ryżem i kukurydzą . Pszenica i wszystkie produkty jej pochodzenia również trzeba odstawić, co także ma związek z candidąozą. Dlatego wszelkie produkty zawierające gluten pszenny ( jęczmień, pszenżyto, żyto, kuskus, kasza manna, kasza jęczmienna- perłowa, mazurska, pęczak, owies i płatki owsiane oraz wszystkie wyroby ich pochodzenia ). Od czasu do czasu jednak mogę sięgnąć po chleb żytni. Blogowanie nauczyło mnie jednej ważnej rzeczy
W kuchni Karmel-itkiidealny zamiennik kotleta w wegeteriańskich burgerach. Ze względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można dowolnie modyfikować. U mnie faszerowana kaszą quinoa. Komosa ryżowa, ryż peruwiański lub "święte zboże Inków", jak kto woli, jest lekkostrawna, pyszna, bardzo delikatna w smaku i posiada multum wartości odżywczych. Pieczarka z tak smacznym nadzieniem zadowoli(...)szklanki (200ml) bulion warzywny -2 szklanki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 op. sera feta sól pieprz z młynka 1 łyżka masła ghee Wykonanie: kaszę quinoa wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.W garuszku zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 20 minut grzybów nie należy myć! Jeśli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!płatkami migdałowymi... takie połączenie bardzo nam zasmakowało :) tak bardzo, że na drugi dzień robiłam je znowu :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej, 1 garść płatków jaglanych, 2-3 łyżki kaszy manny, 1 jajko, 1 mała cebula, przyprawy: pieprz, sól, suszona natka pietruszki, płatki migdałowe, do obtoczenia: płatki jaglane, do smażenia: olej ryżowy. Przygotowanie: Na małej patelni podsmażamy cebulkę(...)pokrojoną w kostkę do zarumienienia. W misce mieszamy mięso mielone, wybijamy jajko, wsypujemy przyprawy, kaszę mannę, płatki jaglane i ostudzoną cebulkę. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w płatkach jaglanych i smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi kotlety
Aga w kuchniziołami prowansalskimi. Na to układamy nasze ćwiartki. Nie podlewamy wodą - ananas i mięso puszczą wystarczająco dużo sosu. Pieczemy w temp 180 - 190 stopni przez około godzinę. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną, Kuskusem lub kaszą jęczmienną. Smaczne, proste i trafia w gust "słodyczowych" Łasuchów - zarówno tych najmłodszych jak i najstarszych. Można dodać chili dla amatorów bardziej wyrazistych smaków
Kuchnia po mojemuroku - zimny, ciepły, deszczowy czy słoneczny. Składniki (na średni garnek): 1/2 szyi indyczej woda 1 marchew 1 mała pietruszka 1/4 selera 5-6 plasterków pora 7-10 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej kawałki papryk - najlepiej w różnych kolorach 2-3 liście kapusty pekińskiej lub włoskiej garść groszku zielonego lub pociętej fasolki zielonej liść laurowy (1-2 sztuki) ziele angielskie (1 sztuka(...)smaku 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z szyi indyka. Po usunięciu szumowiny dodajemy ziele, listek oraz pora. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę siekamy w paski. Wrzucamy na 10 minut przed wyłączeniem zupy. Fasolkę należy wrzucić chwilę wcześniej by miała
Kuchnia po mojemumiała na nie smaka. Oto kolejna propozycja śniadaniowa do pracy i nie tylko. Na domową kolację - zamiast kanapek też fantastycznie się nada. Składniki (na jedną solidną porcję): 2 łyżki kaszy jaglanej 2 paski żołtej papryki 2 paski czerwonej papryki 1/2 ogórka małosolnego 1 plaster żółtego sera 1 łyżka siekanego szczypioru 1/4 pomidora 2 łyżki ogórka zielonego krojonego w kostkę(...)liście sparzonego świeżego szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki majonezu szczypta pieprzu cytrynowego szczypta kurkumy Przygotowanie: Kaszę gotujemy dzień wcześniej wraz z odrobiną masła i vegety - na średnio miękko. Dodajemy szczypior, szpinak, ogórka małosolnego, ser żółty oraz szczyptę kurkumy. Przechowujemy do rana w lodówce.Wszystkie świeże warzywa kroimy następnego dnia rano - w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę jogurtu
Kuchnia po mojemutakże mało kłopotliwa - choć skoro nie robiłam to nie powinnam się w tym względzie wypowiadać. Oto moja wizja na temat jej produkcji: Składniki: 2 szklanki gotowanej w kostce warzywnej kaszy jaglanej 5 - 6 polędwiczek z piersi kurczaka 1 brokuł gotowany (same różyczki) garść suszonych pomidorów (tu użyto domowego produktu autorstwa Mamy Hani) 1 niewielka papryka czerwona garść prażonego słonecznika ulubione(...)przyprawy (do kurczaka) garść pomidorków koktajlowych pieprz cytrynowy (jako moja modyfikacja) Przygotowanie: Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym (z dodatkiem szczypty kurkumy by miała ładny kolor). Polędwiczki z piersi kurczaka przyprawiamy wg uznania). Różyczki brokuła gotujemy w osolonym wrzątku. Polędwiczki podsmażamy na odrobinie oliwy (wydaje mi się, że równie dobre były by przygotowane na patelni grillowej - bez dodatku tłuszczu). Pomidory suszone
Kuchnia po mojemukiedy trafiły w moje ręce chętnie zaczęłam używać ich w swojej kuchni. Z powodu swoich właściwości komosa nazywana jest "super ziarnami przyszłości". Lubię wszelkie sałatki z kaszami. Zobacz Sałatkę z kaszy jęczmiennej z marynowanymi kurkami . Ponieważ komosa zawiera w sobie sporo tłuszczu nie można jej zbyt długo przechowywać. W szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu poleży najwyżej pół roku
Smaczna PyzaMałe , niepozorne , niezbyt piękne , ale najważniejsze ,że smaczne i zaspakajają potrzebę na coś szybkiego i słodkiego. Ciasteczka z kaszy manny robiłam na wzór tych z kleiku ryżowego ( sama nie wiem , dlaczego jeszcze ich nie ma na blogu , pozycja do nadrobienia ;) ) Składniki : (na ok 30 ciasteczek ) 2 szklanki kaszy manny (40 dkg) pół kostki miękkiego masła (125g) 2 torebki
Malinowa Kawiarenkaszarlotkę. Przepis mi się spodobał a ciasto wyszło niesamowite. Już wiem, że ta szarlotka będzie częstym gościem na moim stole. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kg jabłek cynamon ⅔ kostki masła Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę, kaszę
Mama Gotujecukinia 1 papryka (ja dałam czerwoną lepsza żółta) 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek- 2 ząbki, kolendra, kminek, Latin american, papryczka chilli pół opakowania kaszy kuskus Myjemy warzywa. Na początku należy pokroić cukinie i oprószyć solą- by się spociła. W tym czasie kroimy warzywa w kostkę. Cebulkę zeszklić na oliwie. Opłukać cukinię i również(...)czasie dodać cieciorkę a po chwili krojone pomidory. Przyprawić solą, przyprawą latynoską oraz kolendra, kminkiem i papryczką chilli. Dusić jeszcze 10 min. Podawać z kaszą kuskus, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ja dodatkowo dodaję garść liści mięty. Zdrowo i smacznie
MarciochaKucharzymarchewka 1 korzeń pietruszki zielony groszek (opcjonalnie) ok 500 ml wody słodka papryka, papryka chili, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz olej dodatki: kasza gryczana, kasza jęczmienna, lub kto co lubi Mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kosteczkę. Usmażyć na oleju aż odparuje woda i mięso ładnie się zrumieni. Zrumienione mięso zalać gotującą się wody. Dodać
MarciochaKucharzyaromatyczna, mięsista, bardziej niż normalna grzybowa. SKŁADNIKI: 2 szt pieczarek portobello 1 cukinia 1 cebula garść kukurydzy kilka czarnych oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek jako dodatek: kasza bulgur pomidorach Cebulę pokroić w drobną kostkę, podobnie cukinie. Pieczarki wydrążyć. Cebulę zeszklić na tłuszczu następnie dodać cukinie, kukurydzę i pokrojone oliwki i posiekane wnętrze pieczarek. Dusić do ulubionej twardości(...)pieczarki umieścić w żaroodpornym naczyniu z oliwą na dnie, posolić i wypełnić farszem. Piec pod przykryciem około 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180-190 stopni. Ja podałam z kaszą bulgur gotowana w pomidorach. Smacznego
MarciochaKucharzywina 3 łyżki czubate musztardy 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 200 ml bulion warzywny 200 ml śmietany sól, pieprz, tymianek, lubczyk, papryczka chili (jeśli musztarda nie jest ostra) kasza pęczak lub ryżem Sałata, pomidory, prażone migdały, śmietana Pokroić królika na części. Odstawić na kilkanaście minut w osolonej wodzie. Następnie osuszyć kawałki mięsa ręcznikiem papierowym. Obsmażyć na masełku do zarumienienia(...)warzywnego i przypraw wykonać sosik i zalać nim królika. Dusić pod przykryciem 40-50 minut. Na sam koniec dodać śmietanę i jeszcze chwilę niech pobulgocze :) Królika można podać z kaszą pęczak lub z ryżem i ulubioną sałatką. Smacznego
MarciochaKucharzyUpiecz ! Na dużą blachę - 1 kilo twarogu 3 razy mielonego - 10 świeżych jaj - szklanka cukru pudru - 1 budyń waniliowy - pół szklanki kaszy manny - pół szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki śmietany 18 lub 30% słodkiej - 100g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik na 170 ° góra-dół. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej(...)dodaj połowę śmietany słodkiej , wymieszaj. Żółtka oddzielić od białek. Ubij białka z odrobiną cukru i szczyptą soli. Twaróg zmiksuj z cukrem, żółtkami i resztą śmietany, oraz jogurtem.Dodaj budyń i kaszę manną. Do masy twarogowej dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wlej lekko ciepłą czekoladę, wymieszaj. Ciasto partiami wylej do formy wyściełanej papierem
Pasje Jolki