kasza - 17339 przepisów (strona:566/1156)

Krupnik z suszonymi grzybami + film 154

zupy znakomicie rozgrzewa w zimowe mroźne dni. składniki na 4 porcje udko z kurczaka 2 marchewki 2 małe pietruszki mały kawałek selera i pora 6 średnich ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3/4 szklanki suszonych grzybów pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Godzinę przed przygotowaniem zupy, opłukane suszone grzyby moczymy w niewielkiej ilości letniej wody. Obrane z łupin i umyte(...)przekładamy opłukane udko z kurczaka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę, kawałek selera oraz pora i całość zalewamy 2 litrami wody. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, opłukaną kaszę i wlewamy wodę z grzybami. Wszystko mieszamy i gotujemy około 25 minut. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Gorącą zupę wlewamy na talerze i posypujemy sporą ilością zieleniny

Smakowite Dania
MAKOWIEC Z JABŁKAMI 345

jajka – 9 szt * jabłka – 600 g * budyń śmietankowy – 1 op * bakalie ( orzechy, rodzynki, migdały ) – ok. 150 g * olejek do ciast arakowy – 3 łyżki * kasza manna – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki DODATKOWO: * mleczna czekolada + kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami(...)Dodajemy sparzony mak , kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka. Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy. Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 55-60 minut. Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem. Smacznego! A jeśli i Wy lubicie ciasta z makiem to zaglądnijcie jeszcze do tych przepisów

Ostra na Słodko
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 194

duże, pokrojony w cienkie plasterki 2 jaja - całe 1/2 kostki bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć  sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany - do smaku olej - do smażenia masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy Przed pieczeniem Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde(...)zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry .   Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przypalaniu się. Po wstępnym podpieczeniu Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem

Grunt to przepis!
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 215

ernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań)   masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej i zmielonego słonecznika. Znakomicie ożywi świąteczny stół i to nie tylko kolorem :). Polubią go też osoby na diecie bezglutenowej, a w wersji wegetariańskiej wystarczy zamienić żelatynę na agar. Do przygotowania masy serowej w tym uwodzicielskim(...)syropu barmańskiego o smaku,   10-11  płatków  żelatyny (1 płatek = 1,6 g).   Ciasto:   125 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej młynkiem do kawy),   100 g cukru,   70 g masła,   50 g zmielonego słonecznika,   2 jajka,   skórka otarta z jednej pomarańczy,   1 łyż eczka proszku do pieczenia

SzczyptaSmaQ
Kakaowe ciasto sypane z gruszkami 132

połowy porcji, w standardowej wersji na pewno będzie wyższe. (ciasto zrobiłam w tortownicy 18cm, z 1/2 składników, podaję przepis na standardową tortownicę) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny  1/2 szklanka cukru, u mnie ksylitol od Skworcu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  3 czubate łyżeczki kakao 1kg gruszek (po obraniu zostaje mniej) 180g masła (z lodówki(...)zamrażalnika) 1. Mąkę, kaszę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części.  2. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki.  3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. 4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, gruszki, 1/3 suchych składników, gruszki, 1/3 suchych składników. Jeśli gruszki

Szefowa kuchni
Szarlotka sypana 172

Wyobrażacie sobie ciasto bez zagniatania, ugniatania, mieszania, miksowania, itd? Ja już tak - ono istnieje i jest naprawdę dobre! ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek, startych na tarce o grubych okach 1 łyżeczka cynamonu 150 g masła (3/4 kostki) W misce mieszamy mąkę z kaszą manną, cukrem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chili con carne 143

minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować jeszcze z 5 minut. Chili con carne podawać z ryżem, kaszą (polecam kaszę jaglaną) lub ze świeżym chrupiącym pieczywem.   The post Chili con carne appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Orzechowe mini serniczki jaglane :) 146

niewielu składników, zdrowe, bez dodatku cukru, mięciutkie, delikatne, kremowe, po prostu pyszne! Jak niewiele potrzeba, aby zaspokoić swoje podniebienie :) Polecam Wam, koniecznie spróbujcie :) Składniki (na 8 serniczków): 80 g kaszy jaglanej słodkiej Fresano 600 ml mleka  2 czubate łyżki masła orzechowego smooth stewia wg uznania dodatkowo: truskawki, gorzka czekolada  Przygotowanie: Zagotuj mleko. Wsyp kasze jaglaną i gotuj

