mamy czasu na pracochłonne obiady ... Przepis na: sznycle drobiowe Polecam przygotowanie dowolnej kaszy. Ja osobiście preferuje orkiszową, jęczmienną lub durum. Świetnie smakuje podana z odrobiną oliwy. Jako dodatek u mnie najczęściej króluje sałatka warzywna lub ogórek kiszony, ale to już od was zależy (a raczej od wyposażenia waszych spiżarni) Zapraszam do działu PRZETWORY * zdjęcie kaszy zapożyczone ze strony
Tradycyjna Kuchniaorganizmu! Jedzmy owoce, na zdrowie! Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Keks Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami(...)granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Świeża kukurydza z gremolatą Woda ogórkowo - cytrynowa Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Grzane wino z bakaliami Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniow y Owsianka na mleku z bananem i malinami Sorbet
Moja smaczna kuchniaKolejna zupa z przydomowego ogródka.Prosta, pachnąca kaszą i suszonymi grzybkiem.Pyszna i bezkonkurencyjna :))). 3 litry wywaru z wołowiny 1/2 kg.ziemniaków włoszczyzna w pęczku 1 grzybek suszony 1 szkl.kaszy jęczmiennego 1/2 szkl.śmietany sól i pieprz do smaku Natka pietruszki *********************************************** Mięso i włoszczyznę z grzybkiem ugotować do miękkości , dodać kaszę , ziemniaki pokrojone w kostkę oraz sól i pieprz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 5 buraków 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz bułki żytnie (przepis znajdziesz tutaj ) majonez bez jajeczny (przepis znajdziesz tutaj ) musztarda(przepis znajdziesz tutaj ) pomidor ogórek sałata lub rukola Przygotowanie(...)Buraki myjemy, kroimy na ćwiartki i zapiekamy w piekarniku przez 50 min. w 250 st. Pozostawiamy no ostudzenia. Buraki obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, pieprz i sól i dokładnie
Łycha smakówSkładniki: 100g fasoli mung 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy(...)ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Kotlety
Łycha smakówSkładniki: 1/2 średniego brokuła 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 łyżeczki cząbru sól, pieprz Przygotowanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka, pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną
Łycha smakówdodałam sałatę rzymską) po kilka słupków papryki: żółtej, zielonej, czerwonej 1 łodyga selera naciowego pomidor pokrojony w paseczki 2 kotlety warzywne (ja wykorzystałam kotlety z brokuła i kaszy jaglanej - przepis znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis znajdziesz tutaj ) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej(...)godziny wilgotną szmatką. Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej
Łycha smakówkrwi. Nabyłam drogą kupna cała siatkę buraków ugotował gar i obmyślałam przepisy z dodatkiem buraków. Na pierwszy ogień powstała tarta z buraków. Potrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 jajko 50 g oleju kokosowego sól 6 ugotowanych buraków 1 opakowanie tofu 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 ząb ki czosnku(...)cytryny garść pestek słonecz nika 1 łyżka oregano pieprz, sól ziołowa Przygotowanie: Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną z jajkiem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, olej kokosowy i szczyptą soli i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy w lodówce na 10 min aby odpoczęło. Schłodzone ciasto przekładamy do tartownicy i zapiekamy przez
Łycha smakówPotrzebne składniki: pasta z buraków i tofu (przepis znajdziesz tutaj ) 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łodyga selera naciowego sól ziołowa, pieprz cz arnuszka do posypania garść ulubionych kiełek Przygotowanie: Ugotowana i przestudzoną kaszę jaglaną mieszamy z pastą z buraków, posypujemy czarnuszką pokrojonym selerem naciowym i kiełkami. śniadanie szybkie, zdrowe i bardzo bardzo smaczne
Łycha smakówpomyślałam, że trochę ryzyko zważywszy że mało piekę. Dzisiaj posmakowałam i jestem bardzo zadowolona. Wyszła zdrowa wersja deseru, ale również bardzo smaczna :) Potrzebne składniki: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 szklanki mąki ryżowej 10 suszonych daktyli (namoczonych przez 3 h w wodzie) 1 szklanka mleka 100 ml oleju kokosowego 2 łyżeczki masła migdałowego prażonego 1/3 laseczki cynamonu(...)prażonych jabłek płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Ugotowaną kaszę wraz z namoczonymi daktylami mielimy na gładką masę, dodajemy mąkę, mleko, olej kokosowy, masło migdałowe i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki w której będziemy zapiekać. Na jaglany spód wykładamy uprażone jabłka posypujemy świeżo startym cynamonem i płatkami migdałowymi. Pieczemy przez
Łycha smakówPotrzebne składniki: 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka garść jarmużu sól, pieprz 0,5 cebuli olej kokosowy Przygotowanie: Na rozpuszczony olej kokosowy wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy aż się szekli. Następnie dodajemy poszatkowany jarmuż, pieprz i sól. Po 3 min. dodajemy kaszę jaglaną i jajka, smażymy całość do ulubionej konsystencji jajecznicy
Łycha smakówZostałam zaproszona do konkursu, organizowanego przez Olę, która prowadzi bloga Kulinarne zapiski Olki :) Tematem konkursu jest: kasza, tofu i kokos. Początkowo pomyślałam, że średnio odpowiadają mi składanki, głównie raził mnie kokos - ponieważ nie lubię połączenia słodkiego w obiedzie, a desery przygotowuję głównie dla gości. Pomyślałam o że wszystkie składniki idealnie pasują(...)bardzo pożywny i idealny na drugie śniadanie - jestem mocno zaskoczona jego smakiem :) Zapraszam Was również do kreatywnej zabawy:) Potrzebne składniki na 1 szklankę koktajlu: 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 20 g tofu sok z kokosa (wychodzi ok. 1/3 szklanki) 0,5 szklanki mleka kokosowego 10 truskawek (u mnie mrożone) Przygotowanie: Wszystkie składki umieszczamy w misie kielichowego miksera
Łycha smakówPotrzebne składniki: 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 6 pomidorków koktajlowych garść uprażonych pestek słonecznika garść kiełek na patelnię 2 burki 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. Kiełki podprażamy na patelni. Mieszamy z kaszą jaglaną, dekorujemy pomidorkami, kiełkami i słonecznikiem
Łycha smakówmyślę, że powstanie jeszcze kilka przepisów z ich udziałem. Były tak dobre, że jednego zjadłam zaraz po upieczeniu :) Potrzebne składniki: 5 batatów garść jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 szalotki 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki pasty tahini (przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki(...)myjemy, zawijamy w folię i zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., następnie pozostawiamy no ostudzenia. Bataty obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, jarmuż pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz
Łycha smakówpesto czy produktów z grilla. Potrzebne składniki: 1,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki majeranku i tymianku 1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli ziołowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1,5 szklanki mleka migdałowego 2 jajka(...)szczęśliwej kurki 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem. Chlebek piekłam przez 35 minut
Łycha smaków