Jakiś czas temu kupiłam płatki jęczmienne i nie miałam okazji ich do niczego wykorzystać, więc pomyślałam o chlebie. Pomysł dobry. Użyłam do przepisu zmielonej kaszy gryczanej, która choć jest w małej ilości zdominowała całkiem smak chleba. W środku miękki i najlepszy pierwszego dnia po upieczeniu. 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720 1/3 szklanki mąki(...)gryczanej ( u mnie zmielona kasza gryczana) 2/3 szklanki płatków jęczmiennych 1/3 szklanki otrąb pszennych Powyższe składniki umieściłam w misce i zalałam 1 i 2/3 szklanki ciepłej wody. Przykryłam całość i odstawiłam na 20 minut. Ciasto jest raczej luźne. Po tym czasie dodałam płaską łyżeczkę drobnej soli i 4 łyżki zakwasu razowego żytniego ( zakwas konsystencji jogurtu naturalnego) Całość wyrobiłam
apetytnapieczenierewelacyjny kolor sernik zyskał dzięki wiejskim jajkom. Masa serowa: 250 g margaryny 0,8 kg sera na sernik (wiaderkowego) 1 szklanka cukru pudru 8 jajek L 0,5 szklanki kaszy manny 200 g cukru Polewa czekoladowa 0,5 szklanki śmietanki 30% 50 g margaryny 90 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki(...)uzyskały pokojową temperaturę. Na początku oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy ser i dosypujemy kaszę manną. Delikatnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ubite białka dokładamy stopniowo do masy serowej, miksujemy na wolnych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką (tylko
VioletoweKucharzeniesłojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu, a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny (około 400g) 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Około 2 kg jabłek świeżych(...)przypadku jabłek ze słoja, jabłka przekładamy ze słojów do osobnego naczynia i podobnie jak w przypadku jabłek świeżych, doprawiamy cynamonem i ewentualnie sokiem z cytryny. Suche składniki (mąkę, kasze manną, cukier i proszek do pieczenia) razem mieszamy. Całość najlepiej od razu podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Można zważyć lub odmierzyć na oko. Blaszkę wielkości 23 x 34cm
Smakowy Rajzabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki: 3 szkl. ryżu 2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 2 liście laurowe Sos pomidorowy(...)łyżeczką rozmarynu przez około 20-25 minut od momentu zawrzenia wody. Odsączamy nadmiar wody jeśli jest. Studzimy Połowę kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy
Kolorowy Przepisowniksztucznych dodatków, niskokaloryczna. Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1/2 kalafiora 2 pietruszki 1/2 selera 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek kaszy manny 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka lubczyku 100 ml śmietany 30% Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler myjemy i kroimy w kostkę (1 pietruszkę przekrawamy tylko(...)też) i seler, po 3 minutach dorzucamy ziemniaki, a po kolejnych 2 minutach różyczki kalafiora. Jako ostatni z warzyw wrzucamy brokuł podzielony na różyczki. Gdy warzywa będą miękkie zagęszczamy kaszą manną i wlewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem, zabielamy śmietaną. Po zestawieniu z gazu dorzucamy natkę pietruszki i miksujemy na krem
Kolorowy Przepisownikziemniaki 1 marchewka 2 różyczki brokuła 2 różyczki kalafiora 1 łyżeczka kostek z pietruszki 1 łyżeczka kostek z selera 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 3 łyżki kaszy manny Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kalafior i brokuł dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnuszka wlewamy tyle wody, aby wrzucone warzywa(...)wrzucamy marchewkę, pietruszkę i seler, po 3 minutach dorzucamy ziemniaki, a po kolejnych 2 minutach kalafior podzielony na mniejsze cząstki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodajemy drobne kawałeczki brokuła, kaszę mannę i oliwę. Po zestawieniu z gazu dorzucamy natkę pietruszki i miksujemy
