mogłyśmy się powstrzymać :) Tym rrazem werssja bez kiełbasy. Składniki : 4 kg ziemniaków około 4 m cienkiego jelita naturalnego 2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz majeranek 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana kwaśna śmietana papryka konserwowa ( niekoniecznie, ale ja bardzo lubię taki dodatek) Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebul(...)drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju lub smalcu...( u mnie olej). Dodać do startych ziemniaków cebulę, kaszę manną i jajka , doprawić solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Porządnie wymieszać. Kiszkę ( ja kupuję oczyszczoną, zasoloną) w Tescco przepłukać zimną wodą w celu sprawdzenia czy nie jest podarta.Nałożyć ją na przyrząd do robienia kiełbasy (z reguły coś takiego
Gosia gotujedyni 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku * 2 ząbki czosnku tymianek sól morska Składniki na pulpety: 300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 100 g pieczonej dyni 150 g pieczarek 1 mała(...)mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku * kilka kawałeczków pieczonej dyni Sposób przygotowania: Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę i groszek. Zalać bulionem
Gosia gotujearomatyczne ciasto przed przyjściem gości. Najlepsza na ciepło posypana cukrem pudrem lub podana z gałką lodów waniliowych. Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) 1 szklanka kaszy manny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 kg jabłek cynamon 170 g masła prosto z zamrażarki Mąkę, cukier i kaszę wymieszać. Podzielić na trzy części
Chocolate Muffin BlogGulasz jedno z ulubionych dań w moim domu. Raz ugotowany w większej ilości a codziennie podany w nowej odsłonie. Podawany z kaszą z ziemniakami oczywiście ugnieciony z wielką łychą gulaszu, obowiązkowo w towarzystwie buraczków. Podawany z kromką chleba gdzie talerz jest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu(...)jakiś czas przemieszać dokładnie i w razie potrzeby dolać wody. Jeśli jest nam za mało słony lub pikantny równie dobrze możemy doprawić pod koniec duszenia. Podajemy go z kaszą, ziemniakami, pajdą chleba lub z plackiem ziemniaczanym. Wielokrotność jego podania zależy od nas :) Smacznego
Basia w kuchnikroimy w kostkę, a pomidory na ćwiartki. Mieszamy wszystko razem, posypujemy pieprzem, wyciskamy sok z połówki limonki oraz polewamy oliwą i jeszcze raz mieszamy. Gotowe :) Kuskus: 1 szklanka kaszy kuskus 1 i 1/2 szklanki bulionu pieprz Kuskus zalewamy bulionem i posypujemy pieprzem. Mieszamy i przykrywamy talerzem. Po ok. 5 minutach kasza jest gotowa. Należy ją dobrze przemieszać widelcem
vegetaniewidzicie i jakie dekoracje lubicie na talerzu. Trochę się rozpisaliśmy, a tu trza bigos gotować :) No to do kuchni ! Bigos wegetariański w innej odsłonie, a na dodatek kasza bulgur (5-6 osób) Składniki: 1 niewielka główka kapusty pekińskiej 1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonego 1/2 kalafiora lub 1/2 opakowania mrożonego 1 duża marchewka* 1/2 szklanki zielonego groszku* *(możecie(...)wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą już dobrze miękkie. Polecamy jednak nie przesadzać z miękkością warzyw, lepiej będą smakować nieco kruche. Na dodatek my zrobiliśmy kaszę bulgur, ale jeśli podacie ziemniaki, ryż czy jeszcze coś innego też będzie dobrze. Bo w końcu bigos smakuje zawsze i ze wszystkim. Polecamy, wypróbujcie ten przepis ! Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniemięsa, po 30 minutach wyjęłam je dla pokazania jak wygląda i cały sos wyleciał do naczynia żaroodpornego :( Ale uwierzyć musicie - sos się robi! Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :) Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo szczelnie owinąć folią aluminiową. Składniki: 1 polędwica wieprzowa Zioła suszone: 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest ryzyko, że sos wycieknie Polędwica po 30 minutach wygląda tak... Mięso pieczemy ok. 1,5 godziny Podajemy z ziemniakami, kaszą jaglaną, kuskus lub gryczaną Mniam, mniam :) Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlodami smakuje najlepiej, ale wyciągnięte z lodówki też jest dobre. (ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm, można w większej, będzie niższe) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanka cukru, u mnie ksylitol od Skworcu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zostaje około(...)180g masła (z lodówki lub zamrażalnika) 1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części. 2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki. 3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. 4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników, jabłka
Szefowa kuchnipieprz Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra Virginie 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kolejna bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa sałatka. Przyrządzamy kaszę kuskus ja do wody dodaję Vegeta. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Cebulkę dymkę kroimy wraz z szczypiorkiem. Warzywa pomidorki, paprykę, ogórek ja kroje w kosteczkę gdyż według mnie smacznie(...)się później zjada naszą sałatkę. Gdy kasza ostygnie łączymy wszystkie składniki dodajemy 2 łyżki oliwy i 3 łyżki soku z cytryny następnie mieszamy dokładnie doprawiając solą i pieprzem. Sałatka świetnie nadaję się do samodzielnego dania lub z jakimś dodatkiem na moim załączonym zdjęcia sałatka podana jest z jajkami po benedyktyńsku ( sposób ich przygotowania w innym przepisie). Smacznego
Sprawdzone przepisy kulinarneWykorzystajcie te przepisy. Może zrobicie je w dokładnie ten sam sposób. Może będą dla Was po prostu inspiracją! Smacznego! Kuskus tabbouleh Zdrowa przekąska - tortilla Pikantne placuszki z kaszy jaglanej (bez glutenu, bez laktozy) Domowa pasta z kurczaka (bez glutenu, bez laktozy) Śniadaniowe placuszki z kaszy jaglanej i jabłka (bez glutenu, bez laktozy) Sałata z soczewicą Placuszki brokułowo-ziemniaczane
Szybko Tanio Smaczniebułeczki, np. z czarnuszką. Dodatkiem do większości potraw jest harissa-pasta robiona z pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji jest kasza kuskus przygotowywana na parze, zarówno na słodko z dodatkiem rodzynek i orzechów jak i na ostro. Kuskus
Zawsze głodna!energetyczna: 246 kcal Białko: 14,0 g Węglowodany: 2,7 g Tłuszcz: 20,4 g Obiad: - 1oo g ugotowanej fasolki szparagowej mrożonej; - 50 g ugotowanej ryby; - 50 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej drobnej; - łyżka bułki tartej; - 1 jajko - przyprawy, koperek Rybę drobno posiekać, wymieszać z kaszą, jajkiem, koperkiem i przyprawami. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, układać na folii. Piec
dom-agi.plchyba taki czas poświąteczny. Składniki: - 0,75 kg twarogu trzykrotnie zmielonego; - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków; - 5 jajek; - 125 g masła w temperaturze pokojowej; - 4 łyżki kaszy manny; - 1/2 opakowania budyniu waniliowego; - 1 szklanka śmietany 36% - małe opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie: Masło utrzeć do puszystości, dodawać partiami twaróg ucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem na puch(...)dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego
dom-agi.plprzyrządzę... Przepis dodaję do akcji =ZIEMNIAK= Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków, 2 cebule, 2 łyżki oleju, jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 8 łyżek kaszy manny, 2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej, kminek, sól, pieprz, 1/2 kg kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę(...)Dusić na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować
Z miłości do słodkościnależy się głodzić. Ponadto należy dbać o to, aby nasza dieta zawierała: Cynk – ma on ważny wkład w budowanie odporności naszego organizmu. Cynk znajdziemy w pestkach dyni, słonecznika, kaszy gryczanej, razowych produktach (makaron, chleb), ryżu brązowym, płatkach owsianych, pieczywie graham, rybach i owocach morza. Witaminę C – jej rola w profilaktyce przeziębienia jest dość sporna. Istnieją badania wykazujące, że codzienne przyjmowanie(...)tłuste ryby morskie które tych kwasów mają najwięcej. Przykładowo łosoś, makrela, sardynki. Żelazo – jest znacznie lepiej przyswajalne z produktów mięsnych (wątróbka nerki, czerwone mięso) niż z innych źródeł (grube kasze, buraki, chleb razowy, jajka). Jego przyswajalność zwiększamy spożywając równolegle produkty bogate w witaminę C. Musimy także pamiętać, że na odporność organizmu ma wpływ prawidłowa flora jelitowa. Należy więc dbać
Powiedz dietom nie