śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru) 400 g śmietanki 30% do ubijania owoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny) do natłuszczenia i obsypania dna foremki Przygotowanie: Z białek ubij pianę na sztywno. W misce wymieszaj żółtka z aromatem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj przesianą mąkę, pianę z białek(...)delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia, której dno uprzednio natłuść i obsyp bułką tartą lub kaszą manną. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później przy lekko uchylonych. W czasie, gdy ciasto stygnie
Grahamka, weka i kajzerkawody + odrobina 2 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz + do podania: kasza gryczana, ogórek kiszony, natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie kotlety (mi wyszło 7). Nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy(...)talerz. Sos doprawiamy solą i pieprzem i redukujemy (ale tylko przez chwilę, śmietana bardzo szybko gęstnieje). Jeśli przesadzicie, dodajcie odrobinę wody. Mięso wkładamy z powrotem i mieszamy. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, posypujemy natką pietruszki. Smacznego
My Culinary Artbędą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda. Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu. Potrzebujemy na średnią blachę, czy tortownicę: - dwie szklanki kaszy manny - dwie szklanki przesianej mąki - 1 i 1/2 szklanki cukru - 3 łyżeczki przesianego proszku do pieczenia - cukier wanilinowy - 1,5 kg owoców - 200 g zimnego masła - niepełna szklanka bułki tartej(...)tartej. Owoce mieszamy z resztą bułki tartej i połową cukru i łyżką cynamonu . Opcja dla dorosłych to dodatkowo jeden szus rumu. Teraz mieszamy mąkę , pozostały cukier i cukier wanilinowy , kaszę mannę i proszek do pieczenia. Dzielimy na pół. Jedną połowę rozsypujemy równomiernie na blachę.Rozkładamy owoce równomiernie, posypujemy resztą mieszanki i ścieramy masło na tarce o dużych oczkach
Pasje Jolkimnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach bio oliwa z oliwek suszone pomidory Czosnek sól,pieprz,bazylia liście biała kiełbasa parzona masło w razie potrzeby kasza manna błyskawiczna ketchup u mnie DWORSKI ser Grana Padano Edam Rycki w plastrach sos beszamelowy przyprawy Skworcu – przyprawa do Burrito oraz Karahi Chicken Masala Wykonanie Do niskiego rondla lub na patelnię(...)trochę masła. Kiełbasę białą parzoną pozbawiamy osłony i kroimy na kawałeczki, podsmażamy na maśle. Dodajemy do szpinaku. Przykrywamy i dusimy jeszcze trochę. Następnie wsypujemy, jeśli to koniecznie, trochę kaszy manny błyskawicznej. Mieszamy i odstawiamy ,aż się schłodzi. Ja zawsze takie nadzienie szpinakowe robię dzień wcześniej, gdyż fajnie się przegryzie i jest już gotowe do wypełnienia rurek. Jeśli kawałki kiełbaski
Z Kuchni Do Kuchnizasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na obiad Składniki: 600 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 papryczki chilli 2 puszki pomidorów(...)wlewamy bulion. Mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy trochę bulionu. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, dodajemy pokrojone suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy solą. Podajemy z kaszą kuskus. Smacznego
Oryginalny smakTemperatura pieczenia: 180 °C Składniki: 1,5 szklanki mąki /1 i 1/2/ 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Masa makowa 1 puszka masy makowej 850g lub 900g 3 łyżki bułki tartej Wykonanie: Do miski(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier, dodajemy jajka, śmietanę i roztopioną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto. Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia. Mieszamy masę makową z bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Odłożone ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWielkość formy : Ciasto: 3,5 szkl mąki 2 jajka 3 żółtka 200g margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenie szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny do posypania placka ok 700g śliwek węgierek płatki migdałów Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%. Schłodzić w lodówce. Śliwki umyć(...)pozbawić pestek, pokroić na połówki , duże można na ćwiartki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę do pieczenia i posypać kaszą manną. Poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać migdałami. Ciasto piec w 180 stopniach ok. 50 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskładników na ciasto nie wyszły mi 3 placki tylko 2 i piekłam jeszcze biszkopt z 3 jajek. Natomiast z braku chęci pójścia do sklepu po galaretki zmuszona byłam dać kaszę mannę aby jabłka się "trzymały". :) Ciasto orzechowo - jabłkowe Składniki: kostka margaryny 3,5 dag mąki -> dałam o wiele więcej, ponieważ było za mało według mnie (ok.4(...)cukru 2 łyżki śmietany (u mnie 24%) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 - 2kg jabłek 2 galaretki cytrynowe (u mnie 8 łyżek kaszy manny) cynamon 1,5 łyżeczki (jeśli ktoś lubi, bo jest on niekonieczny) Masa orzechowa: 20 dag posiekanych orzechów 15 dag cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 15 dag masła Przygotowanie
