karczek - 672 przepisów (strona:14/45)

Karkówka kanapkowa , pieczona , prosta wędlina 68

trzeba sędziego i adwokata Żarty żartami , ale fakty są takie ,że nawet tłustsza ale domowa wędlina jest o 100 % zdrowsza od kupnej . W pieczonej karkówce jest tylko mięso z karczku 100 % plus przyprawy . W tym przypadku sól , pieprz , czosnek . W sklepowych jest dużo , dużo więcej . Ponadto domowych wędlin zjadamy zawsze dużo mniej, gdyż z uwagi na brak wypełniaczy są bardziej

Ogrodnik w podróży
Karczek z pieca 102

Składniki 3 kotlety karczku dwie cebule 3 ząbki czosnku kilkanaście pieczarek sól, pieprz papryka słodka, kminek, gorczyca biała kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn ziele angielskie, listki laurowe kawałek selera zalewa 2 szkl wody 190 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 5 łyżek magi 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie Oczyszczone i osuszone mięso posypać przyprawami. Obtoczyć

Gaździnka warzy
Wieprzowina z buraczkami 83

Składniki 5 średnich buraków 500 g wieprzowiny - karczek sol, pieprz,  3-4 listki laurowe, ząbki czosnku i ziarenek ziela angielskiego lampka półwytrawnego czerwonego wina Przygotowanie Suche mięso pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć przyprawami, podsmażyć na oleju z każdej strony na brązowy kolor . Przełożyć do naczynia żaroodpornego z czosnkiem w całości, listkami laurowymi i ziarenkami angielskimi, w tym samym

Gaździnka warzy
Kresowianka – karkówka dojrzewająca 203

karkówka dojrzewająca Wędliny dojrzewające są u nas w domu niekwestionowanym królem od kilku lat . Robi się je łatwo , zawsze się udają i genialnie smakują . Tym razem przedstawiam przepis na karczek – kresowiankę , czyli mięsko z dość, dużą ilością tłuszczu , który daje niebanalny , wspaniały smak , bez niego nie ma kresowianki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Karkówka obtoczona

Ogrodnik w podróży
Pieczony karczek 119

Składniki 1 kg karczku b/k 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, majeranek opcjonalnie pęczek natki piertuszki łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie Mięso zmielić razem z cebulą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i jajko. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Farsz włożyć do foremek - posypać jeszcze szczyptą soli, pieprzu i delikatnie skropić sosem sojowym..Włożyć do pieca

Gaździnka warzy
Szynka herbaciana babci Basi 230

której smak, prostota w przygotowaniu oraz brak sztucznych składników nas zadziwia. Przepis ten pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich . Składniki : 1,5 kg mięsa ( ja miałam łopatkę , ale może być karczek, szynka itp. ) mieszanka smakowa zawierająca suszone warzywa i zioła ( ja dodałam majeranek i paprykę w proszku ), trochę cukru – tak podpowiedziała mi Pani w komentarzach FB Sposób przygotowania : Mięso szybko

Pysznosci Babci Basi
Domowa wędlina - surowa, długo dojrzewająca 114

prosty sposób przygotuję ją w domu. Pewnie zepsuje się, albo spleśnieje. Nic z tych rzeczy, jest super. Im była starsza, tym smaczniejsza. Już myślę o wędlinie ze schabu! Składniki: karczek - 1 kg 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli+ 1 łyżka soli peklowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karczek pod pierzynką 2839

Wiem, jest to mało dietetyczne za to mocno kaloryczne, ale niestety pyszne mięsko. Więc raz na jakiś czas czemu nie? Karczek pod pierzynką to propozycja nie tylko na chłodne, jesienne dni, ale także na kapryśną, lipcową pogodę i takie mokre dni jak te ostatnie. Danie jest proste w przygotowaniu, do tego smaczne i bardzo syte. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karkówka z grilla marynowana w piwie 96

sprawia że mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku. Dania tego nie powinno zabraknąć jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe, najlepiej do niej smakuje sos barbecue . Polecam! Składniki: 1,20 kg karczku Marynata: ½ czerwonej cebuli 5 ząbków czosnku 1 szklanka piwa 1 łyżka musztardy ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu ½ łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka czubrycy czerwonej 1 gałązka rozmarynu ½ łyżeczki suszonej kolendry

Wanilia i Kardamon
Karczek w marynacie z whisky Jack Daniel's 135

zbliża się kolejny długi weekend, więc pewnie kto może, kto ma kawałek miejsca by rozpalić grilla zechce to zrobić, a powietrze wręcz będzie drażniło nasze nozdrza zapachami pieczonego karczku, kiełbasy czy kaszanki. Dlatego postanowiłam i ja urozmaicić zwykła karkówkę dodając do niej do marynaty whisky Jacka Danielsa. Wyszło mega aromatyczne mięso. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Maczanka śliwkowa ( duszony karczek macerowany ) 119

intensywny i klarowny. Niewątpliwą zaletą tego dania jest to, że im dłużej razy je podgrzewamy - tym jest smaczniejsze. Więc śmiało można przygotować dużą porcję. Na około 1 kilogram karczku - 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu i soli - 1 płaska łyżka mielonego pieprzu - 3 ząbki czosnku - 0,5 szklanki słodkiego octu śliwkowego ( jeżeli macie taki spod tzw. śliwek w occie, warto

kawawszklance
Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 147

Składniki: 1 kg karczku 2 cebule  3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropek sosu sojowego gałązka koperku 2 marchewki fasolka szparagowa pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju podsmażyć go (nie mieszać za często) na mocny brązowy kolor

Gaździnka warzy
Gołąbki - najlepsze 255

rekompensuje nam "stracony" czas.  Przepis oczywiście domowy -bo takie domowe przepisy (przekazywane z babci na matkę i córkę) są  najlepsze;)   Serdecznie polecam;)  Składniki: 2 kg karczku  8 cebul  8 woreczków ryżu  5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu  słoiczek koncentratu pomidorowego  sól do smaku pieprz do smaku

Krakowskie smaki Ani
Gołąbkowa 203

Zniknęła w mgnieniu oka, była przepyszna ;) P rzepis pochodzi z czasopisma "Pieprz i sól".  Serdecznie polecam;)  Składniki: 1/2 główki dużej kapusty  1 cebula 500 g mielonego karczku 100 g ryżu  1 marchewka 1 por  1 pietruszka kawałek selera 2 ziarna ziela angielskiego  2 liście laurowe 3 ziarna pieprzu  3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z pestkami dyni 148

gotowanego lub pieczonego mięsa 3 jajka pół czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów łyżeczka octu jabłkowego pestki dyni sól, pieprz koperek Przygotowanie: Mięso (u mnie upieczony karczek) pokroić w kostkę, dodać do niego ugotowane na twardo jajka pokrojone według uznania, cebulę w piórkach, pestki dyni i suszone pomidory.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżeczką octu. Posypać posiekanym koperkiem

Gaździnka warzy