małe kwadraty. Składniki: SPÓD: - 1 szklanka daktyli (namoczonych przez 10 minut we wrzątku i odsączonych) - 1 szklanka amarantusa ekspandowanego (poppingu) - 4 łyżki oleju kokosowego MASA KOKOSOWA: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 szklanka wiórków kokosowych zmielonych w młynku do kawy - 1 banan - 4 łyżki syropu z agawy/klonowego - 1 łyżeczka esencji waniliowej/cukru waniliowego Daktyle, amarantus i olej miksujemy w pojemniku blendera(...)Przekładamy na dno silikonowych foremek na babeczki lub dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Mocno dociskamy i wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Kaszę jaglaną miksujemy na gładki krem w pojemniku blendera. Na koniec dodajemy pozostałe składniki masy i ponownie miksujemy. Masę kokosową wykładamy na przygotowany wcześniej spód, dociskamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smakuje zdrowosmak pozostają w buraku, a do tego burak nie traci koloru. Sałatka jest lekka i bardzo sycąca, świetnie pasuje do Kaczki pieczonej z jabłkami lub po dodaniu ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej jako samodzielny smaczny posiłek bezmięsny. sałatka z pieczonymi burakami z kaszą gryczaną niepaloną Składniki: 2 średnie buraki opakowanie dowolnej sałaty mix 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy
Kuchcik gotujedosyć wilgotne . Masę można zrobić inną niż jest w przepisie np.śmietankową z mascarpone. Składniki na blaty makowe: 2 szklanki maku 1 szklanka cukru 8 dużych jajek, 3 łyżki kaszy mannej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1/2 szkl. orzechów włoskich drobno pokrojonych pół szkl. skórki kandyzowanej pomarańczy lub rodzynek wcześniej namoczonych 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów(...)wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Żółtka utrzeć razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia. Na koniec wsypać bakalie wymieszać W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać
Kubki smakucukru waniliowego · nadzienie jabłkowe: · 1,5 kg jabłek (miałam Championy) + 1 płaska łyżka kaszy manny (opcjonalnie) · 0,5 - 3/4 łyżeczki cynamonu · 1/2 szkl. słodzonej żurawiny(...)wody i wrzucić żurawinę, dusić do mocnego zredukowania soku , wyłączyć gaz i dodać cynamon, wymieszać, lekko schłodzić. Z mąki, masła, cukrów zagnieść kruszonkę. Na podpieczony spód wsypać 1 łyżkę kaszy manny i wyłożyć równomiernie jabłuszka, posypać kruszonką, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni
Kubki smakufareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI: 300 g jagnięciny 3 łyżki musztardy Dijon Kolendra Sól, pieprz 10 - 15 szt. suszonych grzybów leśnych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatki (opcjonalnie) : Kasza kuskus oraz sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych KROK 1: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} „Kisielem” (o którego gęstości można zadecydować samemu poprzez dodanie większej lub też mniejszej ilości mąki ziemniaczanej) polewam jagnięcinę na talerzu z dodatkami – kaszą kuskus , przygotowaną według zaleceń na opakowaniu oraz sałatką z rukoli i przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, polanych sosem (8 łyżek wody + 2 łyżki musztardy Dijon + łyżka octu winnego). SMACZNEGO!! :) Koszt
smacznieinatematresztą jabłka, świeżymi daktylami i domowym masłem orzechowym~ Płatki gryczane kupiłam ostatnio z mamą w sklepie ze zdrową żywnością i w sumie nie jestem nimi zachwycona - smakują zupełnie jak kasza gryczana :) A ich konsystencja jest mało-płatkowa - bardziej przypomina właśnie zblendowaną kaszę gryczaną. Za to jeśli chodzi o świeże daktyle to jestem zakochana! ♥ Je polecam z czystym sercem! ♥ Dzisiaj wracamy
breakfast of dreamspozostawienia w lodówce! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej Masa kokosowo - alkoholowa 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wódki 0,5 szklanki mleka 200 gram masła ( dałam podróbkę ) Wykonanie: Wszystkie składniki z masy kokosowej poza masłem czyli: wiórki kokosowe, kasza manna, szklanka
W Moim Magicznym Domuwersji kompletnie wegańskiej oraz bez dodatku cukru i bez glutenu . Taki swoisty „rodzynek” wigilijnego stołu, w zdrowym i dietetycznym wydaniu. Składniki na 1 małą miskę: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka maku – suszony, nie gotowany 3-4 łyżki syropu z agawy – zaopatruję się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością 2-3 łyżki soku z cytryny – dla przełamania słodkiego(...)smaku ulubione bakalie – u mnie żurawina, rodzynki, suszona śliwka Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z resztą składników. Masę spróbować i ewentualnie dodać więcej syropu z agawy i/lub soku z cytryny. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki dobrze się „przegryzły”, a suszony mak odpowiednio rozmiękł. Korzystając z okazji, chciałam złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia świąteczne ! Świeci gwiazda na niebie,srebrna i staroświecka, Świeci
Grunt to przepis!Korzenne gofry z kaszy jaglanej z karmelizowaną pomarańczą i sosem daktylowym kocham moją gofrownicę za to, że jeszcze mi oddaje te gofry w całości nie ważne jak dziwne są :D pokusa sięgnięcia po gruszkę zamiast pomarańczy była silna, ale jakoś święta trzeba przywołać ;) i uprzedzając, wcale nie było za słodko :D uciekam do porządków
More food, love and dreamsłyżeczka olejku migdałowego 2 łyżki Amaretto 5 jabłek średniej wielkości 5 jajek 1 szklanka cukru 100 g miękkiego masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki kaszy manny cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu Wykonanie: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Po tym czasie(...)Amaretto. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Ja to robię mikserem. Do utartej masy dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Robimy to jak najkrócej. Następnie do masy dodajemy mak i jabłka i całość mieszamy łyżką. Ponownie robimy to jak najkrócej. Białka ubijamy
Smak mojego domusosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy w końcu
Plate of Joyinnych przygotowań świątecznych natłok, zresztą jak wszędzie. Użycie gotowej masy jest czasami bardzo dobrym rozwiązaniem. Składniki: 850 g gotowej, dobrej jakości masy makowej (1 puszka), 5 jajek, 100 g kaszy manny, 180 g cukru, 5 - 6 soczystych jabłek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel ulubionego zapachu do ciast, cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania Jajka ubijamy z cukrem(...)jednolitą masę i łyżką łączymy z masą makową. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia, zapach do ciasta - miksujemy do czasu połączenia składników. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach ( nie odciskamy) i dodajemy do masy. Całość mieszamy na średnich obrotach miksera. Gotowe ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (średnica 30 cm) i wstawiamy do nagrzanego
Nie tylko w kuchnipieczenia Masa makowa: 900 g gotowej masy makowej z bakaliami HELIO (klik) 50 g rodzynek w czekoladzie z rumem 2 jajka 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 1 banan 5 mandarynek 1 galaretka pomarańczowa 1,5 szklanki wrzątku Spód: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)składników. Masę przekładamy i rozsmarowujemy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Masa makowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy
VioletoweKucharzeniemasła 200 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 1 puszka masy makowej, u mnie Helio 4 jajka 50 g cukru 2 łyżki kaszy manny 3 duże połówki brzoskwiń z puszki Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść ciasto. Dno tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem(...)masę makową. Jajka zmiksować z cukrem, ja ten cukier pominęłam bo gotowa masa makowa jest bardzo słodka i ciasto jest wystarczajaco słodkie. Następnie dodać masę makową z puszki i kaszę mannę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Gotową masę wyłożyć na ciasto w tortownicy, ładnie wyrównać. Na masie ułożyć osączone i pokrojone na kwałki brzoskwinie, lekko wciskając w masę
Monia miesza i gotujedanie...ale zaręczam, że pierożki są przepyszne, po prostu rewelacyjne. I od razu chciałam się podzielić tym przepisem...pomimo póznej pory... Składniki 250 g jarmużu pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 cm świeżego kłącza imbiru 4 suszone pomidory z zalewy 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól himalajska olej kokosowy do smażenia około 15 arkuszy papieru ryżowego, mój papier(...)części, imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce. W rondlu rozgrzej olej kokosowy i partiami podsmażaj jarmuż, gdy będzi miękki dodaj imbir i czosnek a następnie gałkę muszkatołową. Dodaj kaszę jaglana i suszonego pomidora. Podsmaż, dosmacz solą i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej wodę, zanurzaj papier ryżowy ,a gdy zmięknie ,wyłóż i układaj na ścierce kuchennej.Odsączysz nadmiar wody
Z Kuchni Do Kuchni