charlotte gotujeszybko ze składników które zawsze znajdą się w domu :) Najlepsza jest na ciepło z gałką ulubionych lodów - pyyyyycha ! :) Składniki : 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 kg jabłek margaryna cynamon rodzynki Przygotowanie: Mąkę, cukier, kaszę manne i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy
charlotte gotujełyżeczki cayenne 3 plasterki suszonych pomidorów 60 g startego sera provolone łyżka oliwy sezam do posypania łyżka mleka do posmarowania bułek kotlety: puszka czerwonej fasoli 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chili do smaku dodatkowo: 4 plasterki sera havarti 4 łyżki kiełków brokuła kilka plasterków czerwonej papryki 4 małe ogórki kiszone 4 łyżki(...)nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia i przygotowujemy kotlety. Fasolę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy ją z kaszą, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz koncentratem i przyprawami. Formujemy 4 kotlety i pieczemy je około 30 minut w 180 stopniach. Bułki przekrawamy (możemy je podpiec na grillu jeśli chcemy aby były bardziej
Mienta blogcukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku Masa serowa: 1 kg sera tłustego 3 krotnie mielonego 6 jajek 1,5 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 1/2 kieliszka rumu Sposób przygotowania 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto , rozwałkować i przełożyć do formy 30 /30 wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Żółtka utrzeć(...)cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem , partiami dodawać twaróg kaszę manną , budyń i rum .wymieszać . Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką . 3. Masę serową przełożyć na ciasto . 4. Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik. 5. Po ostygnięciu sernik można : polukrować ,posypać cukrem
Sama słodycz i szczypta chilisera białego półtłustego 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr .Oetkera 1 budyń waniliowy Winiary 400 g jogurtu brzoskwiniowego gęstego 150 g wiórek kokosowych 6 jajek 2 łyżki kaszy manny około 20 biszkoptów Sposób przygotowania 1. Ser przepuścić przez praskę lub zmielić na maszynce. 2. Dodać żółtka , cukier , cukier wanilinowy i utrzeć mikserem. 3. Następnie dodać , jogurt, budyń i kaszę
Sama słodycz i szczypta chiligości ona od lat i nie zamierzamy odstąpić od tej tradycji. SKŁADNIKI: - kapusta kiszona / wywar z gotowanej kapusty kiszonej, z litrowego słoika kapusty. - grzyby suszone, dwie garści, - kasza gryczana, pół torebki, - ziemniak, 3 - cebula, 3-4 czerwone, - przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy, - pół kubka śmietany 18% WYKONANIE: Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk(...)kaczka). Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru. Ziemniaczki i cebulę kroimy w kostkę - wrzucamy do gotującego się wywaru. Zasypujemy przebraną kaszą gryczaną prażoną. Mieszamy. Lekko przykrywamy i gotujemy około 20 minut. /Ziemniaki nie gotują się całkiem na miękko./ W międzyczasie dwie garści grzybów suszonych dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zmiękną, kroimy je a wywar
Wypisz Wymalujdanie, lekko przeze mnie zmienione. Wędlinę, którą w oryginale dodaje się do sosu zastąpiłam czerwoną papryką. Składniki: 600g mięsa mielonego (ja miałam zmieloną łopatkę) 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 cebula 1 czerwona papryka 5 pieczarek 2 ogórki kiszone koncentrat pomidorowy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy słodka i ostra papryka koperek bulion łyżka mąki Wykonanie(...)Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem,wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną i dobrze wyrabiamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże pulpeciki. Zagotowujemy bulion, wkładamy pulpeciki, gotujemy ok 15 minut, po czym wyjmujemy je na talerz (bulion zostawiamy). Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w paski i ogórki w słupki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor cebulę, następnie
Walijskie Pichceniegotowy! Składniki: 600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe) 1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska) 100g ryżu (1 torebka) 2 jajka 1 średnia cebula 2 łyżki kaszy manny bułka tarta majeranek sól, pieprz oliwa do smażenia Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki śmietana 18% ząbek(...)bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi). Obtaczamy
Walijskie Pichcenie