30cm: Ciasto: 16 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych ¾ szklanki letniej wody ½ łyżeczki cukru 2 szklanki mąki (ok. 320g) ½ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy dodatkowo trochę semoliny lub kaszy manny Drożdże pokruszyć, rozpuścić z cukrem w letniej wodzie. Odstawić na 10 minut. Jeżeli używamy suszonych drożdży, to też je rozpuszczamy, ale nie trzeba czekać. Mąkę przesiać, wymieszać z solą(...)objętość odgazować je raz uderzając. Podzielić na 2 części, odłożyć jeszcze na 10 minut (jeżeli nie mamy czasu można pominąć lub podzielić przed pierwszym wyrastaniemn). Blat podsypać semoliną lub kaszą manną. Z każdej porcji ciasta ręcznie uformować placek. Jeżeli będzie się wydawało, że ciasta jest za mało, to zupełnie właściwie, a ciasta jest akurat. ;) Placki posmarować sosem pomidorowym zachowując niewielki
Pełny talerzbulionu 60 g zielonej soczewicy 120 g mrożonego (!) szpinaku w liściach łyżka oleju kokosowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 150 ml śmietany (12%) 50 g kaszy jęczmiennej przyprawy: sól himalajska, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, cynamon, papryka ostra, papryka słodka, kumin, kolendra (mielona) Przygotowanie zupy jest naprawdę łatwe i szybkie, dlatego nie będę się zbyt rozpisywać :) Drobno(...)gałkę, kurkumę, cynamon, słodką i ostrą paprykę, kumin i kolendrę - po 1 łyżeczce, 1 łyżkę curry oraz starty korzeń imbiru. Całość mieszamy i podsmażamy. Zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę oraz kaszę jęczmienną i gotujemy około 30-40 minut. W międzyczasie podduszamy szpinak, do jego rozmrożenia i drobno siekamy lub blendujemy. Wrzucamy do zupy. Gotujemy, stale mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!razu włącza mi się obrazek zalanych mlekiem płatków owsianych, nieapetycznej, niesmacznej, namokniętej brei. Ale takie zdrowe śniadanie nie musi tak wyglądać. Może być i zdrowe i pyszne dzięki kaszy jaglanej ugotowanej w mleku i podanej z owocami. To naprawdę dobry, pożywny i zdrowy posiłek, a w końcu to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik120g żółtka, 2szt śmietana 18%, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 2 łyżeczki Składniki na masę mak mielony, 200g cukier, 200g jabłka tarte, 300g jajka, 4szt kasza manna, 4 łyżki masło, 100g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy(...)temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej. Całość delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę makową, na wierzch ścieramy pozostałe
Gotowanie moimi oczamigołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 600g kapusty, 1 saszetka ryżu (100g), 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, woda, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI(...)przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach. Solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety. Obtaczam je w mące. 3. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażam gołąbki
Tradycyjna kuchnia Kasirazem proponuję mięso mielone z kaszą kuskus. Idealny pomysł na szybki Obiad:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: 25 dag Mięsa Mielonego 1 Papryka czerwona 1 Cebula Czerwona 1 Marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki kaszy kuskus Olej Przyprawy:sól, pieprz, papryka słodka, czosnek 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka wody przegotowanej
Gotowanie Patkiwędzony. Płat ciasta wraz z nadzieniem zwinąć wzdłuż dłuższego boku, formując rulon jak na roladę. Ułożyć zlepieniem do dołu w blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną - kasza manna jest tu według mnie lepsza, bo nie tendencji do przypalania się jak bułka i tworzy na chlebie fajną, chrupiąca skórkę. Blachę z chlebem przykryć ściereczką kuchenn
Grunt to przepis!Batatowa kasza manna; z sosem wiśniowym i gorzką czekoladą tradycyjnie najpierw trochę za gęsta, potem trochę za rzadka, jak zwykle ;) trzymajcie kciuki ..mocno
More food, love and dreamssztuki) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Wyrabiać, aż ciasto(...)Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i podzielić na 3 części (lub wg gustu) o kształcie prostokąta. Na każdej
Di gotujeNikt nie wie praktycznie co jest w środku, nikt nie narzeka , że tego nie lubi i każdy taką zupę zje. Gwarantuję! Dzieci również! Składniki 2 duże brokuły 2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej 1 duże jabłko 4 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula, ale może być każda inna 2 cukinie baby, małe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy(...)paski czosnek. Dodaj curry, majeranek i kurkumę. Wrzuć brokuły, jabłko i cukinię. Przemieszaj. Wlej wrzątek do poziomu warzyw. Dosmacz solą i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Dodaj kaszę jaglaną i zmiksuj na krem. Dodaj gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Wymieszaj, spróbuj, w razie potrzeby dosól. Orzechy pecan posiekaj i wsyp razem z płatkami migdałów na rozgrzaną suchą patelnię
Z Kuchni Do Kuchniwypróbowałam i okazało się że było warto. Jabłecznik jest bardzo pyszny a skórka obłędnie chrupiąca. Jabłecznik sypany Składniki: - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki kaszy manny - 150 g masła - 2 łyżeczki cynamonu - 1,2 kg jabłek kwaśnych Przygotowanie: Mąkę, cukier i kaszę mannę mieszamy razem w misce. Mieszankę dzielimy na trzy części. Jedną część przygotowanej
Kulinarne życiechciałm zrobić coś pysznego. Po pierwszym kęsie wiedziałam że był to strzał w dziesiątkę, wszyscy byli nim zachwyceni. Grysikowe ciasto z mascarpone Skladniki: - 500 g serka mascarpone - 500 g kaszy manny - 4 jajka - 320 g cukru - 125 g masła - 5 łyżek soku ze świeżej pomarańczy - 1 proszek do pieczenia - 70 g płatków migdałowych - Amaretto Przygotowanie: Masło rozpuszczamy, po wystudzeniu ucieramy(...)serkiem mascarpone i 200 g cukru. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Kaszę manne łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy
Kulinarne życiezrobiłam zdjęcia. Ciasto Kokosowe z alkoholem Składniki: - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Masa kokosowo - alkoholowa - 1 szklanka wiórków kokosowych - 1 szklanka kaszy manny - 1 szklanka cukru - 0,5 szklanki wódki - 0,5 szklanki mleka - 200 gram masła Przygotowanie: Wiórki kokosowe, kaszę manną, szklankę cukru, mleko, alkohol - łączymy razem ze sobą, mieszamy
Kulinarne życiewino, dodać liść laurowy i posiekane papryczki chili (lub chili w proszku). Dusić do całkowitej miękkości warzyw i mięsa. Najczęściej kavarmę podaję z ziemniakami, ale pasuje do niej również kasza (dzisiaj akurat łamana kasza jęczmienna z warzywami
Trzeci talerzSkładniki (na 2 porcje) - ½ szklanki kaszy kuskus (90g), - 2 marchewki (ok. 210g), - cebula (ok. 70g), - papryka (ok. 150g), - por (ok.119g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i wędzona. Sposób przygotowania 1. Zalewamy kaszę wrzątkiem (centymetr ponad powierzchnię). 2. Cebulę i por kroimy na drobno, i szklimy na oleju rzepakowym. 3. Do cebuli dodajemy startą marchewkę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach