około uprawiają polski sport narodowy, czyli grillowanie. Na działkach, na ogródkach, nawet na dziko między blokami czy na trawniku. W końcu to nasza nowa świecka tradycja. Polska grillem stoi. Karkówka, kiełbasa, czasem coś bardziej wytwornego. Cokolwiek, to nie ma znaczenia. Liczy się ten cudowny czas spędzony z przyjaciółmi przy grillu. A czasem to tylko taka wymówka żeby się spotkać(...)warto znać ten przepis i szkoda go przegapić. Zaskoczycie nimi znajomych na grillu. Potrzebujemy: 350 g ziemniaków 150 g średnich pieczarek 1 żółta papryka 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 strąk chili sól 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 cytryna patyczki do szaszłyków Jeżeli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków to powinniśmy
Marder&Marder ManufactureGrillowych smakołyków ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej polędwiczka wieprzowa, która nie jest tak bardzo popularna, jak karkówka czy kurczak. A szkoda, bo dobrze przyrządzona jest bardzo krucha i delikatna, a do tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę(...)cebule patyczki do szaszłyków marynata z kolorowym pieprzem 3-4 łyżki oliwy łyżka kolorowego pieprzu (ziarenka) łyżeczka świeżozmielonego czarnego pieprzu łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ketchupu 2 ząbki czosnku marynata ziołowa 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka oliwy truflowej 2 ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego tymianku 1 gałązka świeżego rozmarynu listki świeżej szałwi (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli świeżozmielony
DefinicjaSmakuGrill w Polskim wykonaniu najczęściej kojarzy się z kiełbasą i karkówką. Do tego dobre, chłodne piwko (o ile ktoś pije) i mamy pełnie szczęścia i miło spędzony czas z przyjaciółmi. Chciałbym wam przedstawić dzis inny pomysł na grill – paprykę faszerowaną ryżem z mięsem mielonym i pieczarkami. Tymbardziej, że sezon na tanią paprykę powoli się rozpoczyna, dziś udało mi się(...)będą zaskoczeni i zadowoleni jeśli podacie im taką właśnie potrawę oprócz standardowej kiełbaski. Składniki 4-5 papryk 2 woreczki ryżu 30 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Sposób przygotowania Ryż ugotować zgodnie z instrukcją producenta podaną na opakowaniu. Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek oraz pieczarki
Mr. TasteWielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski , karkówki czy piwka (co tu będę mydlić oczy, że nawet mi się zdarza...). Moja Sałatka z rukolą i fetą . Uczciwie Ostrzegam , ona Uzależnia ... Klik. Sałatka z rukolą i fetą . Ostrzegam ona uzależnia(...)oliwek (do polania), olej ryżowy lub kokosowy (do duszenia), Jogurt naturalny 0% , 1 łyżka domowego ketczupu ( lub domowy majonez Klik ), Szczypiorek, słonecznik, sezam, Przyprawy: pieprz, sól himalajska, czarnuszka , czosnek. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki, dzielimy na ćwiartki lub drobniej. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Łodygi botwinki obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie kroimy w kostkę
IzaGotujetwierdzić , że jest ona najlepsza na świecie . Owszem jest , ale jako wędzona lub suszona , no ..ewentualnie pieczeń w pozostałych przypadkach zdecydowanie wolę inne kawałki mięsa , takie jak żeberka , karkówka lub chociażby soczysta łopatka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do roladek , są bardzo proste , nie przekombinowane(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg szynki wieprzowej- chudej 0,5 kg pieczarek 2-3 cebule szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku sól , pieprz do smaku tłuszcz do smażenia 1 łyżeczka – czubata mąki pszennej do zagęszczenia sosu Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozklepujemy tak jak na kotlety
Ogrodnik w podróżyKapusta pieczona trochę nie po mojemu.Bez czosnku a u mnie bez czosnku to jak koniec świata. Oczywiście zrobiłam to z lenistwa, bo nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. U mnie w domu do pieczonej kapusty dodaje się mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną(...)pieprz ziołowy oliwa do smażenia malutki słoiczek koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Obie kapusty ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach. W międzyczasie podsmażyć boczek i karkówkę. Ok. 10 min bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i ponownie smażyć z 10 min.Dodać sól, pieprz.Całość rozdrobnić delikatnie blenderem
pieprzny smaczekmięsnym, zmielić je w domu lub na miejscu w sklepie. Mięso musi mieć odpowiednie proporcje tłuszczu i białka, żeby nie było zbyt chude. Moje idealne mięso mielone to: szynka, karkówka, łopatka oraz podgardle. Natomiast sekretem soczystych mielonych jest wyrobienie mięsa z dodatkiem wody, dzięki której są miękkie, sprężyste i soczyste. Kolejny patent to odpowiednie smażenie. Początkowo kotlety należy smażyć(...)tłuszczu i staną się „ciężkie”. Również skład jest bardzo prosty i tradycyjny bez bułek, panierek itp. Wystarczy sól i pieprz. Ewentualnie zeszklona na tłuszczu cebula lub wyciśnięty czosnek. Składniki (ilość kotletów zależy od ich wielkości – u mnie wychodzi 7-8 kotletów): 1 kg mięsa mielonego (u mnie: 375g łopatki, 130 g szynki, 420g karczku
Ola la LCHFrondelka dorzucamy paprykę słodką mieloną, mieszamy i smażymy ok. 1 min, tak aby papryka lekko się przysmażyła, ale też nie przypaliła. 4. CZOSNEK (30 sek): dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, znowu mieszamy i podsmażamy nie więcej niż 30 sek. 5. RESZTA SKŁADNIKÓW (5 min): do rondelka dodajemy sos Worcester, sos sojowy, musztardę, ketchup, pieprz oraz piwo (my użyliśmy Fortuny Czarnej(...)tygodnie. Ze względu na jego intensywność jest bardzo wydajny. Nada się nie tylko do burgera czy steku ale może także pełnić rolę marynaty do grilla, np. do karkówki czy kurczaka. OM NOM NOM! Post DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenzapanuje ład i spokój, wtedy nadrobię wszystkie zaległości :)Dzisiaj zapraszam Was na gołąbki dla leniwych lub zabieganych, czyli nieloty. Tak je nazwałam ;)Składniki:około 60 dkg. mięsa (ja użyłam karkówki),pół szklanki ryżu,1/4 niewielkiej główki kapusty,1 sucha bułka,2 całe jajka,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka chrzanu,1 średnia cebula,sól i pieprz do smaku(...)lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem.Składniki sosu:4 średnie mocno dojrzałe pomidory,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie lub grubo świeżo grubo zmielony pieprz,sól do smaku,3 łyżki oliwy.Pomidory pokroić w kostkę. (Można je przedtem sparzyć i obrać
Codzienna kuchnia niecodziennazrobicie majonez w następujący sposób – do wysokiego wąskiego naczynia (najczęściej dostajecie je z blenderem, miarka o pojemności około 0,7-1 litra) wbijamy żółtko, dodajemy przyprawy, ocet i przeciśnięty czosnek. Jeszcze niczego nie miksujemy! Wlewamy wymieszane tłuszcze. Oliwa na wierzch wypływa, naturalne więc, że tłuszcze znajdą się na samej górze. Wkładamy blender ręczny, do dna. Musi go dotykać. Uwaga(...)konsystencji, ponownie miksujemy przez 5-6 sekund. I gotowe. Tak naszykowany sos możemy przechowywać w lodówce do 5-6 dni, w szczelnym, hermetycznym pojemniku. U nas podany do wieprzowej karkówki z czarnej świni iberyjskiej , obowiązkowo z patatas bravas . SKŁADNIKI NA OK. 160-200ml SOSU 1 żółtko jajka M lub L 100ml dobrego oleju rzepakowego lub słonecznikowego 50ml dobrej, hiszpańskiej
Karo in the Kitchenostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego(...)wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce
OstryKęsostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego(...)wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce
OstryKęspieprz, jogurt dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz dip śliwkowy: śliwka suszona, baza śliwkowa, sól, pieprz dip czosnkowy: czosnek, jogurt lub śmietana, ocet winny, majonez kielecki, sól i pieprz dip z zielonym pieprzem: zielony marynowany pieprz z puszki, majonez, sól dip: miód, musztarda sarepska, woda, olej, sok z limonki(...)odbywało się inaczej niż do tej pory tzn. każdy podchodził do grilujących i od razu zabierał co udało się złapać ;) Oprócz kaczuszki czy wątróbki, na grilla poszła również aromatyczna karkówka i wyśmienity stek a także jeszcze kilka różnych szaszłyków. To był bardzo udany wieczór i nawet nie wiem kiedy ten czas tak szybko zleciał. Jak zwykle warsztaty były ciekawe
Kuchenne WariacjeWieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) Pulled pork czyli wieprzowina z wolnowaru. To amerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery. Wieprzowina
Kuchnia na wzgórzukawałek wołowiny znajdujący się między mostkiem a łatą. Do przygotowania steka wołowego krojonego w marynacie cebulowej możecie wykorzystać dostępne u nas kawałki wołowiny: łatę (najlepiej, choć czasem trudno dostępna), karkówkę wołową, a nawet górną lub dolną zrazową; oczywiście zawsze można także wykorzystać polędwicę. Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej z dodatkiem grillowanego bakłażana i brokułów, to uczta i dla kubków(...)produkty marki #Ambition z rabatem 10% w sklepie Dajar – wystarczy kliknąć na „sprawdź” na obrazku poniżej. Składniki: 2 steki o wadze ok. 150g 1-2 ząbki czosnku 1 żółta cebula, posiekana 60 ml oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżka wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, najlepiej gruboziarnistego 1 bakłażan 1 brokuł sól olej
Pociąg Do Kuchni