kiełbasa chorizo - 385 przepisów (strona:2/26)

Paella kalafiorowa z indykiem 198

Trochę pomieszana kuchnia Hiszpańska i Polska, kiełbasa chorizo i indyk w duecie tworzą bardzo smakowite zestawienie, a do tego oczywiście pyszny ryż jaśminowy Risana . Sezon kalafiorowy trwa więc nie może zabraknąć warzywnych dodatków. Składniki dla 4-6 osób: 1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet 10 dag kiełbasy chorizo 2 torebki ryżu jaśminowego Risana 3/4 główki kalafiora pęczek szczypiorku(...)pieprz 1. Ryż gotujemy przez 10 minut i odcedzamy. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażamy mięso indyka na rumiano, dodajemy kiełbasę chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy

Apetyczna babeczka
Gorący dip serowy z chorizo i czosnkowymi grzankamI 180

startego parmezanu; 1 szklanka startej mozzarelli; 1 szklanka startego żółtego sera (najlepiej cheddara, u mnie gouda); 200 g dobrej jakości ketchupu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 100 g kiełbasy chorizo; 5 listków świeżej bazylii; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; Sól; Pieprz. CZOSNKOWE GRZANKI: 1 bagietka; Masło klarowane; 1 łyżeczka czosnku granulowanego. DODATKOWO(...)średnicy 24 cm; Duża patelnia (do podsmażenia grzanek). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: GORĄCY DIP SEROWY Z CHORIZO Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Gospodyni Miejska
Tarta z marchewką i chorizo pod czerwonym cheddarem 112

ochotę, że aż się trzęsę. Od ostatniej tarty minęło kilka miesięcy i czekałem na znak. I tak pewnego razu robiąc przegląd blogów kulinarnych natknąłem się na marchewkową tartę z kiełbasą chorizo (u Magdy z Obados na Obiados). I od razu wiedziałem, że to właśnie na to kilka miesięcy czekałem! O tak, nie zwlekając zabrałem się za pracę. Jak się później(...)kulinarnej nomenklatury to nie tarta tylko quiche. 250 g mąki 100 g masła 3 jajka 50 ml wody 600 g obranej marchewki 200 g sera red cheddar 200 g kiełbasy chorizo 3 łyżki śmietany 18% sól, cukier Mąkę ze szczyptą soli łączymy ze schłodzonym pociętym na kosteczkę masłem siekając całość nożem. Jak w miarę nam się połączy to dodajemy wodę

Marder&Marder Manufacture
Wiosenna pizza z mango i kiełbasą chorizo 111

Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej, pikantnej kiełbasy chorizo, czerwonej cebuli, które idealnie współgrają ze słodkością mango to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru(...)wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 100g kiełbasy chorizo w plastrach 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 150g pieczarek 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 80g żółtego sera gouda 120g sera mini mozzarella sól morska pieprz 2 łyżki

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak po baskijsku 233

przepis na jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych.Składniki:2 ćwiartki kurczaka1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę2 czerwone papryki pokrojone w kwadraty2 ząbki czosnku drobno posiekane1 pętko kiełbasy chorizo (pokrojone w półplasterki)1 łyżka przecieru pomidorowego1 szklanka ryżu2-3 szklanki bulionu warzywnego10 czarnych oliwek1,5 łyżki suszonego tymiankumąka pszennasól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Kurczaka umyć i osuszyć(...)się zrumieni z obu stron. Często obracać. Następnie wyjąć i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i paprykę aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, kiełbasę chorizo i przecier. Podsmażyć aż kiełbasa się przyrumieni. Dodać szklankę ryżu. Podsmażyć. Dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Przełożyć na patelnię usmażonego kurczaka i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie ugotowane

W kuchni wieczorem
Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą 191

cebulą...Kruche, złociste ciasto.Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa. Ziemniaki, cebula i mozzarella.Pycha! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;100 g margaryny;1 żółtko;50 ml wody.Nadzienie:250 g kiełbasy chorizo;2 duże cebule;Duży ząbek czosnku;100 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;150 g startej mozzarelli;500 g ziemniaków;3 jaja;Sól;Pieprz;Łyżeczka słodkiej papryki(...)plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku.Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości kiełbasą ( w tym ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy i cebuli dodatkową łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki w proszku

Gospodyni Miejska
Domowe kiełbasy i wędliny z DobraKielbasa.pl – efekty 287

Postanowiliśmy podejść bardziej ambitnie do tematu wędlin i kiełbas i przygotować je samodzielnie. W efekcie, wraz z DobraKielbasa.pl, przygotowaliśmy: białą kiełbasę wędzoną wiejską kiełbasę z rozmarynem wędzoną kiełbasę a’la chorizo wędzoną szynkę wędzony baleron. A oto efekty(...)bardzo przyjemnej pracy: Gotowe wędliny. Najlepsza pierwsza biała kiełbasa ever. Karkówka i szynka. Wędzona karkówka. Wędzona szynka. Kiełbasa pikantna a’la chorizo. Biała świąteczna. Kiełbasa a’la chorizo. Kiełbasa wiejska z rozmarynem i czosnkiem. Biała kiełbasa. Pikantna: mocno pieprzna i czosnkowa. Inne wielkanocne dania też się udały: Faszerowane jajka. Mój numer 1 na wielkanocnym stole. „Sałatka Babci

OstryKęs
Sezamowy quiche z papryką i chorizo 215

Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;4 łyżki sezamu;150 g zimnej margaryny;1 łyżeczka soli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1 ząbek czosnku;1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżeczka ziół prowansalskich;1 łyżka oleju;Sól(...)około 30 - 40 minut, aż masa się zapiecze i lekko zgęstnieje.Po upieczeniu quiche odstawić na około 5 minut do lekkiego wystudzenia i związania się masy.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości kiełbasą ( w tym ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy i papryki dodatkową łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki w proszku

