masła, stopionego 3 łyżki mleka Masa serowa: 600 g sera twarogowego, zmielonego (można użyć z wiaderka) 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 250 g czarnej porzeczki Mus z białej czekolady: 150 g śmietany kremówki 36% 80 g białej czekolady, posiekanej Dodatkowo: czarna porzeczka do dekoracji cukier puder do oprószenia(...)minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Masa serowa: Czarną porzeczkę zmiksować w blenderze na puree. Zmielony twaróg umieścić w dużej misce. Dodać jajka, cukier, mąkę, kaszę mannę oraz puree z porzeczek. Wszystko krótko zmiksować do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylać na ostudzony spód z herbatników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez
Nastoletnie Wypiekaniemoim wyborze zadecydowaliście poniekąd też wy. Stwierdziłam, że skoro mamy już dwóch słodkich zwycięzców to trzeci musi być "na słono". Nagrodę (ksiażkę " Kaszomaniak ") otrzymują: Anna za przepis Gofry z kaszy jaglanej Justyna za Kukurydziany deser... oraz aleewa19 za Kaszę orkiszową pod pierzynką Zwycięzców proszę o kontakt na maila- wysłanie adresu i numeru telefonu
Tradycyjna KuchniaPorzeczki są dostępne naprawdę krótko, więc warto po nie sięgnąć dopóki są :) Muffinki porzeczkowe to idealny przepis dla osób, którym tak jak mnie brakuje czasu na
kuchnia doskiulubionymi owocami lub konfiturą. O przepisie już dawno temu powiedziała mi Aśka i w końcu go wypróbowałam ... pyszny :). Składniki na 2-3 porcje: 2 szklanki ulubionego mleka 4 łyżki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku 3 łyżki słodkiego syropu/miodu/cukru 2 łyżki oleju kokosowego/z pestek winogron Do rondelka z grubym dnem wlej mleko oraz dodaj(...)jakiś czas mieszaj trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i mieszaj często. Gdy budyń jest odpowiednio gęsty, spróbuj, czy kasza jest miękka i zestaw z kuchenki. Nałóż do miseczek, dodaj konfiturę lub owoce i gotowe. The Blood (season 9, episode 4) George gets the idea to make and package
Qlinarnie i Qlinarnieekstraktu waniliowego szczypta soli 3 jajka 75 g masła 500 g chudego twarogu skórka starta z jednej cytryny 50 g śmietanki 30% lub 36% 30 g kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy 2 łyżki ciemnego kakao 500 g wiśni WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą(...)tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć na gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą manną. Tak przygotowaną masę serową rozłożyć na przygotowanym spodzie, Ciasto piec 50-60 min w temperaturze 175 o C ( z termo obiegiem 150 o C). Po 30 min pieczenia wierzch
vaniliowoczekoladowaobiad. Składniki: 2 średnie żółte cukinie szklanka młodego groszku 2 marchewki korzeń pietruszki korzeń selera cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki groszku ptysiowego Brześć sól natka pietruszki opcjonalnie śmietana Warzywa obrać, zalać wodą (około 2,5 litra), wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i wsypać kaszę mannę. Gotować około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaporcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki serka mascarpone 1 jajko 3 łyżki kaszy manny pół łyżeczki curry 3 łyżki oleju kokosowego, bądź rzepakowego sól pieprz Ponadto: 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia powstałego sosu Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce na małych(...)solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy surowe jajko z serkiem mascarpone, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, naszą duszoną cebulkę z marchewką, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól, kaszę mannę i mieszamy całość. z każdego kawałka mięsa formujemy sakiewkę, możemy wspomagać się wykałaczkami ;) Do każdej z sakiewek wkładamy tyle farszu ile się nam zmieści i delikatnie przenosimy na rozgrzaną
MamaOskarkabezmięsna, same warzywa...lekko i przyjemnie....no i ten aromat świeżego lubczyku <3 Składniki 1/2 kalafiora 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 kapelusz suszonego podgrzybka 50 g kaszy pęczak 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 gałązka natki selera korzeniowego 1 gałązka natki pietruszki 1 gałązka lubczyku 1 liść laurowy(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Natki związujemy. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki, kalafior dzielimy na różyczki, por kroimy w piórka. Warzywa, natkę, grzyb, kaszę, liść laurowy, ziele angielskie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy sól (1 łyżeczka) oraz pieprz (wg uznania). Gotujemy do miękkości warzyw. Do zupy
R'n'G Kitchenprzygotowania knedli z morelami będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 30 knedli 500 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 130 g mąki pszennej 2 jajka 100 g kaszy manny szczypta soli około 250 g moreli 3 łyżki masła do polania knedli oraz cukier do posypania knedli dodatkowo knedle możemy podać z jogurtem wymieszanym z cukrem Link do filmu(...)każdą połówkę na cztery. Przygotowanie ciasta na knedle: Do miski przekłam ser, dodaję jajka i miksuję przez chwilę tak żeby powstała w miarę jednolita masa. Następnie dodaję sól, mąkę, kaszę i dokładnie mieszam łyżką lub wyrabiam dłonią tak żeby powstało jednolite ciasto. Lepienie i gotowanie knedli z morelami: Ciasto jest dość lepkie dlatego dłoń oprószam mąką, biorę kawałek ciasta
Uwaga Babcia GotujePulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą
kuchnia doskitych, którzy aktualnie nie liczą kcal. ;-)) Sprawdźcie poniższą listę składników, macie wszystko? To działamy! SKŁADNIKI DLA 2 os. - 2 średniej wielkości cukinie bądź kabaczki - 1 szklanka suchej kaszy kuskus - 6 sztuk pomidorów suszonych w oleju - 2 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju ze słoika po suszonych pomidorach - 2 łyżki pestek dyni ( jeśli nie masz pomiń ten składnik, bądź zastąp(...)oliwie czosnek, posiekaną cukinię, pokrojone pomidory i pestki dyni. Całość smażymy około 6-8 minuty. Dodajemy suchy kuskus, zalewamy wodą, tak aby wody było 2 -3 milimetry nad kaszą, przykrywamy pokrywką. Wyłączamy gaz. Czekamy około 7 minut. Całość mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i ziołami. Nadziewamy cukinie, na wierzch układamy kostkę z sera fety, oliwki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek
SMYKWKUCHNIbobu średnia cukinia 2 marchewki pietruszka por (biała część) 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki cayenne sól i pieprz 2 kopiaste łyżki kaszy manny 3 jajka Bób gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), po czym zalewamy go zimną wodą i obieramy. Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych ścieramy na tarce. Tak samo postępoujemy z marchewkami(...)oleju. Gdy zmiękną dodajemy starte warzywa, przyprawy i posiekany czosnek. Dusimy aż warzywa zmiękną i odparuje z nich woda. Ugotowany bób miksujemy z jajami. Do powstałej papki dodajemy kaszę mannę i podsmażone warzywa. Mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Całość pieczemy godzinę w 180 stopniach. Studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego :) Artykuł Pasztet
Mienta blogostatnio czytam o działaniu różnych produktów spożywczych na nasz organizm i z każdym nowym faktem poważnie zastanawiam się, czy aby nie nadszedł już […] Artykuł Ciasteczka czekoladowe z kaszy jaglanej i nowy etap w życiu pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaramkach na ścianie dzięki czemu bardzo łatwo można rozszyfrować co dzisiaj jest podawane. Rodzaje i wybór zaskakuje. Na początku skosztowałyśmy lody wegańskie o smaku kakao z pomarańczą, przygotowywane na kaszy jaglanej. Bardzo oryginalne w smaku z delikatnymi drobinami kaszy. Idealna opcja dla osób z cekalią lub na diecie bezglutenowej. Następnie przeszłyśmy do smaku śmietanka z bezą, bardzo lekki smak choć
Kolizje Smakówciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół kostki) 1,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego bakalie: rodzynki,żurawina(...)dodajemy do maku..Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do maku, mieszamy a następnie wsypujemy kasze mannę,proszek do pieczenia i skórkę otartą z jednej cytryny , skórkę pomarańczową i kilka kropel aromatu migdałowego. Dodajemy ulubione bakalie, mój jest dość nadziany.Dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli.Tu
Z Kuchni Do Kuchni