karkówka z czosnkiem - 500 przepisów (strona:28/34)

Zdrowe grillowanie 173

cytryną lub innymi ulubionymi owocami alkohol - nie przesadzajmy z procentami, w ten sposób pobudza nasz apetyt i tym samy jemy po prostu więcej  tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne  zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów(...)nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem  filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach  szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan  grillowane owoce np banan, mango ciasta z bez mąki, cukru

Truskawkowa Fiesta
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 166

wołowego lub gęsiego 0,2 l wody mineralnej niegazowanej estragon sól/pieprz Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej(...)śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej pół pęczka pietruszki 1 szczypta gałki muszkatołowej 10 sztuk kiszonej rzodkiewki (rzodkiew - 1 l wody 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, 4 ząbki czosnku) 50 ml octu winnego Umyte jabłka wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.  Korzenie pasternaku kroimy wzdłuż i również wkładamy do piekarnika. Czarną kiszkę wyjmujemy

Wiem co jem
Duszony jeleń w czerwonym winie 203

stronę  MAKRO . W MAKRO wybór dziczyzny mamy ogromny! Sami stojąc przed zamrażalką długo zastanawialiśmy się co wybierzemy! Jaki rodzaj mięsa i co z niego zrobimy! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone(...)przelewamy do garnka. Dolewamy wino oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia, następnie dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie przesmażamy wszystkie warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku

Plate of Joy
wędliny z Ejszeryszek 165

zarejestrowanych produktów to wyroby produkowane przez Pana Tadeusza Protasiewicza. Dla porządku są to: Szynka wędzona z Ejszeryszek Polędwica wędzona z Ejszeryszek Boczek wędzony z Ejszeryszek Golonka faszerowana z Ejszeryszek Karkówka wędzona z Ejszeryszek Kiełbasa chłopska z Ejszeryszek Kiełbasa z Ejszeryszek kolejny to Makowiec z Ejszeryszek. W zakładzie ciastkarskim Pani Celiny Glińskiej, producentki tego specjału, oczywiście też byliśmy i nie tylko(...)porządek. Zwiedziliśmy cały zakład.  Dokładnie obejrzeliśmy magazyn przypraw. NIE ma w nim nic innego poza naturalnymi przyprawami: zielem angielskim, pieprzem, majerankiem, lubczykiem, bazylią, ziołami prowansalskimi, liśćmi laurowymi i czosnkiem (polskim) ŻADNYCH „E”. Do peklowania wyłącznie sól peklująca.  Mięso peklowane jest przez kilka dni, wędzenie trwa do 6 godzin w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza.  Potem wędruje

królestwo garów
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 258

Felixem (jestem tymczasowo słomianą wdową więc niech Ryszard czyta i niech mu ślinka cieknie strumieniem od opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański(...)pomidor odmiany lima ok 6 grubych plastrów sera czanach ocet winny biały oliwa 4 duże listki bazylii kilka gałązek majeranku i oregano pół łyżeczki igiełek tymianku odrobina szczypiorku ząbek czosnku Do dzieła!!! Pomidora kroimy w dość grube plastry. Do rozdrabniacza wrzucamy wszystkie zioła, czosnek, 5 łyżek oliwy i jedną łyżkę octu i wszystko razem miksujemy na gładki sos. Na mocno

sierotka maRysia w kuchni
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 212

momentami pewnie wystawi naszą cierpliwość na próbę ;) Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto :)Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:pół kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka(...)użyć termoobiegu.Upieczoną dynię pokroić w grube plastry lub kliny. Podawać z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem na bazie jogurtu.Sos czosnkowo-pietruszkowy:kubeczek (ok.200 ml) naturalnego jogurtu,3 ząbki czosnku,pół pęczka natki pietruszki,sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Można też zetrzeć go na średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marynata do karkówki 365

Raz na jakiś czas oddaję kuchnię mężowi. Choć właściwie to złe określenie. On ją sam przejmuje! Autorytarnie, bo w końcu na obiad będzie mięso! A mięso

bistro mama
Bieszczadzkie smaki - część I 214

serów” skąd czerpali podstawową wiedzę. Sery robią od 2010 roku. Aktualnie posiadają około 100 kóz i robią bardzo smaczne sery.  W gospodarstwie można kupić sery z różnymi dodatkami (czosnek niedźwiedzi, orzech włoski, chili, kminek, jałowiec), ser typu camembert, ser wędzony oraz sery dojrzewające. Dodatkową atrakcją jest widok z okien ich domu na przepiękną, niczym nie przesłoniętą panoramę bieszczadzkich szczytów(...)wykorzystane jest do maksimum i oczywiście spełnia wszystkie przepisy i normy sanitarne.  Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin

królestwo garów