karkówka z czosnkiem - 500 przepisów (strona:27/34)

Wołowina z garnca. Królowa wędlin domowych na świąteczny stół. 145

Był już schab środkowy, indyk i karkówka na kanapki. Abyście mogli tu odnaleźć komplet domowych wędlin pieczonych opiszę dziś wołowinę w takim wydaniu. Przyrządza ją moja Mama, która nie jada prawie wcale kupnych wędlin - w większości wieprzowych. Uwielbiam mięso wołowe, a w wydaniu kanapkowym to już w ogóle poezja. Zdrowy, sycący, pożywny, a przede wszystkim bez konserwantów dodatek do kanapek(...)spróbować - tym bardziej, że przyrządza się bardzo prosto. Składniki (na solidną porcję wędliny): ok 1 kg ładnej pręgi wołowej (może też być udziec) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Umyty i osuszony kawałek mięsa nacieramy solidnie solą i pieprzem. Obkładamy plastrami cebuli i czosnku. Mięso odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia zdejmujemy cebulę

Kuchnia po mojemu
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 266

jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze warto próbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych(...)jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka

Ogrodnik w podróży
Krakowskie klopsy w sosie serowym 136

miejscówkach niegdysiejszej stolicy), ale możecie spróbować zrobić je, gdziekolwiek mieszkacie. Nigdy, ale to nigdy, nie sięgajcie natomiast po jego zjedzeniu po maczankę , czyli małopolskiego „burgera” z marynowanej karkówki, podanego z purée z białej fasoli i gruszki oraz z aronią. Zjecie ją z łakomstwa, bo też jest pyszna, a potem będziecie trawić do południa dnia następnego(...)gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej lub zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz ząbek czosnku oliwa brokuł ryż Wykonanie: Kilka ziaren

GRUBY WAŁEK
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 647

kupowanie zmielonego, zapakowanego mięsa. A już uchowaj Boże mrożonego! Najlepiej zmielić mięso w domu, ewentualnie poprosić o zmielenie panią w sklepie. Do kotletów nadaje się łopatka, biodrówka, niezbyt tłusta karkówka, ligawa, schab. Należy też dokupić nieco surowego boczku, żeby nasze kotlety nie były całkiem suche.  Ja kupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa (400 g wołowiny -łopatki(...)zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki kajzerki 2 jajka 300 ml mleka 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka tymianku lub cząbru, suszonego lub świeżego posiekanego 2 płaskie łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki ostrej musztardy 1 płaska łyżka bulionu

Kuchnia Prezydentowej
Pieczona szynka z marynaty 236

święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję  mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy(...)szynki surowej wieprzowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek czarnego pieprzu kilka kuleczek jałowca 4-5 liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka majeranku 5-6 ząbków czosnku łyżka suszonego czosnku 2 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej

Czerwień i błękit
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 298

dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso(...)łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę

OstryKęs
karkówka wołowa obsuszana, dojrzewająca domowa wędlina 321

obsuszana wołowa karkówka Wiele osób stroni od wykonywania wyrobów z mięsa wołowego, moim zdaniem całkiem niesłusznie. Przecież z wołowiny również można wykonać kruche i delikatne wyroby. Oczywiście nie nadają się do tego chude części mięsa z udźca, ale poprzecinany delikatną siatką marmurkowego tłuszczu rozbratel, czyli kark wołowy, to już surowiec wprost idealny na wyrób pysznej domowej wędliny. składniki foremny kawałek(...)saletry 5 g cukru ( ja używam brązowego) 3 ziarna czarnego pieprzu  połowa płaskiej łyżeczki gorczycy  2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego czosnku dodatkowo  sznurek z naturalnego włókna, lub siatka do wędlin sposób wykonania Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy  cukier, saletrę, sól, oraz czosnek

Miód i pieprz
Szaszłyki warzywne z ziemniakami 175

około uprawiają polski sport narodowy, czyli grillowanie. Na działkach, na ogródkach, nawet na dziko między blokami czy na trawniku. W końcu to nasza nowa świecka tradycja. Polska grillem stoi. Karkówka, kiełbasa, czasem coś bardziej wytwornego. Cokolwiek, to nie ma znaczenia. Liczy się ten cudowny czas spędzony z przyjaciółmi przy grillu. A czasem to tylko taka wymówka żeby się spotkać(...)warto znać ten przepis i szkoda go przegapić. Zaskoczycie nimi znajomych na grillu. Potrzebujemy: 350 g ziemniaków 150 g średnich pieczarek 1 żółta papryka 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 strąk chili sól 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 cytryna patyczki do szaszłyków Jeżeli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków to powinniśmy

Marder&Marder Manufacture
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby 174

Grillowych smakołyków ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej polędwiczka wieprzowa, która nie jest tak  bardzo popularna, jak karkówka czy kurczak. A szkoda, bo dobrze przyrządzona jest bardzo krucha i delikatna, a do tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę(...)cebule patyczki do szaszłyków marynata z kolorowym pieprzem 3-4 łyżki oliwy łyżka kolorowego pieprzu (ziarenka) łyżeczka świeżozmielonego czarnego pieprzu łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ketchupu 2 ząbki czosnku marynata ziołowa 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka oliwy truflowej 2 ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego tymianku 1 gałązka świeżego rozmarynu listki świeżej szałwi (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli świeżozmielony

