taką zupę zrobić. Ja jem ją na pewno raz w tygodniu. Szybko się robi i można ją trzymać w lodówce nawet kilka dni. Składniki 2 piękne brokuły szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 duże jabłko- doda świeżości 3 ząbki czosnku cebula najlepiej czerwona 1 łyżeczka majeranku szczypta gałki muszkatołowej mała łyżeczka curry mała łyżeczka kurkumy skórka starta z 1 cytryny nierafinowany(...)poniżej poziomu brokuła i jabłka. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dosmacz solą, dodaj skórkę otartą z 1 cytryny oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dodaj kaszy jaglanej, gotuj jeszcze 5 minut. Wrzuć wszystko do blendera o dużej mocy i zmiksuj na gładki krem. Ziarna upraż na gorącej i suchej patelni. Zupę podawaj z uprażonymi ziarnami. Serwuj
Z Kuchni Do Kuchnifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1,5 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek masło cynamon Na czas przygotowywania ciasta masło wkładamy do zamrażalnika. Połączyć(...)kasze manną, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Jabłka zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Blachę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Dno smarujemy kawałkiem masła. W formie układamy na przemian: 1/3 sypkiej mieszanki, ½ porcji jabłek, posypujemy cynamonem, ponownie 1/3 warstwy sypkiej, pozostała część jabłek, posypujemy cynamonem, ostania warstwa sypka. Wyjmujemy masło i ścieramy na tartce
kulinarnyswiatdomiodgrzać. Dobrze smakują również na zimno, dzięki czemu możecie je zapakować do pracy lub szkoły, będziecie mieć fajne drugie śniadanie ;) Polecam! :) Z przepisu powstało 6 muffinów. Składniki: pół szklanki kaszy kuskus 4 jajka pół małej czerwonej cebuli 100g żółtego sera 150g szynki sól, pieprz szczypiorek/koperek Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich starty na tarce(...)żółty ser, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz szynkę, a także posiekany szczypiorek lub koperek. Na koniec dodajemy kaszę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę nakładamy do foremek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony www.twojediy.pl
Czerwona Porzeczkapleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Koktajl z rukoli, banana i gruszki Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 banan 1 świeża
Moja smaczna kuchniamięsa z łopatki sól pieprz majeranek szczypta mięty bułka tarta mąka 2 jabłka kasza gryczana tłuszcz do smażenia Mięso pokroić i rozklepać na większe kotlety. Mąkę wymieszać z bułką tartą 1:1 dodać łyżeczkę soli , pieprz, majeranek i miętę po szczypcie. Panierować bitki i smażyć z obu stron na ostrym ogniu do zrumienienia. Jabłka pokroić na plastry, w garnku rzymskim(...)pełnego nagrzania, po czym temperaturę zmniejszyć do 200 st i piec 30 min. Po tym czasie pokrywę zdjąć i przyrumienić przez kolejne ok 15 min. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Można dodać ogórek kiszony
Gotowanie jest łatweSkładniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski(...)wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zeszklić na rozgrzanym oleju. Kapustę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Następnie do ryżu dodać mięso, kaszę mannę, cebulę, kapustę i jajka. Doprawić solą, pieprzem. Odstawić na ok. 15 minut aby składniki się "przegryzły". Po tym czasie formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy
Prosto i Smacznie z Anetąwyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję. SKŁADNIKI: 35 dag maku ( suchy) ok 2 szklanki cukru kryształ 8 jajek 25 dag masła 80 dag jabłek 8 łyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały) Na wierzch: wiórki kokosowe czekolada WYKONANIE Mak parzymy wrzątkiem(...)gęstej siatce przez maszynkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem
W kuchennym oknie Ewyroślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kakaowa: 6 białek 6 łyżek cukru 6 łyżek kakao 1,5 szklanki posiekanych orzechów Krem: 750 ml mleka 8 łyżek kaszy mamy(grysiku) cukier waniliowy 250 gram cukru pudru 250 gram masła sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą(...)Orzechy dzielimy na trzy części, posypujemy nimi każde ciasto. Pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, każde ciasto pieczemy osobno. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wsypujemy kaszę maną, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy po łyżce masy grysikowej. Na końcu dodajemy sok wyciśnięty
Bajeczna Kuchniamamy czasu na pracochłonne obiady ... Przepis na: sznycle drobiowe Polecam przygotowanie dowolnej kaszy. Ja osobiście preferuje orkiszową, jęczmienną lub durum. Świetnie smakuje podana z odrobiną oliwy. Jako dodatek u mnie najczęściej króluje sałatka warzywna lub ogórek kiszony, ale to już od was zależy (a raczej od wyposażenia waszych spiżarni) Zapraszam do działu PRZETWORY * zdjęcie kaszy zapożyczone ze strony
Tradycyjna Kuchniaorganizmu! Jedzmy owoce, na zdrowie! Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Keks Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami(...)granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Świeża kukurydza z gremolatą Woda ogórkowo - cytrynowa Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Grzane wino z bakaliami Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniow y Owsianka na mleku z bananem i malinami Sorbet
Moja smaczna kuchniaKolejna zupa z przydomowego ogródka.Prosta, pachnąca kaszą i suszonymi grzybkiem.Pyszna i bezkonkurencyjna :))). 3 litry wywaru z wołowiny 1/2 kg.ziemniaków włoszczyzna w pęczku 1 grzybek suszony 1 szkl.kaszy jęczmiennego 1/2 szkl.śmietany sól i pieprz do smaku Natka pietruszki *********************************************** Mięso i włoszczyznę z grzybkiem ugotować do miękkości , dodać kaszę , ziemniaki pokrojone w kostkę oraz sól i pieprz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 5 buraków 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz bułki żytnie (przepis znajdziesz tutaj ) majonez bez jajeczny (przepis znajdziesz tutaj ) musztarda(przepis znajdziesz tutaj ) pomidor ogórek sałata lub rukola Przygotowanie(...)Buraki myjemy, kroimy na ćwiartki i zapiekamy w piekarniku przez 50 min. w 250 st. Pozostawiamy no ostudzenia. Buraki obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, pieprz i sól i dokładnie
Łycha smakówSkładniki: 100g fasoli mung 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy(...)ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Kotlety
Łycha smakówSkładniki: 1/2 średniego brokuła 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 łyżeczki cząbru sól, pieprz Przygotowanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka, pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną
Łycha smakówdodałam sałatę rzymską) po kilka słupków papryki: żółtej, zielonej, czerwonej 1 łodyga selera naciowego pomidor pokrojony w paseczki 2 kotlety warzywne (ja wykorzystałam kotlety z brokuła i kaszy jaglanej - przepis znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis znajdziesz tutaj ) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej(...)godziny wilgotną szmatką. Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej
Łycha smaków