Zdrowie na języku :P
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 231

farszem. Jak już zrobicie jedno skrzydełko, następne zajmie wam dwie minuty. No i godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko(...)Zagotowujemy i przyprawiamy solą, mieszanką „pieprz cytrynowy” i estragonem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę. Upieczone faszerowane skrzydełka podajemy wraz z sosem. Możemy podać do nich także dowolną kaszę. Jeśli jej nie lubicie – wstawcie razem ze skrzydełkami obtoczone w oleju i przyprawach cząstki ziemniaków. Skrzydełka można przygotować i nafaszerować dzień wcześniej, a upiec dopiero na drugi dzień. Post

Poezja smaku
Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami 268

spory woreczek grzybów. Długo nie mogłam zdecydować się co z nich zrobić. Do głowy wpadł mi pomysł wykorzystania ich jako farszu na pierogi z dodatkiem kaszy jęczmiennej. To był strzał w 10 ponieważ pierogi wyszły wyśmienite. Ich smak podbił podniebienia moich domowników. Należy jednak pamiętać aby dobrze je doprawić aby nie wyszły mdłe(...)wyszło mi około 90 pierogów, które rozeszły się w mgnieniu oka. Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się z wami tym pysznym przepisem Post Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 314

Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów(...)minut. Następnie do wywaru z mięsem dodać posiekany koper i gotować kilka minut. Po tym czasie wlać śmietankę, zioła do pizzy i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą jaglaną, puree ziemniaczanym lub ryżem oraz dowolną surówką

Czerwień i błękit
Makowiec z jabłkami 201

pracy... Dziś podaję wersję szybką, smaczną i prostą. Wystarczy kupić opakowanie maku przemielonego, a wszystko pójdzie już z górki :) Składniki : 25 dag zmielonego maku 6 dużych jaj 7 łyżek kaszy manny 4 jabłka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie : Mak zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku  Jabłka zetrzeć na grubej(...)tarce Do masła dodawać mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia - dobrze utrzeć Starte jabłka dodać do masy, wmieszać je łyżką drewnianą Białka ubić na pianę i dodać ją ostrożnie do całości Przełożyć do natłuszczonej formy, piekłam w prodiżu około 1 godz.                              Ciasto jest bardzo

Proste Potrawy
Szarlotka 285

około 600g) szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia *Mus jabłkowy: 2  kilogramy jabłek  około szklankę cukru w zależności od słodkości jabłek 4,5 łyżki kaszy manny 1 niepełna łyżka cynamonu *Propozycja podania: z lodami waniliowymi cukrem pudrem Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia musu, ponieważ musi wystygnąć. Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę i wsypujemy do garnka(...)zakrywamy przykrywką i dusimy, aż zaczną się rozpadać. Następnie dodać cukier i mieszać tak długo, aż woda wyparuje. Gotowy mus odstawiamy do wystygnięcia, gdy będzie w temp. pokojowej dodajemy kaszę mannę i cynamon - dokładnie mieszamy. Zabieramy się za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy, dodajemy żółtka oraz margarynę. wszystko miksujemy mikserem, na tzw. kruszonkę. Formę

Piekę, bo lubię
Ciasto Stefanka 171

mąki pszennej, 150 g cukru, 200 g masła, 2 łyżki mleka, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody.   masa grysikowa:  500 ml mleka, 4 łyżki kaszy manny, 200 g masła, 1/4 szklanki cukru. polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 30 g masła. dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych. Przygotowanie:     Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy(...)ciastem i pieczecie, wyjmujecie, wyklejacie trzecim ciastem i do piekarnika :) Pieczemy każdą blaszkę z ciastem ok. 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie gotujemy w rondelku mleko z kaszą manną do zgęstnienia. Gdy ostygnie miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Ostudzone ciasto przekładamy powidłami i kremem grysikowym. Ostatnią warstwą jest ciasto, które polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady

Aga w kuchni
Pilaw z jarzynami 132

odwrocie znalazłam po angielsku przepis jak ów specyfik można przyrządzać i tak to się zaczęło. Potem oczywiście kuskus się skończył i zaczęłam robić pilaw z ryżem lub różnymi rodzajami kasz. Trzeba przyznać, że za każdym razem pilaw jest nieco inny, ale zawsze smakuje wspaniale. A więc podaję przepis. Składniki: 2 szklanki ryżu (kaszy bądź kuskusu) 3 szklanki wody 1 łyżeczka

Smakowy Raj