karkówka na obiad - 1271 przepisów (strona:58/85)

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 487

Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości(...)średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i przelewamy zimną

Poezja smaku
Przepis na chinkali z mięsem - gruzińskie pierożki. 266

warta przygotowania. Składniki na około 35 - 40 chinkali: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka gorącej wody 1 jajo płaska łyżeczka soli łyżeczka oleju Farsz: 500 g karkówki wieprzowej ząbek czosnku nieduża cebula 250 ml rosołu pęczek natki pietruszki pieprz, sól Wykonanie: Mięso wraz z rosołem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekaną cebulką i garścią posiekanej natki umieścić(...)tworząc sakiewkę. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, a kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez trzy minuty.  Podawać gorące z odrobiną masełka i dekoracją z natki pietruszki. Pysznego obiadu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bigos staropolski 189

Prawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty

Obiad gotowy
JESIENNY KOCIOŁEK Z DYNIĄ 185

JESIENNY KOCIOŁEK Z DYNIĄ Jesień już nam doskwiera. Chłodny wiatr i opady deszczu dają o sobie znać. Najlepiej w taką pogodę zjeść danie rozgrzewające, które zawiera

Kuchnia Paulettes
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 502

tylko mogę. Ostatnio była  młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku(...)niej podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam kminkiem mielonym. Ja do swojego bigosu dodałam jeszcze kawałek pieczonej karkówki,który został mi z dnia poprzedniego, wzbogacił on smak potrawy. Po skosztowaniu dania uznałam, że nie trzeba go dosalać, ale to oczywiście zależy już od smaku każdego z nas. Zawsze

Kuchnia z widokiem na ogród
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 193

Jeszcze można kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos staropolski 855

„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną (…) Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta, Która, wedle przysłowia, sama idzie

mojewypiekiinietylko
Cztery mąki i pięć przypraw, czyli paczka z AleDobre.pl 161

Wracam po pracy i padam z nóg. Mam jeszcze tylko siłę odpalić grilla i wlać w siebie jedno piwo, które pozwala mi szybko zasnąć. Bo właśnie ostatnio zamiast normalne obiady jeść to każdego dnia grillem się karmimy :) W końcu pogoda idealna na to. A potem o 21 już mam ochotę iść spać, a o 21.30 na serio już śpię(...)przetestowałem przyprawę do grilla. Bo jak na początku wspomniałem ostatnio na okrągło grillujemy. I powiem zupełnie szczerze, że ta przyprawa daje radę. Oj tak. Bo nigdy nie byłem fanem karkówki. Jakoś tak zawsze lubiłem tylko zajadać się kiełbasą, a najlepiej białą. Karkówkę traktowałem tak trochę po macoszemu. Jadałem, ale bez zbytniej podniety. Ale Madzia przygotowała marynatę z tej właśnie przyprawy

Marder&Marder Manufacture
Faszerowane patisony 209

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim. 336

bardzo kwaśna, należy ją opłukać pod bieżącą wodą do pożądanej kwasowości. Następnie wstawić do garnka z wodą i gotować przez 60 minut na miękko.  W tym czasie pokroić karkówkę na plastry, posolić ją lekko i oprószyć pieprzem. Przygotować sos:  Do garnka wlać rosół, dołożyć grzybki, czosnek, cebulę, paprykę i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut(...)pokrywką, by dusiło się, a nie piekło. Wstawić do piekarnika na dwie godziny - temperatura 170 stopni.  Podawać samo lub na przykład z kluskami śląskimi , albo pieczonymi ziemniakami . Pysznego obiadu! Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 291

Bitki wieprzowe w sosie kurkowym . Lubicie proste, mięsne dania kuchni polskiej? Zapewne tak, gdyż często ich szukacie na blogu. Udało mi się kupić piękny kawałek szynki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karczek z grilla. 199

     Dziś zamieszczam mój sprawdzony przepis na karczek z grilla, a raczej na marynatę do karczku, bo to w niej tkwi cały sekret idealnie

Rozpustne gotowanie
Zapiekanka ziemniaczana 198

Zapiekanki to jedne z moich ulubionych dań, które robimy bardzo często. Tym razem mam dla Was pełną smaku i aromatu warstwową zapiekankę ziemniaczaną, 

Zainspirowana w kuchni
Steki z jagnięciny 162

kilka godzin. Najlepiej komponuje się z aromatami śródziemnomorskimi – świeżym rozmarynem, tymiankiem, cytryną i czosnkiem. Zalana serwatką, kefirem czy jogurtem doskonale kruszeje. Na pieczeń najlepiej nadaje się udziec, karkówka i comber. Na smażone lub grillowane kotleciki z kostką najlepszy jest antrykot. Steki z jagnięciny. Składniki (ilość według potrzeb): - steki jagnięce (u mnie z udźca ) - różowa sól himalajska - pieprz czarny(...)sprawą nadwornego kucharza, z pochodzenia Francuza, Pawła Tremo, marynowane w serwatce, a następnie pieczone jagnię stało się jedną z ulubionych potraw ostatniego króla Rzeczypospolitej. To danie tradycyjnie wieńczyło menu obiadów czwartkowych. Po nim częstowano gości już tylko deserami i śliwkami węgierkami, które stali bywalcy odczytywali jako sygnał do zakończenia biesiady . Steki z jagnięciny można podać… z czym kto lubi – puree

mojewypiekiinietylko
Sałatka w tortilli – pyszny pomysł ! 208

Sałatka w tortilli – pyszny pomysł ! Sałatka w tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli.  Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania