sposób się ją napowietrza . Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ¾ ciasta. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na jasną
Grunt to przepis!papryki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 – 150 g bekonu lub boczku wędzonego, 2 pomidory, 4 pełne łyżki kaszy kuskus, tłuszcz do posmarowania papryki Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w niezbyt drobną kostkę. Bekon pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć (w rondlu z grubym dnem) wytapiając tłuszcz. Jeżeli użyjemy bekon, może wytopić się zbyt mało(...)dodać cebulę i czosnek, poddusić. Następnie dodać pomidory, dusić razem około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać kuskus, wymieszać, i zalać gotującą się wodą na pół centymetra powyżej poziomu kaszy. Przykryć i odstawić. Papryki umyć, odciąć wierzch z ogonkiem (zachować), wyjąć pestki. Wypełnić papryki farszem, przykryć zachowanymi wierzchami z ogonkami. Posmarować każdą paprykę oliwą lub olejem. Tak przygotowana paprykę można
królestwo garówChoroba czaiła się, czaiła aż w końcu zaatakował mnie w weekend. Typowe przy przeziębieniu uczucie rozbicia próbowałam załagodzić koktajlem z kaszy jaglanej i jestem zaskoczona jego smakiem:) Dodam że moje weekendowe szefostwo - dzieci nie przyjmują L4 więc przydałoby się coś co poza herbatką z cytryną i odrobiną "prądu" postawi na nogi i poprawi humor:) Składniki na 4 porcje(...)saszetka ugotowanej według przepisu na opakowaniu kaszy jaglanej 4 banany 2 szklanki mleka sojowego (użyłam o smaku naturalnym z biedronki) *opcjonalnie garść jagód goji *opcjonalnie 2 łyżki masła orzechowego Wykonanie : Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką konsystencję. Smacznego:) Przepis znalazłam na stronie Zielone Love
cucinareSkładniki: szklanka kaszy kuskus, 18 dag kabanosów, 2 czerwone papryki, 1 cebula, puszka kukurydzy. Sos: 4 łyżki keczupu, 4 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. Keczup i majonez
Pobite gary BarbarySkładniki: * 40 dag mielonego * 2 ząbki czosnku * 2 jajka * łyżka maggie w płynie * 4 łyżki kaszy manny * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia * 2 litry bulionu (może być z kostki) * pół główki kapusty pekińskiej * 25 dag pieczarek * 2 cebule * pęczek koperku * 2 łyżki śmietany Sposób przygotowania: Mięso mielone mieszamy z jajkami, kaszą manną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i maggie. Doprawiamy
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 ćwiartki z kurczaka łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta 6 łyżek kaszy jęczmiennej 35 dag pieczarek 5 średniej wielkości ziemniaków 40 dag kiszonych ogórków 2 łyżki śmietany do zabielenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypiorek Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni(...)nadmiaru wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce ogórki i pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 min. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 skrzydła gęsi * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 5 ziaren pieprzu * 3 ząbki czosnku * włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por) * 6 średniej wielkości ziemniaków * 10 łyżek kaszy jęczmiennej * sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu(...)Dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Po 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może jeszcze zabielić zupę śmietaną
Pobite gary BarbarySkładniki: * 250 g kaszy kus-kus * 2 szklanki bulionu * 30 dag pieczarek * 1 duża cebula * 1 papryka * por (biała część) * 5 ogórków konserwowych * 5 łyżek majonezu * 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich * sól, pieprz * oliwa do smażenia Sposób przygotowania : Kaszę zalewamy bulionem i odstawiamy aby napęczniała. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie aż warzywa zmiękną. Paprykę, ogórki
Pobite gary Barbarycukinia · 1,5-2l. bulionu · 5 łyżek kaszy manny · 3 łyżki masła, · 3 łyżki oleju(...)maśle podsmażamy pokrojone warzywa ok. 10-15 minut. Cukinię kroimy w większą kostkę. Podsmażone warzywa i cukinię przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy kaszę manną i gotujemy do czasu aż zupa zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czas wykonania: ok. 1h Ilość porcji- 6-8 Koszt wykonania
Pobite gary Barbarydługo przed podaniem placków. Nie wiem jak działa ten posiłek na innych, ale mnie zawsze wprawia w dobry nastrój. Składniki Danie dla czterech osób 2 brzoskwinie 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka masła olej Sposób przygotowania Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki a następnie dzielimy na mniejsze cząstki Kaszę
Miód i pieprztakie jak lubię najbardziej. SKŁADNIKI: ciasto 500 g mąki tortowej 200 g masła 2 jajka 3 żółtka 1 szkl cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny śliwki cynamon masa budyniowa 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem śliwek, manny i cynamonu), zagnieść(...)tarce), większą do lodówki i schłodzić. Formę (użyłam tortownicy 26 cm, ale może być zwykła prostokątna blaszka) wyłożyć papierem do piecznia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Posypać kaszą manną i ułożyć na niej dość ciasno połówki śliwek, posypać cynamonem. Z podanych składników ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na śliwki. Mniejszy kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć
Kuchnia w opałach