Taką metodą podobno można przygotowywać każde mięso i ryby. Dotąd raczej słyszałam o kurczaku w soli, ale okazuje się, że jest to metoda uniwersalna. U mnie był niewielki kawałek karczku, coś ok. 800 g. Karczek umyłam, wysuszyłam i położyłam na grubej warstwie soli morskiej rozsypanej w szklanym naczyniu. Piekarnik rozgrzałam do 180*C - tylko dolna grzałka - i piekłam(...)byliśmy szczęśliwi przez 20 lat. Potem się pobraliśmy..." Rodney Daugerfield Komentarze chocoland 2011/11/15 14:29:34 Mimo, że jestem fanem drobiu, ten karczek wygląda niezwykle apetycznie :) No ale skoro te sposób przyrządzania nadaje się także do kurczaka, to pewnie najpierw na nim wypróbuję :) Chciałabym Cię serdecznie zaprosić na mojego bloga po wyróżnienie chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/bardzo-mie-wyroznienie.html
Zdrowa Kuchnia Sowycygańsku, do tego bardzo soczysta, lekko pikantna, z dużą ilością warzyw, czego chcieć więcej, po prostu pycha, u mnie błyskawicznie znika z talerzy Karkówka po cygańsku Składniki: 1kg karczku wieprzowego Sól Pieprz Papryka słodka w proszku Mąka pszenna do obtaczania mięsa Olej do smażenia 4-5szt ogórków kiszonych (około 200g) 250g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona Sos pomidorowy(...)500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Karkówka po cygańsku Przygotowanie: Karczek kroimy na plastry o grubości około 1,5-2 cm, które przyprawiamy solą, pieprzem oraz oprószamy słodką papryką w proszku, następnie mięso przekładamy do miski, wlewamy 2 łyżki oleju i całość mieszamy, po czym pozostawiamy
Księga-SmakuDomowy karczek w słoikach. Najlepsza konserwa jaką jadłam. Dzięki procesowi tyndalizacji możemy przechowywać ją przez wiele lat. Dobrze jest posiadać zapas mięska w tych niepewnych czasach. Ja do swojej konserwy nie dodawałam cebuli ani czosnku aby nie skracać jej terminu do spożycia. Dobrze przechowywana konserwa może poleżeć ok 15-20 lat :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Dobrej jakości Karczek lub łopatka(...)moim przypadku piwnica. Konserwa od razu nadaje się do jedzenia, nam najlepiej smakuje z ogórkiem konserwowym i świeżym pieczywem, pychotka :).! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Domowy karczek w słoikach first appeared on Blog Kulinarny
Blog kulinarny S9.PLtaras. Nowy sprzęt wyglądał imponująco. Miał wiele funkcji, które trzeba było wypróbować. Testowanie zaczęliśmy od steków. Upiekły się rewelacyjnie. Na drugi ogień poszło inne mięso. Odnalazłam stary przepis na karczek. Zrobiłam. Mięso wyszło pyszne, rozpływało się w ustach. Zorientowałam się, że na blogu jeszcze tego przepisu nie ma. No to już jest. Wypróbujcie go koniecznie – teraz lub w sezonie grillowym(...)Będzie pysznie. Składniki: • 1 kg surowego karczku • 100 ml ketchupu łagodnego • 100 ml oleju • 100 ml przyprawy typu maggi • 1 łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na kotlety grubości ok 2,5 cm, lekko rozbić ręką do grubości 1,5cm. 2. Przygotować marynatę: odmierzyć 100 ml ketchupu, 100 ml oleju i 100 ml przyprawy w płynie. 3. Dodać
W mojej kuchnichleba: pieczeń rzymska z żurawiną boczek pieczony z jabłkiem klops mięsny z pieczarkami klops z boczku i szynki szynka pieczona klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa pasztet z selera- wegetariański
Proste PotrawyKotlety z karczku są wyjątkowo delikatne smaczne, jedne z moich ulubionych. Przygotowałam je duszone z musztardą i cebulą, przez co są tak rewelacyjne. Przepis jest mojej babci, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg karczku, pokrojonego na kotlety sól, pieprz, słodka papryka do kotletów 1 mały słoiczek musztardy sarepskiej lub delikatesowej 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, kilka kulek(...)PRZYGOTOWANIE : Karczek kroimy na plastry, rozbijamy nie za cienko. Następnie doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, papryką ewentualnie odrobiną czosnku. Mięso obtaczamy w rozmąconym jajku i mące, następnie smażymy z każdej strony na złoto. Kotlety wyjmujemy na talerz i studzimy. Następnie smarujemy je z jednej strony musztardą. Przekładamy ponownie na patelnię dodając plastry cebuli, liście laurowe, ziele
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI: 1 plaster około 1-2 cm karczku od dziedzica firmy HAŃDEREK 1 bułka czym więcej ziaren tym lepiej 2 plastry sera żółtego 3 plastry pomidora 4 plastry ogórka 3 plastry papryki czerwonej kilka roszpunek majonez ketchup łyżka oleju WYKONANIE: 1. Bułkę rozcinamy na 2 części, podpiekamy w piekarniku. 2. Karczek opiekamy z obydwóch stron na oleju. 3. Dolną część(...)bułki smarujemy ketchupem, górną majonezem. 4. Całość składamy - dolna część bułki,ser, ogórek, pomidor, karczek, papryka, roszpunka, górna część bułki
