kiełbasa chorizo - 385 przepisów (strona:6/26)

Tagliatelle szpinakowe z chorizo, kaparami i pomidorami w sosie serowym 174

Danie szybkie do zrobienia, 20 minut i gotowe! Składniki: 300 g makaronu tagliatelle (użyłam szpinakowego) 1 laska kiełbasy chorizo (lub innej cienkiej kiełbasy dojrzewającej lub salami) 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 100 g sera Lazur (lub innego z niebieską pleśnią) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki kaparów 1 ząbek czosnku Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. W tym czasie

Czerwień i błękit
Curry z dynią i kiełbasą chorizo 97

sposobów. Słoneczny kolor mojej hokkaido rozjaśniał moją kuchnię przez kilka dni aż w końcu nadszedł czas żeby wylądowała w garnku. A wylądowała w doborowym towarzystwie świeżego kalafiora, ciecierzycy, suszonej kiełbasy chorizo i orientalnych przypraw tworząc pyszne curry z lekko indyjską nutą. Jeżeli nie macie chorizo zastąpcie inną suszoną kiełbasą np. toskańską (dostępna w delikatesach Alma). Śmiało przygotujcie dużą porcję

Milion Smaków
zapiekanka z pęczaku z chorizo 147

dłuższego już czasu miałam ochotę na zapiekankę z chorizo. Nie miałam pomysłu, co prócz kiełbasy powinno się w niej znaleźć i tak mi schodziło aż do dziś. Kupiłam pęczak, na opakowaniu którego nadrukowano przepis na danie z dodatkiem pieczarek i pora; zainspirowałam się, dodałam moje chorizo i zrobiłam pyszną zapiekankę:) Najlepszą dla mnie rekomendacją dla niej był fakt, że moja(...)poprosiła o dokładkę. Jedyna uwaga: jajka powinny być mniej ścięte, przetrzymałam moją zapiekankę za długo w piekarniku - w przepisie podałam właściwy czas. Smacznego:) składniki: 200 g pęczaku 200 g kiełbasy chorizo 200 g pieczarek 1/2 pora 4 ogórki kiszone 4 jaja 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki sól, pieprz do smaku Pęczak ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić

6niebo
Gulasz z warzywami i chorizo 161

głodni. Gulasz z warzywami i chorizo Przygotuj rondel, nóż i deskę do krojenia, łopatkę, łyżeczkę, wagę kuchenną, miseczki. Przygotuj składniki: ok. ½ kg łopatki wieprzowej lub mięsa gulaszowego, ok. ¼ pęta kiełbasy chorizo, 1-2 marchewki, 1-2 cukinie, 1-2 cebule, 2-3 łyżeczki łagodnego ketchupu, 2-3 łyżeczki mąki pszennej, sól, pieprz czarny mielony, cukier, trochę przegotowanej wody, trochę tłuszczu(...)oraz obtocz w mące. Z chorizo zdejmij wierzchnią błonę i pokrój je lub rozerwij na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Podsmaż na nim chorizo. Gdy lekko się podsmaży, do kiełbasy dodaj mięso. Całość smaż razem, mieszając, do momentu, gdy mięso ładnie się przyrumieni. Następnie na patelnię dodaj cebulę. Kiedy cebula stanie się szklista, na patelnię wlej wodę

blog.moje-pasje.info
ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI 118

Chorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych krewetek i chrupiącego pieczywa(...)SKŁADNIKI : 150 g kiełbasy chorizo 300 g chudej wieprzowiny 1 puszka pomidorów 1/2 puszki białej fasolki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 litry bulionu 4 ziemniaki  włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera ) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku kilka

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwiczka wieprzowa z farszem szpinakowym i z chorizo 170

Szukałam przepisu wykorzystującego chorizo. Troszkę nam się ta kiełbasa rozmnożyła i trzeba było zacząć likwidować zapasy. I tak trafiłam na stronę Eating Well. Polędwiczka wyszła bardzo smaczna i efektowna(...)wbrew pozorom - szybka w przygotowaniu. Polecam!składniki1 polędwiczka ok 600 g250 g świeżego młodego szpinaku100 g żółtego sera  np cheddar'a, starty na małych oczkachok 70 g kiełbasy chorizo lub salami4 ząbki czosnkuoliwa z oliweksól, pieprzprzygotowaniePolędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony z resztą

Stare Gary
Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą 185

aromatyczna.Smacznego!Składniki:Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g);1 średnia cebula;200 g liści jarmużu;4 średnie ziemniaki;3 ząbki czosnku;2 duże pomidory;200 g kiełbasy chorizo;1 liść laurowy;2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety);2 łyżki oleju;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić(...)delikatnie podmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać plasterki chorizo i razem podsmażać, aż z chorizo wytopi się większość tłuszczu i stanie się delikatnie chrupkie.Następnie do garnka z cebulą i chorizo dodać pokrojone ziemniaki, liść laurowy, obrany czosnek, zalać 2 litrami bulionu i gotować do miękkości ziemniaków (około 30 minut).Po tym czasie dodać drobno pokrojony jarmuż i gotować kolejne

Gospodyni Miejska
Caldo Verde 146

wszystkich ważnych uroczystościach. Cały sekret jej smaku opiera się na świeżych liściach kapusty galicyjskiej, couve galega lub jarmużu. Dodatkowo jednym z głównych składników jest tradycyjna, lekko pikantna, portugalska kiełbasa chorizo. Na portugalskich stronach próbowałam odszukać kanoniczną wersję tej zupy, jednak taka nie istnieje. Dominują dwie podstawowe wersje: z czosnkiem, ziemniakami i oliwą dodaną pod koniec bądź też z czosnkiem, cebulą(...)pieprz czarny sól Dodatkowo oliwa z oliwek 1/2 pęczka koperku Instrukcje Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Całość zalewamy

Wędrówki po kuchni
Domowa kiełbasa dojrzewająca jak chorizo 214

Chorizo uwielbiałam od dość dawna a teraz jak byliśmy w Hiszpanii pokochałam ją jeszcze bardziej. Chorizo czyli paprykowa kiełbasa hiszpańska z wieprzowiny. Jak się nie ma co się lubi to .......trzeba sobie to zrobić. Jedno podejście do chorizo już miałam tutaj [ klik ] a dzisiejszy wyrób jeszcze bardziej przypomina oryginał. Kiełbasa zawiera naszą polską wieprzowinę i jest pyszna a do złudzenia(...)przypomina tą oryginalną i nawet wytapia sie na pomarańczowo jak w oryginale. Potrzebuje mniej czasu dojrzewania niż moja poprzednia i dlatego polecam ją gorąco. Domowa kiełbasa dojrzewająca jak chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Piątek: Gołąbki z dorszem 130

sałaty rzymskiej (jeśli do kupienia będzie tylko mała, gołąbki robimy z dwóch, a nawet z trzech liści) 4 łyżki parmezanu Puszka całych pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego 10 cm kiełbasy chorizo Pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki lub koperku 4 łyżki oleju Sól Pieprz Ziemniaki Pół kilo ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanego tymianku lub 1,5 łyżki suszonego(...)Ziemniaki myjemy i przekładamy do naczynia do gotowania na parze. Gotujemy 10 minut. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem . Krok 5 Chorizo kroimy na plastry i kładziemy na suchą patelnię. Podgrzewamy, aż kiełbasa lekko się przypiecze. Krok 6 Wyciągamy dorsza z zalewy. Na blacie kuchennym lub desce rozkładamy liść sałaty. Kładziemy na nim kawałek ryby

