełbasa długodojrzewająca lub chorizo (około 100 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki  1 łyżeczka ostrej mielonej papryki  2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku  sól i świeżo zmielony

Słodko-Słony Świat Ilony
Bigos 193

kapusty kiszonej 0,6 kg poszatkowanej kapusty białej 2 duże cebule 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej 100g pikantnego chorizo 60 g suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie) 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber) mąka pszenna Kapustę kiszoną namaczamy(...)wlewamy ok 1 litra wody (ja wlałam 700 ml wody  + 200 ml rosołu + 100 ml wywaru z warzyw) - zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę podwawelską i chorizo oraz odcedzone i posiekane grzyby. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę (co jakiś czas mieszamy). Rada: Bigos dobrze jest przygotować

peggiwkuchni
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1 287

Jesteśmy debiutantami w tym temacie, ale przygotowaliśmy się bardzo sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka(...)mięsa: łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, podgardle, boczek surowy, słonina, sól, świeżo mielony pieprz, świeży czosnek). Mięso podzieliliśmy na 3 części, z których powstaną 3 różne kiełbasy: 1-biała, 2-wiejska, 3-a’la chorizo. Do każdej części mięsa trafiły dodatkowe przyprawy m.in.: majeranek, mieszanka przypraw do wiejskiej kiełbasy, ostra papryka w proszku, łagodna papryka w proszku. Mięso wstawiliśmy

OstryKęs
Spaghetti z chorizo 154

Chorizo - hiszpańska kiełbasa, stała się już jakiś czas temu bardzo popularna. Można z nią zrobić np. takie szybkie danie z makaronem.Składniki:spaghetti w ilości dla 2-3 osób100 g chorizo w plasterkach2 ząbki czosnkukilka kawałków papryki konserwowej1 mała cebulatarty ser żółty do posypaniaSposób przygotowania:1. Nastawiamy wodę na makaron, solimy i gotujemy do miękkości.2. W tym czasie obieramy

Kuchnia domowa Ani
Paella z kurczakiem 189

przygotowaniu. Składniki : 300 gr ryżu do paelli ew. carnarolli lub arborio (są to ryże do risotto) 1 litr bulionu drobiowego 40 dag filetu z kurczaka 100 gr kiełbasy (najlepiej chorizo) kilkanaście nitek szafranu 2-3 ząbki czosnku 1 papryka mała puszka kukurydzy 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30% pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej pół łyżeczki mielonej kurkumy pół

Mechanik w kuchni
Naleśniki z farszem z bobu 239

dowolną sałatą i sosem np jogurtowym - i  obiad na gorący dzień gotowy. składniki 500 g bobu 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pomidorów 100 g kiełbasy typu chorizo 125 g mozzarelli 2 łyżki koperku 2 łyżki kolendry papryka w płatkach ( u mnie pul biber) sól, pieprz oliwa z oliwek + 6 naleśników (np z   tego  przepisu(...)ciasto francuskie przygotowanie Bób opłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok 4 - 5 minut ( dłużej jeżeli jest starszy, sprawdzić czy jest wystarczająco miękki), odcedzić, przestudzić, obrać. Cebule i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Bób włożyć do miski, ugnieść niezbyt dokładnie przy pomocy praski do ziemniaków lub widelca. Na patelni rozgrzać oliwę

Stare Gary
Gulasz paprykowy z lopatki i chorizo 158

postanowiłam przygotować rozgrzewający gulasz, bo pogoda niestabilna, wszyscy dookoła chorują, warto wiec się dobrze pożywić. Gulasz postał z tego co akurat było w lodówce, ale tematem przewodnim była kiełbasa paprykowa chorizo. To ona nadała daniu smak, do tego węgierska wędzona papryka i powstał całkiem solidny, pyszny, jednogarnkowy posiłek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Risotto z ryżem basmati i krewetkami 274

użyłam oleju rzepakowego od Sosta . Potrzebujemy: 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 40 g zimnotłoczonego oleju rzepakowego 100 g papryki czerwonej 100 g papryki żółtej 80 g dobrej kiełbasy, najlepiej chorizo 1 puszka pomidorów w kawałkach 2 łyżeczki przyprawy bez soli i glutamnianu sodu 200 g wody 350 g ryżu basmati 250 g krewetek  2 łyżeczki słodkiej papryki(...)kurkumy 2 łyżeczki płatków drożdżowych Cebulę siekamy razem z czosnkiem i dusimy na oleju rzepakowym przez 4 minuty od momentu włączenia palnika.  Następnie kroimy papryki w kostkę, a kiełbasę w plasterki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Dusimy pod przykryciem 15 minut. W razie czego, można podlać niewielką ilością wody. Dodajemy teraz pomidory, przyprawy i wodę i doprowadzamy

MamaOskarka
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 457

Tapas - niewielka przekąska. Według Wikipedi pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami . Osobiście uwielbiam tapas, które są nie tylko małą przekąską, ale jednocześnie stylem życia, sposobem by przy stole spędzić czas nie tylko jedząc, ale i  poznając(...)domu, z tego, co akurat mamy w lodówce. W oka mgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki  zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki  serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka z kiszonej kapusty 283

akcji kulinarnej kuchni węgierskiej wraz z Mirabelką .  Składniki :  600g kiszonej kapusty 150g ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 500g mięsa mielonego (mieszanego) 150g pikantnej kiełbasy (użyłam chorizo) 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) 300ml śmietany sól, pieprz masło Przygotowanie :  Kapustę opłukać, w razie potrzeby nieco posiekać. Na patelni roztopić 2 łyżki masła i przesmażyć(...)naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć warstwę kapusty, polać ją kilkoma łyżkami śmietany. Wyłożyć połowę mięsa mielonego, na nim ułożyć pokrojone w plastry jajka ugotowane na twardo (jeśli używacie) i kiełbasę pokrojoną w plasterki, a następnie przykryć to warstwą ryżu. Wyłożyć kolejną warstwę kiszonej kapusty, zalać ją śmietaną, wyłożyć pozostałą część mięsa, kiełbasy i ryżu, na wierzchu wykończyć warstwą kapusty. Zalać

Codzienne Gotowanie
Tapas i nie tylko w Sevilli I 139

Polsce, miałam przyjemność degustowania różne tapas, nie tylko w miejscowych tapas barach ale i restauracjach. Mieliśmy możliwość spróbowania wielu różnych przekąsek, od tych najprostszych – plasterków szynki, chorizo (chorizo – dojrzewająca kiełbasa z dodatkiem suszonej, mielonej papryki, jest najpopularniejszą kiełbasą w Hiszpanii), sera czy oliwek, kanapki z anchois, łososiem... po bardziej skomplikowane i rozbudowane – foie gras, sałatki z tuńczykiem, owoce morza

królestwo garów
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 161

puszki białej i czerwonej fasoli, - puszki pomidorów , passatę pomidorową,koncentrat pomidorowy, pulpę pomidorową, - ogórki konserwowe ,korniszony, - oliwę z oliwek ,olej itp.np.olej lniany ,kokosowy itp. - matiasy,  - kabanosy ,parówki, chorizo, - flaki kielbasa - ryby( pstrąg , coraz , karp), owoce morza , - sery podstawa to parmezan i chedar - salami i szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania