balkonie trwa w najlepsze... Dziś grillujemy :D niestety nadal na grillu elektrycznym... SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki marynata: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka kilka ziemniaków sól, rozmaryn 4 pomidorki 1 cebula kilka oliwek 1/4 fety oliwa z oliwek z czosnkiem, sól Pokroić ziemniaczki w krążki, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić rozmarynem, sola i pieprzem. wstawić
MarciochaKucharzyPrzypomniało mi się o nim jakiś czas temu podczas rozmowy z Konradem z bloga Konrad Gotuje na temat co tu zrobić na obiad? W pierwotnej wersji to danie przygotowywałam z karkówki, ale pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości keczupu lub ewentualnie dobrego, gęstego(...)opisał na swoim blogu, jeśli chcecie zobaczyć to zapraszam tam >klik!< Składniki: około pół kg schabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku , sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu do wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry
Codzienna kuchnia niecodziennamiędzy ludzi trochę nie wypada), ale najlepiej smakują przy okazji grilla. Soczysta, przypieczona karkówka i czosnkowa, ciepła bułeczka... Czy istnieje coś lepszego? Nie dla mnie.Pieczywo czosnkowe do grilla jest u nas obowiązkowe. Inaczej się po prostu nie da. Tym razem dałam do nich tylko 5 ząbków czosnku, a są dość intensywne w smaku. Rodzina C. nie jest aż tak czosnkolubna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka papryki mielonej
Kuchnia Prezydentowejkawałki karkówki,boczku i szynki.Jedna wędzonka waży około 1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska może byś nieco ciaśniejsza do tego wyrobu z uwagi na to że ma nam się to wszystko ładnie skleić - przędza wędliniarska -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek Wykonanie Zalewa(...)boczku nie ogólnie nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - karkówkę,szynkę i boczek układamy formujemy tak aby kształt był w miarę kulisty i siatkujemy w siatce i dodatkowo wiążemy przędzą wędzarniczą dla pewności aby nam się skleiło - Mięso wieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.składzie o wiele za dużo cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Składniki: 4 małe kawałki karkówki (lub 2 duże) 1cebula 2 ząbki czonsku ok 3/4 szklanki marynaty do mięs Sempio Bulgogi ( De Care ) 1 opakowanie warzyw na patelnię sól, pieprz Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso ułożyć w misce, posypać cebulą oraz czosnkiem
My simple kitchenziemniaczek. Przy takim daniu kiełbasa z grilla może schować się tam, gdzie schowa się karkówka :) Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka ½ słoiczka pomidorów marynowanych w oleju z ziołami (około 10 połówek pomidorów) 3 łyżki oleju z marynowanych pomidorów oraz zioła z marynaty 1 łyżeczka granulowanego czosnku 4 listki świeżej bazylii (ewentualnie suszonej) 4 listki świeżego oregano (ewentualnie suszonego) sól świeżo
Trzeci talerzInspiracją był przepis znaleziony u Gatity składniki ok 1 kg karkówki (lepsza z tłuszczykiem, ) woreczek do pieczenia marynata: 1,5 litra wody 35 g cukru 4 ziarna ziela angielskiego 3 - 4 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 2- 3 goździki 4 ząbki czosnku 70 g soli peklowej - zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowanie Mięso umyć
Stare Garywieprzowiny kl. I (od szynki, biodrówka) 750 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 500 g pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki białkowe fi 65 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 17 g peklsoli 15 g kminku 1,5 g pieprzu naturalnego mielonego 4 g czosnku Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 3 x 3 cm. Każdy
Kulinarne przygody Gatitypieprzu kolorowego 2 ziarna jałowca Schab myjemy, suszymy i wkładamy do siatki wędliniarskiej. Czosnek przeciskamy przez praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab. Możemy też zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp. Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin
Marder&Marder Manufactureogórki małosolne - proste a jakie smaczne! składniki - 3 słoiki 450 g karkówki wieprzowej 350 g chudego boczku 1,5 płaska łyżeczka soli lub wg własnego smaku ( 1 łyzeczka peklowej, 05 zwykłej 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub startego 1/4 łyżeczki dymu w płynie - opcjonalnie przygotowanie Umyte mięso
Stare Garybloga Mój kulinarny pamiętnik. Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek, tym lepiej) 40 g soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka cukru 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 5 ziarenek jałowca
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki słodkiej papryki 7-10 ziaren ziela angielskiego 3-4 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka miodu sól peklowania 1-2 torebki 3/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki majeranku woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l. ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab) WYKONANIE Mięso w takiej marynacie powinno leżeć
W kuchennym oknie Ewytakich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule 3 łyżki bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku olej Wykonanie: Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem
Walijskie Pichcenietyle, aby zrazy były prawie cale przykryte. Dodajemy pozostałą cebulę, czosnek pokrojony w drobną kostkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Pieprzu dajemy dość dużo. Patelnię przykrywamy. Mięso dusimy do miękkości. Moje zrazy były miękkie po 100 minutach. Czas duszenia zależy od karkówki. Podczas duszenia sos próbujemy kilka razy i w razie potrzeby doprawiamy solą
Smak mojego domu