kasza - 17339 przepisów (strona:556/1156)

18 dań na wrzesień 136

pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Knedle ze śliwkami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta

Moja smaczna kuchnia
36 pysznych dań z pomidorami 151

mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Frittata z pomidorami i ziołami Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem(...)pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Pomidorowa sałatka z młodą kapustą Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Chrupiące tosty z wędzonym serem, paprykowym salami, pomidorem i czarnymi oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Ciasto kokosowe bez jajek 181

sposób się ją napowietrza . Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ¾ ciasta. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na jasną

Grunt to przepis!
Papryka faszerowana 113

papryki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 – 150 g bekonu lub boczku wędzonego, 2 pomidory, 4 pełne łyżki kaszy kuskus, tłuszcz do posmarowania papryki Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w niezbyt drobną kostkę. Bekon pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć (w rondlu z grubym dnem) wytapiając tłuszcz. Jeżeli użyjemy bekon, może wytopić się zbyt mało(...)dodać cebulę i czosnek, poddusić. Następnie dodać pomidory, dusić razem około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać kuskus, wymieszać, i zalać gotującą się wodą na pół centymetra powyżej poziomu kaszy. Przykryć i odstawić. Papryki umyć, odciąć wierzch z ogonkiem (zachować), wyjąć pestki. Wypełnić papryki farszem, przykryć zachowanymi wierzchami z ogonkami. Posmarować każdą paprykę oliwą lub olejem. Tak przygotowana paprykę można

królestwo garów
Koktajl z kaszy jaglanej 138

Choroba czaiła się, czaiła aż w końcu zaatakował mnie w weekend. Typowe przy przeziębieniu uczucie rozbicia próbowałam załagodzić koktajlem z kaszy jaglanej i jestem zaskoczona jego smakiem:) Dodam że moje weekendowe szefostwo - dzieci nie przyjmują L4 więc przydałoby się coś co poza herbatką z cytryną i odrobiną "prądu" postawi na nogi i poprawi humor:) Składniki na 4 porcje(...)saszetka ugotowanej według przepisu na opakowaniu kaszy jaglanej 4 banany 2 szklanki mleka sojowego (użyłam o smaku naturalnym z biedronki) *opcjonalnie garść jagód goji *opcjonalnie 2 łyżki masła orzechowego Wykonanie : Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką konsystencję. Smacznego:) Przepis znalazłam na stronie Zielone Love

cucinare
Sałatka z kuskusem i kabanosami 206

Składniki: szklanka kaszy kuskus, 18 dag kabanosów, 2 czerwone papryki, 1 cebula, puszka kukurydzy. Sos: 4 łyżki keczupu, 4 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. Keczup i majonez

Pobite gary Barbary
Klopsowa z pekinką i pieczarkami 173

Składniki: * 40 dag mielonego * 2 ząbki czosnku * 2 jajka * łyżka maggie w płynie * 4 łyżki kaszy manny * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia * 2 litry bulionu (może być z kostki) * pół główki kapusty pekińskiej * 25 dag pieczarek * 2 cebule * pęczek koperku * 2 łyżki śmietany Sposób przygotowania: Mięso mielone mieszamy z jajkami, kaszą manną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i maggie. Doprawiamy

Pobite gary Barbary
Krupnik z ogórkiem kiszonym i pieczarkami 207

Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta 6 łyżek kaszy jęczmiennej 35 dag pieczarek 5 średniej wielkości ziemniaków 40 dag kiszonych ogórków 2 łyżki śmietany do zabielenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypiorek Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni(...)nadmiaru wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce ogórki i pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 min. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem

Pobite gary Barbary
Krupnik na gęsinie 139

Składniki:  * 2 skrzydła gęsi * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 5 ziaren pieprzu * 3 ząbki czosnku * włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por) * 6 średniej wielkości ziemniaków * 10 łyżek kaszy jęczmiennej * sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu(...)Dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Po 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może jeszcze zabielić zupę śmietaną

Pobite gary Barbary
Sałatka kus-kus z ziołami prowansalskimi 270

Składniki: * 250 g kaszy kus-kus * 2 szklanki bulionu * 30 dag pieczarek * 1 duża cebula * 1 papryka * por (biała część) * 5 ogórków konserwowych * 5 łyżek majonezu * 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich * sól, pieprz * oliwa do smażenia Sposób przygotowania : Kaszę zalewamy bulionem i odstawiamy aby napęczniała. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie aż warzywa zmiękną. Paprykę, ogórki

Pobite gary Barbary
Zupa z cukinią i pieczarkami 168

cukinia ·           1,5-2l. bulionu ·           5 łyżek kaszy manny ·           3 łyżki masła, ·           3 łyżki oleju(...)maśle podsmażamy pokrojone warzywa ok. 10-15 minut. Cukinię kroimy w większą kostkę. Podsmażone warzywa i cukinię przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy kaszę manną i gotujemy do czasu aż zupa zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą     i pieprzem. Czas wykonania: ok. 1h Ilość porcji- 6-8 Koszt wykonania

Pobite gary Barbary