kasza - 17339 przepisów (strona:554/1156)

Cukinia w otrębach i mące kukurydzianej, Bieszczady 197

Plastry cukinii panierujemy w jajku i otrębach oraz w jajku i mące kukurydzianej. Do tego biała kasza gryczana (nowość w sklepach, a to nic innego jak zwykła kasza nieprażona, zdecydowanie bardziej odżywcza) oraz surówka z miechunki, papryki i ogórka. Smacznego! Bieszczady: Tarnica zdobyta :) Zucchini slices in bran and corn flour Coat zucchini slices in egg mixture + bran

Qlinarnie i Qlinarnie
Lekkie kotleciki drobiowo-pieczarkowe 355

zrobione z chudego mięsa, ale dzięki podsmażonym grzybom idealnie miękkie i wilgotne w środku. Moje dzieci je pokochały! Podałam je z pomidorami, bazylią i czerwoną cebulą. Do tego kasza kus kus, ryż, albo po prostu świeże pieczywo i pyszny obiad gotowy.        Składniki: 0,5 kg piersi kurczaka (zmielić w maszynce) 10 sporych pieczarek 2 łyżki tartej bułki(...)masa jest zbyt gęsta, jeśli zbyt rzadka - dodać nieco bułki. Formować nieduże kotleciki, panierować lekko w tartej bułce i smażyć na złoto z obu stron. Podać z warzywami i kaszą lub pieczywem

Kulinarne Inspiracje
chleb razowy z prażona gryką 153

wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej razowej 100 g palonej gryczanej kaszy woda 1 łyżka melasy 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą(...)godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy ugotowaną wcześniej i przestudzoną gryczaną kaszę, mąkę pszenną razową, łyżkę melasy, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Kanie faszerowane kaszą orkiszową i pomidorami 129

kani. Część ususzyłam w całości, potem pomoczę je w mleku i będą jak świeże. Część usmażyłam jak schabowe, część włożyłam do octu a te małe, nierozwinięte nadziałam. Zakupiłam ostatnio kaszę orkiszową i właśnie nią nadziałam nasze kapelusiki. Zapraszam na pyszną potrawę. Kanie faszerowane kaszą orkiszową i pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drobiowe kieszenie pełne sera 333

aromatycznie , grzesznie i uciesznie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo łatwa , potrawa , która podana np z kaszą , nie będzie już aż takim grzechem , a na pewno wywoła na twarzach dzieci , ogromną , uciechę przy stole " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)zrobią się apetycznie złociste , trwa to około 15-20 minut w zależności od ich grubości . Po zdjęciu z patelni , wyciągamy wykałaczki , kroimy w plastry i podajemy na ryżu lub kaszy z warzywami . Smacznego Post Drobiowe kieszenie pełne sera pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pęczakiem z szybkowaru lub pieczona 146

myjemy i odcinamy "czapeczkę" Oczyszczamy paprykę z nasion W garnku doprowadzamy do wrzenia 4 szklanki wody ,  solimy i wsypujemy szklankę pęczaku . (lub gotujemy wg instrukcji na opakowaniu) Gdy kasza jest gotowa dodajemy cebule ,  odstawiamy do przestudzenia  Do kaszy dodajemy jajka i mięso mielone - doprawiamy  Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Marchewkowe klopsiki z rybą i sosem cukiniowo - paprykowym - zdrowy lunch 150

owsianych 1 małe jajko Sos cukiniowo - paprykowy: 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona 1 duża cebula 1 płaska łyżka oleju kokosowego zioła prowansalskie, sól, pieprz Do podania: 100 g kaszy jaglanej Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, tuńczyka, płatki jaglane, otręby. Wszystko dokładnie zmieszać i formować niewielkie kuleczki. Umieścić przygotowane klopsiki w parowarze i parować około(...)kokosowym z niewielką ilością soli. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku. Do klopsików i sosu ugotować kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie tak, aby była sypka - około 15 minut. Danie podawać oprószone świeżo zmielonym pieprzem. Przepis dodaję do akcji Twój zdrowy lunchbox z Marwit

FitKot
Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną 165

domu rozchodzi się niesamowity zapach... Tradycyjnie to ciasto robi się z 1 szklanki mąki, ja jednak połowę zamieniłam na otręby orkiszowe- tak dla dodania  szczypty zdrowia ;))) * kasza manna- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 szklanka * mąka pszenna- 1 szklanka (lub pół na pół z otrębami- jak u mnie) * cukier z prawdziwą wanilią- 1 łyżka * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki(...)części. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z cynamonem. Na spód małej, 23 cm tortownicy (wyłożonej papierem, a boki wysmarowane masłem i oprószone kaszą manną)- wysypać jedną część suchych składników, a na nią warstwę startych jabłek. Na jabłkową warstwę ponownie wysypać drugą część suchych składników, ułożyć jabłka i zasypać ostatnią warstwą suchych składników

Kraina Miodem Płynąca
Piątkowe Inspiracje - Krupnik odchudzony 148

warzywnym. Zwykle robię krupnik na skrzydełkach lub udkach z kurczaka, tym razem postanowiłam użyć włoszczyzny do wywaru. Stąd nazwa "odchudzony". Wyszedł pyszny, bardzo smaczny i sycący. 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki pół selera kawałek pora 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 liście selera natka pietruszki sól pieprz czarny Warzywa pokroić(...)kostkę,wrzucić do wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz liście z selera. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Ugotowaną kaszę dodać do wywaru warzywnego, pogotować przez chwilę, wyjąć liście z selera. Doprawić solą, pieprzem, posypać natką z pietruszki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Schab ze śliwką i purée z selera 129

Przed odcedzeniem selera odlejcie około szklanki wody, w której się gotował, może się jeszcze przydać. Seler ucieramy blenderem, dla pewności można go jeszcze przetrzeć przez sitko. Powinien mieć konsystencję kaszy manny, doprawiamy go miodem. Jeżeli uznacie, że jest zbyt gęste to rozcieńczcie purée wodą, w której gotował się seler, lecz ostrożnie trzeba też uważać żeby nie było zbyt rzadkie(...)przygotowane purée może stanowić rolę dopełnienia dania lecz jak wiadomo na obiad potrzeba nam do szczęścia ziemniaków lub kaszy, tu pozostawię wam wolną rękę. Smacznego

Kuba Gotuje
Jaglanka z olejem kokosowym i owocami. 153

radości. Pyszne, sycące i kolorowe, takie jak lubię najbardziej. Dzisiaj jaglanka z olejem kokosowym, świeżymi borówkami, mango i papają. Do tego kilka kulek płatków crunch. Pysznie! SKŁADNIKI: - 4 łyżki kaszy jaglanej  - łyżeczka oleju kokosowego - mango - papaja - borówki - płatki crunch kilka kulek - mleko kokosowe i woda (w proporcji dowolnej) Na mleku kokosowym i wodzie gotuję do miękkości kaszę jaglaną. Dodaję

SMYKWKUCHNI
Drobiowe klopsiki w sosie pomidorowym 138

pomidorów z puszki, które delikatnie doprawiłam. Te klopsiki, przygotowane na parze, są świetną alternatywą dla tradycyjnych, smażonych dań. Mięso jest bardzo delikatne i doskonale komponuje się z sosem. Z kaszą gryczaną stanowiło pyszny i wartościowy posiłek. Składniki : pulpeciki (mi wyszło ok. 14 sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka (u mnie grahamka) mleko do namoczenia bułki 1/2 cebuli(...)szklanki wody ( w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać), zmniejszyć ogień i doprawić. Do sosu wmieszać pulpeciki i jeszcze chwilkę gotować (jakieś dwie-trzy minuty). Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną/ryżem/ziemniakami lub makaronem. To uniwersalne danie ze wszystkim będzie doskonale smakować. :) Smacznego

Kuchnia Ellie
Gulasz z łopatki wieprzowej z pieczarkami 135

bulionu 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki Do podania: ziemniaczane kluski lub kasza gryczana ogórek kiszony lub zasmażane buraczki CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry - każdy plaster nacieramy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy, czosnek(...)wrzucamy z powrotem, dodajemy suszoną natkę pietruszki, zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar płynu, aż sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniaczanymi kluskami lub kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub zasmażanymi buraczkami. Smacznego

My Culinary Art
Sałatka z pęczaku z grillowanymi warzywami, serem feta i rukolą 196

sałatka. Świetnie sprawdza się jako danie na wynos - do pracy, jest równie smaczna na ciepło, jak i na zimno. Ma wszystko, co zdrowe danie mieć powinno - węglowodany w postaci kaszy, warzywa i chrupiącą rukolę oraz białko w postaci sera. Przygotowana dzień wcześniej będzie najsmaczniejsza - smaki i aromaty doskonale się połączą i nabiorą głębi.   Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 czerwona(...)rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem szczypty soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut. Jeśli zacznie kipieć, trzeba jeszcze bardziej zmniejszyć ogień. Kiedy kasza wchłonie cały płyn przemieszać ją widelcem i odstawić. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę o boku 1 cm. Cukinię pokroić w półplasterki o grubości ok. 3 mm. Na patelnię

Kulinarne Inspiracje
Gołąbki bez zawijania 148

wychodzi, więc wszyscy się najedzą do syta. Smacznego!   Składniki: 1 kg mielonego mięsa 1 woreczek ugotowanego ryżu pół główki małej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki(...)następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Do garnka o dłużej średnicy wlewamy ok. 2 szkl. wody i dodajemy do niej

psgotujemy

Proponowane wyszukiwania