kasza - 17339 przepisów (strona:575/1156)

Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^ 181

składniki * 200 g mielonego maku * 3 łyżki miodu * 100 g margaryny * 200 g cukru * 6 łyżek kaszy manny * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 średniej wielkości jabłka * 1,5 szklanki bakalii ( orzechy, rodzynki, migdały, owoce kandyzowane) Sposób wykonania Zagotować 220 ml wody, dodać miód i mak, gotować mieszając na delikatnym ogniu do spęcznienia maku, następnie odstawić do wystudzenia. Jabłka obrać(...)Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, całość utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce mak oraz wsypywać po trochu kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową. Ciasto wylać

Mix smaku
Medaliony z gotowanego kurczaka 194

składniki * ugotowane mięso z kurczaka pozostałe z rosołu (ilość taka jak z dwóch udek) * 2 jajka * 1 bułka * 4 łyżki kaszy manny * 1/2 - 1 ostra papryczka * 2 młode cebulki ze szczypiorem ewentualnie sam szczypior * 1 łyżka sosu teriyaki * 1 łyżka sosu sojowego * 2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri * 1/2 łyżeczki mielonego kminku * 1/4 łyżeczki mielonego imbiru * sól, pieprz * bułka tarta(...)Ostrą papryczkę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę, szczypior z cebulką umyć i drobno pokroić, dodać do mielonego mięsa, dodać jajka, sos teriyaki, sojowy i pipi-piri, kaszę mannę oraz przyprawy i wszystko wyrobić na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi nabierać po trochu masy, formować kulki, a następnie obtaczać w bułce tartej i spłaszczać kulki robiąc z nich medaliony

Mix smaku
Krzepiąca zupa 165

soku) 1 spora marchewka 1 mała cukinia 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2,5 litra bulionu drobiowo -warzywnego 1 pomidor pokrojony w słupki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 łyżka szczypiorku garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku(...)Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć marchewkę, po chwili ziemniaki, a na końcu cukinię. Wlej bulion, przykryj garnek i zostaw do zagotowania. Kiedy to nastąpi, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj wszystko na średnim ogniu, z odsuniętą przykrywką przez ok. pół godziny.  W międzyczasie przygotuj pomidora- pokrój go na słupki, posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki. Na koniec gotowania dodaj

Gotowanie to kochanie
szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika... 183

Składniki: mąka pszenna 1 szklanka, kasza manna 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, sól - szczypta, masło lub margaryna 1 kostka, jabłka 1,5 kg, przyprawa do piernika 2 łyżki, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z cukrem przyprawą do piernika mąka, kasza manna

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki na dziko 275

innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny - mała główka kapusty (ok. 700g) - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - 2 jajka - 5 łyżek kaszy manny - 250 g wędzonego boczku - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - mąka pszenna     Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek(...)przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę

mojewypiekiinietylko
Zraziki mielone schabowo migdałowe 169

ziela angielskiego i łyżeczkę papryki łagodnej (kto lubi sosy bardziej zawiesiste może dodać mąki). Dusimy ok. 15 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki, np. surówkę z marchewki i kaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów. Gotowe zraziki mielone schabowo migdałowe podałam z kaszą gryczaną i surówką ze startej marchewki. Dodatek boczku i migdałów sprawił, że mięso

mojewypiekiinietylko
Szarlotka sypana z żurawiną 172

dłuższy czas wypadła z moich wypieków. Przyszła jednak pora, aby przepis „odkurzyć”, tym razem jednak – Szarlotka sypana z żurawiną.   Składniki: - 2 szklanki mąki tortowej - 2 szklanki kaszy manny - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 180g dobrze schłodzonego masła - 200 g suszonej żurawiny - 2,5 kg jabłek (dałam Golden Delicious) - cukier waniliowy(...)wymiarach 24 x 35cm smarujemy dość grubo masłem (spód i boki) i wysypujemy bułką tartą. W dużej misce mieszamy bardzo dokładnie sypkie składniki – mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kaszę i cukier. Dzielimy na 3 równe części (najwygodniej jest porozdzielać do 3 takich samych miseczek). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i opcjonalnie cukier

mojewypiekiinietylko
Babciny Makowiec 371

szklanki cukru 4 jajka 5 dkg drożdży (pół kostki) 1/2 kostki margaryny  1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki zaparzonych rodzynek *masa makowa: 1/2 kg maku  2 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1-2 łyżki miodu  cukier waniliowy - opakowanie 3 jajka małe 2 łyżki masła/ margaryny - rozpuszczone 1 olejek migdałowy  1/2 szklanki rodzynek - zaparzone w wrzątku szklanka(...)następnie przecedzamy przez sito. Zaparzony mak mielimy przez maszynkę dwukrotnie, pod koniec mielenia dodajemy orzechy - które tez mielimy. Zmielony mak z orzechami wsypujemy do makutry lub do miski, dodajemy kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy, miód, jajka, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i zaparzone rodzynki. Wszystko dokładnie ucieramy za pomocą pałki, lub jak ktoś nie ma to ręcznie.  Gdy ciasto wyrośnie

Piekę, bo lubię
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 160

zapełnił się obficie pysznościami. Były śledzie w śmietanie i śledzie z chili, była sałatka z tuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem(...)cichu zostawił dary w moim samochodzie, dlatego to na mnie spoczął obowiązek obdarowania prezentami blogerów. Poprosiwszy o pomoc Edytę, dźwigałyśmy torby wypełnione: makaronami oraz mąkami Lubella , przyprawami  Appetita , kaszą i ryżami Halina , oraz bakaliami Fistaszek . Śmiem twierdzić, że wiele z produktów zostało dobrze zagospodarowanych podczas przedświątecznych przygotowań. fot. Sierotka maRysia w kuchni

kolorowotorcikowo
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 251

kilo zmielonego 2-3 krotnie twarogu - 200 g masła miękkiego - 150 g cukru pudru i jeden cukier wanilinowy - 10 jaj średnich - 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej - 3 łyżki czubate kaszy manny - szklanka rodzynek wyparzonych i namoczonych w rumie  - sok z jednej pomarańczy  - skórka z umytej i wyparzonej cytryny Na polewę czekoladową: - 100 g czekolady deserowej - 100 g czekolady(...)mlecznej - 100 g masła - 2 łyżki mleka Masło i cukier ubij na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek. Kolejno, ciągle ubijając dodaj pojedynczo żółtka, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną,sok z pomarańczy i otartą skórkę z cytryny. Ubijaj cały czas i po łyżce dodawaj zmielony ser. Rodzynki odcedź i dodaj do masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie

Pasje Jolki
Seromak 372

wiaderka) 3 jajka 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisław masa makowa 1 puszka masy makowej (850g) 50 g rodzynek 2 jajka 4 łyżki kaszy manny kruche ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka 100 g masła lub margaryny szczypta soli Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie(...)nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotować masę makową. Do miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Przygotowac masę serową. Ser zmiksowac z cukrem i jajkami na gładka masę. Dodac budyń waniliowy i jeszcze raz zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć masę

Monia miesza i gotuje
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 234

żółtego tartego sera. 2 garści oliwek zielonych 3 jajka puszka groszku konserwowego 1 duża cebula kilka dużych pieczarek sól, pieprz, suszone zioła oliwa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 do 60 minut. Pasztet bardzo dobrze smakuje z sosem pieczarkowym

Bon Appetit Małgorzaty
Deserowy consensus - Seromakowiec 365

łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Masa makowa: 40-50 dag maku 500 ml mleka 4 białka  szczypta soli do białek  1 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny  kilka kropel aromatu waniliowego Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik) 5 jajek (osobno białka i żółtka) dodatkowo 2 żółtka 125 g masła(...)maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy aromatem waniliowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli.  Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą

Bon Appetit Małgorzaty
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 166

pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich inspiracji w mojej kuchni. składniki: 400 kaszy pęczak 250-300 ml bulionu warzywnego ok. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki) 2 szalotki 100 ml śmietanki kremówki 100 ml wody z gotowania grzybów 150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy(...)osolonej wodzie aż do miękkości (ok. 30 minut). Potem kroimy je w kostkę. Szalotkę także kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle wraz z grzybami. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę i zalewamy bulionem oraz piwem. Gotujemy około ok. 20 minut często mieszając. Aż do odparowania płynów. Następnie dolewamy śmietankę oraz tarty parmezan i tarte orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze

Bon Appetit Małgorzaty
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 409

sody oczyszczonej Składniki na krem: 1 l mleka 3,2 %   1/2 szklanki cukru    120 g masła   1 cukier waniliowy   2 żółtka   1 szklanka kaszy manny karmel: 25 dag posiekanych orzechów włoskich 7-8 dag masła 5 łyżek cukru brązowego 2 łyżki miodu 100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura) sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki(...)szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy resztę mleka, i mieszamy. Potem wlewamy stopniowo przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Potem odstawiamy do wystygnięcia.  Karmel: Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier, miód i w momencie, jak się składniki zaczną karmelizować, wlewamy śmietankę

Bon Appetit Małgorzaty