Gospodyni Miejska
Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka 163

mnie śniadanie idealne. Osobiście nie przepadam za kanapkami (no chyba że w formie tostów z dużą ilością sera;)) a tutaj mamy jajka z płynnym żółtkiem, z warzywami i pikantną kiełbasą chorizo, za którą przepadam. Podana z chrupiącym pieczywem smakuje bosko. Można tutaj dodać też inne ulubione warzywa, np cukinię, jednak ja dodałam to co w tamtym momencie miałam pod ręką(...)smażenia 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w kostkę 1 czerwone chili, pokrojone w drobną kostkę 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę 1×400 g puszka krojonych pomidorów 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1/2 łyżki kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej kolendry szczypta cukru

karmelowy
Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo 156

przygotowania użyłam produktów kupionych w Lidlu, gdzie pojawił się bogaty asortyment produktów charakterystycznych dla kuchni iberyjskiej. Zapraszam Was do wyruszenia w tę podróż razem ze mną:). 800g ziemniaków 300g kiełbasy chorizo (do kupienia w Lidlu) 1 duży filet z kurczaka 1 czerwona papryka 2 cebule 100g zielonych oliwek (z Lidla) 1 jajko 250ml jogurtu greckiego 1/2 pęczka natki pietruszki 100g(...)cheddar papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz oliwa z oliwek 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.  2. Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz. Odsączamy na ręczniku papierowym. 3. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie

Szefowa kuchni
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 368

parzymy, ściągamy skórkę, kroimy dość drobno, odkładamy do miseczki razem z sokiem który puszczą i z pestkami. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dwucentymetrowe kawałki, posypujemy pieprzem, solą i kurkumą. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki lub w kostkę. W osobnym garnku szykujemy bulion. Rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej lub drobiowej, wlewamy łyżkę mocnej oliwy, jasnego sosu sojowego, dorzucamy szczyptę(...)lepiej i uważniej naszykowane sofrito, tym lepszy ostateczny smak paelli. Dajcie składnikom czas, żeby mogły ze sobą popracować, niech uwolnią cały aromat. Szklimy najpierw cebulę, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo. Smażąc stale mieszamy, żeby się nie przypaliła. Dodajemy na patelnię i obsmażamy kawałki kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy paprykę i zielony groszek. Dusimy razem całość. Dodajemy pokrojone pomidory wraz

Karo in the Kitchen
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 217

centymetrową kostkę. Selera kroimy drobno. Fasolę z puszki odcedzamy i płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odsączamy. W rondlu na małym ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek i wysmażamy kiełbasę chorizo na rumiano. Do usmażonej kiełbasy dodajemy liście laurowe i cebulę i smażymy na małym ogniu do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Dodajemy płatki chili i czosnek, mieszając smażymy minutę, dwie(...)odcieku 1 puszka pomidorów bez skórki w passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody 1 duża papryka słodka, czerwona lub zielona, 250g 2 łodygi selera naciowego, 80-90g 140g kiełbasy chorizo 1 duża cebula lub szalotki, 120g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 liście laurowe 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1 niepełna

Karo in the Kitchen
Makaron z chorizo w sosie pomidorowym + film 188

wymaga dużego nakładu pracy, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest proste a zarazem wykwintne.     składniki na 3 porcje 300 g makaronu penne 200 g kiełbasy chorizo 500 g przecieru pomidorowego 2- 3 cebule 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 200 g startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano szczypta cukru czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy(...)garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku w cienkie plasterki. Kiełbasę chorizo kroimy w plastry a następnie w paski. W garnku lub na dużej patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażamy pokrojoną kiełbasę około 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Do chorizo dodajemy pokrojony czosnek oraz cebulę

Smakowite Dania
Pikantne gołąbki w gładkim sosie pomidorowym 229

Pokażemy Wam ciekawy sposób na przygotowanie smacznego farszu i sosu pomidorowego z nutą kaparów i karczochów. Pikantne gołąbki nie z przypadku Pikantnego smaku naszym gołąbkom dodają dwa składniki – kiełbasa chorizo oraz świeżo mielony pieprz. Kiełbasę kupicie niemalże w każdym sklepie. Nie martwcie się zatem, że coś Was ominie O ile na ostrość kiełbasy nie mamy większego wpływu(...)być na prawdę ostro decyduje ilość pieprzu. Tutaj zgrajcie się z Waszymi podniebieniami Farsz, z mocno pokreślonym mięsnym charakterem jest wyrazisty w smaku. Stanowi połączenie mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, kiełbasy chorizo, kaszy gryczanej i suszonych pomidorów. Sos do gołąbków nieco inny niż zawsze Smak gołąbków podkręca sos pomidorowy. Jego bazą stanowią świeże pomidory malinowe. Pomidory uduszone wraz z oliwkami, kaparami

Ciasna Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe faszerowane kiełbasą chorizo i tymiankiem 248

Jakoś tak po przeglądzie lodówki i zamrażalki dopadłam kiełbasę chorizo i polędwiczkę wieprzową i podjęłam się wyzwania połączenia tego w całość. już po szaszłykach z chorizo i kurczakiem wiem że kiełbasa ta zupełnie zmienia smak po ugrilowaniu lub zapieczeniu i nie pomyliłam się. Prezentuję się równie ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową(...)pomidorami Składniki 1 polędwiczka wieprzowa ( u mnie około 350-80 g) 1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze) 1/2 łyżeczki tymianku olej Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę nakłuwamy nożem i robimy delikatnie w niej otwór żeby nie przebić mięsa na wylot.  Połówką

Piekielna Kuchnia Pati