karkówka z czosnkiem - 500 przepisów (strona:10/34)

Danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo 201

Przygotowałam z tej kiełbasy i karkówki wspaniałe danie jednogarnkowe. Lekko pikantne, syte i smaczne. Gulasz podałam z ryżem. Składniki: 500 g karkówki bez kości 200 g chorizo 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Wszystko dobrze wymieszać. W garnku roztopić masło i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka. Dodać karkówkę i przyrumienić ją z każdej strony, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodać posiekany drobno czosnek i zalać 2 szklankami wody. Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut, a następnie dodać pieczarki pokrojone

O kuchni z uczuciem
Rolada karkówkowa z liśćmi młodej kapusty 134

płaska łyżeczka pieprzu Marynata: 1/3 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy gajowego np Bella-Bis   1 łyżka przyprawy do steków np Bella-Bis 4 ząbki czosnku Dodatkowo: nić spożywcza Sposób przygotowania: 1. Karkówkę myjemy i przekrawamy tak by powstał długi płat. Ja najpierw przecinam wzdłuż ok 1.5cm od góry zostawiając złączony bok, a następnie tak samo nacinam z dołu(...)długie, ale ja miałam krótkie i też sobie poradziłam. Roladę mocno okręcamy nicią spożywczą i przekładamy do plastikowego, zamykanego pojemnika lub innego naczynia. Z oleju oraz przypraw i posiekanego czosnku przygotowujemy marynatę, którą wylewamy na mięso i dokładnie w nie wcieramy. Zamykamy pudełko i na min, 12 godzin odkładamy do lodówki.  2. Po upływie podanego czasu mięso wraz

Kuchnia w czekoladzie
Pomidory faszerowane mięsem 164

prostu włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszny, lekki i niebanalny obiad :) Składniki: 9  średnich pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 200 g mielonej karkówki sól pieprz pół łyżeczki cukru pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 10 gałązek pietruszki pół kulki mozzarelli Wykonanie: Pomidorom odcinamy kapelusiki i je wydrążamy . Najlepiej zrobić

Smak mojego domu
Karkówka w kapuście kiszonej 148

karkówka, to połączenie znane z dawien dawna, ale zechciejmy powrócić do tradycji i przyrządźmy to jednogarnkowe danie, na zimne dni wprost idealne! Składniki: 700 gram karkówki 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę majeranek, tymianek, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, grubości ok 2 cm. Rozbijamy

kgwjanczewo
Tat Soi z karkówką w rozmarynie z parowaru 187

rośnie, chociaż niektóre dopiero wyglądają coraz śmielej spod ziemi, a inne dopiero będę sadził :) Składniki :  1 plaster karkówki  garść sałaty Tat Soi 1 łyżka oliwy z oliwek  2 ziemniaki  Przyprawy :  pieprz czarny  czosnek granulowany  kmin rzymski papryka wędzona do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem  świeży rozmaryn świeży koperek Plaster Karkówki(...)myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnymi, czosnkiem, kminem rzymskim, papryką wędzoną i świeżym rozmarynem. Następnie zawijamy mięso w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. U mnie to była cała godzina bo byłem bardzo głodny :) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy

Parowar Faceta
Grillowana karkówka w marynacie piwnej 172

słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Do miski wlać piwo oraz olej. Dodać musztardę oraz miód. Dodać też majeranek oraz słodką paprykę i przepuszczony przez praskć czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Do marynaty włozyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Następnie tak przygotowaną karkówkę odstawić na kilka godzin do lodówki. Potem mięsko położyć na rozgrzanym grillu i grillować

Monia miesza i gotuje
obsuszany baleron- domowa wędlina 152

razem z wieprzowej karkówki.  składniki 1 karkówka o wadze dwóch kilo mieszanka peklująca (składniki podane na dwa kilo mięsa)  40 g soli 3 g saletry 10 g cukru ( ja używam brązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu  płaska łyżeczka gorczycy  3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego czosnku dodatkowo naturalny sznurek, lub siatka do wędlin(...)ewentualnie łyżka smalcu sposób wykonania Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy  cukier, saletrę, sól, oraz czosnek  i dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Karkówkę myjemy i  wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy mięso mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony

Miód i pieprz
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 204

karkówka) - 1 jajko - ok. 3/4-1 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - świeżo mielony pieprz - 3-4 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku (lub dowolnie) - mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń młynkiem) Mielone mięso (u mnie samodzielnie mielona łopatka i/lub karkówka, można również użyć dowolne inne mięso) umieścić w misce, wbić jajko, dodać majeranek, sól, świeżo mielony pieprz i mielony czosnek (u mnie kilka

Smaczne Zdrowe
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 233

Składniki dla 3 osób:   600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę  1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego  1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)  1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany  sok z 1/4 cytryny   Mieszanka przypraw:  1/2 łyżeczki suszonego imbiru  1 łyżeczka papryki ostrej  1/2 łyżeczki kurkumy(...)fasolka cukrowa lub groszek  CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN  POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez godzinę

Tajskie smaki
Pieczone pierożki z mięsem. 151

Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej  pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać(...)kawałki schłodzonej margaryny, następnie pozostałe składniki na ciasto, mieszamy, następnie szybko zagnieść ciasto, uformować kulki włożyć w folię i do lodówki przynajmniej na godzinę, karkówkę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy,  mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone

Kuchnia Beaty
Pyzy z mięsem 134

klusek- 4 porcje): 1,5 kg obranych ziemniaków 1 jajko 200 ml mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3-4 łyżki oliwy 0,5 kg karkówki mielonej 2 czubate łyżeczki majeranku pieprz do smaku sól do smaku Okrasa: 300 g boczku surowego wędzonego 2 cebule kilka łyżek oliwy (jeśli zachodzi potrzeba) Przygotowanie farszu

Smak mojego domu
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1 275

debiutantami w tym temacie, ale przygotowaliśmy się bardzo sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka(...)teraz przechodzi smakiem przypraw. Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja. (w misce znajduje się 6 kg mięsa: łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, podgardle, boczek surowy, słonina, sól, świeżo mielony pieprz, świeży czosnek). Mięso podzieliliśmy na 3 części, z których powstaną 3 różne kiełbasy: 1-biała, 2-wiejska, 3-a’la chorizo. Do każdej części mięsa trafiły

OstryKęs
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE Z PIECZARKAMI 392

Mięsko wychodzi aromatyczne,mięciutkie - wprost rozpływa się w ustach.Sprawdza się zarówno na niedzielny jak i świąteczny obiad.Serdecznie polecam. Składniki:   800 g karkówki 800 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki przyprawy do bigosu sól,pieprz,przyprawa do karkówki Kiszoną(...)wody. Umyte mięso osuszyć,pokroić w duże kawałki,każdy z nich oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do karkówki( można parę godzin wcześniej). Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć mięsko z każdej strony,aż do zrumienienia.Obrać cebulę i czosnek.Cebulę pokroić w półkrążki,czosnek w plasterki,dodać do mięsa.Obrane,oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki,również dodać do mięsa - wymieszać

Niespełnione zdolności kulinarne
Pieczona karkówka 182

mnóstwo, tylko mało czasu. Na dzisiejszy. Kombinacja wyśmienita warta wypróbowania. Karkówka idealna do pieczonych ziemniaków i glazurowanej brukselki. Pieczona karkówka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 czerwona chili, pokrojona w kostkę 1 czosnek solo, drobno pokrojony 2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego 3 łyżki miodu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód

codojedzenia
Karkówka pieczona w plastrach 524

lubi karkówkę, ręka w górę :) Polecam ten sposób przygotowania mięsa, z pewnością Wam posmakuje. Przepis znalazłam na blogu Aniki. Składniki: dowolna ilość karkówki pokrojonej w około 1,5 cm plastry słodka mielona papryka ostra mielona papryka czosnek granulowany sól, pieprz świeży rozmaryn kolendra majeranek olej  Sposób przygotowania: 1. Plastry karkówki lekko rozbijamy. 2. Wszystkie przyprawy mieszamy z odrobiną oleju

Kuchnia domowa Ani