Kolorowy PrzepisownikDeserek dla niemowląt po 8 miesiącu życia (z glutenem). Bardzo sycący :) świetny podwieczorek dla Malucha :) Pamiętajmy, aby owoce kupować (w miarę możliwości) z upraw ekologicznych. Składniki: 4 łyżki kaszy manny 1 jabłko 5-6 śliwek suszonych 1 i 3/4 szkl. wody Sposób przygotowania: Szklankę wody zagotowujemy w rondelku, gdy zawrze wlewamy kaszę mannę namoczoną w pozostałej wodzie. Gotujemy stale
Kolorowy PrzepisownikJest to przepis dla tych, którzy mimo braku czasu nie chcą rezygnować ze zdrowych i pożywnych obiadów. Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową kasz: zasadotwórcza, bezglutenowa i lekkostrawna należy do żywności o najwyższej wartości odżywczej, a także zdrowotnej. Dla przełamania smaku dodałam posypkę z uprażonych nasion słonecznika oraz soli sezamowej czyli tzw. gomasio
Milion SmakówKasza bulgur jest otrzymywana z ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli durum. Jest ona zdrowsza i bardziej zasobna w wartości odżywcze niż jej tradycyjny gatunek. Kasza bulgur wykorzystywana jest szeroko w kuchni azjatyckiej, a ostatnio staje się popularna również w naszej rodzimej. Ja postanowiłam wypróbować jej walory w bardzo prostym daniu - dodając mrożony groszek i świeże pomidory w połączeniu
Milion Smakówdelikatne a dobrze przyrządzone będzie pysznie soczyste. Gdy udało mi się ostatnio kupić perliczkę naszła mnie ochota na przygotowanie jej w nieco staropolskim zwyczaju. Stąd pomysł na farsz z kaszy gryczanej i suszonych leśnych grzybów - dawniej bardzo popularny na polskich stołach. Farszu możecie przygotować nieco więcej niż w przepisie, wówczas może on być dodatkiem do dania. Przygotowania do tego obiadku(...)rozpocznijcie już rano od namoczenia i ugotowania grzybów a następnie namoczenia kaszy
Milion Smakówdoskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które z wyrazistym i aromatycznym sosem stanowi wyjątkowo zgrany duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą gryczaną (ugotowaną z liściem laurowym), a następnym razem, gdy czas pozwoli – podam je z kluskami śląskimi. Sos grzybowy jest pyszny – warto go zrobić nie tylko do polędwiczek. Polędwiczki(...)patelni wylewamy nadmiar tłuszczu. Usmażone polędwiczki zalewamy sosem grzybowym i dusimy ok. 20-30 minut na małym ogniu (pod częściowym przykryciem). Polędwiczki w sosie grzybowym warto podać z kaszą gryczaną / pęczak lub z kluskami śląskimi czy kopytkami. Post Polędwiczki w sosie grzybowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuczytelników - WIOSNA" Biblioteczki Poradnika Domowego z uwaga - 1994 roku:) Przepis stary, zupa pyszna! Składniki 1,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 łyżka tłuszczu cebula 2 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 2 duże pęczki koperku natka pietruszki pół szklanki śmietany jajo sól pieprz Sposób Cebulę drobno pokroić i przesmażyć. Połączyć starannie kaszę mannę, mąkę, jajo, cebulę, przyprawy
Kuchenne aromatyczosnkowym. Składniki 70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, bułką, kaszą oraz przyprawami. Gotowe nakładać na chleb tostowy delikatnie wcierając (aby podczas pieczenia nie oddzielało się od chleba). Tosty układać
Kuchenne aromatyPyszny, szybki i prosty sposób na sałatkę lub danie obiadowe - od mojej siostry, Kasi:). P.S. Można dodać kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 kulki mozzarelli 1 słoik suszonych pomidorów ½ filiżanki pestek słonecznika 1 duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz Ugotuj kaszę w wodzie na sypko. Drobno pokrój mozzarellę, suszone pomidory i natkę pietruszki. Podpraż
Qlinarnie i QlinarnieCześć! Dziś mam dla Was pysznego kurczaka - koniecznie spróbujcie!!! :) składniki 250 g filet z kurczaka buraczki 100 g kaszy gryczanej marynata: sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny odrobinę oleju 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę i wrzucić(...)niej mięso, najlepiej odstawić na całą noc a przynajmniej na 1 godzinę . Jednak im dłużej stoi tym mięso lepiej smakuje. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, kurczaka grilluj do miękkości . Podawaj z dodatkiem jarzyny u mnie tym razem tarte buraczki ;-) Smacznego! K ;-) *przepis znalazłam w książce "Mogę schudnąć
Cukier&Puder