kasza - 17339 przepisów (strona:584/1156)

Zraziki mielone schabowo migdałowe 142

ziela angielskiego i łyżeczkę papryki łagodnej (kto lubi sosy bardziej zawiesiste może dodać mąki). Dusimy ok. 15 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki, np. surówkę z marchewki i kaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów. Gotowe zraziki mielone schabowo migdałowe podałam z kaszą gryczaną i surówką ze startej marchewki. Dodatek boczku i migdałów sprawił, że mięso

mojewypiekiinietylko
Szarlotka sypana z żurawiną 139

dłuższy czas wypadła z moich wypieków. Przyszła jednak pora, aby przepis „odkurzyć”, tym razem jednak – Szarlotka sypana z żurawiną.   Składniki: - 2 szklanki mąki tortowej - 2 szklanki kaszy manny - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 180g dobrze schłodzonego masła - 200 g suszonej żurawiny - 2,5 kg jabłek (dałam Golden Delicious) - cukier waniliowy(...)wymiarach 24 x 35cm smarujemy dość grubo masłem (spód i boki) i wysypujemy bułką tartą. W dużej misce mieszamy bardzo dokładnie sypkie składniki – mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kaszę i cukier. Dzielimy na 3 równe części (najwygodniej jest porozdzielać do 3 takich samych miseczek). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i opcjonalnie cukier

mojewypiekiinietylko
Babciny Makowiec 312

szklanki cukru 4 jajka 5 dkg drożdży (pół kostki) 1/2 kostki margaryny  1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki zaparzonych rodzynek *masa makowa: 1/2 kg maku  2 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1-2 łyżki miodu  cukier waniliowy - opakowanie 3 jajka małe 2 łyżki masła/ margaryny - rozpuszczone 1 olejek migdałowy  1/2 szklanki rodzynek - zaparzone w wrzątku szklanka(...)następnie przecedzamy przez sito. Zaparzony mak mielimy przez maszynkę dwukrotnie, pod koniec mielenia dodajemy orzechy - które tez mielimy. Zmielony mak z orzechami wsypujemy do makutry lub do miski, dodajemy kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy, miód, jajka, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i zaparzone rodzynki. Wszystko dokładnie ucieramy za pomocą pałki, lub jak ktoś nie ma to ręcznie.  Gdy ciasto wyrośnie

Piekę, bo lubię
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 137

zapełnił się obficie pysznościami. Były śledzie w śmietanie i śledzie z chili, była sałatka z tuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem(...)cichu zostawił dary w moim samochodzie, dlatego to na mnie spoczął obowiązek obdarowania prezentami blogerów. Poprosiwszy o pomoc Edytę, dźwigałyśmy torby wypełnione: makaronami oraz mąkami Lubella , przyprawami  Appetita , kaszą i ryżami Halina , oraz bakaliami Fistaszek . Śmiem twierdzić, że wiele z produktów zostało dobrze zagospodarowanych podczas przedświątecznych przygotowań. fot. Sierotka maRysia w kuchni

kolorowotorcikowo
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 231

kilo zmielonego 2-3 krotnie twarogu - 200 g masła miękkiego - 150 g cukru pudru i jeden cukier wanilinowy - 10 jaj średnich - 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej - 3 łyżki czubate kaszy manny - szklanka rodzynek wyparzonych i namoczonych w rumie  - sok z jednej pomarańczy  - skórka z umytej i wyparzonej cytryny Na polewę czekoladową: - 100 g czekolady deserowej - 100 g czekolady(...)mlecznej - 100 g masła - 2 łyżki mleka Masło i cukier ubij na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek. Kolejno, ciągle ubijając dodaj pojedynczo żółtka, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną,sok z pomarańczy i otartą skórkę z cytryny. Ubijaj cały czas i po łyżce dodawaj zmielony ser. Rodzynki odcedź i dodaj do masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie

Pasje Jolki
Seromak 344

wiaderka) 3 jajka 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisław masa makowa 1 puszka masy makowej (850g) 50 g rodzynek 2 jajka 4 łyżki kaszy manny kruche ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka 100 g masła lub margaryny szczypta soli Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie(...)nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotować masę makową. Do miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Przygotowac masę serową. Ser zmiksowac z cukrem i jajkami na gładka masę. Dodac budyń waniliowy i jeszcze raz zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć masę

Monia miesza i gotuje
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 205

żółtego tartego sera. 2 garści oliwek zielonych 3 jajka puszka groszku konserwowego 1 duża cebula kilka dużych pieczarek sól, pieprz, suszone zioła oliwa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 do 60 minut. Pasztet bardzo dobrze smakuje z sosem pieczarkowym

