karkówka z czosnkiem - 500 przepisów (strona:28/34)

DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 292

rondelka dorzucamy paprykę słodką mieloną, mieszamy i smażymy ok. 1 min, tak aby papryka lekko się przysmażyła, ale też nie przypaliła. 4. CZOSNEK (30 sek): dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, znowu mieszamy i podsmażamy nie więcej niż 30 sek. 5. RESZTA SKŁADNIKÓW (5 min): do rondelka dodajemy sos Worcester, sos sojowy, musztardę, ketchup, pieprz oraz piwo (my użyliśmy Fortuny Czarnej(...)tygodnie. Ze względu na jego intensywność jest bardzo wydajny. Nada się nie tylko do burgera czy steku ale może także pełnić rolę marynaty do grilla, np. do karkówki czy kurczaka. OM NOM NOM! Post DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Nieloty, czyli gołąbki dla leniwych 333

zapanuje ład i spokój, wtedy nadrobię wszystkie zaległości :)Dzisiaj zapraszam Was na gołąbki dla leniwych lub zabieganych, czyli nieloty. Tak je nazwałam ;)Składniki:około 60 dkg. mięsa (ja użyłam karkówki),pół szklanki ryżu,1/4 niewielkiej główki kapusty,1 sucha bułka,2 całe jajka,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka chrzanu,1 średnia cebula,sól i pieprz do smaku(...)lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem.Składniki sosu:4 średnie mocno dojrzałe pomidory,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie lub grubo świeżo grubo zmielony pieprz,sól do smaku,3 łyżki oliwy.Pomidory pokroić w kostkę. (Można je przedtem sparzyć i obrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 258

zrobicie majonez w następujący sposób – do wysokiego wąskiego naczynia (najczęściej dostajecie je z blenderem, miarka o pojemności około 0,7-1 litra) wbijamy żółtko, dodajemy przyprawy, ocet i przeciśnięty czosnek. Jeszcze niczego nie miksujemy! Wlewamy wymieszane tłuszcze. Oliwa na wierzch wypływa, naturalne więc, że tłuszcze znajdą się na samej górze.   Wkładamy blender ręczny, do dna. Musi go dotykać. Uwaga(...)konsystencji, ponownie miksujemy przez 5-6 sekund. I gotowe. Tak naszykowany sos możemy przechowywać w lodówce do 5-6 dni, w szczelnym, hermetycznym pojemniku. U nas podany do wieprzowej karkówki z czarnej świni iberyjskiej , obowiązkowo z patatas bravas . SKŁADNIKI NA OK. 160-200ml SOSU 1 żółtko jajka M lub L 100ml dobrego oleju rzepakowego lub słonecznikowego 50ml dobrej, hiszpańskiej

Karo in the Kitchen
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 194

ostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego(...)wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 258

ostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego(...)wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce

OstryKęs
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 145

pieprz, jogurt dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz dip śliwkowy: śliwka suszona, baza śliwkowa, sól, pieprz dip czosnkowy: czosnek, jogurt lub śmietana, ocet winny, majonez kielecki, sól i pieprz dip z zielonym pieprzem: zielony marynowany pieprz z puszki, majonez, sól dip: miód, musztarda sarepska, woda, olej, sok z limonki(...)odbywało się inaczej niż do tej pory tzn. każdy podchodził do grilujących i od razu zabierał co udało się złapać ;) Oprócz kaczuszki czy wątróbki, na grilla poszła również aromatyczna karkówka i wyśmienity stek a także jeszcze kilka różnych szaszłyków. To był bardzo udany wieczór i nawet nie wiem kiedy ten czas tak szybko zleciał. Jak zwykle warsztaty były ciekawe

Kuchenne Wariacje
Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) 281

Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) Pulled pork czyli wieprzowina z wolnowaru. To amerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery.      Wieprzowina

Kuchnia na wzgórzu
Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej 155

kawałek wołowiny znajdujący się między mostkiem a łatą. Do przygotowania steka wołowego krojonego w marynacie cebulowej możecie wykorzystać dostępne u nas kawałki wołowiny: łatę (najlepiej, choć czasem trudno dostępna), karkówkę wołową, a nawet górną lub dolną zrazową; oczywiście zawsze można także wykorzystać polędwicę. Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej z dodatkiem grillowanego bakłażana i brokułów, to uczta i dla kubków(...)produkty marki #Ambition z rabatem 10% w sklepie Dajar – wystarczy kliknąć na „sprawdź” na obrazku poniżej. Składniki: 2 steki o wadze ok. 150g 1-2 ząbki czosnku 1 żółta cebula, posiekana 60 ml oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżka wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, najlepiej gruboziarnistego 1 bakłażan 1 brokuł sól olej

Pociąg Do Kuchni
Zdrowe grillowanie 157

cytryną lub innymi ulubionymi owocami alkohol - nie przesadzajmy z procentami, w ten sposób pobudza nasz apetyt i tym samy jemy po prostu więcej  tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne  zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów(...)nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem  filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach  szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan  grillowane owoce np banan, mango ciasta z bez mąki, cukru

Truskawkowa Fiesta
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 142

wołowego lub gęsiego 0,2 l wody mineralnej niegazowanej estragon sól/pieprz Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej(...)śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej pół pęczka pietruszki 1 szczypta gałki muszkatołowej 10 sztuk kiszonej rzodkiewki (rzodkiew - 1 l wody 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, 4 ząbki czosnku) 50 ml octu winnego Umyte jabłka wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.  Korzenie pasternaku kroimy wzdłuż i również wkładamy do piekarnika. Czarną kiszkę wyjmujemy

Wiem co jem
Duszony jeleń w czerwonym winie 173

stronę  MAKRO . W MAKRO wybór dziczyzny mamy ogromny! Sami stojąc przed zamrażalką długo zastanawialiśmy się co wybierzemy! Jaki rodzaj mięsa i co z niego zrobimy! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone(...)przelewamy do garnka. Dolewamy wino oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia, następnie dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie przesmażamy wszystkie warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku

Plate of Joy
wędliny z Ejszeryszek 135

zarejestrowanych produktów to wyroby produkowane przez Pana Tadeusza Protasiewicza. Dla porządku są to: Szynka wędzona z Ejszeryszek Polędwica wędzona z Ejszeryszek Boczek wędzony z Ejszeryszek Golonka faszerowana z Ejszeryszek Karkówka wędzona z Ejszeryszek Kiełbasa chłopska z Ejszeryszek Kiełbasa z Ejszeryszek kolejny to Makowiec z Ejszeryszek. W zakładzie ciastkarskim Pani Celiny Glińskiej, producentki tego specjału, oczywiście też byliśmy i nie tylko(...)porządek. Zwiedziliśmy cały zakład.  Dokładnie obejrzeliśmy magazyn przypraw. NIE ma w nim nic innego poza naturalnymi przyprawami: zielem angielskim, pieprzem, majerankiem, lubczykiem, bazylią, ziołami prowansalskimi, liśćmi laurowymi i czosnkiem (polskim) ŻADNYCH „E”. Do peklowania wyłącznie sól peklująca.  Mięso peklowane jest przez kilka dni, wędzenie trwa do 6 godzin w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza.  Potem wędruje

królestwo garów
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 206

Felixem (jestem tymczasowo słomianą wdową więc niech Ryszard czyta i niech mu ślinka cieknie strumieniem od opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański(...)pomidor odmiany lima ok 6 grubych plastrów sera czanach ocet winny biały oliwa 4 duże listki bazylii kilka gałązek majeranku i oregano pół łyżeczki igiełek tymianku odrobina szczypiorku ząbek czosnku Do dzieła!!! Pomidora kroimy w dość grube plastry. Do rozdrabniacza wrzucamy wszystkie zioła, czosnek, 5 łyżek oliwy i jedną łyżkę octu i wszystko razem miksujemy na gładki sos. Na mocno

sierotka maRysia w kuchni
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 185

momentami pewnie wystawi naszą cierpliwość na próbę ;) Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto :)Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:pół kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka(...)użyć termoobiegu.Upieczoną dynię pokroić w grube plastry lub kliny. Podawać z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem na bazie jogurtu.Sos czosnkowo-pietruszkowy:kubeczek (ok.200 ml) naturalnego jogurtu,3 ząbki czosnku,pół pęczka natki pietruszki,sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Można też zetrzeć go na średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna