kasza - 17339 przepisów (strona:551/1156)

Klopsiki z pieczarek i kapusty kiszonej 141

Rozdrabniamy przy pomocy blendera.  Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Jedna łyżka masy = jedna kulka. Kulki smażymy aż będą rumiane. Opcja podania: kasza żytnia (1/2 szklanki kaszy, 1 szklanka wody) sos pomidorowy (1/2 szklanki domowej roboty przecieru z pomidorów + bazylia

Weganka gotuje
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 520

pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków , lub greckich klopsików keftedakia wegetarianom polecam szaszłyki z sera halloumi i warzyw oraz keftedakia z halloumi i kaszy jaglanej , które też świetnie połączą się z sosem jako sos do hamburgerów Sos tzatziki - wariacje: do sosu możesz dodać dowolne świeże zioła, takie jak natka pietruszki, oregano, tymianek czy szczypiorek(...)Pieczony kurczak i ziemniaki z pikantnym tzatziki Placki z cukinii i fety Pieczone bakłażany i tzatziki  z czarnuszką Keftedakia z wołowiny Szaszłyki z halloumi i warzyw Keftedakia z kaszy jaglanej i halloumi Szaszłyki w sosie charmoula

Chilli Czosnek i Oliwa
Fast-food po rosyjsku - Tеремок 196

uliczne, gdzie możemy jedynie zakupić blina na wynos. Sieć funkcjonuje od 1999 r. początkowo zajmowała się jedynie sprzedażą blin. Teraz możemy kupić tam oprócz blin, dania takie jak zupy, kasze, sałatki, pielmieni, syrniki i inne potrawy. Jak dla mnie zaskoczeniem tu jest danie jak np. kasza gryczana z parówką, jednak Rosjanie lubią czasem kupować naprawdę proste potrawy. Zamówione dania przygotowywane

psgotujemy
Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem 173

wersja skradła serca moich mężczyzn :) Składniki: farsz 1 średnia młoda kapusta 500 g mielonego wołowego mięsa ( zmieliłam łopatkę) 40 g suszonych borowików 50 g suszonych pomidorów 200 g kaszy pęczak  3 jajka sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu wołowego 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty z papryki chilli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 marchewki(...)cebula 1 łyżeczka majeranku, cząbru sól i pieprz do smaku Ciekawe składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pęczka ugotuj i ostudź. W misce wymieszaj mięso, kaszę, posiekane borowiki u pomidory, jajka. wszystko dopraw do smaku.  Do dużego garnka włóż kapustę i zalej wszystko gorąca wodą, gotuj 5-10 minut. Następnie ostrożnie oddzielaj pojedynczo liście, górne liście ułóż

Niezły Młynek
Sernik z lemon curd 183

herbatników 125 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego 200 g masła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy(...)Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć na przygotowany spód. Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić

Cakes By Kejt
Sernik z musem malinowym 125

herbatników 125 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego 200 g masła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy Mus malinowy: 300 g malin (u mnie były to mrożone maliny, wcześniej rozmrożone) 100 g cukru pudru (lub mniej albo więcej, do smaku) 5 łyżek żelatyny(...)Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć na przygotowany spód. Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić

Cakes By Kejt
Sernik doskonały 208

Moje ulubione to te ciężkie, mocne, zwarte, najlepiej z sera mielonego własnoręcznie, najlepiej chudego (najbardziej mi smakują), długo pieczone w niskiej temperaturze, w kąpieli wodnej. Ten taki jest. Dodatek kaszy manny sprawia, że jest niesamowicie bogaty i mokry, nie tam jakiś puszek. Najlepszy! Składniki:   (26cm) SPÓD: 150 g ciasteczek lub herbatników kakaowych 100g masła MASA SEROWA:  1kg sera(...)krotnie zmielonego chudego 350g cukru 7 dużych jajek 200g masła 4 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 200ml śmietanki kremówki  Ciasteczka dokładnie pokruszyć, masło roztopić. Połączyć masło z ciasteczkowymi okruszkami, wymieszać, wylepić dno blaszki. Wstawić do lodówki na pół godziny. Masło utrzeć z jajkami i cukrem, następnie dodać ser i wszystkie pozostałe składniki. Mieszać krótko, na niskich obrotach miksera

Cakes By Kejt
Letni obiad wegetariański III, Detektyw 216

Pyyszne! Na zdjęciu: bób, mizeria, nuggetsy jaglane (pomysł od smakoszki jaroszki ), cukinia z curry, ziemniaki po węgiersku  (bez papryki). Jak zrobić nuggetsy? Składniki: 1 filiżanka kaszy jaglanej 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka przyprawy do kurczaka lub kebeb-gyros 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę Ugotuj kaszę. Dodaj pozostałe składniki. Formuj małe podłużne kotlety i smaż

Qlinarnie i Qlinarnie
Kasza pęczak a'la risotto 120

Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 litr bulionu warzywnego pieprz kilka pieczarek    tarte  pecorino ( 2 łyżki stołowe) świeże listki majeranku Kasza pęczak po polsku Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. 2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino. 3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej bulion

AZgotuj!
Gryczanki od teraz moja przekąska do torebki 160

przy sobie coś zrowego. Gryczanki polecam dla osób dbających o zdrowie, dla dzieci, wegan, wegetarian. Wszystkie produkty wykorzystane do wyprodukowania ich pochodzą z uparw ekologicznych. Są to: kiełkowana polska kasza gryczana daktyle  rodzynki  kiełkowany słonecznik kiełkowana kasza jaglana  kokos surowa masa kakaowca (7%) masło kakaowe  kakao w proszku zawartość kakao min. 65%), kiełkowany amarantus kiełkowana szałwia

AZgotuj!
Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto 150

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na wykorzystanie paprykowo-pietruszkowego pesto . Danie to posiada tyle smaków, że nawet sceptycznie nastawieni do cukinii i kaszy narzekali na zbyt małe porcje ;). Pyszne i pełne zdrowia danie, już trzykrotnie przygotowywane przeze mnie. Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki(...)cukinię. Podsmażaj kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj fasolkę, przecier i pesto. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podduś kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawaj np. z kaszą jęczmienną

Corner With Recipes
Kotlety z kalafiora 182

ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę.  Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka białego pieprzu łyżeczka kurkumy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę(...)mocno, pojedyncze małe różyczki muszą być widoczne). Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni na łyżce oliwy. Do kalafiora dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka, wsypać kaszę, bułkę tatą i przyprawy, dokładnie wymieszać.  Formować mokrymi dłońmi małe kotleciki i smażyć na rumiano. Smacznego

na moim stole...
Płatki jaglane z gruszkami, orzechami i morelami 169

Lubię zjeść śniadanie na ciepło. Zazwyczaj jest to owsianka wymiennie z jaglanką. Jak dla mnie wadą kaszy jaglanej jest to, że dosyć długo się gotuje, ponadto łatwo ją przypalić. Alternatywę dla kaszy jaglanej stanowią płatki jaglane. Przygotowuje się je bardzo szybko, można krótko podgotować, albo po prostu zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Potem dodać tylko owoce, orzechy

Moja Galeria Smaku
Szarlotka 174

pszennej 150 g masła 3 żółtka 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 5 szt. jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu łyżka masła 5 łyżek kaszy manny Piekarnik nagrzać do 190°C. Z wymienionych składników zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę(...)włożyć do garnka. Dodać pół szklanki wody i dusić aż jabłka zaczną mięknąć. Następnie dodać cynamon i kaszę mannę, mieszać do połączenia składników. Tortownicę 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Spód tortownicy wylepić cienko połową ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut. Ciasto wyjąć z pieca

Atlas Smaków
Chleb ziołowy na zakwasie 165

jednak przerwę od świeżych ziół, bo jednak do pieczywa lepiej nadają się dodatki suche. Chleb intensywnie pachnie. Przyznaję, że zabiegu z ziołami dokonałam specjalne, bo znów przeszkadza mi zapach kaszy gryczanej, a trochę jej ziaren jest w zakwasie z ostatniego wypieku chleba z kaszą gryczaną . Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku

Weekendy w domu i ogrodzie