jego soczystość. Natomiast dodatek przypraw - nadaje kotletom idealnego smaku. Tak przygotowane kotlety są miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. 700-800g karkówki/schabu/boczku Marynata: 1/2 szklanki mleka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 listek laurowy Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety
Di gotujekarkówki garść suszonych grzybów sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 3 ząbki czosnku cebula szczypta czosnku niedźwiedziego Skworcu szczypta oregano szczypta majeranku tłuszcz do smażenia 3-4 łyżki śmietany kasza gryczana 1 szkl suszona papryka Grzyby namoczyć, następnie ugotować, ok 20 min. Odcedzić ale wywar zostawić. Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek
Gotowanie jest łatwegrill o tej porze roku powinien być już bardziej "treściwy" :) Dlatego proponuję przygotowanie pysznej karkówki w pikantnej marynacie. Składniki: 700g karkówki wieprzowej bez kości, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, suszona ostra papryczka chilli, łyżeczka bazylii
Z miłości do słodkościprzyznać się muszę, że z wielką niecierpliwością na niego czekam. Karkówka, oprócz tradycyjnej kiełbasy jest moją ulubioną potrawą z grilla. Składniki: pokrojona na plastry karkówka marynata : 2xprzyprawa do grilla, 2łyżeczki majeranku, 2łyżeczki vegety, wyciśnięty ząbek czosnku, olej. Przygotowanie: Przygotować marynatę: wszystkie składniki wymieszać. Oleju dodać tyle by marynata była dość płynna.Rozbite na cienkie plastry mięso mocno posmarować marynatą
W kuchni u Monikiniejadalna. Warto więc poświęcić trochę czasu by zrobić własną kiełbasę słoikową. Składniki: 1,5 kg wieprzowiny ( szynka, schab ) 1 kg boczku 1 kg wołowiny ( karkówka ) 1 łyżki soli peklującej + 1 łyżeczka Sól Pieprz 6 ząbków czosnku 100 ml wody Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki ( do zmielenia ), odkładamy ok ½ kg ładnych kawałków i kroimy je na kostkę ok. 2 cm ( wkładamy
Smaki Ewyjest rodzajem gulaszu z dodatkiem ogórków kiszonych. Często można spotkać wersje z pieczarkami i kolorową papryką. U nas w wersji "podstawowej". Składniki 500 g karkówki wieprzowej 200 g kiełbasy wędzonej 3 ogórki kiszone cebula ząbek czosnku 1 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 100 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju łyżka mąki sól ,pieprz Przygotowanie
R'n'G KitchenMadzia kupiła zrobiliśmy baleron parzony i baleron pieczony. Na pieczony przepis później, może w kolejnym wpisie, za tydzień, albo nieco później. 1 kg karkówki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 0,5 - 1 litr wywaru warzywnego lub z kości Mięso obsypujemy przyprawami i dokładnie te przyprawy wcieramy. Jak Madzia mi powiedziała: "No wcieraj
Marder&Marder Manufacturełyżeczki - jest wspaniała, ostra że ho ho!!! Przywiózł mi ją Tata z Węgier. Jest boska!!! Karkówka z majerankiem na kanapki. Składniki: 1 kg karkówki; 1/4 szkl oliwy z oliwek; 2 łyżki majeranku; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka soli; pieprz najlepiej świeżo mielony; 2 listki laurowe; 1 łyżeczka ziaren kolendry. Z oliwy, majeranku, zmiażdżonego czosnku, soli, kolendry i pieprzu robimy marynatę
MiksturownikSkładniki: 1 kg karkówki w plastrach 7 łyżek oliwy 1 duża papryka czerwona 1 cebula granulowany czosnek, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra, majeranek, sól 3 duże ziemniaki Oliwę wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami, mięso płuczemy i nacieramy przygotowaną marynatą - wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w paski(...)cebulę kroimy w półksiężyce, ziemniaki w plastry (około 3-5 mm grubości).W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw ziemniaki posypujemy papryką słodką mieloną i kropimy oliwą(patrz zdjęcie), następnie wykładamy karkówkę i posypujemy papryką oraz cebulą(można polać jeszcze trochę oliwą). Tak przygotowaną potrawę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godz. po tym czasie
Moje-pitraszenieniestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad i to szybki gotowy. Składniki na sos - 1 szklana sosu z karkówki - 7 szt pieczarek średnich - 1 cebula - 3 pomidory suszone z oliwy. - ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2 litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki na kluski kładzione(...)jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości. - włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone pomidory,wodę i kostkę rosołową.Zamieszać i zostawić do zagotowania wody. - do miski wybić jajka dodać 1/2 szklani wody, dodać mąkę i sól. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt
Eli Gotowaniechorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Kiełbasa żywiecka parzona Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 2000 g łopatki wieprzowej 1000 g karkówki wieprzowej 1250 g pręgi wołowej 750 g podgardla 90 g peklosoli 5 g cukru 5 g czarnego mielonego pieprzu 4 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę 5 g pieprzu ziołowego osłonki białkowe o średnicy 55 mm Wykonanie: Łopatkę kroimy w kostkę
Kulinarne przygody GatityWielkanoc to i biała kiełbasa musi być. Zrobiłam zapas będzie akurat do żurku Składniki szybka wieprzowa 1,5 kg karkówka 1,5 kg sól - 50 g pieprz - 1 płaska łyżeczka, mielony czosnek - 5 ząbków woda - 300 ml wody zimnej majeranek - 4 łyżki, suszony Tradismak jelita Turbo Smak przyprawa do białej kiełbasy
Różowa kuchniakarkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko
Gotowanie jest łatwepowodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak. Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony. Składniki: 1kg karkówki/łopatki 2 średnie białe cebule marynata:2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki oliwy z oliwek, czarny pieprz sól Sposób
Pyry na Gazprzepisu, lecz przypadek sprawił, że mój przepis się różni. Nazwę jednak postanowiłam zachować – kiełbasa chłopska. Składniki: - 6 kg karkówki - 2 kg bardzo chudej łopatki - 2 kg boczku - 180g soli peklowej - 4 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego (1 5g) - 15 ząbków czosnku - 6 łyżek majeranku (2 op.po 8g) - 1 opakowanie białej gorczycy ziarna (1 op. 30g) - 2 łyżeczki cukru - ½ litra zimnej(...)więc postanowiłam uzupełnić ją chudą łopatką. Kolejne schody były podczas mielenia – brak u rzeźnika wyboru sitek do maszynki – miał tylko jedno. Na pewno nie była to ósemka tylko drobniejsze. Karkówka z boczkiem zostały więc zmielone na drobniejszym, a łopatkę zmieliłam w domu na szarpaku. Obawiałam się, że moja maszynka zwyczajnie nie poradzi sobie z taką ilością mięsa (10kg), dlatego skorzystałam
mojewypiekiinietylkołyżeczka vegety 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 – 3 łyżki majeranku 3 -4 ząbki czosnku ( przepuszczone przez praskę ) Wykonanie: Do naczynia wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Przygotowaną mieszanką nacieramy z obu stron karkówkę. Pozostawiamy do zamarynowania. Najlepiej na kilka godzin. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku w temp
Smaki Ewy