Karczek upieczony na soli jest rewelacyjny nie tylko na ciepło ale i na zimno. Polecam gorąco. Pierwszy raz taki karczek przyrządził mój mąż już jakiś czas temu, niestety tak szybko zniknął, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Tym razem nie udało się dostać mięsa w całości, więc postanowiliśmy wypróbować oprócz sprawdzonego przepisu z ziołami prowansalskimi również marynatę z musztardy i miodu(...)Według mnie wersja z ziołami prowansalskimi jest o wiele lepsza. Jeśli chodzi o przyprawianie to zasada jest jedna, użyj takich przypraw jakie lubisz. Karczek pieczony na soli w ziołach prowansalskich Składniki: 1 kg karczku w jednym kawałku sól pieprz 3 - 4 ząbki czosnku 0,5 opakowania ziół prowansalskich 1 kg soli Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć a następnie natrzeć solą
Mama Gotujecoś do natłuszczenia patelni, choć nie trzeba tego robić. Karkówka doskonale smakuje z dowolnym miksem sałat, ale możecie także podać ją z frytkami, mizerią, czy kapustą kiszoną. Do grillowanego karczku pasuje praktycznie wszystko. Serdecznie polecam i życzę smacznego. Składniki 300 g karczku wieprzowego 80 g dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz Przygotowanie Karczek myjemy pod bieżącą wodą(...)około 1,5 cm. Każdy plaster obsypujemy solą i pieprzem z dwóch stron. Patelnię grillową natłuszczamy odrobiną oleju kokosowego (nie trzeba tego robić). Na solidnie rozgrzaną patelnię wrzucamy nasz karczek i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Karczek podajemy w całości na dowolnym miksie sałat lub dajemy mu odpocząć około 5 minut i kroimy w plastry
Programista w kuchnicoś do natłuszczenia patelni, choć nie trzeba tego robić. Karkówka doskonale smakuje z dowolnym miksem sałat, ale możecie także podać ją z frytkami, mizerią, czy kapustą kiszoną. Do grillowanego karczku pasuje praktycznie wszystko. Serdecznie polecam i życzę smacznego. Składniki 300 g karczku wieprzowego 80 g dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz Przygotowanie Karczek myjemy pod bieżącą wodą(...)około 1,5 cm. Każdy plaster obsypujemy solą i pieprzem z dwóch stron. Patelnię grillową natłuszczamy odrobiną oleju kokosowego (nie trzeba tego robić). Na solidnie rozgrzaną patelnię wrzucamy nasz karczek i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Karczek podajemy w całości na dowolnym miksie sałat lub dajemy mu odpocząć około 5 minut i kroimy w plastry
Programista w kuchniKlasyczna karkówka z grilla to zaraz po kurczaku jedno z najbardziej popularnych dań przygotowywanych na grillu. Powinniśmy znać kilka podstawowych zasad, jak przygotować mięso aby było
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Karkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Karczek nadziewany to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso pieczemy w rękawie lub foli spożywczej, dzięki czemu jest miękkie i soczyste. Nadziałam je cebulą, czosnkiem, marchewka i musztardą francuska, tym co bardzo lubimy, jednak farsz może być dowolny. Pieczeń jest bardzo aromatyczna idealna do dań obiadowych i pieczywa. Świetnie smakuje na ciepło i zimno(...)SKŁADNIKI : 1,5 kg karczku 1/2 łyżeczki soli pieprz, słodka i ostra papryka do smaki 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki musztardy francuskiej 1 duża cebula, pokrojona w talarki 1 marchewka, starta na tarce jarzynowej 3 łyżki oleju rękaw do pieczenia mięsa
Kulinarne Fantazje MarioliKarczek w ziołach z karmelizowanymi cebulkami, zapiekanym plastrem awokado z jajkiem przepiórczym, podany z majonezem cytrynowym i ziemniaczkami z wody. Jak dla mnie pyszności, ale oceńcie sami :) Składniki: (na 2 porcje) Karczek w ziołach: 2 plastry karczku- każdy po około 3-4 cm łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki soli łyżeczka pieprzu pół łyżeczki papryki pół łyżeczki ostrej(...)sztuk łyżeczka cukru odrobina masła około 1/4 łyżeczki Dekoracja: liście świeżej melisy- użyłam tylko do dekoracji- delikatnie je przetrzymałam zasuszone na krzaczku by uzyskały różowawy kolor Przygotowanie: Karczek: 1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z oliwek, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryki, czosnek oraz cukier 2. Natrzeć dokładnie z obu stron karczek i marynować przez około 30 minut do godziny
KreatywnePinyKarczek duszony to bardzo proste danie obiadowe, które można przygotować dzień wcześniej. Polecam na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe: chrzciny, komunie, imieniny, Sylwester itp. Mięso jest bardzo soczyste i miękkie. Ja proponuję podać je w tradycyjny sposób z ziemniakami lub ryżem i surówką. Czas wykonania: 3 h (+ 6-12 h czas marynowania) Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 1 kg karczku wieprzowego(...)sitko do mięsa i wymieszać. Całość gotować przez 5 minut, a w razie potrzeby doprawić jeszcze odrobiną papryki, kostką rosołową, maggi. Krok po kroku: 1. Mięso zamarynować 2. Ugotować karczek 3. Pokroić na plastry 4. Dolać wody 5. Wymieszać mąkę w wodzie 6. Zagęścić mięso 7. Doprawić do smaku Pobierz wersję do druku: Pobierz Karczek duszony w sosie własnym Artykuł
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 0,5 kg karczku wieprzowego 3 torebki czarnej herbaty szklanka wytrawnego wina 0,5 litra bulionu warzywnego, musi być gorący 1 cebula albo 2 małe 2 jabłka, koniecznie słodkie gałka muszkatołowa czosnek, kilka ząbków 3 łyżki oleju papryka słodka sól i pieprz Gotujemy rosół, wrzucamy do niego torebki z herbatą i zaparzamy około 10 minut. Teraz kroimy czosnek(...)wciskamy go w karczek. Mięso nacieramy solą i pieprzem, a potem obsypujemy papryką. Karczek smażymy z obu stron. Gdy mięso się usmaży, przez 1,5 godziny dusimy je w herbacie. Czasem podlewając naparem by karczek się nie przypalił. Następnie obieramy cebulę i jabłka. Wrzucamy je do naszego herbacianego sosu i dolewamy szklankę wina. Dusimy jeszcze z 10 minut. Gotowe. Teraz
Gotujemy i jemyMięciutki, soczysty karczek z grilla, z piwnej marynaty. Dodatek aromatycznych przypraw nadał mu smaku i apetycznego aromatu :) Do karczku podałam duszoną, kiszoną kapustę. Życzę smacznego ! 70 -80 dag karczku Pół szklanki piwa Pół szklanki oleju ( może być smakowy) Cebulka liofilizowana Czosnek granulki Sól Biały pieprz Papryka słodka Chili Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Parę godzin wcześniej przygotowuję(...)marynatę. Mieszam w misce przyprawy, dodaję olej i piwo. Karczek dzielę na porcje, u mnie wyszły 4. Każdy płat karczku dokładnie rozbijam, najlepszy jest nakłuwacz, nie tłuczek. Mięso namaczam w marynacie, każdy kawałek trzeba dokładnie namoczyć. Miskę z mięsem odkładam do lodówki, im dłużej tym lepiej. Mięso układamy na tackach i grillujemy, do zrumienienia z obu stron. smacznego! *mam świetny
Takie tam pichcenieTym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasu na świąteczne gotowanie, więc uraczę Was tym co już mam sfotografowane. I to chyba będą śledzie. Zaglądajcie do mnie. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 duża marchewka (z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku(...)pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na ćwiartkach. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Karczek kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia (można pominąć dodawanie oleju), następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni (już z odrobiną oleju) rumienimy obrane kawałki cebuli
Kardamonovymielenia mięsa. Chciałam uzyskać konkretną konsystencję i taką udało mi się zrobić. Pasztet wyszedł dokładnie taki jak chciałam. Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bulki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku(...)pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na ćwiartkach. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Karczek kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia (można pominąć dodawanie oleju), następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni (już z odrobiną oleju) rumienimy obrane kawałki cebuli
KardamonovyPieczenie 1 godz. 10 min. Kalorie 200 kcal Pieczona swojska wędlina z karkówki wieprzowej. Przepyszna wędlina na kanapkę bez konserwantów, domowej produkcji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg karczku wieprzowego z tłustymi przerostami 3 ząbki czosnku BIO 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pikantnej papryki sól i mielony pieprz 70 ml oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Sposób przygotowania: Karczek umyj chłodną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz i natrzyj go solą oraz pieprzem. W moździerzu przygotuj i rozetrzyj marynatę z oleju rzepakowego, słodkiej i ostrej papryki, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz suszonego majeranku. Roztarte przyprawy oddadzą najwięcej aromatu do oleju. Marynatą natrzyj karkówkę, mięso podziurkuj patyczkiem do szaszłyków i ponownie wmasuj marynatę. Umieść mięso
ProstePesto.plBardzo lubię karczek, ale karczek przygotowany w tradycyjny sposób może się znudzić, dlatego postanowiłam przygotować coś innego. Z improwizacji i jednego, wielkiego eksperymentu wyszło naprawdę dobre danie. Tradycyjny smak karczku zmienił się o 180 stopnii, ciesząc moje kubki smakowe. Do karczku dodałam wino Carlo Rossi. Nie mogę go wypić ze względu na dietę, ale dodane do mięsa jest w porządku(...)nadaje aromatu i wyparowywuje wszystko, co niechciane. :) Mięso podawaj na sałacie popruszoną serem. Tłuszcz ze smażenia użyj do polania sałatki. Składniki: Karczek bez kości - 400gSmalec - 30gMajonez - 14gLimonka - odrobina soku Wino - 200mlCebula - 2 małeCzosnek - 2 ząbkiSól i pieprz - wg uznania Przygotowanie: Usmaż cebule na smalcu. W międzyczasie umyj mięso, odetnij bardzo tluste kawałki, a mięso pokroj w kosteczki. Przypraw mięso smarując
Keto PrzepisyKarczek tym razem przygotowałam nadziewany wędzonym boczkiem i cebulą. Duszony w szybkowarze z kiszoną kapustą. Jest to danie jednogarnkowe z którego wychodzą tak na prawdę dwa dania, pyszny bigosik i rozpływający, mięciutki, nadziewany karczek. Wszystko bardzo smaczne. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg karczku 300 g wędzonego boczku lub podgardla 3 - 4 cebule sól, pieprz i papryka słodka do smaku(...)końca. Dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem. Cebulę i boczek kroimy w plastry, w przecięcia mięsa wkładamy po dwa plastry boczku i 3 plastry cebuli. Nadziewamy karczek aż składniki się skończą. Składam mięso w całość i lekko dociskamy. Do kapusty dodajemy starte na tarce jarzynowej warzywa, przyprawy oraz przecier. Dokładnie mieszamy. Do szybkowaru o pojemności
Kulinarne Fantazje MarioliStek z karczku to jeden z pyszniejszych jaki uwielbiam, smaczny soczysty i łatwy w przygotowaniu. Marynowany w zalewie z miodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje po upieczeniu rewelacyjnie. Do steku przygotowałam potrawkę z ciecierzycy i pieczarek. Danie podajemy z miksem sałat. SKŁADNIKI : 500 g karczku wieprzowego 3 plastry centymetrowej grubości 1 puszka ciecierzycy 200 g pieczarek(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy o osuszamy, kroimy na centymetrowe plastry, solimy z każdej strony. W miseczce mieszamy składniki marynaty, kiedy dobrze się połączą nacieramy nią plastry mięsa z każdej strony. Karczek odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Przekładamy do garnka i podpiekamy na maśle, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Po około
Kulinarne Fantazje Mariolimięso wstawić do piekarnika. Potem pozostaje nam tylko czekać na gości, a następnie wyłożyć danie na talerze. Efekt- delektowanie się smakiem dania i przyjmowanie pochwał od gości Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką – wypróbuj mój sprawdzony przepis. składniki: 1 kg karkówki 10 pieczarek 6 plastrów żółtego sera domowy ketchup domowy majonez 1 duża cebula sól morska pieprz młotkowany z gorczycą(...)kolendrą Składniki: Karczek / karkówkę kroimy na 6 plastrów, które następnie nacinamy (ale nie do końca) tworząc kieszeń. Lekko rozbijamy każdy kawałek mięsa tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym z gorczycą i kolendrą. Do środka każdej kieszonki kładziemy po 1 pieczarce pokrojonej w plastry i po 2 plasterki cebuli. Układamy karkówkę w natłuszczonej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarczek pieczony z czosnkiem, otulony przyprawami i ziołami jest po prostu pyszny! Uwielbiam go za ten niesamowity smak i prostotę przygotowania. Gdy już wystygnie i stężeje, kroję go na cienkie plasterki i podaję z ćwikłą zamiast tradycyjnej szyneczki. Sprawdza się na imprezach- zawsze znika jako pierwszy. Jest aromatyczny, mięciusi i soczysty, po prostu przepyszny!!! Składniki na karczek pieczony(...)karczku (chudego) 4-5 ząbków czosnku 0,5 łyżeczki soli 100 ml oleju 1 łyżeczka przyprawy do mięs 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. W mięsie ostrym nożem robimy nakłucia, w które wciskamy czosnek. W misce mieszamy olej z przyprawami
Rozpustne gotowanieDziś zamieszczam mój sprawdzony przepis na karczek z grilla, a raczej na marynatę do karczku, bo to w niej tkwi cały sekret idealnie doprawionego mięsa. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto! Smak i aromat wręcz zniewala i jeszcze nikt nie poprzestał na jednym kawałku! Wykonanie jest proste i zbytnio nie absorbujące. Należy pamiętać jednak, że mięso należy pokroić w dość(...)godziny, piec na naprawdę dobrze nagrzanym węglu i bez potrzeby nie odwracać mięsa. Te zabiegi sprawią, że mięso będzie wyjątkowo soczyste, a przez to pyszne! Polecam!!! Składniki na karczek z grilla 1 kg karkówki wieprzowej 1 łyżeczka soli 0,3 szklanki oliwy bądź oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 małej cebuli (drobno pokrojonej, a najlepiej
Rozpustne gotowanie