produkty regionalne. Coraz częściej słyszymy o produktach takich jak ser koryciński, mięso ze świni złotnickiej, bryndza podhalańska, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka – oryginalność produktów gwarantuje nam ich najwyższą jakość. To samo tyczy się produktów zagranicznych. Oryginalna mozzarella, feta, parmezan czy chorizo zaczynają być bardziej doceniane niż ich odpowiedniki i podróbki na masową skalę. Podróżując i odwiedzając inne kraje możemy próbować
Poezja smakubazylia * plasterek soku z cytryny Przygotowanie : Rozgrzać oliwę, schab pokroić w mniejszą kostkę, przyprawić według uznania. Przesmażyć, dodać plasterki chorizo. Całość poddusić razem z suszonymi pomidorami. Dodać czosnek, cynamon oraz cukier. Koncentrat wymieszać z szklanką wrzątku, dodać do mięsa i kiełbasy. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Posypać
Magiczne Życie MartyWarzywne danie a'la szakszuka , którą uwielbiam, jednak tak po mojemu. Dodałam tutaj ulubione chorizo, tak na styl hiszpański i warzywa pachnące słońcem. Danie wyszło
Moje Małe Czarowanienajlepsza po odgrzaniu na drugi dzień. Nie udało mi się sprawdzić. przepis ze strony Leites Culinariaskładniki1/4 szklanki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 - 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki; można dodać więcej6 średniej wielkości ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę(...)plasterki do dołożenia bezpośrednio na talerz) i całość dobrze zmiksować. Można też wcale kiełbasy nie miksować tylko dodać do gotowej zupy w plasterkach.Do zmiksowanej zupy dodać pokrojony jarmuż, doprowadzić wszystko do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień 2 - 3 minuty. Doprawić solą o ile potrzeba (chorizo bywa słona) i pieprzem .Caldo verde nakładać do talerzy, dodając pozostałe plasterki chorizo. Smacznego!PRZEPIS
Stare GaryCebulę i czosnek drobno posiekać i w garnku zeszklić na oliwie. Chorizo pokroić w cienkie plastry dodać do czosnku i cebuli, podsmażyć. Ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę i umyć. Dodać je razem z pomidorami do kiełbasy. Zalać wodą, dodać liść laurowy i wędzoną paprykę. Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie (około 20-25 minut). Na koniec posolić
Kredowe Menumnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie i na długo starcza Leczo można urozmaicać – dodajcie inny rodzaj mięsa, np. posiekaną pierś kurczaka, chorizo, parówki, wersję bogatą wege – cukinia, bakłażany
Zasmakuj Kuchnimnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie i na długo starcza Leczo można urozmaicać – dodajcie inny rodzaj mięsa, np. posiekaną pierś kurczaka, chorizo, parówki, wersję bogatą wege – cukinia, bakłażany
Zasmakuj Kuchniręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone pomidory lub przyprawę. Po kilku chwilach smażenia podlewamy wodą lub bulionem u mnie wystarczyło ok 50 ml. Tak by stał się bardziej płynny. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. Na drugiej patelni smażymy 4 plasterki kiełbasy na chipsy. W rondelku gotujemy wodę(...)wiru. W ten wir właśnie wlewamy ostrożnie nasze jajko. Jajko gotujemy 2-3 minuty. Każde jajko gotujemy osobno. Podajemy jajka w towarzystwie placków warzywnych, sosu i chipsów z chorizo
Życie zaczyna się w kuchniręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone pomidory lub przyprawę. Po kilku chwilach smażenia podlewamy wodą lub bulionem u mnie wystarczyło ok 50 ml. Tak by stał się bardziej płynny. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. Na drugiej patelni smażymy 4 plasterki kiełbasy na chipsy. W rondelku gotujemy wodę(...)wiru. W ten wir właśnie wlewamy ostrożnie nasze jajko. Jajko gotujemy 2-3 minuty. Każde jajko gotujemy osobno. Podajemy jajka w towarzystwie placków warzywnych, sosu i chipsów z chorizo
Życie zaczyna się w kuchniinteresujące. Okazało się całkiem fajne połączenie smaków. Chorizo gra pierwsze skrzypce ,oraz miły subtelny smak dyni. Uzupełnieniem smaku jest świeżo posiekana kolendra posypana na wierzchu.I już można się rozkoszować wspaniałą zupą . Składniki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 cebuli ( pokrojona w kostkę ) 2 ząbki czosnku ( zmiażdżone ) 2 c horizo kiełbasa (osłonki usunięte) 3 szklanki r osołu lub bulionu(...)Zblendować . Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć do miękkości. Dodać czosnek i smażyć aż zapach rozejdzie się po całej kuchni. Następnie dodać chorizo i 1 minutkę smażyć . Przełożyć do rondla ,dodaj bulion z kurczaka, puree z dyni. Ziemniaki pokrojone w kostkę, oregano i kminek i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować
w mojej kuchniHiszpańska kuchnia bardzo mi odpowiada, te smaki i aromaty są mi bliskie. Tym razem przedstawiam potrawkę z chorizo i szpinaku, aromatyczną i przepyszną. Dodatek fasolki sprawia
Moje Małe CzarowanieTa zupa to przepyszna alternatywa dla ciężkich zup. Jest leciutka, pachnąca i zdrowa. Do podania czipsy z chorizo, pożywne i pachnące i obiad gotowy. Zupa dyniowa
Moje Małe Czarowaniedomu znajduje się wielbiciel ziemniaków to dzisiejsze danie to rarytas, trochę hiszpańskiej kiełbasy do tego i zdobyczne szparagi, niebo w gębie jak mawiają. Polecam jak najbardziej na obiad, albo wczesną kolację po której długi spacer by się przydał. Młode ziemniaki z koperkiem i sadzone jajo, chorizo w plasterkach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszna zupa na mym stole a czy na Waszym również? Lubicie topinambur? Zupa jest bardzo zdrowa a dzięki zawartości parmezanu i chorizo bardzo pożywna, polecam gorąco
Moje Małe Czarowaniecebula – 2 ząbki czosnku – 100g ulubionej kiełbaski np. chorizo – ostra papryka i słodka papryka w proszku – 1 duża cukinia – 2 łyżeczki przecieru pomidorowego – sól i pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć, obrac i pokroić w kostkę. Czosnek wyciskamy. Następnie do głębokiego garnka wkładamy kiełbasę pokrojona w plasterki i podsmażamy na umiarkowanym ogniu aż lekko
I LOVE LIFE