Dziś Ja gotujeNiezwykle mięciutkie i pyszne mięsko na kanapki,zazwyczaj robię po kawałku boczku i karczku,żeby nie było monotonnie.Dobrze jest używać do tej metody pieczenia lekko tłuste mięsko bo sól wyciąga tłuszcz z mięska i jakby było chude to było by za suche . Polecam gorąco!! Składniki: ok 1 kg karczku, ok 1 kg boczku sól ok 2 kg(może być kamienna(...)morska) łyżka suszonego majeranku, łyżka suszonego czosnku łyżeczka papryki słodkiej mielonej łyżeczka papryki wędzonej mielonej Przygotowanie: Mięsko wymyłam,osuszyłam. karczek przyprawiłam czosnkiem suszonym i majerankiem,boczek paprykami, w żaroodpornym naczyniu wysypałam ok 1 cm soli na dno,na to ułożyłam mięsko i przysypałam solą ,żeby było całkiem przykryte.lekko skropiłam wierzchnią warstwę soli wodą, wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni
Swojskie jedzonkomamy pieczone zamiast smażone, czyli lepsze! Brak panierki z bułką, czyli zgodne z filozofią diety rozdzielnej. Dodatkowo bez smażenia i nasączania tłuszczami. Dziecku też bardzo smakowało... :) Składniki: karczek wieprzowy ok. 1,5 kg tymianek 1 łyżka rozmaryn 1 łyżka majeranek 1 łyżka czosnek 4 ząbki sól pieprz oliwa 6-7 łyżek cebula 2 sztuki Przygotowanie: Karczek myjemy(...)przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu i oliwy robimy marynatę. Nacieramy nią mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i zostawiamy w lodówce na minimum 12 godz. (może być dłużej). Karczek wstawiamy do piekarnika podlewając wodą i pieczemy 90-100 minut w temperaturze 180 stopni (co jakiś czas obracając i polewając wytworzonym sosem, jeśli woda wyparowała to należy jej podlać). Cebulę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKarczek pieczony w ciemnym, wytrawnym winie jest wyjątkowo smaczny, kruchy i delikatny. Wino zmiękcza mięso podczas pieczenia przez co pieczeń staje się wyjątkowo krucha. Przepis na takie mięso jest na prawdę rewelacyjny(...)SKŁADNIKI : 1,5 kg karczku wieprzowego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kolendry mielonej nić do zwinięcia mięsa liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu
Kulinarne Fantazje Mariolikońca, na myśli mam oczywiście ten sezon ogrodowy bo przecież wielu z nas grilluje również przez cały rok. Moi najbliżsi uwielbiają grillowane mięsa. Tym razem przygotowałam wieprzowinę, a dokładnie karczek, który został przygotowany z nutą paprykową. Mięsko podałam z sosem barbecue FOLWARK . Przyznam, że sos świetnie podkreślił jego smak. Grillowany karczek - paprykowy Składniki : 1 kg karkówki papryka ostra(...)słodka wędzona sól i pieprz około 200 oleju rzepakowego około 150-200 ml wina wytrawnego sos barbecue FOLWARK Przygotowanie : Karczek kroimy w plastry, oprószamy solą, pieprzem i papryką ostrą oraz wędzoną - delikatnie rozklepujemy. Skrapiamy obficie olejem - wkładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie skrapiamy winem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKarczek z warzywami Kotlety z karczku z farszem z włoszczyzny Składniki 2 kotlety z karkówki 1 marchewka 1/2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru … Czytaj dalej Karczek z warzywami
czarrna od kuchnikarczek to mój sposób na szybki obiad,na coś gorącego na imprezie,przygotowuje się go w 10 min,potem tylko piecze-jest pyszny,prosty do zrobienia i nie drogi-polecam gorąco SKŁADNIKI: karczek-ok 80 dag 2 śmietanki 30 %(małe) 2 zupy cebulowe w proszku PRZYGOTOWANIE: karczek kroimy w plastry jak na kotlety,śmietankę mieszamy z zupami w proszku, mięso
Swojskie jedzonkoBardzo aromatyczne, kruche i soczyste mięsko, doskonałe na obiad, można je udusić, upiec na grillu lub w piekarniku. Karczek przez całą noc marynował się w przyprawach, dzięki temu miał wspaniały smak i nie był suchy. Składniki: 4 plastry karczku wieprzowego 4-5 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju pieprz 1/2 małej łyżeczki soli(...)oregano do dekoracji Mięso opłukać. Ketchup wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso, włożyć do miski i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Taki karczek można przygotować na kilka sposobów: 1. Zamarynowane mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć szybko z dwóch stron, przykryć rondel pokrywką i dusić około 45 minut, podlewając lenią wodą, jeśli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia