kasza - 17339 przepisów (strona:556/1156)

Chleb zmieniający życie (chleb życia) 296

głód. Polecam :) Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika pół szklanki pestek dyni 1/3 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki orzechów (u mnie nerkowce i włoskie) 3/4 szklanki płatków jaglanych (lub ugotowanej kaszy jaglanej) 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (lub płatków gryczanych) 1 łyżka nasion chia 3 łyżeczki łupin babki jajowatej lub nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 2 łyżki suszonych jagód goji

Domowa Cookierenka Agi
Recenzja #.14 - tofu tradycyjne wędzone (polsoja) 129

tofu uznane jest za jeden z najzdrowszych produktów spotykanych we współczesnej kuchni. Tofu wędzone charakteryzuje się przyjemnym wędzonym, lekko słonym smakiem i doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju kaszami, zupami czy daniami zapiekanymi. Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free. Skład : woda, ziarno soi, chlorek wapniowy i magnezowy-koagulanty, sól, dym wędzarniczy.  Wartości odżywcze w 100g: BIAŁKO ROŚLINNE(...)słone i posiada wcześniej wspomniany "wędzony" smak. Dla mnie najbardziej smakuje po obróbce termicznej, nie przepadam za nim "na zimno". Bardzo dobrze wkomponowuje się w dania obiadowe na bazie kasz, równie dobrze smakuje w kanapce lub w pierogach w połączeniu ze szpinakiem . Jest wartościowym produktem i warto po nie sięgnąć. Jeśli nie próbowaliście jeszcze tego rodzaju tofu bardzo

breakfast of dreams
.791. nowości...canihua 154

mnie przyciągnęła. Dzięki współpracy mam okazję spróbować tego ziarna i opisać Wam moje wrażenia. Ale najpierw co nieco o samym produkcie. Ziarno canihua może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek. Zmielone ziarna mogą służyć do wypieku chleba, jako panierka, a także jako dodatek do ciast, mleka, jogurtu. Canihua , podobnie(...)roślinnego (u mnie owsiane) ~łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie) ~szczypta soli    ulubione dodatki (u mnie jabłko duszone z cynamonem i orzechy włoskie) W garnku zagotowujemy mleko po czym wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 20-25 minut (aż ziarno wchłonie cały płyn) co jakiś czas mieszając. Dodajemy ksylitol (lub cukier) i sól. Przekładamy całość do miseczki i podajemy z dowolnymi dodatkami

breakfast of dreams
pierś z kurczaka pieczona z morelami 173

ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, na nim ułożyć morele (skórką do góry ). Włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 35-40 minut. Podawać z kaszą / ryżem, u mnie kasza gryczana niepalona. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Topinambur z czarną rzepą na boczku i białym winie 145

rzepy 150-200 g boczku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 gałązki tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu zgniecionego w moździerzu 0,25 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego Rzepę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, następnie każdy z nich kroimy na ćwiartki. Bulwy topinamburu również obieramy i kroimy(...)odparuje. Dajemy bulion. Madzia bulion przygotowała z naszej domowej bulionetki . Jeżeli już z naszego przepisu przygotowaliście sobie takie coś to potrzebna będzie 1 łyżka na 2 szklanki wody. Dosypujemy kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy kolejne 10 minut, czyli do momentu aż warzywa miękkie z zewnątrz, ale chrupiące  w środku. Na koniec doprawiamy

Marder&Marder Manufacture
Pasztet drobiowy słoikowy 199

przetestujemy na wszelkie sposoby. Zapraszamy więc do śledzenia naszych poczynań. Składniki na 1 duży słoik lub 2 małe 400 g ćwiartek z kurczaka 80 g wątróbki drobiowej 30 g kaszy manny 300 ml wody (do gotowania ćwiartek kurczaka) 1 jajko 14 g mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Ćwiartki z kurczaka gotujemy (w 300 ml wody) do miękkości, aż mięso(...)dowolnej ilości wody, potem ją wylewamy).  Ćwiartki oddzielamy od kości i mielimy razem w wątróbką w maszynce na oczkach 3 mm lub mniejszych. Do wywaru po kurczaku wsypujemy kaszę i szybko i dokładnie mieszamy. Wlewamy do zmielonego mięsa i dodajemy mieszankę przypraw. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż jako połączy się

Marder&Marder Manufacture
Gulasz wieprzowo-wołowy 118

jakieś towarzystwo, pewnie wieczorami chodzą do bobrów na imprezy :) Wróciliśmy ze spaceru, jest sporo po 22, a ja siadam żeby wpisać przepis na gulasz. Który ostatnio zjedliśmy razem z kaszą bulgur. Był pyszny. Kasza bulgur również. Idealne jedzenie na jesień. 500 g łopatki wieprzowej 300 g wołowiny 500 ml bulionu 3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka

Marder&Marder Manufacture
Pasztet smarowny 182

jest smaczny, to jeszcze całkiem prosty w zrobieniu. Składniki na 2 średniej wielkości słoiki 400 g szynki 100 g podgardla 85 g wątróbki drobiowej 375 ml wody 40 g kaszy manny 1 jajko 8 g soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki majeranku 1 kulka ziela angielskiego gałka muszkatołowa do smaku Szynkę i podgardle kroimy w kostkę(...)wątróbki wylewamy, woda po szynce jeszcze się przyda. Szynkę, podgardle i wątróbkę mielimy na małych oczkach, ok. 3 mm. Wodę po gotowaniu szynki i podgardla zagotowujemy i wsypujemy kaszę. Od razu szybko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Całą zawartość wlewamy do zmielonego mięsa, dodajemy sól, jajko i resztę przypraw. I miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoików, zakręcamy

Marder&Marder Manufacture
Jajko w koszulce, szparagi i genialne placuszki z kaszy jaglanej 156

naprawdę pyszny i w całkiem zdrowy obiad. Potrzebujemy: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka na sos: 150 g jogurtu naturalnego garść siekanego koperku sól, pieprz na placuszki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ryżowej 2 jajka 5 łyżek mleka sól, pieprz 1 łyżka czarnego sezamu olej do smażenia Jogurt mieszamy z koperkiem, solą(...)pieprzem. Wkładamy do lodówki. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy i blendujemy razem z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki. W razie za gęstego ciasta dodajemy więcej mleka, a gdy jest za rzadkie dodajemy odrobinę więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru. Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć, które to miejsce

Marder&Marder Manufacture
Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach 218

piernika Masa: 1 kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki syropu pomarańczowego 30 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy(...)minut do lodówki. Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku,śmietanę,kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły. Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką. Karmelizowane jabłka: Jabłka oskrobać wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka

Wanilia i Kardamon
Placki z kaszy manny z całą żurawiną i sokiem malinowym 163

fajne i zdecydowanie nie potrzebują mąki :) Podobne już kiedyś widziałam u Pana Łukasza z o ile mnie pamięć nie myli pomarańczowym sosem lub dżemem. Polecam bardzo :) Składniki:  40dag kaszy manny błyskawicznej ok szklanka mleka otarta skórka z jednej pomarańczy + łyżeczka soku z pomarańczy 32g cukru waniliowego (duże opakowanie) łyżeczka proszku do pieczenia łyżka oleju 1 duże jajko(...)konfitura z całej żurawiny +3 łyżki soku malinowego (najlepiej domowy)    Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i ubijamy je razem z cukrem waniliowym . Dodajemy mleko, kaszę, oraz proszek do pieczenia i miksujemy (masa powinna być sporo gęstsza, niż na zwykłe naleśniki). Bezpośrednio do miseczki ścieramy na małych oczkach skórkę pomarańczową. Wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz łyżkę oleju. Mieszamy

ChilliJemy
999. 2 w 1 & Kilka migawek z Poznania. 193

stwierdziłyśmy, ZOSTAJEMY! :D  moje: placki z batatów z sosem, gruszką i camembertem/ sosem i wędzonym łososiem  koleżanki: placki z cukinii smażone z łososiem z sosem/ placek z kaszy gryczanej z kozim serem i sosem malinowym  (inna miała prawie te same co ja, tylko jednego z kiełbaską chorizo ;) ) Całkiem przypadkiem, szukając innej lodziarni trafiliśmy do tej serwującej między(...)innymi vege lody... z kaszy jaglanej! Wersja cynamonowa i orzech-chałwa, ja miałam okazję spróbować tego drugiego smaku oraz tradycyjnej krówki ;) W planach było również muzeum rogala, gdzie po raz pierwszy spróbowałam rogala Świętomarcińskiego.. zgadnijcie co potem zrobiłam.. poleciałam i kupiłam kolejne :D Spróbowałam również niepozornego burgera.. który smakowałam genialnie, kotlet z buraka.. ale nie przez

More food, love and dreams
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga :) 235

duet na jesień :) Składniki na małą blaszkę: 500 g mąki 2 jajka 3 żółtka 200 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kaszy manny cynamon 700 g śliwek 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka Z mąki, jajek, żółtek, masła, cukru, proszku do pieczenia oraz szczypty soli zagnieść ciasto. Podzielić(...)Mniejszą część włożyć do zamrażarki a większą do lodówki na pół godziny. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Większą połową ciasta wyłożyć blachę i posypać kaszą manną. Poukładać śliwki i posypać je cynamonem. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Gorący wylać na śliwki i wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta z zamrażalnika. Piec w piekarniku rozgrzanym

My simple kitchen
Kokomakowiec - kruche ciasto z makiem i kokosem 231

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka Warstwa makowa: 550 g masy makowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli 100 g cukru pudru 150 g wiórek kokosowych Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część zawinąć(...)folię i włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Posypać je kaszą manną. Na to wyłożyć masę makową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier puder a następnie wiórki kokosowe. Masę kokosową wyłożyć na masę makową. Na wierzch zetrzeć mniejszą cześć ciasta z zamrażarki. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około

My simple kitchen