jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć. *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5 łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka ozdoby cukrowe(...)garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę połamać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybka, łatwa i tania, bo składniki do jej przygotowania zawsze mamy w domu. Składniki: 4 duże marchewki kawałek selera korzeń pietruszki kawałek pora mała cebula 3-4 łyżki kaszy manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka tłuczona kolendra 2 ząbki czosnku natka pietruszki Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy(...)Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę i przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Bagietkę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Natkę posiekać. Zupę podawać z kleksami śmietany, natką i grzankami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia na masę jabłkową: 1,2 kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 galaretki czerwona na masę kokosową: 250 g kokosu 1 szklanka wódki 3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka łyżka kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie(...)ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie. Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos. przełożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada P.S. Wcześniej robiłam to ciasto w trochę zmienionej wersji, w mniejszej blaszce, masę kokosową dzieliłam na pół i przełożyłam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamielone, chude z drobiowego mięska, wzbogacone papryką i koperkiem. Polecam podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką. Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1/2 czerwonej papryki 1/2 pęczka koperku bułka tarta biały pieprz sól Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Koperek posiekać, paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 750 g sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 4 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki kaszy manny 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami aż wszystkie połączą się (ale nie zagniatać jak ciasto). Połowę przełożyć na dno foremki wyścielonej papierem(...)rumiana czyli około 10-12 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać żółtka i ser. Następnie wsypać budyń i kaszę mannę, wlać sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć ją do foremki i posypać resztą kruszonki. Piec w 180*C około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietanowy, który fajnie smakował w połączeniu z młodą cukinią. Klopsiki można pominąć i wtedy mamy danie na piątek. Składniki: 200 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny mała cukinia 150 g pieczarek cebula 100 g serka topionego 150 ml śmietanki 12% z kartonika sól pieprz łyżka masła łyżka oleju makaron skręcone rurki szczypiorek Mięso wymieszać(...)jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Uformować małe klopsiki, obsmażyć je na łyżce oleju na złoto, podlać odrobiną wody i udusić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, odrobinę posolić i usmażyć. W między czasie ugotować makaron. Do warzyw dodać serek topiony i śmietankę, mieszać aż połączą się w jednolity sos, przyprawić pieprzem. Na końcu dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabędzie wyższy) Składniki: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 1 szklanka cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego (60 g) 8 jajek 200 g masła 1/2 szklanki kaszy manny 100 g mlecznej czekolady cukier puder do posypania Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie dodać żółtka. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, kaszę mannę i proszek budyniowy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplacuszki na pewno zasmakują najmłodszym. Możemy je podać na śniadanie lub kolację ale także mogą być formą podwieczorku. Dodatkowo można je wzbogacić kleksem jogurtu naturalnego. Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru łyżka kakao 2 jajka szczypta soli 2 banany 1/2 szklanki malin olej Kaszę mannę zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Następnie zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaporcje ) * mleko kokosowe – 1 szkl * mus z dyni – 3/4 szkl * soczysta gruszka – 1 szt * suszone daktyle – 6-8 szt * laska wanilii – 1 szt * kasza manna – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy ziarenka wanilii, mus z dyni, startą na tarce gruszkę oraz posiekane daktyle – podgrzewamy, a następnie miksujemy na gładki(...)krem. Po zmiksowaniu zagotowujemy dosypując kaszę mannę. Podajemy z pucharkach … Smacznego! Ps. osoby nieliczące kalorii śmiało mogą pozwolić sobie na dodatek startej czekolady,m prażonych orzechów czy też kleks bitej śmietany! Polecam
Ostra na Słodkojajeczną – trzecia miska . Krótko, ale dokładnie, wszystko razem wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się . Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy
Grunt to przepis!brei tak, żeby wyglądała jak najpaskudniej, czytaj rozpaćkała się malowniczo i zatrzęsła niczym równie paskudna galareta z nóżek. Brrrr, no ohyda po prostu. Ja ze swojego dzieciństwa pamiętam tylko kaszę mannę, którą bardzo lubiłam, a owsianki jakoś nie za bardzo, choć moja mama twierdzi, że razem z siostrą jadłyśmy, a u niej w domu była stałym śniadaniowym daniem. Źródło(...)prezentowana zwykle w filmach i książkach (chyba tylko "I ty możesz zostać Indianinem" prezentowało pozytywny obraz tej potrawy). Chciałabym, żeby moje dziecko miało inne wspomnienia związane z płatkami i kaszami. Sama polubiłam płatki owsiane dopiero w dorosłym życiu, najpierw w formie zbożowych ciastek, później granoli i owsianki pieczonej, aż w końcu zaczęłam gotować owsianą "breję" i rozsmakowałam się w niej
Przepysznik - BLW i nie tylkomarchew 300 g ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sol do smaku pieprz biały mielony do smaku pomidor 2 szt Dodatkowo: śmietana 18% 150 ml kasza gryczana 2 woreczki Dodatki: ogórki kiszone 4 szt Wykonanie gulaszu : Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy. Kroimy większą kostkę i wkładamy do garnka. Smażymy na odrobinie smalcu , tak aby zarumienić(...)przygotowanego sosu i dodaje do niego śmietanę zakręcam słoiczek i trzęsę nim , aż połączy się śmietana z wywarem , dodaje do mięsa i chwilkę mieszam i gulasz zrobiony.Gotuje dwa woreczki kaszy , będą 4 porcję , nakładam na talerze , dodaje pyszny gulasz i kiszonego ogórka . Przepyszne jesienne danie
Różowa kuchniawahajcie się ani chwili dłużej. Gołąbki wyszły po prostu pyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik. Uczta dla podniebienia! :) Składniki: Gołąbki: główka włoskiej kapusty 200g kaszy gryczanej marchewka 300g pieczarek 2 cebule tymianek sól, pieprz 3 jajka bulion Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 0,5 litra bulionu pół cebuli por 3 łyżki śmietany łyżka mąki sól, pieprz Gołąbki: Z kapusty(...)oddzielamy delikatnie liście. W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde części liści. Kaszę gotujemy na pół twardo i następnie studzimy. Cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Marchewkę ścieramy na tarce, a pieczarki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników
Czerwona PorzeczkaBardzo polubiłam robienie pierogów (a kiedyś były dla mnie zmorą). Chciałam poeksperymentować z innym farszem, więc zaczerpnęłam inspirację z tradycyjnej kuchni polskiej, gdzie przygotowywało się pierogi z kaszą gryczaną. Dodałam do niej kilka moich ulubionych składników i powstał pyszny farsz. Polecam :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandrydomowym pesto pietruszkowym . Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 10 Składniki: 1 batat (ok. 400 g), 500 g płatów z dorsza, 80 g wędzonego boczku, 1 jajko, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 czerwonej cebuli, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie), 1 łyżeczka skórki z limonki (lub cytryny), sól i pieprz kajeński do smaku. Do podania: pesto(...)średnim ogniu, dodać drobno posiekaną cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sitku. Dorsza oczyścić, usunąć skórę i ości, mięso posiekać nożem lub rozdrobnić mikserem. Kaszę zmiksować, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, wyłożyć na papier do pieczenia posmarowany oliwą. Piec 30-40 minut w 200 stopniach, 10 minut przed końcem ostrożnie
SzczyptaSmaQ