łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier do smaku (dałam ok 50 g dodatkowo: kasza manna, cukier puder do posypania opcjonalnie Mąkę i cukier wymieszaj dokładnie, dodaj masło pokrojone w kostkę, otartą skórkę z cytryny. Zagnieć , następnie dodaj żółtka i jogurt i jeśli będzie(...)pół. Jedną połówką wyłóż dno tortownicy , możesz je rozwałkować, możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach a potem docisnąć, albo odrywać mniejsze kawałki i wylepić dno. Posyp delikatnie kaszą manną. Wchłonie namiar wilgoci. Na jabłka zetrzyj drugą część ciasta. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, aż wierzch zrobi się złoty. Podałam na PORCELANIE BOGUCICE Smacznego
Z Kuchni Do KuchniLubię jesień za sezonowe warzywa, teraz jest doskonała pora na pyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię
Kulinarne przygody Gatityskładniki: 250 g mąki 150 g cukru 4 jajka 150 ml oleju 150 ml śmietany 22 % 1 budyń śmietankowy 2 łyżki kakao dodatkowo: polewa czekoladowa tłuszcz do foremki np. kasza manna do foremki wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, następnie stopniowo wlewamy olej oraz śmietanę. Dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy(...)pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Z gotowego ciasta oddzielamy 1/3 do której dodajemy kakao, mieszamy a do pozostałej części dodajemy budyń, również mieszamy. Foremkę (keksówkę) smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Do keksówki wlewamy naprzemiennie 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min. to tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak JedzeniaKolejny pyszny i dietetyczny obiad! Wystarczy trochę fantazji i niewiele składników i gotowe! -ziemniaki -mrożone warzywa -kasza gryczana z pieczarkami -opcjonalnie -pieprz ziołowy Skworcu -bazylia -świeża czerwona papryka -sól do smaku Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cząstki. Wsypać do garnka- u mnie szeroka patelnia grillowa z kopułą. Dosmaczyć pieprzem. Solą. Dodać kaszę gryczaną z pieczarkami. Podlać rosołkiem
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki kaszy manny mąka pszenna papryka słodka, vegeta sól, pieprz sos: 1 cebula 2 łyżki oliwy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ew. vegeta Wykonanie: Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić w rondlu na oliwie. Dodajemy pomidory, dolewamy szklankę wody, przyprawiamy. Gotujemy(...)minut. W tym czasie obieramy marchewkę, ścieramy na grubych oczkach na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy marchewkę, cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy kaszę manną, przyprawiamy. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące. Tak przygotowane kuleczki wrzucamy do rondla i dusimy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
magiczna kuchnia Kasimoje ulubione Emilki) 250g mascarpone (od Mlekomy) 5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka kaszy manny (suchej) 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić to w blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić(...)lodówki. MASA SEROWA: W misce umieścić ser, mascarpone, cukier i jajka. Zmiksować aż składniki porządnie się połączą. Następnie dodać mak, budyń, orzechy i kaszę mannę. Wymieszać ponownie. Masę wylać na przygotowany spód, piec w 160'C około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gotowy można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez polewy
Cakes By KejtWegański kotlet czasami stanowi wyzwanie. Można go zrobić praktycznie ze wszystkiego: strączków, kasz, warzyw, ziaren, orzechów itd. "Sekretem" jest produkt który sklei nam kotleta, tak by się nie rozwalił na patelni. Czasami jest to kasza (świetna jest rozgotowana jaglana w tej roli), ale mogą to być też być płatki owsiane, mąka owsiana, mąka ziemniaczana, z ciecierzycy. Dzisiaj Mąż "zamówił" hamburgery
Co na wege obiad?Pierwszy raz jadłam bakłażana .Wygląda ładnie ,ale wydaje się mało interesujący na talerzu . Musiałam go trochę wzbogacić smakowo i wyszedł całkiem smacznie. Składniki : dla dwóch osób 2 średnie bakłażany kasza gryczana ,pół szklanki ugotować na sypko mała cebulka jedna marchewka ,ugotować na miękko sól ,pieprz ,oliwa z oliwek Dodatkowo: jogurt naturalny granat ,mały Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół ,solimy(...)się nie poparzyć i wydrążamy łyżką środek tak aby nie uszkodzić skórki . Na patelni podgrzewamy cebulkę pokrojoną na drobno ,kiedy się przyrumieni dodajemy marchewkę startą na tartce ,ugotowaną kaszę gryczaną i wydrążony środek bakłażanów ,mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem i nadziewamy powstałą masą wydrążone bakłażany .Wkładamy je na 15 minut do piekarnika na 180 stopni i podajemy na ciepło
Ladylaura.Składniki: jajka 6 sztuk, cukier 1 szklanka, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, ananas w puszce Dole-Tropical Gold, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa lukrowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba całe jajka z cukrem w misie robota ubijać z 5 minut na dużych obrotach do gęstości dodać(...)wiaderka, sok z cytryny, budyń, kaszę manną i na średnich obrotach połączyć składniki nie za długo ananasy Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" na sitku odsączyć z soku, pokroić na kawałeczki, wsypać do sernika i wymieszać chwilę na małych obrotach użyłam formę okrągłą 16 cm i formę 15x15 lub jedna tortownica 24 cm - na dnie ułożyć biszkopty
W Mojej Kuchni Lubięmożna podawać z sosami - jednak one nieco zabijają smak musztardy. Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz Ziemniaki umyć i ugotować do miekkosci w mundurkach. Boczek pokroić w kostke i wrzucic na patelnie,dodac(...)smalec chwile podsmazyc a następnie dodac cebule pokrojona w kostke. Podsmazyc na złoty kolor. Ziemniaki obrac, zetrzeć na terce lub przepuscic przez maszynke, dodac mąke,kasze, jajko i musztarde. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Zagniesc gładkie ciasto. Rece oprószyc mąka i urywac po kawałku ciasta z któego formowac kulki wielkosci orzecha włoskiego. Kulke lekko spłaszczyc i w środku
Radość kipiąca uśmiechem.tych którzy nie są mistrzami pieczenia. Ba! ono nie może się nie udać :) Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek cynamon cukier wanilinowy Mąkę, cukier, proszek i kaszę manną mieszamy razem. Jabłka obieramy i ścieramy
Słodka Kraina Wypiekówpierwszy... i nie ostatni. ;-) Mięsożercy mogą poczuć się nim rozczarowani a ja sama, choć wolę mięsne obiady przyjęłam to jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy 4 marchewki 1/2 główki kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, ostra(...)dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając wodą. 5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z kaszą
Szefowa kuchnimakowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Masa: 1,5 szklanki mleka, 7 łyżek kaszy manny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto miodowe : Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję jajka(...)wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa : Mleko gotuję z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę. Mieszam i gotuję około 4 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny grysik. Ucieram. 4. Na jedno z ciast miodowych wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasiproszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać bakalie i przemieszać krótko łyżką. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto. Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym
Grunt to przepis!standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z ryżu i mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :) Składniki: 4 papryki (kolor do wyboru) 100 g kaszy jaglanej 250 g mięsa mielonego z indyka 250 g czerwonej fasoli konserwowej jedna czerwona cebula jedna puszka pomidorów pelati parę pokrojonych papryczek jalapeño w zalewie (ilość w zależności od tego(...)ostrą paprykę chcemy przygotować) jedno jajko ser mozzarella w wiórkach olej masło papryka czerwona mielona czosnek granulowany zioła prowansalskie sól pieprz chili cayenne Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi papryczkami jalapeño. Do farszu dodajemy jedno całe jajko i przyprawiamy solą, pieprzem
Taste Therapy