karkówka z czosnkiem - 500 przepisów (strona:22/34)

Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 445

Przypomniało mi się o nim jakiś czas temu podczas rozmowy z Konradem z bloga Konrad Gotuje na temat co tu zrobić na obiad? W pierwotnej wersji to danie przygotowywałam z karkówki, ale pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości keczupu lub ewentualnie dobrego, gęstego(...)opisał na swoim blogu, jeśli chcecie zobaczyć to zapraszam tam >klik!< Składniki: około pół kg schabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku ,  sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu do wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki z czosnkiem i letnie sentymenty 188

między ludzi trochę nie wypada), ale najlepiej smakują przy okazji grilla. Soczysta, przypieczona karkówka i czosnkowa, ciepła bułeczka... Czy istnieje coś lepszego? Nie dla mnie.Pieczywo czosnkowe do grilla jest u nas obowiązkowe. Inaczej się po prostu nie da. Tym razem dałam do nich tylko 5 ząbków czosnku, a są dość intensywne w smaku. Rodzina C. nie jest aż tak czosnkolubna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 241

UWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka papryki mielonej

Kuchnia Prezydentowej
MOZAIKA z karkówki ,boczku i szynki 242

kawałki karkówki,boczku i szynki.Jedna wędzonka waży około 1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska może byś nieco ciaśniejsza do tego wyrobu z uwagi na to że ma nam się to wszystko ładnie skleić - przędza wędliniarska -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek Wykonanie Zalewa(...)boczku nie ogólnie nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - karkówkę,szynkę i boczek układamy formujemy tak aby kształt był w miarę kulisty i  siatkujemy w siatce i dodatkowo wiążemy przędzą wędzarniczą dla pewności aby nam się skleiło - Mięso wieszamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka z warzywami 172

składzie o wiele za dużo cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Składniki: 4 małe kawałki karkówki (lub 2 duże) 1cebula 2 ząbki czonsku ok 3/4 szklanki marynaty do mięs Sempio Bulgogi ( De Care ) 1 opakowanie warzyw na patelnię sól, pieprz Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso ułożyć w misce, posypać cebulą oraz czosnkiem

My simple kitchen
Danie główne – Grillowane filety z kurczaka z suszonymi pomidorami w ziołach 230

ziemniaczek. Przy takim daniu kiełbasa z grilla może schować się tam, gdzie schowa się karkówka :) Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka ½ słoiczka pomidorów marynowanych w oleju z ziołami (około 10 połówek pomidorów) 3 łyżki oleju z marynowanych pomidorów oraz zioła z marynaty 1 łyżeczka granulowanego czosnku 4 listki świeżej bazylii (ewentualnie suszonej) 4 listki świeżego oregano (ewentualnie suszonego) sól świeżo

Trzeci talerz
Baleron domowy, parzony 241

Inspiracją był przepis znaleziony u Gatity   składniki ok 1 kg karkówki (lepsza z  tłuszczykiem, ) woreczek do pieczenia marynata: 1,5 litra wody 35 g   cukru 4 ziarna ziela angielskiego 3 - 4 liście laurowe 10  ziarenek pieprzu 2- 3 goździki 4 ząbki czosnku 70 g soli peklowej  - zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowanie  Mięso umyć

Stare Gary
Kiełbasa krakowska parzona 228

wieprzowiny kl. I (od szynki, biodrówka) 750 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 500 g pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki białkowe fi 65 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 17 g peklsoli 15 g kminku 1,5 g pieprzu naturalnego mielonego 4 g czosnku  Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 3 x 3 cm. Każdy

Kulinarne przygody Gatity
Mięso ze słoika 183

pieprzu kolorowego 2 ziarna jałowca Schab myjemy, suszymy i wkładamy do siatki wędliniarskiej. Czosnek przeciskamy przez praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab. Możemy też zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp. Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin

Marder&Marder Manufacture
Kiełbasa słoikowa z karkówki 501

ogórki małosolne - proste a jakie smaczne! składniki - 3 słoiki  450 g karkówki wieprzowej 350 g chudego boczku 1,5 płaska łyżeczka soli lub wg własnego smaku ( 1 łyzeczka peklowej, 05 zwykłej 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub startego 1/4 łyżeczki dymu w płynie - opcjonalnie przygotowanie Umyte mięso

Stare Gary
Schab karkowy z pończochy 186

bloga Mój kulinarny pamiętnik. Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek,  tym lepiej) 40 g soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka cukru 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 5 ziarenek jałowca

Kulinarne przygody Gatity
Szynka w doskonałej marynacie 184

łyżeczki słodkiej papryki 7-10 ziaren ziela  angielskiego 3-4 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka miodu sól peklowania 1-2  torebki 3/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki majeranku woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l. ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab) WYKONANIE  Mięso w takiej marynacie powinno leżeć

W kuchennym oknie Ewy
KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI 349

takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule  3 łyżki  bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku  olej Wykonanie:  Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem

Walijskie Pichcenie
Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem 144

tyle, aby zrazy były prawie cale przykryte. Dodajemy pozostałą cebulę, czosnek pokrojony w drobną kostkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Pieprzu dajemy dość dużo.  Patelnię przykrywamy. Mięso dusimy do miękkości. Moje zrazy były miękkie po 100 minutach. Czas duszenia zależy od karkówki. Podczas duszenia sos próbujemy kilka razy i w razie potrzeby doprawiamy solą

Smak mojego domu
kotlety mielone de luxe 179

mielony, w Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta), doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na masle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszk i . Składniki: mięso

Pychotkaaa

Proponowane wyszukiwania