Płatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i nieco bardziej orzechowe. Po pierwszej łyżce od razu skojarzyła mi się kasza gryczana palona na słodko z prażonymi orzechami, której niegdyś miałam okazję spróbować. Płatki te połączone z miodem i aromatycznym kardamonem, dają zabójczo smaczny efekt
W kuchni Karmel-itkigotowa ;) Smaczna, nieskomplikowana, z nutą świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI: dwa średnie kalafiory 1,5l bulionu szklanka mleka 3,2% łyżka masła sól, świeżo mielony pieprz2 płaskie łyżki kaszy manny PRZYGOTOWANIE: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim różyczki kalafiora. Zalewamy bulionem wymieszanym z mlekiem. Gotujemy około 10-12 minut. Kilka(...)ładnych kawałków kalafiora zostawiamy do dekoracji. Resztę miksujemy na gładką, aksamitna masę,dodając stopniowo kaszy manny. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
Pyry na GazSKŁADNIKI: - 15 małży nowozelandzkich (mrożone) - 2 szalotki - 1 chili czerwone - sok z 1/2 limonki - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - lampka białego wina - świeża mięta - sól morska - kasza manna semolina Kupiec (6- 7 łyżek czubatych) - 1 szkl. wody - 1 szkl. mleka Wykonanie: - małże rozmrażamy 3 godziny w lodówce - następnie płukamy pod bieżącą wodą - zostawiamy na 30 minuty(...)naczyniu żaroodpornym, do każdej muszli wlewamy sos, polewamy obficie - pieczemy 12 minut w rozgrzanym piecu - gotujemy semolinę - Kupiec, w garnku zagotowujemy wodę i mleko, solimy do smaku, dodajemy kaszę mannę. Za pomocą rózgi ciągle mieszając gotujemy 3 minuty. - zdejmujemy z ognia, masę wylewamy na głębokie talerze do całkowitego wystudzenia. - po wystudzeniu za pomocą obręczy kuchennych wycinamy w masie medaliony
SMYKWKUCHNIpyszna. Podaję ją jeszcze ciepłą, najczęściej z lodami waniliowymi. Jest pyszna!!! Składniki na szarlotkę z bułki tartej 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu garść rodzynek(...)jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, kaszę i proszek do pieczenia. Połowę suchych składników wysypujemy na blaszkę, na nie wykładamy masę jabłkową i na wierzch równomiernie rozsypujemy resztę suchych składników. Następnie na wierzch ścieramy margarynę (bardzo ważne
Rozpustne gotowaniemleka 100 ml. oleju 100 g cukru 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao NADZIENIE: 1 l. mleka 1 szklanka cukru 7 łyżek kaszy manny 200 g wiórków kokosowych Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko i zagotowujemy. Cukier mieszamy z kaszą manną i wsypujemy do wrzącego mleka
Rozpustne gotowaniemasła 4 żółtka (białka zostawiamy do pianki) MASA SEROWA: 1,5 kg białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego, przestudzonego 1 szklanka cukru 5 całych, dużych jaj 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka proszku do pieczenia BUDYNIOWA PIANKA: 250-300 g malin (mogą być mrożone) 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1/3 szklanki oleju(...)schłodzone ciasto około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Zmielony ser przekładamy do miski, dodajemy masło, cukier, jaja, oraz kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie miksujemy i wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-1180 stopni C przez około 60 minut. W tym czasie wyjmujemy zamrożoną
Rozpustne gotowaniewydrylowanych) 100-150 g cukru (w zależności od słodkości śliwek) 2 łyżki domowego cukru waniliowego płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki dżemu (ja daję powidła śliwkowe) 2 łyżki kaszy manny cukier puder do posypania Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone w kostkę masło, dokładnie siekamy, aż otrzymamy drobniutką kruszonkę(...)rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, cukier i cukier waniliowy, cynamon i gotujemy bez przykrycia, aż śliwki się nieco rozpadną, a masa lekko zgęstnieje. Gotową masę zestawiamy z ognia, dodajemy dżem, kaszę manną, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy i wykładamy nią blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut
Rozpustne gotowaniemasą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki- przed zmieleniem rozsypuję(...)łyżek cukru pudru Zaczynamy od spodu. Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (należy je przesiać przez sitko), kaszę manną, orzechy, dżem, kakao i miksujemy, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy
Rozpustne gotowaniesmaku :) i dziś dziele się z Wami tą miłością :) SKŁADNIKI: 4 cytryny (na tarce, na drobnych oczkach ścieramy skórkę) puszka mleka kokosowego 500ml 1L bulionu śmietana 18% 4 zółtka kasza jaglana płatki migdałowe tymianek do ozdoby sól, pieprz dla smaku JAK ZROBIĆ : Przygotowany bulion (warzywa+wołowina+piersi z kurczaka+4xliść laurowy, 5x ziele angielskie + doprawiony dla smaku) odcedzić(...)żółtka mieszamy z 1/3 szklanki śmietany - następnie dodajemy do zupy, mieszamy - NIE GOTUJEMY ! Każdy z Was podejmuje decyzję jak podać tą pyszną zupę - ja podałam ją z kaszą jaglaną, podsypaną płatkami migdałowymi oraz otartą skórką z cytryny ze świeżym tymiankiem. Zupę można podać także z kurczakiem i ryżem - decyzja należy do Was :) To czego jestem pewna
dlaSmaQprzygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g białej surowej kapusty, drobno posiekanej 1 duża cebula, starta na tarce o dużych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę(...)gotujemy 3 minuty. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Odstawiamy na bok. 2. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, kaszę manną, jajka i przyprawy. Na koniec dodajemy kapustę i mieszamy tak długo, aż składniki bardzo dokładnie połączą się. Formujemy 8 kotlecików. 3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy partiami
My Culinary Artsłodkie placuszki to polecam dodać kilka łyżeczek ;) Ja jadłam z miodem i owocami, więc nie było potrzeby dodawania. Składniki: 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szkl. mleka 2 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. wiórek kokosowych ulubione dodatki, np. miód, owoce itp. Przygotowanie: Kaszę mannę ugotować w ½ szklance mleka
Nastoletnie Wypiekanietwarogu półtłustego, zmielonego w temperat urze pokojowej 200 g masła w temperaturze pokojowej ¼ szkl. cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 g krówek 50 ml mleka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżki mąki ziemniaczanej Sos krówkowy: ¼ szkl. śmietanki kremówki 36% 100 g krówek Dodatkowo: kilka posiekanych krówek do dekoracji Przygotowanie: 1.Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć, dodać stopione masło(...)rozpuścić w mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać twaróg, jajka oraz rozpuszczone krówki. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz kaszę mannę, wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w 160 st.C około 50-60 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika!) Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu
Nastoletnie Wypiekaniedania z wykorzystaniem oliwek. Do sałatek, makaronów, mięs czy past kanapkowych najczęściej. Dzisiaj zabrałam dla Was 11 najlepszych przepisów z oliwkami. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej
Moja smaczna kuchniamięsa - szynka, karkówka lub łopatka 1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia woda Sposób wykonania: 1. Przygotować mięso na pulpety: do mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulkę, jajko(...)łyżki kaszy manny (lub bułki tartej), namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa nie była klejąca. Uformować pulpety wielkości mandarynki, obtoczyć w mące i włożyć do lodówki. 2. Kapustę drobno poszatkować, a marchew zetrzeć na średnich oczkach. Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki
Kuchnia domowa AniProsta , smaczna , idealna na przeziębienia. Składniki 1/2 kg skrzydełek 100 g kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa(...)liść laurowy. Warzywa ugotowane al dente wyjąłem z wywaru. Gotowałem dalej i po 30 min wyjąłem skrzydełka , pozostawiłem do ostygnięcia. Do wywaru wrzuciłem opłukaną kaszę i gotowałem , aż stała się miękka. Wtedy dodałem pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez skóry). Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchen