cukru 6 łyżek kakao 125 ml wody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem grysikowy: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła Polewa czekoladowa: 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Wodę, masło, cukier i kakao przełożyć(...)pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwie części. Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Do wrzącego dodać kaszę, mieszać intensywnie, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Wystudzić. Do wystudzonej masy stopniowo dodawać masło, cały czas ubijać. Masę przełożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć
Domowa cukiernia Ewytrochę wcześniej ciasto i przyrządzam:D Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka miękkiego masła szczypta soli farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie ciasta: przesiana mąkę wymieszaj z jajkiem, masłem i solą; stopniowo dodawaj(...)wodę, mieszaj, wyrabiaj przez 10 minut, przykryj ściereczką i odłóż na bok. Przygotowanie farszu: ugotowaną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem, jajkiem, natką pietruszki, przypraw. Przygotowanie pierogów: rozwałkuj ciasto, wycinaj szklanką lub ozdobnym krążkiem kółka, nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi; gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Możecie od razu zjadać lub lekko wystudzone podsmażyć
Zasmakuj Kuchnipietruszka kawałek selera 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 300 g kiszonych ogórków 50 g kaszy orkiszowej 400 g białej fasolki z puszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone(...)zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G KitchenMożna przygotować z nich surówki, sałatki, zapiekanki, zupy. Ja bardzo lubię przygotowywać sałatki z pieczonych warzyw. Dodaję do nich w zależności od tego co akurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest to dobry sposób na zagospodarowanie zapasów lub resztek. Wybór dodatków jest dowolny. Poza warzywami i kaszą można dorzucić na przykład ser feta, grzanki, kawałki kurczaka
Smakowity Blog KulinarnyJeśli znudziły Wam się ziemniaki z wody, polecam pyszne ziemniaczki pieczone z koperkiem i czosnkiem. Zamiast masła można użyć również oleju, ale przyznaję, że masło tutaj
kuchnia doskicukinii (obranej i wydrążonej, waga po obraniu) 350 g filetu z kurczaka 1 średnia czerwona cebula 1 mała biała cebula 1 średnia marchewka 1 ząbek czosnku 1 szklanka kaszy pęczak 2 1/2 - 3 szklanek bulionu warzywnego 2 cm imbiru 1 łyżka masła 3- 4 łyżki oleju sól, pieprz Dynie, cukinie pokroić w niedużą kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach(...)patelni dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy przepłukany pęczak, smażymy 2-3 minuty następnie zlewamy bulionem w małych porcjach, Następną porcję bulionu dolewamy gdy wchłonie się poprzednia, cały czas mieszamy kaszę, a na koniec dodajemy łyżkę masła. Po ok 20 minutach pęczak będzie gotowy dodajemy nasze warzywa , kurczaka i wszytko dokładnie mieszamy, chwilę razem smażymy. Podajmy z twardym serem. Pycha
Delicious Titbitsjako posiłek w pracy. Dziś zapraszam Was na zbiór 5 przepisów na pyszne kolorowe sałatki. Mam nadzieję, że każdy wśród nich znajdzie coś dla siebie Smacznego. Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, kukurydzą, papryką i pomidorkami Kolorowa sałatka obiadowa Szybka sałatka z kabanosem Sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Zdrowa sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Więcej
Słodkie okruszkiKasza zdecydowanie jest u nas zbyt rzadko, ale jak już jest to w naszej ulubionej formie, czyli duszona w cydrze. Cydr nadaje charakterystycznego, świeżego smaku, a z dodatkiem ostrych przypraw wychodzi całkiem fajne i niebanalne danie, idealny dodatek do mięs, albo jako samodzielny posiłek do pracy. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzedstawiam Wam danie bogate w roślinne białko, wapń, żelazo, zdrowe kwasy tłuszczowe i gamę witamin. Wasz organizm będzie wdzięczny za taką porcję zdrowia. Namoczcie kaszę, nasiona i przygotujcie to jutro na obiad. Dzięki moczeniu, substancje w nich zawarte są w 100% wchłanialne, a kwas fitowy (hamujący przyswajanie wapnia, żelaza, magnezu, cynku i miedzi) ulega neutralizacji. Naleśniki na bazie gryki(...)pestkami słonecznika i dyni (następnie suszymy w dehydratorze - co można pominąć). Grykę i komosę ryżową umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kasz. Dodajemy sól i blendujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej suchej patelni. Wszystkie składniki na pesto blendujemy. Smarujemy nim naleśniki. Podajemy z pokrojoną cebulą pomidorami, kiełkami. Smacznego i na zdrowie
Jeść, by żyć w zdrowiupropozycja na obiad. Wybrałam wersję pieczoną, ale wyjdą również wyśmienite, jeśli je usmażymy na oleju kokosowym. Polecam! Składniki na 20 kotlecików: 1 szklanka zielonego groszku (suchego), 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej, 2 - 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli himalajskiej, 1,5 łyżeczki suszonego koperku lub pęk świeżego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kminku, pół łyżeczki(...)pieprzu, ziarna sezamu i słonecznika do obtoczenia (opcjonalnie). Wykonanie: Groszek i kaszę gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Formujemy burgerki o średnicy 5 cm. Następnie obtaczamy w ziarnach i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z surówką. Prawda, że proste
Jeść, by żyć w zdrowiuPełnoziarnisty chleb orkiszowy (2 kromki) 5 Len brązowy (100g) 19,5 Sezam niełuskany (100g) 23,2 Karob (100g) 4,6 Fasola biała (100g) 23 Quinoa (100g) 12,5 Kasza gryczana niepalona (100g) 12,6 Kasza jaglana (100g) 10,5 Jarmuż (100g) 4,3 Bibliografia: J. Fuhrman, Zdrowe dzieciaki , Warszawa
Jeść, by żyć w zdrowiuTort nie stężał i wystąpił w postaci mało efektownych (ale pysznych) deserków w pucharkach. Przepraszam córeczko. Żyj nam 120 lat! :-) Wracając do makaronu: Składniki, a raczej składnik: Nasiona gryki - kasza gryczana niepalona. Wykonanie: Kaszę gryczaną moczymy na noc. Rano przepłukujemy wodą i odstawiamy. 2-3 razy dziennie przepłukujemy. Nasiona są gotowe do mielenia, gdy wypuszczą małe kiełki. Skiełkowane nasiona
Jeść, by żyć w zdrowiuoraz suszone pomidory jako źródło likopenu, to mamy odżywcze WOW!!! Polecam! Składniki: Ciasto naleśnikowe na 7 sztuk: 1/2 szklanki komosy ryżowej (u mnie - brązowa), 1/2 szklanki prosa, 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, woda, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej. Guacamole: 3 awokado, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki curry. Sos "majonezowy": 1/4 szklanki migdałów (moczone przez(...)ziarna czarnego pieprzu. Dodatkowo: 3-4 bardzo duże liści szpinaku, 4 sztuki suszonych pomidorów, 1/4 średniej wielkości cukinii (składniki do jednego wrapa). Wykonanie: Naleśniki: Komosę ryżową, proso i kaszę gryczaną moczymy przez noc. Następnie odcedzamy, przepłukujemy obficie wodą. Umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy wodą na wysokość 0,5 cm ponad poziom ziaren. Dodajemy sól i blendujemy na gładkie ciasto
Jeść, by żyć w zdrowiuprzed przedszkolem - wtedy mam pewność, że szybko nie zgłodnieje. II Śniadanie 10:30 W przedszkolu na drugie śniadanie były jabłka i banany. Zupa 13:30 Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną. W thermomixie miksuję umyte i obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por). Uwielbiam ten sprzęt za wygodę i oszczędność czasu, bo nie cierpię trzeć warzyw na tarce. Gotowe warzywa wrzucam(...)garnka, zalewam wodą i gotuję kilka minut. Do podgotowanych warzyw wrzucam brokuły, kaszę i przyprawiam pieprzem i ziołami. Dorzucam także garść mrożonej pietruszki. Do miseczki z ugotowaną zupą wlewam olej lniany lub wrzucam masło. II Danie 16:00 Ziemniaki, ryba i pomidory z jogurtem naturalnym. Podwieczorek 17:30 Całkiem spontanicznie upiekłam owsiankę ze śliwkami. Zmusiły mnie do tego banany, które
lady-och-mistrzyni.blogspot.comKurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i
kuchnia doski