odpowiadał. Ale w przypadków firmy Primavika jestem pod wrażeniem. Z przyjemnością robię sobie i bliskim kanapki z pasztetem pomidorowym z cieciorką i warzywnym z soczewicą . Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną na stałe zagości w mojej lodówce, bo w końcu od dawna lubię kaszę jaglaną i aż dziwię się sobie, że do tej pory nie próbowałam takiego połączenia smaków
Słodkie okruszkiLubię jeść na ostro, nie żeby wypaliło dziurę w przełyku, ale tak ze smakiem, umiarkowanie. Taki właśnie jest kurczak na obiad. Soczyste udka zatopione w ostrym curry, podane z kaszą bulgur. Kurczak na obiad Składniki: 4-6 porcji 800 g udek z kurczaka, bez kości 2 łyżki masła pęczek dymki 150 g zielonego groszku, mrożony 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)Pokrój dymkę w piórka. Dodaj do curry wraz z groszkiem i jarmużem. Dopraw solą i kajeńskim pieprzem. Gotuj przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj bulgur na sypko. Podaj z kaszą bulgur i sałatką. Do curry użyłam mrożonego jarmużu. Jeśli jest świeży to jeszcze lepiej. Należy jednak oderwać liście od twardych łodyg i grubo pokroić. Jarmuż można zastąpić szpinakiem. Do zagęszczenia
codojedzeniaSKŁADNIKI: Zapiekanka 2 filety z kurczaka 1 szklanka kaszy kuskus 2 0 dag brokułów np mrożonych 1 łyżka wegety Pieprz do smaku 6 plastrów papryczki jalapeno konserwowej 1 łyżka suszonej bazyli Olej do smażenia np.rzepakowy 2 łyżki sosu sojowego 50 ml wody Sos 15 dag sera żółtego tartego cheddar (lub innego) 250 ml mleka 1 łyżka pasty curry tikka masala(...)myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie przekladam do garnka o grubym dnie i smażę na rumiano. Dolewam 50ml wody i 2 łyżki sosu sojowego. Duszę aż płyny wyparują. Kaszę kuskus przygotowuję tak jak w instrukcji na opakowaniu. Brokuły gotuję ok 5 min. Odcedzam. Można podzielić na mniejsze części. Przygotowuję sos. Do miski wlewam mleko, dodaję pastę curry tikka masala
Gotowanie PatkiGulasz wołowy z papryką, podawany z kaszą jęczmienną lub gryczaną często u mnie w domu rodzinnym gościł w niedziele. Bardzo lubiłam to danie, ale wcześniej rzadko go u siebie robiłam, gdyż kojarzył mi się z daniem bardzo pracochłonnym. Nic bardziej mylnego...Czas sporządzania gulaszu wołowego nie należy do najkrótszych, ale pracy przy nim wcale nie jest dużo. Tym razem(...)Gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Paprykę i gruszki wrzucamy do gulaszu i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami lub kaszą ( u mnie - jęczmienna
Kuchnia MagdaLenynielicznych ,niestety jest kaloryczna.Najlepsza jest pieczona,duszona lub smażona.Powinno się ją podawać z sałatą lub surówką z marchewki,z ziemniaczkami lub tak jak ja z kaszą bulgur.Jest to bardzo oryginalne danie i pikantne. 1.5 kg.schabu bez kości 2-3 cebule mała główka czosnku 10dag.masła 1 czubata łyżka mąki 1 szkl.mocnej kawy naturalnej sól pieprz po łyżeczce oregano(...)podgrzewamy,znów dodajemy 1/2 szkl.wody i kawę,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem ,majerankiem,oregano.Do rondla wkładamy mięso i dusimy jeszcze 1 godz.na małym ogniu.Podajemy z pieczywem,ryżem ,ziemniakami lub z kaszą bulgur ,drobno posiekanej mięty i vegety dla smaku .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZupa na odporność Składniki; 3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka 2 buraki czerwone 3 ziemniaki pół szklanki kaszy jaglanej sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku koperek Przygotowanie; Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść i ziele , gotujemy, dodajemy obraną marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy czerwone buraki również pokrojone(...)kostkę. Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy opłukaną kaszę i pokrojone ziemniaki. Doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem. Smacznego! Kamila prowadzi także blog na którym znajdziecie wiele ciekawych fit przepisów ( klik
Radość kipiąca uśmiechem.porcja dla 2 osób) 1 banan ok. 200 g melona 5-6 szt. winogron czerwonych ok. 10 szt. winogron zielonych 1 jabłko 1 kiwi 1/2 granatu 1/2 łyżeczki cynamonu kasza jaglana ekspandowana (do dekoracji) Wykonanie: Banana obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, oczyszczamy środek, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Winogrona dokładnie myjemy, czerwone winogrona kroimy(...)nasienne i kroimy w kostkę. Kiwi obieramy ze skóry, usuwamy biały środek i kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. W misce mieszamy pokrojone owoce z cynamonem. Wierzch posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną
Kuchnia MagdaLenyZimowa potrawka z dynią Na podstawie przepisu ZdrowieNaTalerzu Składniki: 4-5 szt. pomidorów 2 szklanki pokrojonej dyni 2 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula ¼ szklanki surowej quinoa lub kaszy jaglanej 2 łodygi selera naciowego 2 szklanki posiekanych liści jarmużu sól i pieprz - do smaku 1 i ½ szklanki ugotowanej cieciorki 1 i ¼ litra bulionu warzywnego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)Cebulę, seler i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy 5 minut na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki i smażymy 10 minut. Następnie wlewamy bulion warzywny, wsypujemy kaszę jaglaną lub quinoa, dodajemy pomidory i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie - około 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojony (bez grubych łodyżek) jarmuż i dodajemy
Moja Mama Gotujekostkę dyni ( u mnie Hokkaido – nie trzeba obierać ze skórki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szkl. obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów ¼ szkl. surowej kaszy jaglanej 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy sól, pieprz 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 5-6 szklanek bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę, seler i czosnek(...)pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut. Wlewamy bulion warzywny a następnie dodajemy kaszę jaglaną, pomidory, tymianek, imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy jarmuż, ciecierzyce i gotujemy jeszcze około 6 minut (jarmuż powinien być miękki). Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama GotujeSkładniki (2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 4 łyżki śmietany 12 % 1 duże jabłko szczypta cynamonu łyżka miodu banan do dekoracji Sposób przygotowania: Kaszę dokładnie przepłakać, zimną a potem gorąca wodą. Zalać szklanką wody i delikatnie posolić. Gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut. Jabłko zetrzeć na tarce , połączyć ze śmietaną wymieszą z cynamonem i miodem. Wysmaruj
Menu Zdrowiaprzynajmniej 2 dni! Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, cayenne, oregano, kminek mielony olej do smażenia(...)drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach
coolinarnypieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mleka Dodatkowo: 4 jabłka, cukier puder, 2 łyżki kaszy manny WYKONANIE Mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, szybko ze sobą rozcieramy, następnie dodajemy resztę składników, zagniatamy. Dzielimy na 2 części: pierwszą większą, drugą mniejszą(...)stopni na 10 minut. 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na 4 części. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy jabłka, zalewamy gorącym budyniem, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekchrupiące. Prezentują się elegancko. Można podawać je do obiadu jak i potrawa na imprezowym stole. ~~SKŁADNIKI~~ Na ok. 10 sztuk: filety drobiowe 3 sztuki jajko 1 sztuka kasza manna 2 łyżki bułka tarta 3 łyżki sól 1/2 łyżeczki pieprz 1/2 łyżeczki cebula 1 sztuka olej do smażenia szpinak mrożony rozdrobniony brykiet Hortex 8 brykietów szczypta soli i pieprzu bułka(...)tarty ok. 50 gram ~~METODA~~ Filety myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i szklimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, kaszą manną, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki. Szpinak rozmrażamy. Odsączamy z wody. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy czosnek puści aromat dodajemy szpinak
Kuchnia Pauletteschciał jeść wędlin ze sklepu ! Składniki : 1 kg wątróbki z indyka ( może być drobiowa ) 1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka ) 1 kg słoniny 8 dkg kaszy manny 1,5 g mielonego imbiru 1,5 g mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz mleko Sposób wykonania : W ątróbkę opłucz, pokrój na kawałki, wsyp do rondelka, zalej mlekiem, wymieszaj(...)Zmielone mięso rozdrobnij blenderem na gładką masę. Podczas rozdrabniania dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dolej trochę rosołu, w którym było parzone mięso. Dodaj także kaszę mannę. W miarę potrzeb możesz dolać jeszcze trochę rosołu tak, aby konsystencja masy była dość luźna. Powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przygotowanym farszem napełnij wcześniej wyparzone słoiki tak, aby pozostało około
Przepisy i porady kulinarnesami zobaczcie ;) Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo 200 g różyczek brokuła Hortex 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 2 jajka surowe 2 ząbki czosnku polskiego 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki zielonej czubrycy łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli ziołowej szczypta cayenne Z ugotowanych jajek wyjąć żółtka do miseczki, rozdrobnić, połączyć(...)przyprawami, rozgniecionym czosnkiem, surowymi jajkami, jogurtem, kasza manną. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju. Brokuły pokroić na mniejsze kawałki, ugotowane białka jaja pokroić w kosteczkę. Połączyć wszystko delikatnie z masą. Keksówkę (najlepiej taką jednorazową, będzie łatwiej przy wyjmowaniu) posmarować masłem lub olejem, nałożyć masę. Jeżeli użyjemy metalowej, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, termoobieg
coolinarny