Pulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa
Codziennik KuchennyPrzepraszam Was bardzo, że ostatnio przepisy nie pojawiają się codziennie. Wszystko przez remont. Trochę to potrwa, ale postaram się prezentować Wam kolejne przepisy w miarę możliwości
Życie zamknięte w smakuobiad ! Odzywa się we mnie wtedy prymitywny mięsożerca i im więcej mam na talerz u wybornego pieczystego, tym lepiej. Nie wyobrażam sobie życia bez mięsa i kompletnego wykluczenia go z e swojej diety . Choć ta k intensywne "chci ce" na mięcho jak ta obecna, miewam niezbyt często . Aby "chcicy" sta ł o się zadość, przedstawiam propozycję na danie z karkówką
Grunt to przepis!Surówka z marchewką i jabłkiem to wszystkim dobrze znany dodatek do obiadu. Spotkałam go już w różnych wersjach, a niżej przedstawię Wam moją. Zauważyłam, że na blogu wcale nie mam surówek, a przecież to coś, na co zawsze jest zapotrzebowanie. Tak więc co jakiś czas będę dzielić się z Wami przepisami na pyszne surówki – w planach mam już kolejne(...)pyszne. Surówkę z marchewką i jabłkiem możecie serwować do kotletów z kurczaka, karkówki w sosie własnym czy gulaszu z jelenia – w zależności od Waszych potrzeb oraz upodobań smakowych Zobacz też: Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi Sałatka Gyros Przepis na surówkę z marchewką i jabłkiem Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut
Kuchnia BazyliiRoladki zrobiłam już jakiś czas temu na niedzielny obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe(...)wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka jajeczna ze smażoną wieprzowiną Prosta sałatka jajeczna z dodatkiem smażonej wieprzowiny . Doskonała kolacja lub szybki lekki obiad . Dodatek mięsa , sprawia ,że sałatka jest syta i świetnie zabija głód Moje dzieciaki , nie kochają zbytnio sałatek , przy tej stwierdzili ,że nawet smakuje trochę jak kebab z dużą ilością zieleniny , ” nawet zjadliwe ” Sałatka , chyba , nigdy nie otrzyma zaszczytnego ” pyszne(...)stwierdził mój starszy syn , ” facet nie koza , na trawie nie wyżyje ” Składniki na 3-4 osoby : 2 plastry chudej karkówki ( około 2 cm grube ) marynata : 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku pieprz , sól do smaku 2 łyżki oleju pozostałe : 1 papryka spiczasta
Ogrodnik w podróżymojprzepisna.pl | Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Pyszne kotleciki, nie suche, nie za tłuste, idealne dla dzieci i dorosłych :). Mimo że z piekarnika, to pyszne. Takie
moj przepis naGrillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Knedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso(...)które jest na kościach ze schabu lub karkówki, kupuję kości, które mają mięso, mam rzeźnika, który sprzedaje kości z mięsem, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości gotuję z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJedno z dań z cyklu "sprzątanie lodówki". Pozwalam sobie na takie improwizacje, kiedy skazana jestem na samotny obiad. Nie lubię sama jeść posiłków, ale lubię takie szybkie, 15-to minutowe dania z tego, co pod ręką :) Smażona szałwia smakuje cudownie, więc nie warto żałować jej do tego dania :) Porcja na 1 osobę: 60 g makaronu „cienkie wstążki” (u mnie(...)gniazdko”) –na opakowaniu był napis „nie hartować” i dlatego nie przelewałam go zimną wodą gruby na ok. centymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części pora 1/2 młodej cukinii duży ząbek czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam
Kuchenne zapiski EdytyDziś przedstawiam przepis na bardzo łatwą wołowinę zapiekaną z papryką w szybkim i aromatycznym sosie pomidorowym. Jest to doskonały pomysł obiad dla zabieganych, gdyż generalnie przygotowujemy ją w 10 minut, wrzucamy do piekarnika i dalej robi się samo:) Steki wychodzą mięciutkie, warzywa są w punkt a wszystko pływa w pysznym, pomidorowym sosiku. Sos wychodzi trochę rzadki i jeżeli takiego(...)lubicie, można go zagęścić po wyjęciu mięsa i warzyw gotując aż odparuje do odpowiedniej konsystencji ewentualnie dodając śmietanki ;). Polecam także łatwą i przepyszną karkówkę zapiekaną z warzywami serem , jest przepyszna! Zapraszam;) Scroll down for recipe in English Łatwa wołowina zapiekana z papryką (6 porcji) Składniki: 6×150 g steków wołowych sól i pieprz 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
karmelowyBardzo lubię sałatki na bazie mixów sałat. Co i raz robię i za każdym razem wychodzi trochę inna, bo albo dodam coś nowego, albo dam inne
Państwo Wojtczuk gotująhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł Magdy Gessler z moimi małymi modyfikacjami. Mleko doskonale skrusza mięso i zachowuje jego soczystość. Natomiast dodatek
Di gotujeBigos przepisu mojego taty po moich lekkich modyfikacjach. Tata przygotowuje go bez grzybów i przecieru pomidorowego. Ja lubię obie wersje i moją i taty. Jak przystało
Pyry na GazDzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. W związku z tym, że nadeszły w końcu ciepłe dni i sezon grillowy rozkręcił się na dobre mam propozycję dla
karmelowy