Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. W związku z tym, że nadeszły w końcu ciepłe dni i sezon grillowy rozkręcił się na dobre mam propozycję dla
karmelowyDziś Dzień Ojca, a Ojciec jak to każdy facet lubi dobrze zjeść :) Dlatego moja propozycja nie jest na słodko, a właśnie na "konkretnie"! Dużo mięsa
Kuchnia w czekoladziepostanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :) Składniki: młode ziemniaki , boczek parzony - najlepiej chudy, mielone mięso - użyłam karkówki, niewielka cebula , orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto , sól , pieprz , gęsta, kwaśna śmietana, odrobina oleju . Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać mięso(...)się zbyt mocno smaku żurku. Jest ona delikatna, ale bardzo sycąca. Jeśli użyjemy zamiast boczku chudej szynki, wtedy stanie się mniej kaloryczna. Polecam ją na obiad lub wcześniejszą kolację. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaniczym market elektroniczny podczas promocji. - najważniejsze tutaj, bo z kulinarnego punktu widzenia, to nieformalne otwarcie sezonu grillowego. Miliony Polaków chce być tego dnia szefami kuchni. Oczywiście, odgrzanie gotowego kawałka karkówki, czy kiełbasy ciężko nazwać gotowaniem, ale jednak :) Ogródki działkowe przeżywają oblężenie, gdzie przy dźwiękach przaśnej muzyki i akompaniamencie zgniatanych puszek po piwie, roznosi się zapach dymu z węgla drzewnego(...)puszce ustąpiło miejsca mocnym trunkom domowej roboty :) No bo dzień trzeba celebrować :) Postanowiłem z prostego fast foodu, wyczarować coś, za co żądna doznań bananowa młodzież, zapłaciłaby równowartość dobrego obiadu :) W skrócie, do parówki, dorzuciłem wszytko co znalazłem na ogródku :) Chrzan. Uwielbiam jego liście. Zwłaszcza młode. Czosnek niedźwiedzi. Roślina pod specyficzną ochroną, jeśli rośnie dziko. Specyficzną, bo jeśli wykupicie zezwolenie
Kryzysowa Książka Kucharskasłucham audycji, w której co chwila puszczane są najnowsze hity sióstr sikorek. Czekam na kolejny przebój szpaków. Żadnej polityki, żadnych sporów, żadnych reklam. Radio doskonałe;) Wobec tego gołąbki na obiad to dobry pomysł. Tym bardziej, że są to gołąbki leniwe. Lenistwo podczas ich przygotowania polega na tym, że nie muszę zawijać je we wcześniej obgotowane liście kapusty. I chyba tylko(...)blenderem. Smakują nieco inaczej, niż tradycyjne, ale również pysznie. Ja uwielbiam je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą bagietką. Składniki (na 6 porcji): 600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
Obiad gotowyDomowa wędlina to w wielu polskich domach obowiązkowa pozycja podczas Świąt Bożego Narodzenia a także innych okazji. Gotowany schab jest bardzo aromatyczny i kruchy, pełen smaku
Smakowite DaniaTaki sposób przygotowania mięsa często pojawiał się (i nadal pojawia) w moim rodzinnym domu. Przesmażenie mięsa z dużą ilością majeranku a następnie powolne duszenie to sposób
Pyry na GazPieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj propozycja na ciekawy obiad lub ciepłą przekąskę na zbliżającego się Sylwestra :) Zapraszam na faszerowaną paprykę. Zawsze, gdy ją zrobię, zastanawiam się, dlaczego tak rzadko ją piekę. Faszerowana papryka jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Zdecydowanie częściej musi gościć na moim stole :) Paprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :) Składniki: 10 małych papryk(...)ryżu 500 g pieczarek 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii pieprz sól oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki drobno siekamy, wkładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 2 łyżki oliwy
Smak mojego domuJedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też :) Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to
Moja DelicjaZdaje się, że lasagne mogłabym jeść nawet kilka razy w tygodniu. Lubię ten aromatyczny esencjonalny sos bolognese, ciągnący się ser pod chrupiącą skórką... Lasagne to
Obiad gotowyGulasz to danie które praktycznie robi się samo. Jedynie musimy je od czasu do czasu pomieszać. Bardzo lubię tego typu dania zwłaszcza z sosem i ziemniakami
Pani na deserDziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna
karmelowyDziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna
karmelowyByć w Grecji i nie zjeść Σουβλάκι to jak pojechać do Włoch i nie zjeść pizzy. Nie ma opcji. Jeśli ich nie próbowaliście, a macie ochotę
Karo in the KitchenTo pyszne mięsko miałam okazję jeść w Krakowie i bardzo mi smakowało. Długo zbierałam się,żeby je zrobić w domu-trochę mi zeszło,ale nareszcie domownicy
Kuchnia BeatyTradycyjną kuchnię polską wszyscy znają, bardzo często przypomina mam smaki dzieciństwa. Dość dawno zmieniłam nawyki żywieniowe, niektóre potrawy zostały wykreślone z menu. Dość dawno nie jadłam
Kulinarne pyszności MolkiCześć Urlop był i się zmył. :( Niestety. Dwa tygodnie minęły jakby z bicza strzelił i już w poniedziałek wróciłam do pracy. Na zakończenie urlopu przygotowałam gulasz
blog.moje-pasje.infoPolędwice wieprzowe to wdzięczne mięso, które można przygotować na wiele sposobów! Dzisiejsze będą z farszem mięsno-grzybowym. Myślę, że dobrym dodatkiem będzie marchewka kandyzowana z prażonymi
Kuchnia Beaty