jakieś towarzystwo, pewnie wieczorami chodzą do bobrów na imprezy :) Wróciliśmy ze spaceru, jest sporo po 22, a ja siadam żeby wpisać przepis na gulasz. Który ostatnio zjedliśmy razem z kaszą bulgur. Był pyszny. Kasza bulgur również. Idealne jedzenie na jesień. 500 g łopatki wieprzowej 300 g wołowiny 500 ml bulionu 3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka
Marder&Marder Manufacturejest smaczny, to jeszcze całkiem prosty w zrobieniu. Składniki na 2 średniej wielkości słoiki 400 g szynki 100 g podgardla 85 g wątróbki drobiowej 375 ml wody 40 g kaszy manny 1 jajko 8 g soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki majeranku 1 kulka ziela angielskiego gałka muszkatołowa do smaku Szynkę i podgardle kroimy w kostkę(...)wątróbki wylewamy, woda po szynce jeszcze się przyda. Szynkę, podgardle i wątróbkę mielimy na małych oczkach, ok. 3 mm. Wodę po gotowaniu szynki i podgardla zagotowujemy i wsypujemy kaszę. Od razu szybko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Całą zawartość wlewamy do zmielonego mięsa, dodajemy sól, jajko i resztę przypraw. I miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoików, zakręcamy
Marder&Marder Manufacturenaprawdę pyszny i w całkiem zdrowy obiad. Potrzebujemy: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka na sos: 150 g jogurtu naturalnego garść siekanego koperku sól, pieprz na placuszki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ryżowej 2 jajka 5 łyżek mleka sól, pieprz 1 łyżka czarnego sezamu olej do smażenia Jogurt mieszamy z koperkiem, solą(...)pieprzem. Wkładamy do lodówki. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy i blendujemy razem z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki. W razie za gęstego ciasta dodajemy więcej mleka, a gdy jest za rzadkie dodajemy odrobinę więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru. Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć, które to miejsce
Marder&Marder Manufacturepiernika Masa: 1 kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki syropu pomarańczowego 30 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy(...)minut do lodówki. Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku,śmietanę,kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły. Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką. Karmelizowane jabłka: Jabłka oskrobać wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka
Wanilia i Kardamonfajne i zdecydowanie nie potrzebują mąki :) Podobne już kiedyś widziałam u Pana Łukasza z o ile mnie pamięć nie myli pomarańczowym sosem lub dżemem. Polecam bardzo :) Składniki: 40dag kaszy manny błyskawicznej ok szklanka mleka otarta skórka z jednej pomarańczy + łyżeczka soku z pomarańczy 32g cukru waniliowego (duże opakowanie) łyżeczka proszku do pieczenia łyżka oleju 1 duże jajko(...)konfitura z całej żurawiny +3 łyżki soku malinowego (najlepiej domowy) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i ubijamy je razem z cukrem waniliowym . Dodajemy mleko, kaszę, oraz proszek do pieczenia i miksujemy (masa powinna być sporo gęstsza, niż na zwykłe naleśniki). Bezpośrednio do miseczki ścieramy na małych oczkach skórkę pomarańczową. Wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz łyżkę oleju. Mieszamy
ChilliJemystwierdziłyśmy, ZOSTAJEMY! :D moje: placki z batatów z sosem, gruszką i camembertem/ sosem i wędzonym łososiem koleżanki: placki z cukinii smażone z łososiem z sosem/ placek z kaszy gryczanej z kozim serem i sosem malinowym (inna miała prawie te same co ja, tylko jednego z kiełbaską chorizo ;) ) Całkiem przypadkiem, szukając innej lodziarni trafiliśmy do tej serwującej między(...)innymi vege lody... z kaszy jaglanej! Wersja cynamonowa i orzech-chałwa, ja miałam okazję spróbować tego drugiego smaku oraz tradycyjnej krówki ;) W planach było również muzeum rogala, gdzie po raz pierwszy spróbowałam rogala Świętomarcińskiego.. zgadnijcie co potem zrobiłam.. poleciałam i kupiłam kolejne :D Spróbowałam również niepozornego burgera.. który smakowałam genialnie, kotlet z buraka.. ale nie przez
More food, love and dreamsduet na jesień :) Składniki na małą blaszkę: 500 g mąki 2 jajka 3 żółtka 200 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kaszy manny cynamon 700 g śliwek 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka Z mąki, jajek, żółtek, masła, cukru, proszku do pieczenia oraz szczypty soli zagnieść ciasto. Podzielić(...)Mniejszą część włożyć do zamrażarki a większą do lodówki na pół godziny. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Większą połową ciasta wyłożyć blachę i posypać kaszą manną. Poukładać śliwki i posypać je cynamonem. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Gorący wylać na śliwki i wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta z zamrażalnika. Piec w piekarniku rozgrzanym
My simple kitchenmąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka Warstwa makowa: 550 g masy makowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli 100 g cukru pudru 150 g wiórek kokosowych Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część zawinąć(...)folię i włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Posypać je kaszą manną. Na to wyłożyć masę makową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier puder a następnie wiórki kokosowe. Masę kokosową wyłożyć na masę makową. Na wierzch zetrzeć mniejszą cześć ciasta z zamrażarki. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około
My simple kitchenJeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z 1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Tom niestety nie lubi takich wegetariańskich, ja wręcz odwrotnie ... Ciasto: 0,5kg mąki, jajko, szklanka wody, sól, Zagnieść wszystkie składniki. Farsz: 2 szklanka kaszy, ugotować
Anioły w kuchniczekoladowe:) idealne na śniadanie lub przekąskę. Znika bardzo szybko, ale dwa kawałki udało mi się przed Narzeczonym uratować;) Polecam wszystkim czekoladoholikom;) Składniki: 200 g pestek dyni 200 g kaszy gryczanej palonej skórka pomarańczowa (u mnie niestety kupna) - do smaku proszek do pieczenia/kamień winny 2-3 łyżeczki 30 g siemienia lnianego mielonego garść pokrojonych daktyli 2 duże łyżki miodu(...)mleko sojowe (lub inne roślinne) - około 100 ml woda - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (200-300 ml) opcjonalnie dżem - u mnie truskawkowy 100%, bez cukru Wykonanie: 1. Pestki dyni i kaszę zmiel na mąkę - osobno, następnie zmieszaj razem 2. Dodaj proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, len i kakao. 3. Dodaj miód i mleko, wymieszaj 4. Cały czas mieszając dodawaj wodę
pyszne zdrowościfarsz należy nakładać oszczędnie, przy zbyt dużej ilości pierogi się rozpadną. Zwijać trzeba dużo delikatnej niż w przypadku standardowych pierogów, ale da się :) Do dzieła:) Składniki: Ciasto 100 g kaszy gryczanej 200 g ugotowanej na sypko czerwonej soczewicy 50 g mąki sojowej 50 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki oliwy mąka ziemniaczana do posypania stolnicy Farsz 180 g tofu(...)Przygotowanie: Farsz Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie. Po kilku minutach dodać jarmuż. Dusić do miękkości Do malaksera przełożyć tofu i pozostałe składniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię i oliwę, zagnieść ciasto - powinno łatwo formować się w kulkę i nie przyklejać do rąk Na stolnicę
pyszne zdrowościtarta to smak nadchodzącego lata. Słodkie brzoskwinie, egzotyczny kokos i włoska ricotta to jej główne składniki. Składniki Spód 100 g kaszy jaglanej 2 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu 1 jogurt naturalny Krem 1 opakowanie sera ricotta light 2 – 3 brzoskwinie lub 5 – 6 połówek z puszki 3 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka agaru 30 ml gorącej wody 1 łyżka(...)ksylitolu Kaszę jaglaną gotujemy w jogurcie naturalnym, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i mieszamy. Masę przelewamy do formy na tartę i odstawiamy do wystygnięcia. Później wstawiamy do lodówki na godzinę. Jeżeli brzoskwinie są z puszki płuczemy je ze słodkiej zalewy (takich użyłam). Świeże owoce myjemy i obieramy ze skóry. Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do ricotty
My Chcemy Jeśćmarką poczytacie w TYM poście :) Risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado jest daniem wegańskim , a skład przedstawia się następująco: soczewica 26%, kasza jęczmienna 24%, papryka czerwona 22%, awokado 12%, por 7%, czosnek 2%, pestki z dyni 2%, sok z cytryny, oliwa z oliwek, natka pietruszki, oregano, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, sól morska. Danie(...)wszystkich dań, które otrzymałam! Wszystkie mi bardzo smakowały, ale ten przebił każdego z kolei :D Dobór składników i przypraw sprawił, że całość wyszła genialnie smaczna! Mix soczewicy i kaszy jęczmiennej plus mnóstwo warzyw, a także dodatek ulubionych przyprawi i ziół dało w efekcie niesamowity smak! Wszystko razem świetnie współgrało i nieziemsko smakowało :D Konsystencja: Nie mam żadnych zastrzeżeń! Danie
Zdrowie na języku :PSkładniki : około 20 dag mięsa drobiowego; kurczak i indyk- razem 40 dag 50 dag boczku, może być tłusty cebula sól, pieprz, czosnek maggi, bułka tarta lub kasza manna 3 jajka Przygotowanie : Do zmielonego mięsa dodałam pokrojoną, przesmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy Żółtka jaj wbiłam do masy, a białka ubiłam na pianę i taką dodałam do mięsa, wyrobiłam(...)połączenia składników. Dodałam kilka łyżek kaszy manny, ponownie wyrobiłam ( można ręką) W foremce o wymiarach 30 cm x 12 cm piekłam około 65 min. w temp
Proste PotrawyRosolnik to tradycyjna zupa rosyjska z dodatkiem kiszonych ogórków. Tradycyjnie podawana z ryżem lub kaszą jęczmienną. Przepis ze starego zeszytu :) Składniki: 0,5 kg Rostbefu wołowego 1 kalarepka 1 marchew 1 pietruszka ½ selera z liściem 2 ogórki kiszone z ½ szklanką wody z ogórków 2 ząbki czosnku Pieprz ziołowy , sól Wykonanie: Mięso dokładnie opłukać i zalać 1 i ½ litra wody, posolić(...)włożyć do zupy i gotować jeszcze 25 minut. Dodać obrane, drobno pokrojone ogórki kiszone. Następnie dolać wodę z ogórków, doprawić do smaku i podawać z ziemniakami lub tradycyjnie z kaszą manną lub ryżem
Tradycyjna Kuchnia