Amatorzy kawy będą zachwyceni tak przygotowanym mięsem,doskonale smakuje z kluskami śląskimi,kaszą gryczaną czy ziemniakami,a przy tym robi się praktycznie samo,zachęcam do spróbowania
Wanilia i KardamonJeśli ktoś nie lubi/ nie umie smażyć naleśników to polecam krokiety w waflach. Kupne wafle wystarczy tylko lekko zwilżyć wodą by były miękkie i
Aga w kuchniSkładniki: 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka — ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku(...)ogromną fanką mięcha. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach. Podlane aromatycznym domowym sosem BBQ jest idealne do PULLED BURGER (przepis niebawem na blogu), które świetnie zastąpią regularny obiad. W mojej kuchni gości także jako dodatek do młodych ziemniaczków. Robi się długo, ale robi się samo! Tak podawana wieprzowina ma swoje korzenie na głębokim południu Stanów Zjednoczonych, w takich
Kocham Czekoladębardzo smaczny pomysł na obiad lub ciepłe danie na spotkaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Potrawa jest bardzo uniwersaln a - można j ą podać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub pieczywem. A do tego ulubiona surówka np. z marchewki. Schab z tego przepisu wychodzi miękki i soczysty. Myślę, że można również wykorzystać inne mięso np. szynkę czy karkówkę i też będzie równie
e-PrzepisyKulinarneJeśli jemy gulasz to zazwyczaj z ziemniakami lub kaszą. Dzisiaj spróbowałam przygotować z makaronem linguine bo w lodówce miałam połowę opakowania i szkoda by było, żeby
kuchniabellissima.wordpress.compokusić się zrobienie na obiad tego typu kotletów mielonych. Jeśli ktoś lubi ,może również przygotować je od podstaw. Wyszły bardzo pyszne i soczyste. Świetnie nadają się też do zamrożenia i w sytuacji kryzysowej ,zawijamy kotlety pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200°C. Składniki 100 g ryżu 250 g mielonej karkówki 1/2 pęczka koperku cebula
R'n'G Kitchenpasująca nie tylko do obiadu, ale też do dań z grilla. Składniki: 1 mała sałata lodowa 3 pomidory siekana pietruszka 1 łyżka oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Sałatę kroimy w paski, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy razem. 2. Dodajemy łyżkę oleju, siekaną pietruszkę i przyprawę do sałatek. Mieszamy. 3. Podałam z karkówką i ryżem. Smacznego
Kuchnia domowa AniPrzedstawiam pyszną, soczystą, rozpływającą się w ustach, aromatyczną szynkę. Jeśli ktoś spróbuje jej chociaż raz, od razu się zakocha !:) Przepis znaleziony na Wielkim
Czerwona Porzeczkakarkówki. Sosem zalewamy składniki sałatki, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterki i chłodzimy. Dobrze jest dać sałatce przynajmniej 4-5 godzin w lodówce, żeby smaki zdążyły się połączyć i rozwinąć. Sama w sobie jest bardzo sycąca – ja uwielbiam ją zapakowaną pomiędzy kromkami świeżego chleba, z liściem sałaty. Z tej ilości składników dostaniecie dwie solidne porcje na lunch lub obiad
Karo in the Kitchenwydają się dość wysokie ale okazuje się, że restauracja robi ciekawe promocje. Tak też z racji weekendu obowiązywała akurat wkładka „Rodzina Śląska”, gdzie za 38 zł możemy zjeść dwudaniowy obiad z napojem. Z wyborem samych dań miałyśmy problem nie lada, tu sympatyczny kelner widząc, że będziemy wybierać dłuższą chwilę zaoferował coś do picia. Z racji południowej godziny padło na białą(...)kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń bez zastrzeżeń, wyrazistość, delikatność - idealna. Kluski bardzo dobre
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziczyzna to ulubione mięso M. Chociaż dzikiego ptactwa nie lubi. Zadziwia mnie to niezwykle, no ale cóż, człowiek dziwna istota, zrozumieć nie da rady. Dzisiaj przepis
Życie zamknięte w smakuMuszę przyznać, że wolę jednak mięso, które ma nieco więcej tłuszczyku. Nie dlatego, że jestem fanką tycia i niezdrowego jedzenia... Mięso takie po prostu bardziej mi
Kuchenna KontrrewolucyaPo obejrzeniu porannej powtórki programu Doradca Smaku, naszła mnie ogromna ochota na szaszłyki. Mimo tego iż na majówkę pogodę mamy jaką
ClauditteMissCookingPolędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy stwierdzą, że smażenie polędwiczek w woku to profanacja. Jednak polędwiczka w melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić
Poezja smakuprzepyszny obiad – tak! Poniżej przepis od chłopaków. Ich danie najlepiej oczywiście smakuje w Krakowie (tuż po wykwintnym śniadaniu w świątyni designu i przed spacerem po najbardziej hipsterskich miejscówkach niegdysiejszej stolicy), ale możecie spróbować zrobić je, gdziekolwiek mieszkacie. Nigdy, ale to nigdy, nie sięgajcie natomiast po jego zjedzeniu po maczankę , czyli małopolskiego „burgera” z marynowanej karkówki, podanego
GRUBY WAŁEKziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy z piasku(...)grzyby z cebulą, a na grzybach – pociętą zgrabnie wieprzowinę. Posypujemy posiekaną pietruszką i szczypiorem. Podajemy od razu, gorące. Z tej ilości składników otrzymacie 4 średniej wielkości porcje obiadowe lub obiad dla głodnej trójki. SKŁADNIKI 180ml /niepełna szklanka/ drobnej kaszy kukurydzianej 650+100ml wody 1 większy ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 30g masła 2 łyżki natki pietruszki
Karo in the Kitchen