Spód herbatnikowy: 20 dkg herbatników 10 dkg margaryny słoik wiśni smażonych Ser: 1 kg sera białego twarogowego 15 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 15 dkg margaryny 4 łyżki kaszy manny 4 jajka aromat cytrynowy 1. W garnku roztapiamy margarynę i studzimy, Herbatniki drobno rozdrabniamy, dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowaną tłuszczem(...)Wstawiamy na około pół godziny do lodówki. 2. Na herbatnikowy spód rozkładamy wiśnie smażone. 3. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, wsypujemy kaszę mannę i wbijamy po jednym jajku, dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego i ucieramy . Masę serową wykładamy na wiśnie. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około
Kuchnia u BietkiKasza manna w wydaniu klasycznym większości nas kojarzy się z zamierzchłymi czasami, kiedy w przedszkolach i w domach niepodzielnie królowała na dziecięcych talerzach. Dla jednych jest to miłe wspomnienie słodkiego niby-budyniu, innym kojarzy się raczej źle: jako grudkowata papka, która „staje” w gardle od pierwszej łyżki. Bez względu na to, do której grupy się zaliczasz, […] Artykuł(...)Kokosowa kasza manna pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkalekkiej i kruchej cukinii ciętej na kształt spaghetti, dzięki której makaron prezentuje się niezwykle apetycznie i kolorowo. Całość smakuje naprawdę wybornie! 4 porcje: Pulpeciki: * pierś z indyka- 400 g * kasza manna- 4 łyżki * sól, słodka papryka, suszona bazylia- po 1 płaskiej łyżeczce * pieprz- do smaku * oliwa z oliwek- 1 łyżeczka * jeżeli nie macie patelni, na której można smażyć bez tłuszczu(...)duża * oliwa z oliwek- 1 łyżka * czosnek- 2 ząbki * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól- do smaku Pierś z indyka zmielić, doprawić solą, pieprzem, bazylią oraz słodką papryka, połączyć z kaszą manną, oliwą i dokładnie wyrobić. Z masy formować małe kuleczki i podsmażyć na rozgrzanej patelni* do zarumienienia. W międzyczasie przygotować makaron i sos: W osolonej wodzie ugotować makaron, koniecznie
Kraina Miodem PłynącaSkładniki (na 1 porcję) - 100 g wołowiny np. z udźca, - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - pół woreczka kaszy gryczanej (ok. 50 g), - 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g), - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli dodajemy(...)ostrą. 4. Mięso zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 2 h). 5. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażoną na łyżeczce oleju paprykę i sól. 6. Gulasz podajemy z kaszą i ogórkiem kwaszonym Gulasz jest bogaty w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachrożne sposoby, zamiast marchewki można dodać paprykę czerwoną, ogórek kiszony czy pieczarki. Nie ważne co, to i tak zawsze wyjdzie pysznie. Ja taki gulasz uwielbiam z kaszą, a Wy? Składniki: 700 g serc indyczych 2 marchewki 1 duża cebula 300 ml bulionu 2 ząbki czosnku olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie; Serca umyć, oczyścić i pokroić(...)minut. Na koniec zdjąć pokrywkę, posolić, zwiększyć płomień i odparować wodę, ew. można zagęścić dodając mąkę z wodą. Gulasz podałam z kaszą. Smacznego
magiczna kuchnia KasiBułki za którymi tęskniłam od kiedy mieszkam w Anglii. Nareszcie znalazłam przepis idealny i bułeczki wypiekam sama :) Na drugi dzień są też idealnie świeże i smakują
kuchnia doskiciasto bez potrzeby używania miksera czy zagniatania. Bardzo prosty przepis a samo ciasto wychodzi przepyszne. Kruchy wierzch i wilgotny środek to połączenie idealne. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1 szklanka kaszy manny * 3/4 szklanki cukru * ok. 100 g masła * 7-8 jabłek * 3 łyżeczki cynamonu * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, cukier i kaszę manną. Jabłka obrać
Zrób to smaczniemają wzięcie. Ich składniki w dużej mierze zależą od zawartości lodówki i aktualnych zachcianek gotującego;) Bazą takiej sałatki często bywa ryż albo makaron, warto jednak poeksperymentować z wykorzystaniem różnych kasz. Ugotowana na sypko ulubiona kasza - gryczana, orkiszowa, bulgur lub pęczak - doda nie tylko smaku, ale i wartościowych składników odżywczych. Przygotowując sałatki staram się odchudzić sos poprzez zastąpienie majonezu
Obiad gotowyłyżek mleka 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Nadzienie: 2 kg jabłek 70 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki kaszy manny + cukier puder do oprószenia Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć. Dodać jajka, mleko i masło, zmiksować. Gotowe, miękkie ciasto podzielić na dwie części(...)włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm natłuścić, wyłożyć je ciastem. Jabłka umyć i obrać, zetrzeć je na szatkownicy, dodać kaszę, cukier i cynamon, delikatnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć, na tarce o grubych oczkach, pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić i oprószyć
Domowa cukiernia EwyJeśli masz ochote zjeść coś naprawdę smacznego, a nie chce ci się spędzać pół dnia w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie :) Przygotowanie jest
kuchnia doskipaczki mrożonego brokuła (w sezonie pól świeżego ) Bulion lub woda + włoszczyzna mrożona w słupkach lub świeża + domowa Vegeta łyżka masła 1,5 l wody 2-3 łyżki kaszy manny śmietana/Jogurt naturalny lub grecki lub mleko do zabielenia sól pieprz/pieprz cytrynowy Koperek (u mnie na zdj akurat czosnek niedźwiedzi) Przygotowanie: Bulion zagotować jeśli gotujemy na wodzie również(...)dodajemy domową Vegetę, masło i włoszczyznę, a gdy jest pół miękka postępujemy tak samo jak w przypadku bulionu. Wrzucamy kalafior i brokuły gdy będą już prawie miękkie wsypujemy kasze mannę . Zabielamy i przyprawiamy według gustu Na koniec posypujemy koperkiem Smacznego
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmożesz zastąpić innym ulubionym cytrusem. Świetnie sprawdzi się np. mandarynka Miód, syrop klonowy, z agawy czy ryżowy… obojętne. I tak będzie pysznie Zobacz również przepisy na: Granola z kaszy jaglanej Granola z kaszy gryczanej Artykuł Granola z pomarańczą i czekoladą pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanKolejny bardzo prosty do zrobienia chlebek. Tym razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania
kuchnia doskisię w niezdrową kuchnię. Wystarczy nie podawać ich z kluskami śląskimi, a do sosu nie używać przypraw a'la vegeta czy podbijać aromat kostkami "smaku". Polecam mięso podać z kaszą jaglaną lub jaśminowym ryżem. Można zrobić kilka lub kilkanaście rolad za jednym razem w zależności czy mieszkacie sami czy posiadacie liczną rodzinkę. Rolady doskonale smakują na świeżo(...)kuchence aż zmniejszy swoją objętość na tyle by sos miał intensywny smak. Wtedy dodajemy masło oraz lubczyk i delikatnie zagęszczamy mąką. 5/ Roladki polewamy sosem i podajemy z kaszą jaglaną oraz z surówką np. z białej rzodkwi. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapietruszka ząbek czosnku dwie garście fasolki szparagowej 2 liście laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe jajko 2 łyżki kaszy manny sól pieprz szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać. Cebulę piec lub opalić nad ogniem
Obiad gotowy