dodatkowi jabłek, a do tego pysznie bakaliowe. Może się skusi cie? Składniki 200 g maku 1/2 l. mleka 5 jabłek 140 g cukru pudru 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki (u mnie mąka puszysta Lubella) 6 jajek 125 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść orzechów włoskich garść rodzynek łyżka skórki pomarańczowej Mak zalewamy(...)mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, mąkę, kaszę, jabłka i proszek do pieczenia oraz ba kalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec, stopniowo, dokładnie mieszam z ciastem. Przekładamy do foremek (u mnie gwiazdki i choinki
Cynamonowe szczęścieskładniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g mąki ziemniaczanej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: ok. 35-40 szt herbatników kakaowych ok. 200 g powideł śliwkowych polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie do dekoracji wykonanie(...)mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, kaszę manną, budyń, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy oraz olej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Dno blaszki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę serową. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniabardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek kaszy manny 100g rodzynek 100g migdałów 100g orzechów włoskich kilka kropel olejku rumowego polewa kakaowa kolorowa posypka Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka(...)oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić
Smakołyki AsiTaka owsianka doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Szczególnie o tej porze roku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się do
kuchnia doskiOstatnio bardzo nam posmakowały takie koktajle, więc na pewno będą się pojawiać częściej. Idealnie nadaje się na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie. Koktajl jest bardzo pożywny
kuchnia doskizjeść go po pół godzinie do piwa. Składniki: kilo ziemniaków umytych i obranych kilo marchewek umytych i obranych 3 cebule pokrojonych w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji(...)moim kuchennym pomocnikiem nie jest tak źle. Zaczynam od starcia osobno marchewki i ziemniaków. Ziemniaki odsączam z soku. W dużej misce miksuję razem ziemniaki, jajka, marchewkę, cebulę, kaszę, olej i przyprawy. Formę do pieczenia (keksówkę) wykładam połową boczku, wlewam masę i układam na niej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań
Ugotowane pozamiataneprzepis na pyszną rybkę - dorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-) Składniki: ok. 500 - 600 g fileta z dorsza 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych 8 sztuk pomidorów suszonych (u mnie(...)połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i chwilkę podsmażamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy kurkumę, świeże, umyte listki bazylii. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego
kruche babeczkiDziś wersja bardziej klasyczna, czyli Wafle z masą czekoladową/ Wafle z masą kakaową . Składniki: paczka okrągłych wafli masa czekoladowa: 250g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki kaszy manny dodatkowo: powidła śliwkowe posypka arachidowa prażona Decorada Delecta 1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Margarynę rozpuszczam w garnku na małym gazie. Dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia się. Następnie wsypuję(...)kakao. Gdy masa jest jednolita dodaję kaszę mannę i mieszam do zgęstnienia. Tak przygotowaną masę odstawiam do ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą smaruję poszczególne wafle. Na jeden wafel po środku nakładam powidła śliwkowe. Całość zawijam w folię i umieszczam w lodówce na minimum 1-2 godziny. Przygniatam czymś dość ciężkim. Schłodzone wafle smaruję rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wierzch obsypuję
Kuchnia co dniazimnej wody Masa serowa: • 1,3 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego • 450 g drobnego cukru do wypieków • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno • 250 g masła • 6 łyżek kaszy manny • 1 opakowanie budyniu waniliowego • 1 szklanka śmietany kremówki (30%) • ziarenka z 2 lasek wanilii • 1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 g • ulubione bakalie – ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej UWAGA! Wszystkie(...)Dodawać porcjami ser i dalej ucierać. 7. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. 8. Do sera dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, ziarenka wanilii, cukier wanilinowy. Połączyć mikserem. 9. Śmietanę kremówkę ubić. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. 10. Masę serową delikatnie połączyć z ubitą kremówką, pianą z białek
W mojej kuchniotrzyma ode mnie fajny sprzęt do kuchni!!! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO MAKOWE / BLATY: * mak mielony – 300 g * cukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy(...)NASĄCZENIA: * słodka herbata DODATKOWO: * dżem z aronii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BLATY MAKOWE: Mak „parzymy” wrzątkiem, studzimy, odciskamy wodę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy mak, przesianą kaszę mannę i bułkę tartą wraz z proszkiem do pieczenia i ekstraktem – wszystko razem dokładnie miksujemy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką. Wylewamy do tortownicy
Ostra na Słodkopiekarniku. Składniki: Kuskus 200g Sok z cytryny Sól Olej rzepakowy Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna. Składniki: Bazylia 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Bulion drobiowy 400ml Masło 1 łyżka Ser dojrzewający typu bursztyn100g
Malinowe Pocałunkipianę z białek. Blaszka 26/37. Piec z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku 1 godz. w 160st.. Wystudzić. Przygotować krem: mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kasze mannę, cały czas mieszając gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać krem-zimny z kaszy. Na koniec zetrzeć z wyszorowanej pomarańczy skórkę
Kubki smakuKurczak z warzywami z grilla z kaszą kuskus i fasolką szparagową. Letni obiad w którym każdy znajdzie coś dla siebie co lubi bardziej. Z zielonym sosem z rukoli który zrobimy w dwie minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny. 1 pierś z kurczaka 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 6 pomidorków koktajlowych 15 dkg fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy
wesoła kuchniadelikatne. pulpety: 60 dkg piersi z indyka 2 marchewki młode 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kaszy jaglanej sos: ! łyżka masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 18 % 1/2 pęczka koperku sól, pieprz 2 marchewki młode 2 liście laurowe 3 ziela(...)angielskie pieprz czerwony kawałek papryki Mięso z indyka mielę razem z cebulą. Czosnek przeciskam przez praskę. Przekładam do miski, dodaję pokrojony koper, ugotowaną i ostudzoną kaszę, mąkę ziemniaczaną, jajko, starte marchewki na drobnej tarce, dodaję sól, pieprz i całość mieszam. Formuję nie za duże kulki w dłoniach. W garnku zagotowuje wodę dodaję do niej obrane i pokrojone wzdłuż marchewki
wesoła kuchniasmarowideł na kanapki, przez masła orzechowe, na daniach gotowych kończąc. Oferta firmy jest naprawdę bogata. Samych past i pasztetów kanapkowych jest kilkanaście rodzajów - z ciecierzycą, z soczewicą, z kaszą jaglaną, warzywne, meksykańskie, z dodatkami np. bazylią, pieczarkami, ogórkiem czy koperkiem - do wyboru do koloru. Dodatkowo są różne rodzaje hummusów np. z suszonych pomidorów, paprykowy czy tradycyjny. Pasztety Primaviki znaliśmy już(...)dużo wcześniej i niejednokrotnie je kupowaliśmy (zazwyczaj są dostępne popularne smaki, typu paprykarz wegetariański, pasztet z kaszą jaglaną, czy pasztet z ciecierzycą). Dzięki otrzymanym produktom mieliśmy okazję spróbować rzadziej dostępnych słoiczków, z bardziej wymyślnymi smakami. Masła orzechowe to kolejna kategoria - wybór jest przeeeogromny i powinien zadowolić niejednego wybrednego kupującego - mix orzechowy crunchy, masło pistacjowe, masło z prażonych orzechów laskowych, masło
Bananowe Pole