wiśni (obranych i usmażonych wraz zwydrylowanymi wiśniami) lub 900g (1 słoik) prażonych jabłek (samych lub z dodatkiem, np. z brzoskwiniami, czy morelami) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny Przygotowanie: Żółtka oddziel od białek, zmiksuj je z łyżką cukru pudru na gęstą masę. Następnie dodaj usmażone z wiśniami jabłka, serek, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i zmiksuj do połączenia się
Kulinarna (nie)codziennośćmoim letnich propozycjach na obiady! Smacznego lata! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 250 ml pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy bulgur 400 ml wody 3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek koperek Przygotowanie: Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie, na małym gazie, przez 7 minut
Moja smaczna kuchniapszennej 13/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju aromat pomarańczowy (około 5 kropel) 4 pełne łyżki skórki pomarańczowej szczypta soli tłuszcz do wysmarowania keksówki + np. kasza manna do obsypania Na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody + odrobina w zależności od pożądanej gęstości kolorowa posypka (u mnie mango) Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli(...)skórkę pomarańczową, znów chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowym poziomie. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika, dlatego pieczemy do tzw. suchego patyczka. Średnio czas wynosi
Słodkie okruszkiDo spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach
kuchnia doskitradycyjnych, czasochłonnych gołąbków. Są proste, szybkie, a przedewszystkim pyszne, polecam. Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 średniej główki białej kapusty 100 g ryżu 3-4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 ząbek(...)Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz kaszę manną. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z farszu formujemy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę podsmażyć
magiczna kuchnia Kasitwarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 4 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka kaszy manny 50 g roztopionego masła 1 łyżka cukru wanilinowego 300 ml mleka kokoswoego 50 g wiórek kokosowych Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami(...)dodajemy ser twarogowy. Ucieramy krótką chwilę do połączenia. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, budyń w proszku, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną. Wlewamy mleko kokosowe i wiórki kokosowe. Ucieramy krótką chwilę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Wyjmujemy z lodówki tortownicę ze spodem ciasteczkowym. Wlewamy masę serową i wygładzamy całość. Pieczemy około 60 minut w temperaturze
Made By Mom And Sonprzepis z cyklu "porzeczkowe szaleństwo" :) Mus porzeczkowy Składniki :(na 4 średnie porcje) 1 1/2 szklanki czerwonej porzeczki, 1 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki kaszy manny, Cukier do smaku Sposób wykonania: Porzeczkę oczyszczamy i myjemy. Osączamy z wody. Do garna wlewamy wodę. Dokładamy do niej porzeczki. Razem gotujemy około 5-10 minut(...)czasie całość przecieramy przez sito. Do powstałego płynu porzeczkowego wsypujemy kaszę oraz cukier do smaku. Razem gotujemy do zagęszczenia. Po zdjęciu z ognia kaszkę miksujemy, aby stała się puszysta i jednolita. Otrzymany mus przekładamy do przygotowanych pucharków lub szklaneczek. Pozostawiamy do przestygnięcia. inspiracja z tej strony
Smaki Nataliidużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej wielkości cebule 250g boczku wędzonego 250g kiełbasy 2 jajka L 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku 3 łyżki kaszy mannej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki Sos koperkowy: 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku 300ml jogurtu greckiego sól, pieprz 1. Cebulę(...)mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym sitku, dociskając dłońmi tak by trochę wody zostało. 3. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, mąkę, przyprawy i przestudzony boczek, kiełbasę i cebulę. Dokładnie mieszamy. 4. Masę wykładamy do keksówki (ok. 30x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Szefowa kuchniCiebie przepis na budyń z kaszy jaglanej, po którym Twój maluch będzie się długo oblizywał. Jeśli dorzucisz do tego owoce, ułożysz je w zabawny sposób to nie dość, że będzie pysznie, zdrowo to jeszcze pięknie. Lila gwiazdkę będzie bardzo długo wspominać. Jest lato i nie mamy ochoty spędzać większości czasu w kuchni, ale to nie znaczy(...)siódmym niebie! Choć zobacz jak niewiele trzeba, aby przygotować budyń z gwiazdką . budyń jaglany jak zrobić budyń jaglany Przepis na domowy budyń jaglany Składniki 250 g ugotowanej kaszy jaglanej mleko roślinne (u nas migdałowe, około pół szklanki) 1 dojrzały banan 4 daktyle (namoczone w gorącej wodzie) do dekoracji banan, jagody orzechowy pasek: zmiksowane orzechy, daktyle i rodzynki (wcześniej
lady-och-mistrzyni.blogspot.compowiedzieć, że dotychczas używając swoich patelni ( a mam ich w domu sporo ), z bobu robiła się niezbyt ładna papka, gdyż większość ziarenek po prostu się rozwalała. 3. KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I KOZIEGO SERA jako kolejny test dla patelni? Zarówno tu, jak i wcześniej, nie było nie przyjemnych niespodzianek w postaci przywierania, czy przypalania. Kotlety usmażone na tłuszczu, ze względu(...)kasza sama w sobie jest dość sucha, a w moim zamiarze nie było przygotowanie sucharów Smażenie wyszło wzorowo i już w tym momencie mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że patelnia WOLL zdobyła moje pełne zaufanie. Nic nie przywiera do patelni, cokolwiek bym na niej nie robiła. 4. PIZZA Z PATELNI intrygowała mnie już od dłuższego czasu, ale nie oszukujmy się
NiePieprz.plOstatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z
kuchnia doskitylko podać ją w towarzystwie dojrzałych malinowych pomidorów, bazylii i salami. Wyszło znakomicie - we włoskim, wiejskim stylu. Danie można zjeść samo, albo wymieszać z dobrym makaronem lub podać z kaszą kus kus, czy ryżem - w każdej formie będzie pyszne! Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 dojrzałe malinowe pomidory 1 ząbek czosnku 6 plasterków pikantnego salami kilka listków bazylii mozarella(...)pieprzem (ale ostrożnie - salami odda swoją słoność i ostrość całemu daniu!). Dodać fasolkę i wszystko wymieszać. Podawać posypane świeżą bazylią i porwanymi kawałkami mozzarelli. Można podać z pieczywem, makaronem, kaszą kus kus lub ryżem
Kulinarne Inspiracjefajnego posmaku nadał czosnek niedźwiedzi. składniki: 1 udziec z indyka ze skórą bez kości ( mój miał ok 1,1 kg ) 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sól,pieprz Mięso z indyka ze skórą zmielić maszynką na sitku o grubych oczkach*. Suszone pomidory osączyć z zalewy i drobno pokroić. Do zmielonego(...)mięsa dodać pokrojone suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić aby zrobiła się kleista. Foremkę keksową (30x10) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć mięsną masę, dokładnie uklepać i wyrównać. Najlepiej aby na wierzchu nie było kawałeczków suszonych pomidorów bo za bardzo się spieką. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeposiłek da nam w letnie dni, nie tylko niezbędny zastrzyk pozytywnej energii, lecz także urzeknie swoim niecodziennym smakiem. składniki dla czterech osób 4 średnie cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, lub ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 1 opakowanie camemberta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona(...)pieczarek dokładamy pokrojone w paski papryki, oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki i smażymy dalsze 5-7 minut. Następnie do patelni dorzucamy ryz ( lub kaszę jaglaną) i czerwoną fasolę, całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i dusimy dalsze 3-5 minut. Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Miód i pieprzDziś do niedzielnej kawki pyszny i kolorowy serniczek na zimno z truskawkami. Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach. Znika w tempie
kuchnia doski