tego ziemniaczki i mizeria. Po prostu obiad palce lizać. składniki: 800-900 g karkówki 400 g keczupu, u mnie Kielecki łagodny 1 łyżka oregano 2 duże ząbki czosnku 2 cebule Karkówkę pokroić w plastry. W misce wymieszać keczup, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojoną karkówkę i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego
Monia miesza i gotujeniedzielny obiad jak również na specjalne okazje.Podana z duszoną marchewką doskonale z nią współgra.Karkówka jest dosyć pikantna więc marchewka równoważy smaki.Doskonały duet. Składniki: 1 kg karkówki cebula czosnek,przyprawa do karczku,sól,pieprz Sos: 2 szkl wody 1 łyżeczka białego i czarnego pieprzu ok 1 łyżeczka soli łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku mały(...)słoik koncentratu pomidorowego Mięso pokroić w plastry ok 1 cm,przyprawić czosnkiem,solą,pieprzem i przyprawą do karkówki.Zostawić najlepiej kilka godzin w lodówce,po tym czasie obsmażyć je na patelni z obu stron.Mięso przełożyć do brytfanki lub do większego garnka,patelni....w zależności gdzie będziemy mięsko dalej dusić.U mnie tym razem na gazie,ale doskonale sprawdza się
Niespełnione zdolności kulinarneobiad czy kanapkę. Mięso jest mięciutkie, soczyste i świetnie łączy się z nutą suszonych pomidorów. 1,5 kg karkówki 6g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa 2 łyżki soli Dodatkowo: 3 ząbki czosnku 3 suszone pomidory majeranek Do głębokiej miski wsypać przyprawę do peklowania i sól. Całość zalać wrzątkiem i rozmieszać. Do mieszanki (ostudzonej) włożyć(...)Zalewa powinna pokrywać całe mięso.) Miskę przykryć i odstawić na 3 dni (w chłodne miejsce). Po tym czasie mięso wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć majerankiem. Następnie karkówkę naszpikować czosnkiem i suszonymi pomidorami. (Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku i pomidorów.) Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (z niewielka ilością wody na jego dnie
Di gotujeszklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka naturalnego miodu 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Karkówkę umyć, oczyścić z twardych chrząstek i żyłek, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Plastry krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni (prawie bez tłuszczu, tylko nasmarować patelnię przed pierwszym(...)wlać olej, sok z cytryny, dodać miód i mieszać do rozpuszczenia się miodu, jeśli jest gęsty. Następnie dodać paprykę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, wszystko wymieszać, aby powstała jednolita marynata (forma niezbyt gęstej pasty). Obsmażone plastry karkówki oprószamy delikatnie z obu stron świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso wkładać do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, każdy plaster posmarować
Kuchcik gotujetaka sucha. Składniki 7 plastrów karkówki 0,5 kg mięsa mielonego cebula ogórek konserwowy przyprawy i czosnek wedle uznania Sposób Świeże mięso mielone przyprawić, dodać czosnek. Plastry karkówki rozbić, każdy posmarować mięsem mielonym, włożyć cebulę, ogórka, całość zawinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Kuchenne aromatytego glazurowane marchewki (które pojawiły się na blogu jakiś czas temu) i wyśmienity obiad dla całej rodziny gotowy :) Składniki (na ok. 6-8 porcji): ok. 1 kg karkówki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz olej (do smażenia) 2-3 łyżki mąki ok. 2-3 łyżki soku z cytryny Kluseczki kładzione: 400 g mąki pszennej(...)jajka 1/2-3/4 szklanki wody 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Kawałki karkówki posypujemy solą, pieprzem oraz czosnkiem i majerankiem. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1-2 godziny , a najlepiej na całą noc, aby przeszła przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej
MyCookBook.plsiatkę wędzarniczą. Teraz wiszą w garażu i czekają na Wielkie Wędzenie. JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY? Mięso: 3 kg łopatki 1,5 kg karkówki 0,5 kg słoniny 0,5 kg podgardla 0,5 kg boczku. Przyprawy: sól pieprz świeży czosnek słodka papryka w proszku chilli w proszku chilli świeże ocet balsamiczny cukier rozmaryn świeży przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa(...)chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY? Mięso: 1 kg szynki 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawy: czosnek ziele angielskie majeranek pieprz liście laurowe sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) sól saletra. Szynkę i karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa, ziele
OstryKęsjabłka – 1 cebula – sól, pieprz – 2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej – 2-3 łyżki czerwonej papryki ostrej – oliwa – 2 ząbki czosnku Wykonanie: Karkówkę wypłukać i osuszyć i natrzeć oliwą.. Mięso naciąć na kotlety grubości 1-1,5 cm, ale zachowując karkówkę w całości (rozetnijcie mięso na kotlety ale nie rozcinajcie ich do końca(...)czosnek. Jabłka pokroić na cząstki i wyjąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w piórka. Mięso posypać solą i pieprzem, także „między” kotletami. Między nacięte kawałki układać marchew, jabłka, czosnek i cebulę. Tak przygotowane mięso posypać papryka. Piec w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (ewentualnie folią) około 45 minut w temp. 18 stopni (na dno dodać trochę oliwy). Mięso
Pociąg Do KuchniSKŁADNIKI: 2 grube plastry karkówki 300 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 kostka rosołowa łyżeczka oleju sól pieprz 100 g suszonych pomidorów z oliwy 2-3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać(...)karkówki nakładać po dużej porcji farszu z kapusty, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać 0,5 litra wody i dorzucić kostkę rosołowa. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 90 minut, do miękkości mięsa. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki i podsmażyć na patelni z drobno posiekanym czosnkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki szałwii opłukałam, dokładnie osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę z obu stron na chrupko, odłożyłam(...)ręcznik kuchenny aby osączyć z tłuszczu. Na tą samą oliwę wrzuciłam plasterki cukinii, a po chwili dodałam pora, karkówkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko posoliłam i smażyłam na małym ogniu. W międzyczasie zagotowała się woda w rondlu, posoliłam ją i ugotowałam makaron, odlałam go na sicie – mojemu wystarczyły 4 minuty gotowania. Makaron dodałam na patelnię, wszystko razem dokładnie wymieszałam
Kuchenne zapiski Edytyłyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku cebula WYKONANIE: przygotowujemy marynatę: majeranek, lubczyk,sól, pieprz, paprykę rozcieramy w moździerzu, tak utarte przyprawy wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, nakłuć karkówkę, natrzeć marynatą obłożyć cebulą zostawić, w lodówce przykrytą folią aluminiową na noc, mięso przed pieczeniem posmarować musztardą, włożyć do rękawa z marynatą, mięso wstawiamy do rozgrzanego
Kuchnia BeatyDanie nadające się na wakacyjne spotkania przy grillu. Karkówkę przyprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem . Polałam olejem i odstawiłam na ok.dwie godziny do lodówki a następnie usmażyłam na grillowej patelni. Idealnie pasuje z sałatką ziemniaczaną. Ugotowałam w mundurkach parę ziemniaków, po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również
potrawyregionalneSkładniki na placki:-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków-1 cebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki-pieprz, sól-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej-woda Zaczynamy od przygotowania sosu.Mięso kroimy w kostkę. Posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony
Maminek kulinarnypodać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj zapraszam na tradycyjną kuchnię polską. Kotlety mielone aromatyzowane cebulą, czosnkiem i majerankiem. Składniki: 1/2 kg mielonej karkówki 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 1/6 szklanki wody bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów Wykonanie: W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów: Mięso i cebulę mielimy(...)często w sklepie proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą nasączoną wodą. Dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Na koniec dolewamy wodę i całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy kolor. Smacznego
Smak mojego domu