Niedzielny kucharz
Grochówka z chorizo 113

Składniki: (6 porcji) 350 g. wędzonego boczku (lub wędzonych żeberek) 150-200 g. cienkiej chorizo 1 szkl. grochu żółtego łuskanego (połówki) 2 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki(...)boczek (lub żeberka), liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj i doprowadź do zagotowania. Ponownie zamieszaj, aby groch nie przywarł do dna i gotuj przez 10 minut, przykryj garnek pokrywką. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i krótko podsmaż. Wyłóż kiełbasę, ale tłuszcz zostaw. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę

Delicious Place
Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo 131

jedliście kiedyś kiełbasę chorizo? Ja dzisiaj po raz pierwszy spróbowałam i jestem zachwycona, bo uwielbiam takie smaki. To hiszpański przysmak, kiełbasa wieprzowa, o charakterystycznym smaku i mocnym zapachu, często z dodatkiem mielonej papryki.  Według mnie chorizo zyskuje na smaku, kiedy np. podsmażymy je jak to zrobiłam dzisiaj. Na ciepło jest naprawdę wyborne!  Dzisiejsze danie to duet

Moja smaczna kuchnia
Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo 111

jedliście kiedyś kiełbasę chorizo? Ja dzisiaj po raz pierwszy spróbowałam i jestem zachwycona, bo uwielbiam takie smaki. To hiszpański przysmak, kiełbasa wieprzowa, o charakterystycznym smaku i mocnym zapachu, często z dodatkiem mielonej papryki.  Według mnie chorizo zyskuje na smaku, kiedy np. podsmażymy je jak to zrobiłam dzisiaj. Na ciepło jest naprawdę wyborne!  Dzisiejsze danie to duet

Moja smaczna kuchnia
GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. 172

jako składnikenergetyczny.  Bo jak tu hasać, kiedy nie ma z czego czerpać sił? GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. /przepis własny, inspirowany smażonym groszkiem z boczkiem;/ dla dwóch osób 2 kiełbasy chorizo miseczka (taka 300ml) zielonego groszku 2 duże cebule 1/2 szklanki wrzątku miseczka kaszy Kaszę zalewam wodą w stosunku 1:2 (miseczka kaszy do dwóch miseczek wody), zagotowuję, zmniejszam ogień

W kuchni Karmel-itki
Dorsz z sałatką na ciepło z ziemniaków, bobu, pimientos de Padrón i chorizo 151

galicyjskiej! * SKŁADNIKI dla 4 osób 600 g tuszy dorsza ze skórą 4 duże ziemniaki 500 g młodego bobu 250 g papryczek Padrón (lub innych małych łagodnych papryczek) 200 g kiełbasy chorizo (najlepiej odmiany sarta ) klarowane masło oliwa z oliwek suszony cząber sól morska, pieprz * PRZYGOTOWANIE Dorsza oczyść, wysusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki i przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw(...)czasu, gdy sałatka będzie gotowa. Chorizo pokrój na plasterki i przysmaż na patelni z odrobiną klarowanego masła. Kiełbasę wyjmij, a tłuszcz zostaw. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, wrzuć je na patelnię, posól i smaż przez około 8-10 minut aż staną się miękkie. Przypraw cząbrem i zdejmij je z patelni. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć umyte

Food Square
krem z selera 112

natką pietruszki wygląda bardzo apetycznie, doskonale syci i grzeje. składniki: duży seler 2-3 ziemniaki 1/2 kalafiora cebula 100 g kremowego serka topionego 3 łyżki oliwy 100 g kiełbasy chorizo natka pietruszki ok 1,5 l bulionu sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zrumienić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić pokrojony w kostkę seler, wlać(...)Zdjąć z ognia, zmiksować na gładko, dodać pokrojony w kawałki serek, doprawić do smaku. Podgrzewać aż serek się rozpuści. Kiełbasę pokroić na plasterki, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, usmażyć na chrupiąco. Krem nalewać do miseczek, podawać z chipsami i chorizo i natką pietruszki

6niebo