Jaglany detoks"...i przygotowałam już po raz trzeci. Za każdym razem , brakowało mi zdjęcia finalnego, gdyż podaję tę cukinię zazwyczaj na kolację. Składniki 1 cukinia 1 bakłażan szklanka ugotowanej kaszy jaglanej jarmuż około 2 szklanek, bez stwardniałych części 4 suszone pomidory szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku nawet dwa olej kokosowy do smażenia 1 cm świeżego kłącza imbiru nasiona słonecznika, uprażone(...)pomidory potnij na drobne kawałeczki. Rozgrzej na patelni olej kokosowy, dodaj jarmuż, dopraw gałką i solą, obsmaż. Musi zmięknąć. Dodaj pomidory i roztarte w dłoniach oregano. Dodaj suszone pomidory ,kasze jaglaną ugotowaną wcześniej. Wymieszaj, podsmażaj. Wypełnij farszem cukinię oraz bakłażana. Podpraż na suchej patelni słonecznik. Posyp po wierzchu danie i serwuj ciepłe , smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę kawałek pora (ok. 7 cm białej części pora) 2 suszone grzyby 3 ziemniaki pokrojone w większą kostkę 4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej 4 ziarna ziela angielskiego duży liść laurowy 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz szczypta kurkumy dla koloru i dla zdrowia 4 brukselki Wykonanie: Skrzydełka myjemy, zalewamy(...)litra zimną wodą , dodajemy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy wszystkie warzywa do garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Dodajemy sól, pieprz i kurkumę . Gorącą zupę rozlewamy na talerz i posypujemy zieleniną. Smacznego
Gorący kąsekKakaowa kasza manna na czekoladowym mleku sojowym; z serkiem sernikowym i gruszką Dawno już żadnego serka nie jadłam, ale ostatnio mnie jakaś ochota na właśnie takie coś złapała, czekoladowa kaszka i kremowy serek i gruszka, którą ostatnio dodaje do wszystkiego :D ostatnio cenię sobie taką szybką prostotę w kuchni :) no i święta niedługo to i miseczka tematycznie
More food, love and dreamsSkładniki: 1/2 dużej piersi z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli czosnek granulowany, bazylia, papryka ostra mielona 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej Kurczaka kroimy w kawałki, paprykę w kostkę natomiast cebulę w półksiężyce. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i posypujemy przyprawami. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu - odcedzamy i mieszamy razem ze składnikami z patelni. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 1 kg jabłek lub nieco więcej (ok. 6-8 średnich sztuk) 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 kostki zimnego masła (miałam kostkę 250 g) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – jeśli(...)lubimy cynamon możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180 stopni. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy masłem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy
Moje-pitraszenieOstatnio sklep Eco Blik zaproponował mi współpracę, jest to rodzinna firma która zajmuje się sprzedażą ekologicznych produktów z certyfikatem. Mają w swojej ofercie kasze, przyprawy, zioła, herbaty kawy, wszystkie produkty są zapakowane w bardzo ładne opakowania. Miałam okazję przetestować kaszę jaglaną która ma wspaniały smak i co najważniejsze szybko się gotuje oraz bardzo aromatyczne przyprawy a o herbatce
Bajeczna KuchniaCzekoladowy szejk jaglany z bananami, migdałami (kasza jaglana, banany, czekoladowe mleko sojowe, kakao, cynamon) Zrobić przyzwoite zdjęcie zwykłemu słoikowi nie jest łatwo, szczególnie w godzinach nocnych, z pomocą dłonią wyszła do mnie mama, dosłownie :D może nie wygląda..ale smakuje cudownie, najlepszy jaglany shake
More food, love and dreamsbłonnikowe żytnie z otrębami – pyszne połączenie delikatnego smaku pieczywa żytniego z wysoką zawartością błonnika – jest go aż 13%, NOWOŚĆ: kukurydziano - jaglane, zawierające w swoim składzie aż 20% kaszy jaglanej uznawanej za najzdrowszą z kasz, NOWOŚĆ: kukurydziano - gryczane , którego składnikiem jest łuska gryczana, mająca prozdrowotny wpływ na nasz organizm/ NOWOŚĆ: piernikowe - zawierające przyprawy korzenne - wygodny pomysł na aromatyczna
