piątkowy obiad przygotowałam bezglutenowe knedle. Podałam je z pysznym sosem śliwkowym z nutką cynamonu. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 280 g twarogu ok. 1,5 szklanki mąki gryczanej (ile zabierze ciasto) 2-3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Sos: opakowanie mrożonych śliwek 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Kaszę ugotować w dużej ilości wody, odcedzić
Czerwień i błękitbiałek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1/2 łyżki mąki sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami masło i kasza manna - do wysmarowania i obsypania formy Poniżej fotorelacja, krok po kroku, z tworzenia kolejnych warstw tart y: Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia(...)godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry . Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przywieraniu. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół
Grunt to przepis!ciasta i pysznej, chrupiącej skorupki na wierzchu; ciasto musi porządnie ostygnąć przed krojeniem, inaczej może się kruszyć i rozpadać. składniki: ok 1,5 kg jabłek szklanka mąki pszennej szklanka kaszy manny szklanka cukru szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g twardego masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Mąkę, kaszę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać, podzielić
6nieboCiasto bez pieczenia...na spodzie masa z kaszy manny, potem masa z kisielu i na wierzchu masa śmietanowa z proszku -chciałam wypróbować, ale nie jestem zbytnio zadowolona..w sumie może mój błąd, bo dałam inną śmietanę niż trzeba..ale ogólnie wyszło pysznie. 3/4 l mleka 150 g masła 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl.kaszy manny Cenos skórka(...)cukier waniliowy 2 kisiele truskawkowe 1 galaretka truskawkowa herbatniki Mleko, masło, cukier, skórkę i sok z pomarańczy gotować na wolnym ogniu, aż masło się roztopi i składniki połączą. Wsypać kaszę i gotować , aż masa zgęstnieje.Dodać mieszankę keksową i wymieszać. Kisiele rozrobić w 1/2 szkl.wody i dodać do gotującej się wody[ 1,5 szkl.] Zagotować.Wlać galaretkę rozpuszczoną
Moje domowe kucharzeniewidnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: Małe szarlotki (muffinki) Pyszne kokosanki na białkach Szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Zapiekana cynamonowo-jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowej chmurce Mini pączki waniliowe Walentynkowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej) Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Puszyste
Słodkie okruszkidzieła ;) Smaku udzielił Rafex Składniki 4 młode marchewki 1 młody seler 400 g młodych ziemniaków 1/2 młodej kapusty 1 puszka drobnego groszku 1 młody por (biała część) 100 g kaszy pęczak 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżka klarowanego masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki mieszanki ziół małgosi (sproszkowanej gorczycy, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, kminku, granulowanego czosnku, suszonej cebuli(...)Kapustę siekamy. Groszek osączamy. Pora kroimy w piórka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, lekko podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy zioła, gotujemy 25 min na średnim ogniu. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Wrzucamy osączony z zalewy groszek oraz passatę, podgrzewamy 5-7 min. Całość doprawiamy do smaku kozieradką, solą oraz pieprzem i posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchenłagodnego majonezu Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy 5-6 minut(...)cukier się rozpuści. Formę do babki natłuszczamy masłem, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu/paterze. 2. W szklance umieszczamy cukier puder, stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz barwnik (opcjonalnie). Bardzo dokładnie mieszamy, aż lukier będzie płynny. Tak przygotowanym lukrem
My Culinary ArtSkładniki: kości schabowe 1 kg, woda 4 litry, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kasza jęczmienna 1 szklanka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, prawdziwki 3/4 szklanki/suszone, śmietana gęsta - ile potrzeba, pietruszka zielona 1/2 pęczka opłukane prawdziwki suszone namoczyć w lekko osolonej wodzie na 30, minutkości schabowe ugotować(...)talerz i obrać z kości do wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone grzyby z wodą z moczenia i zagotować wsypać kaszę jęczmienną średnią, kucharka, pieprz mielony, obrane mięsko i gotować z 20 minut, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki podawać ze śmietaną - taki krupnik jest syty, smaczny, aromatyczny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjemy. Nie potrafię tak jak autorka książki bardzo radykalnie wyeliminować spożywanie chemii ale na pewno będę starała się ją ograniczyć. Książka godna polecenia! Składniki: - woreczek kaszy jaglanej - 1 pierś z kurczaka - 2 cukinie - 3 pomidory bez skórki - pęczek szczypiorku - sól, pieprz - po łyżeczce suszonych ziół: bazylii, oregano, curry i ziół prowansalskich - oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy(...)pestki i kroimy na małe kawałki. Smażymy na rozgrzanej oliwie aż do miękkości. Dodajemy pokrojone na małe kawałki pomidory. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy. Gotujemy przez około 8 - 10 min. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kostek. Oprószamy solą, pieprzem i curry. Chwilkę smażymy z obu stron
Pan i Pani Smith w kuchnimąki orkiszowej lub pszennej 190 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 125 ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: tłuszcz do formy kasza manna cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka a następnie mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość(...)miksujemy do połączenia się składników. Foremkę natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną. Ciasto wlewamy do foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 270 g herbatników 140 g kaszy manny 80 g cukru 80 g cappuccino w proszku (dowolny smak) 150 g masła 750 ml mleka wykonanie: Mleko zagotowujemy z cukrem oraz masłem. Zmniejszamy ogień, dodajemy cappuccino i dokładnie mieszamy, aż cappuccino się rozpuści. Następnie dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Całość gotujemy na małym ogniu
Domowy Smak Jedzeniazostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym miejscu. Jednocześnie z zaczynem sporządzamy namaczankę. Namaczanka 30 g nasion chia 30 g siemienia lnianego 30 g kaszy jaglanej 150 g wody Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn. Ciasto cały zaczyn cała namaczanka 350 g wody 240 g mąki orkiszowej(...)temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 220oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 50 minut. Studzić na kratce. Szeroki wybór superfood takich jak np.siemię lniane, kasza jaglana, nasiona chia i inne można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Przepisy na domowy ser i chlebekstraktu waniliowego szczypta soli 3 jajka 75 g masła 500 g chudego twarogu skórka starta z jednej cytryny 50 g śmietanki 30% lub 36% 30 g kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy 2 łyżki ciemnego kakao 500 g wiśni ( ja użyłam takich w syropie) WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy(...)tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć na gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą manną. Tak przygotowaną masę serową rozłożyć na przygotowanym spodzie, Ciasto piec 50-60 min w temperaturze 175 st, C ( z termoobiegiem 150 st C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta
vaniliowoczekoladowaprzegląd moich ostatnich zakupów w sklepie z produktami arabskimi. Czasem dostaję od Was pytania, gdzie kupuję mniej popularne produkty wykorzystywane w moich przepisach. Pytacie o pastę tahini, kaszę bulgur, kmin rzymski czy wodę różaną. Choć tego typu produkty można czasem dostać w dobrze zaopatrzonych delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością czy stacjonarnych sklepach specjalizujących się w kuchniach świata, ja najczęściej(...)jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania, wielkością kuleczek i podobno czasem gotowania. Jest też kuskus palestyński - maftoul , wytwarzany nie z semoliny, a z kaszy bulgur. Uważam jednak, ze na nasze polskie potrzeby nie ma to większego znaczenia, bo wszystkie te wersje perłowego kuskusu możemy stosować w potrawach zamiennie. W moghrabieh najbardziej podoba mi się
Chilli Czosnek i Oliwa