DefinicjaSmaku
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym na grilla 199

Grill w Polskim wykonaniu najczęściej kojarzy się z kiełbasą i karkówką. Do tego dobre, chłodne piwko (o ile ktoś pije) i mamy pełnie szczęścia i miło spędzony czas z przyjaciółmi. Chciałbym wam przedstawić dzis inny pomysł na grill – paprykę faszerowaną ryżem z mięsem mielonym i pieczarkami. Tymbardziej, że sezon na tanią paprykę powoli się rozpoczyna, dziś udało mi się(...)będą zaskoczeni i zadowoleni jeśli podacie im taką właśnie potrawę oprócz standardowej kiełbaski. Składniki 4-5 papryk 2 woreczki ryżu 30 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Sposób przygotowania Ryż ugotować zgodnie z instrukcją producenta podaną na opakowaniu. Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek oraz pieczarki

Mr. Taste
Lekka sałatka na grilla z botwinki i jajka. Proste dietetyczne przepisy kulinarne: niezbędne potrawy na grilla więc masz szybki 209

Wielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski , karkówki czy piwka (co tu będę mydlić oczy, że nawet mi się zdarza...). Moja Sałatka z rukolą i fetą .  Uczciwie Ostrzegam , ona Uzależnia ... Klik. Sałatka z rukolą i fetą .  Ostrzegam ona uzależnia(...)oliwek (do polania), olej ryżowy lub kokosowy (do duszenia), Jogurt naturalny 0% ,  1 łyżka domowego ketczupu ( lub domowy majonez Klik ), Szczypiorek, słonecznik, sezam, Przyprawy: pieprz, sól himalajska, czarnuszka , czosnek. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki, dzielimy na ćwiartki lub drobniej. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Łodygi botwinki obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie kroimy w kostkę

IzaGotuje
Pieczarkowe rolady z szynki 165

twierdzić , że jest ona najlepsza na świecie . Owszem jest , ale jako wędzona lub suszona , no ..ewentualnie pieczeń w pozostałych przypadkach zdecydowanie wolę inne kawałki mięsa , takie jak żeberka , karkówka lub chociażby soczysta łopatka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do roladek , są bardzo proste , nie przekombinowane(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg szynki wieprzowej- chudej 0,5 kg pieczarek 2-3 cebule szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku sól , pieprz do smaku tłuszcz do smażenia 1 łyżeczka – czubata mąki pszennej do zagęszczenia sosu Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozklepujemy tak jak na kotlety

Ogrodnik w podróży
PIECZONA KAPUSTA 238

Kapusta pieczona trochę nie po mojemu.Bez czosnku a u mnie bez czosnku to jak koniec świata. Oczywiście zrobiłam to z lenistwa, bo nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. U mnie w domu do pieczonej kapusty dodaje się mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną(...)pieprz ziołowy  oliwa do smażenia  malutki słoiczek koncentratu pomidorowego  Sposób przyrządzenia:   Obie kapusty ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach.  W międzyczasie podsmażyć boczek i karkówkę. Ok. 10 min bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i ponownie smażyć z 10 min.Dodać sól, pieprz.Całość rozdrobnić delikatnie blenderem

pieprzny smaczek
SOCZYSTE KOTLETY MIELONE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu) 1266

mięsnym, zmielić je w domu lub na miejscu w sklepie. Mięso musi mieć odpowiednie proporcje tłuszczu i białka, żeby nie było zbyt chude. Moje idealne mięso mielone to: szynka, karkówka, łopatka oraz podgardle. Natomiast sekretem soczystych mielonych jest wyrobienie mięsa z dodatkiem wody, dzięki której są miękkie, sprężyste i soczyste. Kolejny patent to odpowiednie smażenie. Początkowo kotlety należy smażyć(...)tłuszczu i staną się „ciężkie”. Również skład jest bardzo prosty i tradycyjny bez bułek, panierek itp. Wystarczy sól i pieprz. Ewentualnie zeszklona na tłuszczu cebula lub wyciśnięty czosnek. Składniki (ilość kotletów zależy od ich wielkości – u mnie wychodzi 7-8 kotletów): 1 kg mięsa mielonego (u mnie: 375g łopatki, 130 g szynki, 420g karczku

Ola la LCHF
DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 308

rondelka dorzucamy paprykę słodką mieloną, mieszamy i smażymy ok. 1 min, tak aby papryka lekko się przysmażyła, ale też nie przypaliła. 4. CZOSNEK (30 sek): dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, znowu mieszamy i podsmażamy nie więcej niż 30 sek. 5. RESZTA SKŁADNIKÓW (5 min): do rondelka dodajemy sos Worcester, sos sojowy, musztardę, ketchup, pieprz oraz piwo (my użyliśmy Fortuny Czarnej(...)tygodnie. Ze względu na jego intensywność jest bardzo wydajny. Nada się nie tylko do burgera czy steku ale może także pełnić rolę marynaty do grilla, np. do karkówki czy kurczaka. OM NOM NOM! Post DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania