babka kresowa oparta na zdrowej mące gryczanej i sporej ilości chrupkich migdałów. Prosta do wykonania, naturalnie bezglutenowa i bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 100 g mąki gryczanej ( u mnie z kaszy niepalonej) 100 g migdałów bez skórki 150 g cukru 200 g miękkiego masła 4 duże jajka (L) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z foremki. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu
maniapieczeniasię część wykorzystać w nadchodzący, ostatni tydzień postu. Na dziś miałam zaplanowaną już wcześniej tartę; w książeczce znalazłam fajny przepis na wytrawne ciasto, z niewielką ilością mąki i kaszą manną, spodobał mi się pomysł, wykorzystałam go. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło bardzo dobre, delikatne i chrupiące. Połączenie sera pleśniowego i brokułów to sprawdzony wielokrotnie duet. Tartę podałam z kubeczkiem czerwonego(...)barszczu, było pysznie. Później podjadałam jeszcze na zimno i też było ok:) składniki: ciasto: 250 g twarogu 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej jajko szczypta soli nadzienie: brokuł 125 g sera pleśniowego 200 g pieczarek cebula 2 łyżki oliwy sos: 250 g jogurtu greckiego 2 jajka szczypta soli szczypta pieprzu cytrynowego Twaróg pokruszyć do miski, dodać pozostałe składniki
6nieboKarobowa kasza manna, z brzoskwiniami (z puszki) powoli coś widać, powoli jest lepiej, widzę coś, widzę, że może gdzieś mnie to wszystko zaprowadzi, w końcu słońce
More food, love and dreamsZrobiła/eś pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , ale zostało ci trochę farszu i nie wiesz, co z nim zrobić? Wykorzystaj go do nadziania pysznych roladek lub usmaż jak kotlety mielone! Składniki na 6 niedużych roladek: 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g) 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym
Anioszek w kuchniskórka. Wyjmij miękką paprykę, pozostaw do lekkiego przestudzenia. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć z powrotem do sosu i duś jeszcze kilka chwil. Do dania świetnie pasuje kasza pęczak i np. zielona fasolka szparagowa. Na 4 porcje wystarczy szklanka (200ml) kaszy pęczak ugotowana w potrójnej ilości posolonej wody - gotuj ją ok 30-40 minut. Na różnych opakowaniach różnie
Anioszek w kuchniGarwolińskiego) 250g margaryny (o temp. pokojowej) 2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego (nie słodzonego) 1 kopiasta łyżka kaszy manny błyskawicznej 9 żółtek 9 białek szczypta soli 100 g rodzynek masło do posmarowania blachy Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu sernika mieszamy, zagniatamy(...)stopniowo dodając cukier puder - miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku, po czym stopniowo dodajemy ser twarogowy. Po wmieszaniu całego sera dodajemy budyń wraz z kaszą manną. Ciasto na spód sernika wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm. Blachę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem (ja wykładałam tylko spód
peggiwkuchnipiątkowy obiad przygotowałam bezglutenowe knedle. Podałam je z pysznym sosem śliwkowym z nutką cynamonu. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 280 g twarogu ok. 1,5 szklanki mąki gryczanej (ile zabierze ciasto) 2-3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Sos: opakowanie mrożonych śliwek 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Kaszę ugotować w dużej ilości wody, odcedzić
Czerwień i błękitwege. Zawiera on komplet niezbędnych aminokwasów egzogennych, m.in. metioninę, tryptofan i lizynę, rzadko spotykane w świecie roślin. Amarantus nie podlega modyfikacjom genetycznym, podobnie jak orkisz i gryka. Tak jak kasza jaglana jest zasadotwórczy, wspaniale wpływa na gospodarkę zasadowo-kwasową i zapobiega zakwaszeniu organizmu. Zawiera olbrzymie ilości wapnia, pozwala uzupełnić zapasy tego pierwiastka, niezbędnego dla kości i zębów, szczególnie w diecie(...)jego bazie ciasta na placki i naleśniki, to szczególnie informacja dla wegan. CHLEB BEZGLUTENOWY Z PRAŻONYM AMARANTUSEM Składniki: 2 duże garści ziaren amarantusa 250 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej 150 g skrobi ziemniaczanej 100 g dobrej mąki kukurydzianej 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 1 garść słonecznika 1 garść sezamu 1 łyżka miodu
Naturalna Kuchniabiałek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1/2 łyżki mąki sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami masło i kasza manna - do wysmarowania i obsypania formy Poniżej fotorelacja, krok po kroku, z tworzenia kolejnych warstw tart y: Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia(...)godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry . Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przywieraniu. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół
Grunt to przepis!ciasta i pysznej, chrupiącej skorupki na wierzchu; ciasto musi porządnie ostygnąć przed krojeniem, inaczej może się kruszyć i rozpadać. składniki: ok 1,5 kg jabłek szklanka mąki pszennej szklanka kaszy manny szklanka cukru szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g twardego masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Mąkę, kaszę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać, podzielić
6nieboCiasto bez pieczenia...na spodzie masa z kaszy manny, potem masa z kisielu i na wierzchu masa śmietanowa z proszku -chciałam wypróbować, ale nie jestem zbytnio zadowolona..w sumie może mój błąd, bo dałam inną śmietanę niż trzeba..ale ogólnie wyszło pysznie. 3/4 l mleka 150 g masła 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl.kaszy manny Cenos skórka(...)cukier waniliowy 2 kisiele truskawkowe 1 galaretka truskawkowa herbatniki Mleko, masło, cukier, skórkę i sok z pomarańczy gotować na wolnym ogniu, aż masło się roztopi i składniki połączą. Wsypać kaszę i gotować , aż masa zgęstnieje.Dodać mieszankę keksową i wymieszać. Kisiele rozrobić w 1/2 szkl.wody i dodać do gotującej się wody[ 1,5 szkl.] Zagotować.Wlać galaretkę rozpuszczoną
Moje domowe kucharzeniewidnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: Małe szarlotki (muffinki) Pyszne kokosanki na białkach Szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Zapiekana cynamonowo-jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowej chmurce Mini pączki waniliowe Walentynkowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej) Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Puszyste
Słodkie okruszkidzieła ;) Smaku udzielił Rafex Składniki 4 młode marchewki 1 młody seler 400 g młodych ziemniaków 1/2 młodej kapusty 1 puszka drobnego groszku 1 młody por (biała część) 100 g kaszy pęczak 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżka klarowanego masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki mieszanki ziół małgosi (sproszkowanej gorczycy, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, kminku, granulowanego czosnku, suszonej cebuli(...)Kapustę siekamy. Groszek osączamy. Pora kroimy w piórka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, lekko podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy zioła, gotujemy 25 min na średnim ogniu. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Wrzucamy osączony z zalewy groszek oraz passatę, podgrzewamy 5-7 min. Całość doprawiamy do smaku kozieradką, solą oraz pieprzem i posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchenłagodnego majonezu Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy 5-6 minut(...)cukier się rozpuści. Formę do babki natłuszczamy masłem, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu/paterze. 2. W szklance umieszczamy cukier puder, stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz barwnik (opcjonalnie). Bardzo dokładnie mieszamy, aż lukier będzie płynny. Tak przygotowanym lukrem
My Culinary Art