Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Związek na patelniMój małżonek uwielbia gulasz z bakłażanem, dlatego dzisiaj powtórka na blogu tego pysznego perskiego gulaszu . S. jest taki kochany, wyręcza mnie w czym tylko może, więc
codojedzeniaKtóż nie lubi konkursów? Ja uwielbiam. I właśnie dlatego postanowiłam wziąć udział w konkursie "Podróż kulinarna z Hortex". I tak powstała moja wersja feijoada completa
W poszukiwaniu inspiracjiTen kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć :D Sezon grillowy w pełni! Podczas weekendu majowego wyczuwalny był charakterystyczny zapach grillowanej kiełbaski i innych pyszności :D U mnie nie było wcale inaczej :D Obiad w plenerze, pod naszym orzechem smakował wyśmienicie. Wydaje mi się, że w takich warunkach żołądek nie ma mety....albo to łakomstwo jakieś...albo co...? :D Zanim zaczęliśmy wspólne grillowanie upiekłam chlebek. Podałam własnej(...)naprawdę nie pożałowałam :D Każdy pasek ciasta rolowałam a na koniec wszystkie splotłam w warkocz. Piekłam ok. 20 minut w 200 stopniach. Chlebek jest fantastycznym dodatkiem do grillowanej karkówki czy kiełbaski :D Polecam i życzę smacznego :D To się robi naprawdę szybko! Lidka
Pieprzyć z FantazjąŁosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa grzybowa kojarzy się albo z jesienią, albo z Bożym Narodzeniem. Ja robię ją nie tylko wtedy. Lubię grzyby pod każdą postacią, a że sama ich
Codzienna kuchnia niecodziennaCieszy mnie, gdy odkrywamy nowe smaki, a jeszcze bardziej cieszę się, gdy są to znane mi już wcześniej potrawy. Kuchnia gruzińska zawsze gdzieś tam przemykała w
Obiad gotowyGulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiedy czytałam Wasze liczne zgłoszenia do ostatniego konkursu, przypominały mi się moje smaki dzieciństwa. Jednym z nich była zupa jarzynowa...ze stołówki szkolnej. Wiem, że
Codzienna kuchnia niecodziennaŻeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niestety jesień już weszła z butami w nasze życie i zamiast lodów i lekkich obiadów przyszła pora na rozgrzewający i bardziej treściwy jadłospis. Jednak wcale nie oznacza to, że trzeba zajadać się ociekającymi tłuszczem, zapychającymi żołądek i niezdrowymi daniami, oj nie!!! Jesienne menu zaczynam więc od- aromatycznej, sycącej i rozgrzewającej- zupy grochowej z dodatkiem wędzonego boczku (Wam również polecam). Pamiętajcie(...)użyć gotowego bulionu z kostki- warzywnego lub mięsnego (co w przypadku tej zupy polecam zdecydowanie!) Jeżeli zaś nie macie, to ugotować wywar z około 300 g mięsa (np. golonka, karkówka, żeberka, wędzonka czy boczek wędzony)- wodę z mięsem zagotować, odszumować i dalej już postępować wg przepisu. Ja gotowałam na golonce. ** przez pierwsze 10 minut gotowania nie wolno przykrywać garnka
Kraina Miodem PłynącaZrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować z różnych gatunków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy(...)brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu
Czerwień i błękit