zabije.. wręcz poprawi nam humor i zwiększy poziom magnezu. Przepis na cukinię nadziewaną wpadł mi w ręce już dawno. Pod koniec sierpnia przygotowałam Paprykę nadziewaną kaszą gryczaną i mięsem więc przyszła pora na cukinię. Z kaszą.. akurat nie miałam ochoty. Więc padło na makaron. Oczywiście pełnoziarnisty, a nawet z dodatkiem orkiszu. Fajny, prawda
CzarnawisienkaWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pierś kurczaka z brokułem, którą możemy podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania piersi kurczaka będziemy potrzebować: około 600 g piersi z kurczaka 1 brokuł (około 500 g) 250 g pieczarek 100 ml bulionu na sos: 300 ml bulionu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej(...)zagotuje dodaję pierś kurczaka, brokuł, pieczarki, dokładnie mieszam i całość smażę na małym ogniu jeszcze około 5 minut – danie jest gotowe. Tak przygotowaną pierś kurczaka możemy podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babic
Uwaga Babcia GotujeJakiś czas temu zrobiła się popularna w Polsce grupa dań o nazwie kaszotto. To prosta idea, która polega na tym, żeby przygotować danie jednogarnkowe z kaszy wzorując się na przepisie na włoskie risotto. Sprawdza się dobrze - dania z kaszy są smaczne i pożywne a kompozycji dodatków można stworzyć bardzo wiele. Dziś wersja z pomidorami i grzybami leśnymi - proste i smaczne
Milion Smakówprzepisu wychodzi nam cała duża blacha wspaniałego ciasta. 1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 6 jajek 150 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej Ser ucierać z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Masło roztopić i wystudzone wlać do sera(...)Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i zmiksować, a następnie wlać mleko skondensowane zmiksować do połączenia składników. Wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę serową (jest rzadka). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 150 piec około 40 minut
O kuchni z uczuciemPrzygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny
kuchnia doskipomysł. Ja swoje roladki upiekłam w worku do pieczenia, dzięki czemu wyszły lekkie, ale i soczyste, idealne dla osób dbających o linię. Dodatkowo podałam je z lekka sałatką i kaszą. Takie obiady lubię najbardziej. W sezonie używam świeżej botwinki, natomiast poza wykorzystuję swoje zapasy z zamrażalki. Od kilku lat nie może zabraknąć jej kilku paczuszek, które wykorzystuję potem(...)wykałaczek, aby farsz nie uciekł w trakcie pieczenia. Gotowe roladki umieścić luźno w worku do pieczenia, piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Podawać z ulubioną surówką oraz kaszą lub ziemniakami. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić
kuchnia doskisprawiając że zniknie ono z półmiska po prostu błyskawicznie. składniki 1 kurczak wiejski o wadze ok 2 kg 350 g mielonego mięsa z kurczaka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 3 łyżki pasty ajwar 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia nić z naturalnego włókna ewentualnie(...)chłodne miejsce na 5-6 godzin. Teraz do misy wkładamy zmielone drobiowe mięso dodajemy do niego jajka, zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pastę ajwar, oraz kaszę manną. Całość solimy i pieprzymy po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą do dołu), nożem odcinamy cześć mięsa z piersi i układamy w miejscach w których
Miód i pieprzsmaku, ale stanowią również piękną dekorację. Polecam wypróbujcie, bo warto. SKŁADNIKI 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na polewę: 1 kg malin świeżych lub mroźnych 3 łyżki żelatyny 2-3 łyżki cukru WYKONANIE: Masło ucieramy(...)cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.następnie wrzucamy po łyżce twarogu. dalej ucieramy. na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. W między
W kuchennym oknie EwyPyszny jesienny deser Składniki •1 l mleka • 3/4 szklanki kaszy manny • 6 łyżek cukru • 2,5 szklanki jeżyn • laska wanilii • kilka jeżyn i listki mięty do ozdoby Sposób przygotowania 1. Jeżyny zmiksować przelać przez sitko aby usunąć pestki dodać 3 łyżki cukru wymieszać 2. Mleko zagotować z resztą cukru i wanilią, gdy mleko się zagotuje wsypać kaszę manną
W królestwie smaków BeatySałatka już zjedzona, a ja zapomniałam wstawić przepis :) Szybciutko to nadrabiam, bo naprawdę warto. Sałatka wyszła bardzo smaczna i gorąco polecam :) Składniki: 200g ryżu 2 puszki
kuchnia doskiczosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy pęczak i prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy wywarem warzywnym. Sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa kaszę. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy pęczak i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy(...)kaszy białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy). Przekładamy na talerze i dekorujemy pozostałym serem i świeżym tymiankiem
Kuchnia Bon AppetitCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kluski kładzione Składniki: Mąka pszenna – ¾ szklanki Kasza manna – ¼ szklanki Jajko – 1 sztuka Sól – szczypta Woda – 4-5 łyżek + masło i bułka tara do posypania Wykonanie: W miseczce wymieszać jajko z wodą i solą, a następnie dodać mąkę(...)kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzącą wodę kłaść łyżeczką kluski i gotować przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Ugotowane kluski polać roztopionym masłem i posypać bułką tartą
Kuchnia Bon AppetitNie wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie
kuchnia doskiSałatka z fasolki szparagowej będzie super dodatkiem do obiadu, jak i sama w sobie może go zastąpić. Jeśli chcesz na jej podstawie stworzyć fajny i sycący obiad, dodaj ugotowaną kaszę gryczaną niepaloną, komosę ryżową lub po prostu ryż. Takie danie będzie nawet lepsze na zimno, ponieważ wszystko zdąży się przegryźć i uwolnić aromat. W związku z dużymi pokładami fasolki szparagowej(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki sok z połówki limonki lub cytryny 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku *opcjonalnie zielona cebulka (dymka), kasza lub ryż Wykonanie: 1 Zagotuj wodę w garnku, dodaj soli, ugotuj fasolkę, a następnie ją osusz. 2 Szpinak umyj, przelej gorącą wodą i odsącz. 3 Gdy szpinak jest już suchy
Blendman