karkówka z czosnkiem - 500 przepisów (strona:19/34)

Karkówka pieczona z warzywami 246

potrawy są zwykle na bieżąco dostępne w kuchni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g karkówki w plastrach o grubości ok. 1 do 1,5cm 1 duża lub 2 małe marchewki (200g) 2 średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy(...)czosnkiem. Odkładamy na chwilę, by przeszły smakiem przypraw. Marchewkę starannie obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5cm. Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy oba te warzywa w plastry o grubości 7-8mm. Warzywa oraz resztę soli pieprzu mieszamy ze sobą dokładnie w misce. W rękawie do pieczenia umieszczamy najpierw warzywa, a na nich – plastry karkówki. Zapinamy

Kulinarna Pokusa
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 187

pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy połączyć ze sobą. Natrzeć nimi mięso. Skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Karkówkę najlepiej zamarynować dnia poprzedniego, powinna leżeć w przyprawach minimum 12 godzin, by składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa wiedeńska 168

Składniki: 200 g karkówki opakowanie suszonych leśnych grzybów kilka kabanosów myśliwskich cebula czerwona i żółta kawałek boczku wędzonego łyżka śmietany kilka ząbków czosnku sól, pieprz, lubczyk ziarenka angielskie, pieprzu, kilka listków laurowych natka pietruszki ziemniaki sos sojowy ciemny i grzybowy marchewka, pietruszka i kawałek selera Przygotowanie: Mięso zalać wodą. Wstawić na ogień, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, czosnek

Gaździnka warzy
karkówka zapiekana z czerwoną cebulą 178

dużą ilością ziół prowansalskich i zapiekłam z pieczarkami i czerwoną cebulą. Mięso wyszło aromatyczne i mięciutkie.  Składniki: 1 kg karkówki bez kości płaska łyżka soli 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich łyżka słodkiej papryki 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku duża czerwona cebula pieprz  olej W dość dużym garnku zagotować litr wody z solą. Wystudzić. Mięso pokroić na plastry

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka żmudzka chlebowo-mięsna 232

kuchni litewskiej przepis. My Polacy też lubimy.   Składniki 200 g ugotowanej karkówki 400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego ) 3 kiszone ogórki 200 g kiszonej kapusty 1 por 3 ząbki czosnku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 szklanki gotowanej fasoli 3/4 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie Chleb i mięso pokroiłem w kostkę. Drobniutko posiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę

R'n'G Kitchen
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 219

Dzień dobry, Choć pogoda nas nie rozpieszcza, wraz z początkiem maja rozpoczął się sezon grillowy. Kiełbasy i karkówki nieśmiało poszły w ruch w akompaniamencie musztardy i

Chilli Czosnek i Oliwa
Baleron wędzony 240

Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska odpowiednia do wielkości męsa - przędza wędliniarska -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek Wykonanie Zalewa Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa.Następnie przygotowujemy solankę zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 305

Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska odpowiednia do wielkości męsa - przędza wędliniarska -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek Wykonanie Zalewa Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa.Następnie przygotowujemy solankę zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
baleron długo pieczony czyli domowa wędlina prosto z piekarnika 162

naturalną soczystość i zyskuje niezwykły smak. składniki  Dodaj napis 2 kg wieprzowej karkówki 40 g soli 10 g cukru ( ja używam brązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu  1 łyżeczka gorczycy  3 liście laurowe 6 ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku sposób przygotowania Do moździerza wkładamy liść laurowy, pieprz , ziarna gorczycy, kolendrę(...)czosnek, lubczyk, sól, oraz cukier i dokładnie mieszamy. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy umyte i osuszone mięso, a następnie przekładamy je  do misy ( wykonanej ze stali nierdzewnej), lub kamionki. Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 godziny ( przy tak dużym kawałku mięsa najlepiej pozostawić go w lodówce na 48 godziny).  Kolejnego dnia wyjmujemy karkówkę

Miód i pieprz
Krokiety z mięsem 200

barszcz czerwony. Składniki na ok 20 szt. : --- Składniki na farsz : 1 kg ćwiartki kurczaka  1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka kilka liści laurowych,  ziele angielskie, pieprz ziarnisty 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki : 1,5 szklanki mleka 2 szklanki

Mechanik w kuchni
Rassolnik, czyli rosyjska zupa ogórkowa 249

gulasz niż zupę :) Z powodzeniem można nią zastąpić główny posiłek. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry wody 500 g karkówki, pokrojonej w plastry 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 4 ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach woda z ogórków do smaku 1 marchewka, starta

My Culinary Art
Biała kiełbasa domowa 230

schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”.    Składniki na ok. 6kg wyrobu:  - 2 kg łopatki- 1 kg karkówki- 1 kg boczku- 1 kg podgardla (w miarę chudego)- 100g soli morskiej- 16 g majeranku (2 op.)- 2 główki czosnku- 3 łyżki pieprzu czarnego drobno zmielonego- 1 łyżka pieprzu grubo zmielonego- 1 łyżeczka rozmarynu- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry

mojewypiekiinietylko
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 369

mięsa)ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam3 ząbki czosnku- posiekanego drobno3 płaskie łyżeczki żelatyny2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku  i  pietruszkiłyżka majerankuolej do posmarowania foliifolia srebrnaprzygotowanieMięsa umyć, osuszyć

Stare Gary
Wieprzowina ras el hanout 185

sposób powstała poniższa potrawa :)Składniki:mieszanka przypraw ras el hanout - około 2 łyżeczek,około pół kilograma wieprzowiny - ja użyłam karkówki,4 średnie marchewki,3 średnie pietruszki,pół małego selera,kawałek pora (około 10 cm.),1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku,4-5 łyżek oliwy.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ewentualne błony i ścięgna, pokroić w paseczki. Wielkość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 176

pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku  1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie Julia

Kolizje Smaków