Bon Appetit Małgorzaty
Deserowy consensus - Seromakowiec 341

łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Masa makowa: 40-50 dag maku 500 ml mleka 4 białka  szczypta soli do białek  1 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny  kilka kropel aromatu waniliowego Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik) 5 jajek (osobno białka i żółtka) dodatkowo 2 żółtka 125 g masła(...)maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy aromatem waniliowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli.  Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą

Bon Appetit Małgorzaty
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 143

pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich inspiracji w mojej kuchni. składniki: 400 kaszy pęczak 250-300 ml bulionu warzywnego ok. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki) 2 szalotki 100 ml śmietanki kremówki 100 ml wody z gotowania grzybów 150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy(...)osolonej wodzie aż do miękkości (ok. 30 minut). Potem kroimy je w kostkę. Szalotkę także kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle wraz z grzybami. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę i zalewamy bulionem oraz piwem. Gotujemy około ok. 20 minut często mieszając. Aż do odparowania płynów. Następnie dolewamy śmietankę oraz tarty parmezan i tarte orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze

Bon Appetit Małgorzaty
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 387

sody oczyszczonej Składniki na krem: 1 l mleka 3,2 %   1/2 szklanki cukru    120 g masła   1 cukier waniliowy   2 żółtka   1 szklanka kaszy manny karmel: 25 dag posiekanych orzechów włoskich 7-8 dag masła 5 łyżek cukru brązowego 2 łyżki miodu 100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura) sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki(...)szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy resztę mleka, i mieszamy. Potem wlewamy stopniowo przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Potem odstawiamy do wystygnięcia.  Karmel: Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier, miód i w momencie, jak się składniki zaczną karmelizować, wlewamy śmietankę

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemnaczana z mięsem mielonym 216

koncentratu pomidorowego   200 ml gęstej śmietany 18%  100 g sera żółtego goudy 2 łyżki oleju   sól, pieprz chili, ulubione zioła (u mnie prowansalskie) 2 łyżki kaszy manny /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)dodajemy mięso i dusimy, aż woda z mięsa odparuje. Następnie , dodajemy koncentrat pomidorowy , doprawiamy mięso solą, pieprzem, chilli i ziołami. 3. Do ost udzonej masy mięsnej dodajemy jajko i kaszę manną, dokładnie mieszamy. 4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki.  5. Śmietanę mieszamy z startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z szynki wieprzowej 255

Dzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My zjedliśmy z kaszą gryczaną na sypko i buraczkami w zalewie chrzanowej . Składniki: 60 dag surowej szynki 2 cebule 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól słodka mielona papryka chilli 1 płaska łyżeczka

Kuchnia domowa Ani
Potrawka z kurczaka z rosołu 190

Jeśli nie macie pomysłu na mięso z rosołu, to polecam tą potrawkę. Jest szybka i pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto z cebulą ). Składniki: mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek 1 papryka 1 duża cebula 20 dag pieczarek sól, pieprz siekana pietruszka lub seler 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka śmietany(...)mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać siekaną zieleninę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ulubionych ziół. 5. Podawać z kaszami lub ryżem. Smacznego!!! Ponieważ to ostatni wpis w tym roku życzę wszystkim udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z baraniny 194

lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio  jemy często. Baranina  to  chyba moje ulubione mięso. Pomysł z dodaniem fety okazał się  świetny. Polecam! Inspiracja był przepis Nigelli Lawson składniki(...)kuchence na bardzo małym ogniu. Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Usunąć marchewki  i listki laurowe, doprawić  do smaku solą i pieprzem. Mięso podawać z kaszą , ryżem lub drobnym makaronem, posypane pokruszoną fetą , pietruszką lub oregano. Smacznego

Stare Gary
Chrupiące paluszki rybne w słodkim sosie chili 172

Dzisiejsza propozycja- lekka, smaczna i zdrowa- to paluszki rybne w panierce z kaszki kukurydzianej, polane sosem chili. Panierka z tej kaszy jest chrupiąca i wyczuwalne są jej kawałeczki więc jeżeli ma to Was drażnić, użyjcie  bułki tartej- też fantastycznie będzie smakować! Jeżeli chodzi o sos chili, to jest to sos o słodko-pikantnym smaku, mój P. go uwielbia(...)jakby mógł, to polewałby tym sosem dosłownie wszystko :) Nie zapomnijcie podać paluszków z Waszą ulubioną surówką ;) Paluszki: * filet z dorsza- 200 g * jajko- 1 szt. * kasza manna- 3 łyżki (lub bułka tarta/płatki owsiane) * natka pietruszki- 3 dorodne gałązki * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili * kaszka kukurydziana- 1 szklanka (można użyć bułki tartej) * oliwa do smażenia Słodki sos chili: * papryczka chili

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania