Karkówka pieczona w rękawie... Przygotowuje się ją bardzo szybko, a później robi się już sama ;) Potrzebne będą: karkówka 1 cebula 3 ząbki czosnku listki laurowe ziele angielskie pieprz w kulkach sól, pieprz majeranek kawałek rękawa do pieczenia Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy wkłucia nożem, następnie w powstałe dziurki wciskamy kawałki ząbków czosnku. Z każdej strony nacieramy przyprawami, solą, pieprzem
Pelusiowa Kuchniakoniec delektujemy się miękką rozpływającą się w ustach karkówką. W ten sam sposób możecie zrobić również łopatkę wieprzową. Składniki: 1,50 kg karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 3 cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki(...)papryki ostrej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać w poprzek mięso . Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i natrzeć karkówkę bardzo dokładnie z każdej strony. Czosnek pokroić w plasterki i powkładać pomiędzy nacięcia mięsa. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę z każdej strony na złoty kolor, a następnie dodać pokrojoną w piórka
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1500 g karkówki 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli 3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Karkówkę obtaczamy bardzo dokładnie w cukrze, wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy i wylewamy powstały płyn. Mięso płuczemy, osuszamy(...)ręcznie przez 15 minut, aż masa będzie kleista. Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa wałki o szerokości 5 cm. W podłużnym pojemniku mieszamy paprykę słodką i ostrą oraz czosnek i obtaczamy nimi mięso. Kiełbasy wkładamy do pończochy lub gazy, zawiązujemy u góry i wieszamy w przewiewnym miejscu na 7-10 dni. Po obsuszeniu kiełbasę kroimy na cienkie plasterki
Kulinarne przygody Gatitylitra zimnej przegotowanej wody 1 mała główka czosnku 4 liście laurowe 5 pokruszonych ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 2 łyżki przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim (marka Dary Natury) Przygotowanie: Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do szklanego wysokiego pojemnika (może być też plastikowe wiaderko), zalewamy wodą z mieszaniną rozdrobnionego czosnku, ziela, liści laurowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj szybki obiadek z kawałkiem mięsa. Plastry karkówki obsmażone i zapieczone z kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można to przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej. Składniki na 1 porcję(...)średnie plastry karkówki 1 szklanka posiekanej białej kapusty 1 średnia cebula 1 większy ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 1 średnie jabłko Karkówkę opłukać, osuszyć i zbić lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Jabłko opłukać, wyciąć gniazdo
Codzienna kuchnia niecodziennasię żelatyny. Zrobienie jej wymaga dużo czasu, ale warto. Galaretki można zrobić np. w pojemnikach po śmietanie lub w filiżankach. Składniki: 2 nogi wieprzowe 1 golonko 300 g karkówki 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 pietruszki ½ średniego selera 2 cebule 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 płaska łyżka pieprzu w ziarnach sól Wykonanie: Nogi wieprzowe i golonko dokładnie umyć(...)włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 1 łyżkę soli a następnie doprowadzić do wrzenia. Cebulę opalić na blaszce lub nad palnikiem. Karkówkę umyć, warzywa obrać. Do garnka dodać karkówkę, cebulę i resztę warzyw. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 4 - 5 godzin. Przed końcem gotowania wywar
Mama Gotujenajlepsza karkówka, jaką kiedykolwiek jadłam ;) Kruche i delikatne mięso, dobrze doprawione, dzięki całonocnym marynowaniu. Spróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie. Polecam! :) Składniki: Mięso: 0,5 kg karkówki 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka ostra i słodka odrobina oleju Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1,5 łyżeczki pieprzy(...)termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody. Polecam z pieczonymi ziemniaczkami :) SMACZNEGO!!!:) Rozliczenie: Karkówka 5-6zł Cebula- 1zł czosnek- 0,50zł pieczarki- 3zł przyprawy i składniki do zalewy- ok. 4zł ziemniaki 1kg-1zł Z przepisu wychodzą 4 porcje dania. Po zsumowaniu otrzymujemy 15,50zł. Także dzisiejszy
Czerwona PorzeczkaKolejna propozycja na domową wędlinę, która by była smaczna potrzebuje troszkę czasu. Ale spokojnie- do świąt zdążycie :) Składniki: 70 dkg chudej karkówki 1 mała główka czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/4 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy do karkówki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka przyprawy egejskiej do mięs 1 płaska łyżeczka cząbru(...)przyprawami, również od spodu. Do pojemnika dodajemy listki laurowe, ziela angielskie oraz pozostałe ząbki czosnku- lekko zgniecione nożem. Tak zamarynowane mięso odkładamy na ok 20 godzin do lodówki, przewracając je co jakiś czas w naczyniu, by góra zbyt nie wyschła. 2. Kolejnego dnia karkówkę wraz z tłuszczykiem i pozostałymi przyprawami przekładamy do rękawa, mocno związujemy i wstawiamy do zimnego
Kuchnia w czekoladzieMajówka już za nami, więc pora wrócić do pracy. A w pracy nie ma nic lepszego jak kanapka z własnoręcznie przygotowaną wędliną taką jak ta :) Składniki: - 1 kg karkówki - 4 ząbki czosnku - 1 duże jabłko - 1 średnia cebula - 4 ziela angielskie - 2 liście laurowe - sól - pieprz - oliwa - zioła prowansalskie Przygotowanie: Mięso nacieramy solą. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy(...)Jabłko obieramy i kroimy w cząstki. Mięso nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy w nie plasterki czosnku. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obkładamy je plasterkami cebuli, cząstkami jabłka, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Karkówkę pieczemy w 200 C przez około 45 minut
Zainspirowana w kuchniroztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1-1,5 kg karkówki marynata oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ok 1/3 szklanki 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano(...)końca. Garnek przykryć i wstawić do lodówki na 12-48 h. Miękkie masło (wcześniej wyjąć z lodówki) ugnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, vegetą oraz posiekanymi ziołami. Odstawić aż smaki się przegryzą. Karkówkę grillować po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia. Podawać z masłem czosnkowym, które nada dodatkowego aromatu karkówce, oraz ulubionymi dodatkami
DefinicjaSmakucóż, człowiek dziwna istota, zrozumieć nie da rady. Dzisiaj przepis prosty, klasyczny można by rzec. I pyszny ;) KARKÓWKA Z DZIKA DUSZONA W CZERWONYM WINIE Składniki: - karkówka z dzika - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - 1 łyżka oleju - sól - pieprz - 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego Przygotowanie: Karkówkę myjemy, osuszamy, solimy oraz doprawiamy pieprzem. Następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oleju
Życie zamknięte w smakukarczku 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli czosnek pieprz majeranek czosnek niedźwiedzi papryka karkówka musi być raczej wąska a długa .. jak są grube potężne to nie biorę. 1. umyć 2. osuszyć 3. zasypać i otoczyć w 0,5 szkl cukru, odstawić do lodówki na 24 godziny 4. umyć 5. osuszyć 6. zasypać 0,5 szkl soli(...)otoczyć porządnie by sie solą okleiło odstawić na kolejne 24 godziny 7. umyć 8. osuszyć przygotować zioła i czosnek (majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, papryka, może być czosnek niedźwiedzi ) czosnek rozgnieść, wymieszać zioła na talerzu i porządnie okleić nimi mięso z każdej strony. 9. włożyć do skarpetki , podkolanówki .. 10. zawiesić w kuchni w przewiewnym miejscu.. może być pod sufitem, przy
Gotowanie jest łatwezapraszam! KARKÓWKA PIECZONA W KETCHUPIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ. Składniki: około 600 g karkówki 400 g ketchupu pikantnego 1 duża cebula 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej 2 ząbki czosnku sól pieprz suszony majeranek suszony cząber Sposób przyrządzania: Mięso umyć, osuszyć papierowym(...)bardzo drobno. Papryki przekroić na pół, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Dno naczynia żaroodpornego posmarować ketchupem. Rozłożyć połowę cebuli i papryki. Ułożyć plastry karkówki. Posypać resztą cebuli i papryki oraz czosnkiem, zalać pozostałym ketchupem. Całość posypać suszonym majerankiem i cząbrem. Karkówkę zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 1,5 godziny, później
Zakątek rozkoszy kulinarnychKawał karkówki upieczony jako mięso do obiadu po wystudzeniu może być również smaczną wędliną do chleba. Składniki: 1 kg karkówki (najlepiej wąski, długi kawałek) 4 ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki 2 łyżeczki vegety (ewentualnie sól) 1 łyżeczka granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz suszone oregano i bazylia Karkówkę umyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach(...)granulowany czosnek, pieprz i zioła wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Włożyć je do zamykanego plastikowego pojemnika i schłodzić przez co najmniej kilka godzin. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć je folią aluminiową. Piec pod folią przez godzinę, a następnie usunąć folię i piec jeszcze przez 10 minut. Jeśli karkówka jest
Trzeci talerzkarkówki 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli czosnek kolendra papryka jałowiec rozmaryn tymianek pieprz majeranek Karkówkę umyć osuszyć, Natrzeć cukrem, i zasypać resztką cukru w naczyniu. Przykryć i wstawić do lodówki na 36 godzin. Następnie karkówkę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i natrzeć solą, ponownie wstawić do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie karkówkę ponownie umyć, osuszyć
Gotowanie jest łatwe