karkówka z czosnkiem - 500 przepisów (strona:2/34)

Karkówka w keczupie 264

tego ziemniaczki i mizeria. Po prostu obiad palce lizać. składniki: 800-900 g karkówki 400 g keczupu, u mnie Kielecki łagodny 1 łyżka oregano 2 duże ząbki czosnku 2 cebule Karkówkę pokroić w plastry. W misce wymieszać keczup, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojoną karkówkę i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego

Monia miesza i gotuje
KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM 121

niedzielny obiad jak również na specjalne okazje.Podana z duszoną marchewką doskonale z nią współgra.Karkówka jest dosyć pikantna więc marchewka równoważy smaki.Doskonały duet. Składniki:   1 kg karkówki cebula czosnek,przyprawa do karczku,sól,pieprz    Sos: 2 szkl wody  1 łyżeczka białego i czarnego pieprzu ok 1 łyżeczka soli łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku mały(...)słoik koncentratu pomidorowego Mięso pokroić w plastry ok 1 cm,przyprawić czosnkiem,solą,pieprzem i przyprawą do karkówki.Zostawić najlepiej kilka godzin w lodówce,po tym czasie obsmażyć je na patelni z obu stron.Mięso przełożyć do brytfanki lub do większego garnka,patelni....w zależności gdzie będziemy mięsko dalej dusić.U mnie tym razem na gazie,ale doskonale sprawdza się

Niespełnione zdolności kulinarne
Karkówka z suszonymi pomidorami (pieczona) 178

obiad czy kanapkę.   Mięso jest mięciutkie, soczyste i świetnie łączy się z nutą suszonych pomidorów.     1,5 kg karkówki 6g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa  2 łyżki soli Dodatkowo: 3 ząbki czosnku 3 suszone pomidory majeranek     Do głębokiej miski wsypać przyprawę do peklowania i sól. Całość zalać wrzątkiem i rozmieszać. Do mieszanki (ostudzonej) włożyć(...)Zalewa powinna pokrywać całe mięso.)   Miskę przykryć i odstawić na 3 dni (w chłodne miejsce). Po tym czasie mięso wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć majerankiem. Następnie karkówkę naszpikować czosnkiem i suszonymi pomidorami.   (Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku i pomidorów.) Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (z niewielka ilością wody na jego dnie

Di gotuje
Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej 141

szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka naturalnego miodu 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Karkówkę umyć, oczyścić z twardych chrząstek i żyłek, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Plastry krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni (prawie bez tłuszczu, tylko nasmarować patelnię przed pierwszym(...)wlać olej, sok z cytryny, dodać miód i mieszać do rozpuszczenia się miodu, jeśli jest gęsty. Następnie dodać paprykę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, wszystko wymieszać, aby powstała jednolita marynata (forma niezbyt gęstej pasty). Obsmażone plastry karkówki oprószamy delikatnie z obu stron świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso wkładać do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, każdy plaster posmarować

Kuchcik gotuje
Zawijaniec z mięsem mielonym, ogórkiem i cebulą 137

taka sucha.  Składniki 7 plastrów karkówki 0,5 kg mięsa mielonego  cebula ogórek konserwowy przyprawy i czosnek wedle uznania Sposób Świeże  mięso mielone przyprawić, dodać czosnek. Plastry karkówki rozbić, każdy posmarować mięsem mielonym, włożyć cebulę, ogórka, całość zawinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Kuchenne aromaty
Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami 175

tego glazurowane marchewki (które pojawiły się na blogu jakiś czas temu) i wyśmienity obiad dla całej rodziny gotowy :) Składniki (na ok. 6-8 porcji): ok. 1 kg karkówki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz olej (do smażenia) 2-3 łyżki mąki ok. 2-3 łyżki soku z cytryny Kluseczki kładzione: 400 g mąki pszennej(...)jajka 1/2-3/4 szklanki wody 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Kawałki karkówki posypujemy solą, pieprzem oraz czosnkiem i majerankiem. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1-2 godziny , a najlepiej na całą noc, aby przeszła przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej

MyCookBook.pl
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 307

siatkę wędzarniczą. Teraz wiszą w garażu i czekają na Wielkie Wędzenie. JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY? Mięso: 3 kg łopatki 1,5 kg karkówki 0,5 kg słoniny 0,5 kg podgardla 0,5 kg boczku. Przyprawy: sól pieprz świeży czosnek słodka papryka w proszku chilli w proszku chilli świeże ocet balsamiczny cukier rozmaryn świeży przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa(...)chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY? Mięso: 1 kg szynki 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawy: czosnek ziele angielskie majeranek pieprz liście laurowe sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) sól saletra. Szynkę i karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa, ziele

OstryKęs
Karkówka pieczona po afrykańsku 137

jabłka – 1 cebula – sól, pieprz – 2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej – 2-3 łyżki czerwonej papryki ostrej – oliwa – 2 ząbki czosnku Wykonanie: Karkówkę wypłukać i osuszyć i natrzeć oliwą.. Mięso naciąć na kotlety grubości 1-1,5 cm, ale zachowując karkówkę w całości (rozetnijcie mięso na kotlety ale nie rozcinajcie ich do końca(...)czosnek. Jabłka pokroić na cząstki i wyjąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w piórka. Mięso posypać solą i pieprzem, także „między” kotletami. Między nacięte kawałki układać marchew, jabłka, czosnek i cebulę. Tak przygotowane mięso posypać papryka. Piec w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (ewentualnie folią) około 45 minut w temp. 18 stopni (na dno dodać trochę oliwy). Mięso

Pociąg Do Kuchni
Rolady z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami 145

SKŁADNIKI: 2 grube plastry karkówki 300 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 kostka rosołowa łyżeczka oleju sól pieprz 100 g suszonych pomidorów z oliwy 2-3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać(...)karkówki nakładać po dużej porcji farszu z kapusty, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać 0,5 litra wody i dorzucić kostkę rosołowa. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 90 minut, do miękkości mięsa. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki i podsmażyć na patelni z drobno posiekanym czosnkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z karkówką, porem, cukinią i smażoną szałwią 156

zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki szałwii opłukałam, dokładnie  osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę z obu stron na chrupko, odłożyłam(...)ręcznik kuchenny aby osączyć z tłuszczu. Na tą samą oliwę wrzuciłam plasterki cukinii, a po chwili dodałam pora, karkówkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko posoliłam i smażyłam na małym ogniu. W międzyczasie zagotowała się woda w rondlu, posoliłam ją i ugotowałam makaron, odlałam go na sicie – mojemu wystarczyły 4 minuty gotowania. Makaron dodałam na patelnię, wszystko razem dokładnie wymieszałam

Kuchenne zapiski Edyty
Kanapkowa karkówka. 139

łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku cebula WYKONANIE: przygotowujemy marynatę: majeranek, lubczyk,sól, pieprz, paprykę rozcieramy w moździerzu, tak utarte przyprawy wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,  nakłuć karkówkę, natrzeć marynatą obłożyć cebulą zostawić, w lodówce przykrytą folią aluminiową na noc, mięso przed pieczeniem posmarować musztardą, włożyć do rękawa z marynatą, mięso wstawiamy do rozgrzanego

Kuchnia Beaty
KARKÓWKA Z GRILLA Z SAŁATKĄ ZIEMNIACZANĄ 160

Danie nadające się na wakacyjne spotkania przy grillu. Karkówkę przyprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem . Polałam olejem i odstawiłam na ok.dwie godziny do lodówki  a następnie usmażyłam na grillowej patelni. Idealnie pasuje z sałatką ziemniaczaną. Ugotowałam w mundurkach parę ziemniaków,  po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również

potrawyregionalne
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 188

Składniki na placki:-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków-1 cebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól   Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki-pieprz, sól-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej-woda   Zaczynamy od przygotowania sosu.Mięso kroimy w kostkę.   Posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony

Maminek kulinarny
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 259

podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone 151

Dzisiaj zapraszam na tradycyjną kuchnię polską. Kotlety mielone aromatyzowane cebulą, czosnkiem i majerankiem. Składniki: 1/2 kg mielonej karkówki 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 1/6 szklanki wody bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów Wykonanie: W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów: Mięso i cebulę mielimy(...)często w sklepie proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję  w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą nasączoną wodą. Dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Na koniec dolewamy wodę i całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy kolor. Smacznego

Smak mojego domu