Knedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso(...)które jest na kościach ze schabu lub karkówki, kupuję kości, które mają mięso, mam rzeźnika, który sprzedaje kości z mięsem, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości gotuję z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJedno z dań z cyklu "sprzątanie lodówki". Pozwalam sobie na takie improwizacje, kiedy skazana jestem na samotny obiad. Nie lubię sama jeść posiłków, ale lubię takie szybkie, 15-to minutowe dania z tego, co pod ręką :) Smażona szałwia smakuje cudownie, więc nie warto żałować jej do tego dania :) Porcja na 1 osobę: 60 g makaronu „cienkie wstążki” (u mnie(...)gniazdko”) –na opakowaniu był napis „nie hartować” i dlatego nie przelewałam go zimną wodą gruby na ok. centymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części pora 1/2 młodej cukinii duży ząbek czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam
Kuchenne zapiski EdytyDziś przedstawiam przepis na bardzo łatwą wołowinę zapiekaną z papryką w szybkim i aromatycznym sosie pomidorowym. Jest to doskonały pomysł obiad dla zabieganych, gdyż generalnie przygotowujemy ją w 10 minut, wrzucamy do piekarnika i dalej robi się samo:) Steki wychodzą mięciutkie, warzywa są w punkt a wszystko pływa w pysznym, pomidorowym sosiku. Sos wychodzi trochę rzadki i jeżeli takiego(...)lubicie, można go zagęścić po wyjęciu mięsa i warzyw gotując aż odparuje do odpowiedniej konsystencji ewentualnie dodając śmietanki ;). Polecam także łatwą i przepyszną karkówkę zapiekaną z warzywami serem , jest przepyszna! Zapraszam;) Scroll down for recipe in English Łatwa wołowina zapiekana z papryką (6 porcji) Składniki: 6×150 g steków wołowych sól i pieprz 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
karmelowyBardzo lubię sałatki na bazie mixów sałat. Co i raz robię i za każdym razem wychodzi trochę inna, bo albo dodam coś nowego, albo dam inne
Państwo Wojtczuk gotująhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł Magdy Gessler z moimi małymi modyfikacjami. Mleko doskonale skrusza mięso i zachowuje jego soczystość. Natomiast dodatek
Di gotujeBigos przepisu mojego taty po moich lekkich modyfikacjach. Tata przygotowuje go bez grzybów i przecieru pomidorowego. Ja lubię obie wersje i moją i taty. Jak przystało
Pyry na GazDzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. W związku z tym, że nadeszły w końcu ciepłe dni i sezon grillowy rozkręcił się na dobre mam propozycję dla
karmelowyDziś Dzień Ojca, a Ojciec jak to każdy facet lubi dobrze zjeść :) Dlatego moja propozycja nie jest na słodko, a właśnie na "konkretnie"! Dużo mięsa
Kuchnia w czekoladziepostanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :) Składniki: młode ziemniaki , boczek parzony - najlepiej chudy, mielone mięso - użyłam karkówki, niewielka cebula , orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto , sól , pieprz , gęsta, kwaśna śmietana, odrobina oleju . Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać mięso(...)się zbyt mocno smaku żurku. Jest ona delikatna, ale bardzo sycąca. Jeśli użyjemy zamiast boczku chudej szynki, wtedy stanie się mniej kaloryczna. Polecam ją na obiad lub wcześniejszą kolację. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaniczym market elektroniczny podczas promocji. - najważniejsze tutaj, bo z kulinarnego punktu widzenia, to nieformalne otwarcie sezonu grillowego. Miliony Polaków chce być tego dnia szefami kuchni. Oczywiście, odgrzanie gotowego kawałka karkówki, czy kiełbasy ciężko nazwać gotowaniem, ale jednak :) Ogródki działkowe przeżywają oblężenie, gdzie przy dźwiękach przaśnej muzyki i akompaniamencie zgniatanych puszek po piwie, roznosi się zapach dymu z węgla drzewnego(...)puszce ustąpiło miejsca mocnym trunkom domowej roboty :) No bo dzień trzeba celebrować :) Postanowiłem z prostego fast foodu, wyczarować coś, za co żądna doznań bananowa młodzież, zapłaciłaby równowartość dobrego obiadu :) W skrócie, do parówki, dorzuciłem wszytko co znalazłem na ogródku :) Chrzan. Uwielbiam jego liście. Zwłaszcza młode. Czosnek niedźwiedzi. Roślina pod specyficzną ochroną, jeśli rośnie dziko. Specyficzną, bo jeśli wykupicie zezwolenie
Kryzysowa Książka Kucharskasłucham audycji, w której co chwila puszczane są najnowsze hity sióstr sikorek. Czekam na kolejny przebój szpaków. Żadnej polityki, żadnych sporów, żadnych reklam. Radio doskonałe;) Wobec tego gołąbki na obiad to dobry pomysł. Tym bardziej, że są to gołąbki leniwe. Lenistwo podczas ich przygotowania polega na tym, że nie muszę zawijać je we wcześniej obgotowane liście kapusty. I chyba tylko(...)blenderem. Smakują nieco inaczej, niż tradycyjne, ale również pysznie. Ja uwielbiam je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą bagietką. Składniki (na 6 porcji): 600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
Obiad gotowyDomowa wędlina to w wielu polskich domach obowiązkowa pozycja podczas Świąt Bożego Narodzenia a także innych okazji. Gotowany schab jest bardzo aromatyczny i kruchy, pełen smaku
Smakowite DaniaTaki sposób przygotowania mięsa często pojawiał się (i nadal pojawia) w moim rodzinnym domu. Przesmażenie mięsa z dużą ilością majeranku a następnie powolne duszenie to sposób
Pyry na GazPieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj propozycja na ciekawy obiad lub ciepłą przekąskę na zbliżającego się Sylwestra :) Zapraszam na faszerowaną paprykę. Zawsze, gdy ją zrobię, zastanawiam się, dlaczego tak rzadko ją piekę. Faszerowana papryka jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Zdecydowanie częściej musi gościć na moim stole :) Paprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :) Składniki: 10 małych papryk(...)ryżu 500 g pieczarek 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii pieprz sól oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki drobno siekamy, wkładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 2 łyżki oliwy
Smak mojego domu