Z Kuchni Do Kuchnirozwałkować i przełożyć do blachy lub wylepić dno blachy, jak komu wygodniej. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek (najlepsza antonówka lub szara reneta) 1/2 szklanka cukru ok. 3 łyżek kaszy manny 1-2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrać i prażyć na wolnym ogniu, aż się rozgotują. Dodać cukier, wymieszać i ostudzić. Dodać kaszę mannę i cynamon, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Mniejszą
talerz przyjemnościProsta. Smaczna. Szybka. Rozgrzewająca. Składniki: puszka pomidorów (400g, badajcie skład czy nie ma dodatku cukru) pierś kurczaka garść suszonych warzyw Skworcu 20g kaszy jaglanej sól, pieprz, curry, kurkuma, ostra papryka wg. smaku natka pietruszki (przed podaniem) Sposób przygotowania: W około litrze wody gotujemy kurczaka z suszonymi warzywami (wybierając w między czasie powstałą do góry pianę) kiedy kurczak się ugotuje(...)część wody wyparuje wyciągamy kurczaka dodajemy pokrojone pomidory, przyprawy według smaku i dusimy na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze przez 20 minut całość zupy blendujemy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka przed podaniem obsypujemy hojnie posiekaną natką pietruszki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgodzinę i Gotujemy 30 minut.Warzywa obrać i opłukać.Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na łyżce masła.Warzywa i cebulę dodać do grzybówi gotować 30 minut.Wywar przepędzić,grzyby posiekać.Ugotować kaszę w 300 ml.wywaru.Gdy już będzie miękka ,dodać 1 łyżkę masła i rozetrzeć ją, aby zbierała.Połączyć kaszę z pozostałym wywarem i posiekanym GRZYBKAMI ,doprawić , Wlać śmietanę i gotować jeszcze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizdrowe i energetyczne! Warto! Spróbujcie dla siebie, dla dzieci , dla każdego komu zdrowie miłe...! Składniki na około 12 ciastek, mnie wyszło ciut więcej... 2 szklanki ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy jaglanej 1 łyżka mąki kasztanowej SYMBIO 2 łyżki oleju kokosowego BIO virgin SYMBIO około pół szklanki, może być więcej – siekanych płatków migdała niecała szklanka siekanych orzechów włoskich ponad(...)Krem daktylowy -1 dojrzałe awokado 3 daktyle SYMBIO jedna trzecia szklanki mleka roślinnego 2 łyżki karobu sok z połowy cytryny szczypta kardamonu Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciepłą kaszę przełóż do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto. Dodaj mąkę i wyrabiaj jak tradycyjne. Dodaj olej wodę ciągle wyrabiając, do momentu ,kiedy ciasto będzie jednolite. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj
Z Kuchni Do Kuchnipyszny i bardzo aromatyczny. Jako genialna przekąska na dużego głoda! Bez chleba! Składniki na małą keksówkę, około 6 porcji dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki SKWORCU pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 duża cukinia 7 suszonych pomidorów biała część z pora pół puszki pomidorów 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki suszonego koperku(...)kostkę. Pomidory z zalewy pokrój w kostkę, jeśli są krojone- odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszaj. Dodaj przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku. Możesz dodać trochę wody ,jeśli masa wydaje ci się zbyt sucha. Po upływie 10 minut dodaj mielone siemię lniane oraz oliwę. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem
Z Kuchni Do Kuchnicoś z polskim akcentem. Zupa-krem z warzyw!! Składniki: 1 litr bulionu drobiowego 1/2 kalafiora 1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 marchew 1/2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 szklanki kaszy bulgur sól, pieprz szczypta chilli szczypiorek do dekoracji Wykonanie: Bulion wlej do garnka, dodaj pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler. Kaszę bulgur wypłucz na sitku i dodaj do bulionu
Bike By Lifesmaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej kilka łyżek śmietany 18% Sposób przygotowania(...)drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przekładamy do garnka, zalewamy
Bajeczna Kuchnia